-

-

21 Οκτ 2010

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΠΑΘΑ

                                      ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
Από τις αρχές του 2010 η χώρα μας και ο ελληνικός λαός βιώνουν μια τραγωδία που κατέληξε στον περίφημο «Μηχανισμό Στήριξης» και την υπαγωγή μας στις διαδικασίες του Δ.Ν.Τ και πιο απλά στον έλεγχο της «τρόϊκα». Για να χορηγηθεί προς το ελληνικό κράτος δάνειο 110 δις ευρώ εντός τριών ετών 2010-2012, η Ελλάδα απαλλοτριώνει την εθνική της κυριαρχία. Γιατί περί αυτού πρόκειται, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί.
Επειδή υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία σ’ αυτές τις συμφωνίες και όπως βλέπουμε τα συναλλασσόμενα με τις εξουσίες κρατικοδίαιτα ΜΜΕ απέχουν από την ουσιαστική ενημέρωσή μας, επιτρέψτε μου να σχολιάσω κάποια απ’ αυτά τα ζητήματα.
Οι συνεχείς περικοπές μισθών, επιδομάτων, συντάξεων, η ξεθεμελίωση του εργατικού δικαίου, η συνεχής επιβολή φορολογιών, όλοι γνωρίζουμε ότι βασίζονται στο περίφημο «μνημόνιο» ν.3845/2010. Η παρούσα κυβέρνηση με έναν απλό νόμο, ανατρέπει το ελληνικό Σύνταγμα, ουσιαστικά δεν υπάρχει κυβέρνηση με πλήρεις και ουσιαστικές αρμοδιότητες που να υλοποιεί την λαϊκή και εθνική κυριαρχία. Σχεδόν καμία απόφαση της και κανένας υπουργός δεν υπογράφει εκτελεστέα απόφαση πριν περάσει από τον έλεγχο της «τρόϊκα» η οποία ήδη δημιουργεί μόνιμο γραφείο στην Ελλάδα. Πέρα όμως από το γνωστό «μνημόνιο», υπάρχει ένα άλλο πιο σημαντικό επί της ουσίας κείμενο που είναι η « Δανειακή σύμβαση» που υπογράφτηκε μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των χωρών της Ευρωζώνης και του Δ.Ν.Τ στις 8 Μαΐου 2010,με βάση το οποίο μας χορηγούνται τα περίφημα 110δις ευρώ. Στο σημείο « 12» αυτής της σύμβασης, δίνεται η διαβεβαίωση προς τους «δανειστές», ότι ούτε ο δανειζόμενος, δηλ. το ελληνικό δημόσιο, ούτε οποιαδήποτε περιουσία του έχουν ασυλία λόγω «εθνικής κυριαρχίας», η για άλλο λόγο, από την δικαιοδοσία και την εκτέλεση, σχετικά με κάθε ενέργεια η διαδικασία σχετική με την σύμβαση. Αυτό σημαίνει απλά, ότι σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των σχετικών δανείων, μπορεί να τεθεί ζήτημα και αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του ελληνικού δημοσίου. Όλα αυτά προέκυψαν από τη συζήτηση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στις 15 Ιουλίου στην Αθήνα. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος και τοποθετήθηκαν διαπρεπείς και καταξιωμένοι καθηγητές των Νομικών σχολών της χώρας. Ο καθηγητής Κώστας Μπέης στην ομιλία του ανέφερε: «Είδα όμως ότι πραγματικά το Διεθνές Σύμφωνο προβλέπει την εξουσία του Δ.Ν.Τ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και των χωρών που θα δανείσουν την Ελλάδα δια μέσου του Συμβουλίου της Ε.Ε, να κατάσχουν και ακατάσχετα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, όπως είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά, οι αρχαιότητες μας, τα νησιά μας. Ηδονίζονται να τα κατάσχουν και να τα βγάλουν στον πλειστηριασμό» Όμως επειδή η σύμβαση, ως διεθνής σύμβαση, δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 της Βουλής, αλλά με απλή πλειοψηφία των παρόντων και ως εκ τούτου πάσχει από αντισυνταγματικότητα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί προς το παρόν η διάταξη αυτή. Υπάρχει όμως ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο κάτω από πιέσεις η ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε μακροχρόνιες μισθώσεις αυτών των ακατάσχετων περιουσιακών στοιχείων. Για το θέμα αυτό καμία διάταξη του Συντάγματος δεν μας προστατεύει. