-

-

19 Οκτ 2010

Συνέντευξη τύπου 19-10-2010


                                  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 18 / 10 / 2010
Παρουσία τον υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, που σηματοδοτούν την στήριξη πολιτικών σχηματισμών, Μάκη Ζάχαρη (γραμματέα ΣΥΝ Αιγάλεω) – Δημήτρη Σπάθα (τοπικού συντονιστή Δημ. Αριστεράς) – Τασίας Ανδρεαδάκη και Χριστίνας Κούρκουλα ( Οικολόγοι Πράσινοι), του Γραμματέα της παράταξης Γιώργου Παπαδιά και της απερχόμενης (πρώτης σε ψήφους) δημοτικής συμβούλου Κλειώ Μαυροθαλασσίτου , ο υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Μπίρμπας παρουσίασε το ψηφοδέλτιο, τις πρώτες 101 υπογραφές στήριξης και το πρόγραμμα του συνδυασμού.

Χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο , ως ψηφοδέλτιο εμπειρίας –γνώσης – δυναμικής του νέου, μια που το 25% των υποψηφίων είναι κάτω των 35 ετών, το 65% κατεβαίνουν πρώτη φορά υποψήφιοι με την παράταξη, ενώ συμπεριλαμβάνει μία πρώην βουλευτή και νομαρχιακή σύμβουλο, 10 πρώην δημοτικούς συμβούλους εκ των οποίων δυο πρώην προέδρους Δημοτικού Συμβουλίου και πέντε πρώην αντιδημάρχους . Ψηφοδέλτιο με έμπειρους υποψηφίους σε ευρωπαϊκά θέματα και Δημόσια διοίκηση, με ευαισθησίες, κοινωνικές εκπροσωπήσεις, που μπορεί να διοικήσει με «λογισμό και όνειρο».

Ανέφερε ότι στις πρώτες υπογραφές στήριξης, συμπεριλαμβάνονται πολύ σημαντικοί Αιγαλιώτες-ισες . Αυτοδιοικητικά στελέχη, πολυβραβευμένοι συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες ,πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί, επιστήμονες , γνωστοί επαγγελματίες, αθλητικοί παράγοντες, στελέχη συλλόγων και αθλητικών σωματείων, ενεργοί πολίτες. Ένα μεγάλο κομμάτι της ζώσας ιστορίας της πόλης.

Τέλος αναφέρθηκε στα δημοτικά προεκλογικά τεκταινόμενα, στηλιτεύοντας

–την υποκριτική «ανεξαρτησία» του περιφερόμενου , κ. Καλογερόπουλου με τον «υποστηρικτή» του κ. Σαμαρά, παρουσία καναλιών, στην πόλη

-τη πλήρη κομματική εξάρτηση και τον «διορισμό», των κκ Καρδαρά και Βούλγαρη

και την πολυδάπανη προώθηση , μέσω συγκεκαλυμμένων καταχωρήσεων στον τοπικό τύπο, υμνωδιών και υποβολιμαίων -όπως της χαρακτήρισε και η κα Μαυροθαλασσίτη- επιθέσεων στην «Ανάπλαση», δείγμα της ενόχλησης από την διαρκώς αυξανόμενη επιρροής της.

Υπογράμμισε ότι η «Ανάπλαση» είναι η μόνη παράταξη που έχει καταθέσει συγκροτημένο, ανοικτό σε διορθώσεις και συμπληρώσεις, πρόγραμμα. Διαδικασία συζήτησης που έχει ανοίξει εδώ και έναν χρόνο, με δυστυχώς, μικρή ανταπόκριση των κοινωνικών φορέων και μηδενική ( κυριολεκτικά !) των άλλων δημοτικών παρατάξεων.

Οι κύριοι άξονες του προγράμματος είναι:

· Αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού, που επιδεινώνουν κρίση και Μνημόνιο (μείον 20.000.000€ Δημοτικά έσοδα, 15.000 άνεργοι ως το 2013). Σύναψη Τοπικού Κοινωνικού Συμβολαίου (Δήμος, επιχειρήσεις, Εκκλησία, ΜΚΟ, πρόσκοποι κλπ.). Δράσεις στήριξης απασχόλησης-τοπικής επιχειρηματικότητας, 24ωρη τηλεγραμμή Συμβουλευτικού Κέντρου, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ιματιοθήκη Απόρων, Δημ. Τράπεζα ελεύθερου χρόνου, σίτιση απόρων κλπ. θα υλοποιούν σταδιακά το στόχο-όραμα «Αιγάλεω πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης».

· Αντιμετώπιση περιβαλλοντικής και αισθητικής υποβάθμισης, πολλαπλασιασμός ελεύθερων χώρων και πρασίνου. Εκπόνηση νέου πολεοδομικού σχεδιασμού, κυκλοφοριακής μελέτης (στήριξης ποδηλάτου, Δημ. Συγκοινωνιών), Τοπικού Σχεδίου αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής. Άμεσα, εφαρμογή αισθητικών και περιοριστικών όρων στην εμπορική χρήση δημόσιου χώρου και προγραμμάτων ανακύκλωσης στην πηγή.

· Δραστική μείωση του υπέρογκου χρέους (35.000.000€), κληροδότημα της σπάταλης, πελατειακής διαχείρισης Καλογερόπουλου, αποδιοργάνωσης των υπηρεσιών. Λειτουργική αναδιάρθρωση του Δήμου - με άξονα τις νέες τεχνολογίες -, άντληση Ευρωπαϊκών Πόρων, επιβολή ,εκ νέου, τέλους περιβαλλοντικών επιπτώσεων (3.000.000€ ετησίως) στις μεγάλες επιχειρήσεις, επιτυχία καμπάνια παραμονής και απογραφή όλων των κατοίκων, (Μάρτης 2011 - αυτόματη αύξηση 40% των Δημοτικών εσόδων από το 2012).

· Ισχυρό τοπικό κίνημα κοινωνικού εθελοντισμού και θεσμοί κοινωνικής συμμετοχής (Συμμετοχικός Προϋπολογισμός), αποτελούν εργαλεία και προϋποθέσεις μείωσης των προαναφερόμενων προβλημάτων.

Κλείνοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία της παράταξης για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ μεταξύ άλλων απαντώντας σε ερώτηση για δεύτερο γύρο αφού εξέφρασε και πάλι την αισιοδοξία του, ξεκαθάρισε ότι αυτό το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στις λοιπές , κομματικές παρατάξεις και ότι ο χαρακτήρας της παράταξης δεν επιτρέπει ντιρεκτίβες, οι φίλοι και τα μέλη της έχουν νου και γνώση για τα κυβερνητικά και τοπικά αδιέξοδα, αν προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο.

Η κα Μαυροθαλασσίτη εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια της για τα έντυπα σχόλια, αποσαφήνισε την εκούσια αποχώρηση της για λόγους ανανέωσης και ξεκούρασης και υπογράμμισε εμφαντικά την αμέριστη στήριξη της, στη παράταξη και στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Μπίρμπα.