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι ότι προβλέπεται, από το Διεθνές Σύμφωνο αναφορικά με την κατάσχεση των ακατάσχετων περιουσιακών στοιχείων, να έχει δικαιοδοσία και αρμοδιότητα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου και όχι τα ελληνικά δικαστήρια, και εφαρμοστέο δίκαιο το Αγγλικό. Εξάλλου δεν είναι τυχαία η επιλογή αυτού του δικαίου αφού παρέχει ελάχιστες άμυνες στο κράτος-οφειλέτη για να αποφύγει την εκτέλεση.
Ο διαπρεπής καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος στην ομιλία του ανέφερε:
« Επιτρέψτε μου μόνο να πω τελείως επιγραμματικά ότι κατά την άποψή μου η Ελλάδα εισέρχεται με ταχύτητα στην πιο επικίνδυνη στροφή της μεταπολεμικής της ιστορίας. Τα επόμενα χρόνια προμηνύονται για τον ελληνικό λαό τα δυσκολότερα από την περίοδο της γερμανικής κατοχής»
Ύστερα απ’ αυτά τίθεται το μεγάλο ερώτημα ποιος φταίει και ποιος θα δώσει λόγο για την αφάνταστη και πολύχρονη δοκιμασία της χώρας και των ελλήνων πολιτών; « Τον ξέρουμε τον ένοχο κι είναι γνωστή η αιτία» Είναι αυτοί που για λόγους νομής της εξουσίας και μόνο, εξανδραπόδισαν τον ελληνικό λαό κι εξευτέλισαν τη χώρα. Είναι αυτοί που το μόνο που ήξεραν να κάνουν ήταν να δανείζονται και να χρησιμοποιούν τα δανεικά για μίζες και χοντρές προμήθειες(ιδιαίτερα από τα εξοπλιστικά προγράμματα) και ότι περίσσευε να το πετάνε στο λαό κάνοντας δήθεν κοινωνική πολιτική και να παριστάνουν και τους σωτήρες. Ας αφήσουν τις δικαιολογίες γιατί τριάντα χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί τους ήξεραν ποια ήταν η οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Το Φεβρουάριο του 1983 μιλώντας ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική του ομάδα έλεγε μεταξύ των άλλων για τα προβλήματα της οικονομίας. « Αλλά αν τυχόν αφήναμε τα μεγέθη αυτά για τα οποία μιλάμε ( ισοζύγια πληρωμών, πληθωρισμός κ.α) να τιναχθούν στον αέρα, τότε θα χάναμε αυτό το πολύτιμο αγαθό (την ανεξαρτησία μας). Τότε πράγματι, θα ερχόταν το Δ.Ν.Τ να αναλάβει αυτό τη διακυβέρνηση της χώρας. Εμείς θα είμαστε απλώς εκπρόσωποί του στην κυβέρνηση.» ( ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Γ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 1983 Έκδοση Γεν.Γραμ.Τύπου και Πληροφ. ) Αυτά έλεγε ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού κι έλαχε η ιστορία να είναι αυτός σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην κυβέρνηση. Να λοιπόν που το γνώριζαν και με τις πολιτικές τους το έφεραν στη χώρα και στα κεφάλια μας. Τώρα θέλουν δήθεν να μας σώσουν από τι άραγε, μάλλον από τις πολιτικές που εφάρμοσαν τόσα χρόνια;
Μας καλούν να πληρώσουμε ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε όλοι και για το οποίο κανείς δεν γνωρίζει τα στοιχεία και τα επί μέρους μεγέθη του. Πρόσφατα είδαμε τον ευρωβουλευτή Κον Μπεντίτ σε μια εντονότατη τοποθέτησή του παρουσία του Προέδρου κ. Μπαρόζο, να αναφέρει ότι γαλλογερμανοί πίεσαν την Ελλάδα κι έκανε δαπάνες 50δις ευρώ σε μια δεκαετία για εξοπλιστικά προγράμματα.
Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν έχουμε τη δυνατότητα να τους αρνηθούμε έστω για μια φορά την ψήφο μας, σ’ αυτούς και στους εκπροσώπους τους στο Αιγάλεω.
           Δημήτρης Σπάθας
      Μέλος της Γραμματείας και
   Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
       ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΙΓΑΛΕΩ