-

-

2 Δεκ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2 / 12 / 2010 (ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ)

Η Γενική Συνέλευση της «ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την 1η Δεκέμβρη, εκτίμησε το αποτέλεσμα των Δημοτικών εκλογών και αποφάσισε:
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ
Οι Δημοτικές εκλογές στο Αιγάλεω συνοδεύτηκαν από την αλλαγή διοίκησης (ήττα Καλογερόπουλου, εκλογή Καρδαρά), την άνοδο της παράταξης του ΚΚΕ και την υποχώρηση μας στην 4η θέση, με μείωση ποσοστών και ψήφων. Το υψηλό ποσοστό ,παρά την ήττα, της διοίκησης Καλογερόπουλου οφείλεται στην πελατειακή διαχείριση και την αίσθηση μεγαλύτερης καταλληλότητας από τον κ. Καρδαρά. Αποδείχθηκε ότι είχε όριο, έτσι η αλαζονεία τους σε συνδυασμό με την συστηματική αποδόμηση των «πεπραγμένων» και της προπαγάνδας τους, από την μεριά μας οδήγησε στην ήττα. Η εκλογή Καρδαρά είναι αποτέλεσμα στοιχειώδους κομματικής συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο, μετά τους πρωθυπουργικούς εκβιασμούς σε έναν Δήμο με θηριώδη ποσοστά, και της αποδοκιμασίας Καλογερόπουλου στον δεύτερο γύρο . Η ανυπαρξία προγράμματος , η απουσία αντιπολιτευτικού λόγου της «Νέας εποχής» δεν έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο, ενώ παρά την εμφανή αδυναμία του επικεφαλής λειτούργησε θετικά στον δεύτερο γύρο και η μη ταύτισή του με το προηγούμενο καθεστώς ΠΑΣΟΚ στον Δήμο. Το ΚΚΕ πραγματοποιώντας ουσιαστικά βουλευτικές εκλογές , ευνοήθηκε τόσο από την απουσία συζήτησης για την πόλη όσο και από την αποχή και με στόχους το Μνημόνιο και την Ανάπλαση, πέτυχε για πρώτη φορά σύγκλιση των ποσοστών των δυο κομματικών ψηφοδελτίων σε περιφέρεια και δήμο. Κατέγραψε, κυρίως λόγω αποχής και υψηλής κομματικής συσπείρωσης των ψηφοφόρων των βουλευτικών του 2009, σημαντική άνοδο σε δημοτικό ποσοστό (9.72 – 16,92 %), παρ’ ότι το Αιγάλεω είναι στους λίγους Δήμους που έχει σημαντική υποχώρηση ψήφων ~500, από τις ψήφους των βουλευτικών.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα της παράταξης 12,20% 3738 ψήφοι, χαρακτηρίζεται κατώτερο των προσδοκιών μας, απέχει πολύ των στόχων μας, ταυτόχρονα όμως εκτιμήθηκε ότι αποτελεί καλή βάση εκκίνησης για την προσπάθεια διεκδίκησης του Δήμου τον Ιούνιο του 2013.

Στα θετικά αυτής της προσπάθειας ήταν:

α) η συμμετοχή και η διαφαινόμενη διαθεσιμότητα και ενεργοποίηση δεκάδων νεαρών φίλων της παράταξης καθώς και παλαιών και νέων μελών και υποστηρικτών της. Η εικόνα συσπείρωσης του 90% τουλάχιστον του δυναμικού της, που αποτυπωνόταν στην δημόσια, ενεργή συμμετοχή του πρώην δήμαρχου μας, Γιάννη Μυστακόπουλου στην προεκλογική καμπάνια, την συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο και τις υπογραφές του κειμένου στήριξης των ιστορικών στελεχών μας. Το έξυπνο και χαμηλού κόστους επικοινωνιακό υλικό μας, το πολύ χαμηλό κόστος της καμπάνιας και τελευταίο αλλά σημαντικότατο το εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των συνυποψηφίων

β) η εκτίμηση που εδραίωσε ,στους ενδιαφερόμενους για τα κοινά της πόλης μας, η παράταξη ότι έχει προγραμματική υπεροχή και εξαιρετικό ψηφοδέλτιο, ότι κατά κοινή ομολογία ήταν ο φορέας τεκμηριωμένης αποδόμησης της προηγούμενης δημοτικής αρχής με άποψη, χιούμορ και ήθος. Ο κύριος συντελεστής της εκλογικής ήττας της .

Με δυο λόγια, πετύχαμε στην προεκλογική περίοδο να κάνουμε «χαμογελαστούς», ξανά τους φίλους της παράταξης και τους «αντιπάλους» της να την σέβονται και να την υπολογίζουν.

Στα αρνητικά το ίδιο το αποτέλεσμα και η για πρώτη φορά 4η θέση μας, σε δημοτικές εκλογές. Αυτό οφείλεται στις παρακάτω αιτίες

ΑΙΤΙΕΣ

Καταρχήν αντικειμενικές

1. το γενικότερο πολιτικό κλίμα

- Η μεγάλη αποχή, η δικομματική πόλωση μετά την διακαναλική του πρωθυπουργού και η απόλυτη κομματικοποίηση από το Κ.Κ.Ε. (ίδιο όνομα σε περιφέρεια και δήμο, σήμα και σφυροδρέπανο, κεντρικές ομιλίες Παπαρήγα, κομματικών στελεχών) πού του απέδωσε , φαινομενικά, μεγάλη άνοδο λόγω συσπείρωσης 80-85% των ψηφοφόρων βουλευτικών 2009.

Ιδιαίτερα στο Αιγάλεω, περιοδεία Σαμαρά- Κικίλια με Καλογερόπουλο, Αβραμόπουλος στην τελική συγκέντρωση Καλογερόπουλου. Περιοδεία και συγκέντρωση Παπαρήγα, ανοικτή συγκέντρωση Παφίλη- Βούλγαρη. Ανακοινώσεις- κάλεσμα για την συγκέντρωση Παπανδρέου από τα μεγάφωνα, παρουσία βουλευτών, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση Καρδαρά.

-Ο πολυκερματισμός του βασικού χώρου πολιτικής στήριξης μας της -πέραν του Κ.Κ.Ε.- Αριστεράς και του Οικολογικού χώρου, τουλάχιστον 5 διαφορετικά ψηφοδέλτια για την περιφέρεια.

2. Η ολομέτωπη επίθεση Καλογερόπουλου, με αγορασμένες σελίδες τοπικών εφημερίδων, διανομή 8σελιδου φυλλαδίου ενάντια μας , «ΑΣΠΡΟ-ΜΑΥΡΟ»περί τις 100.000 τιραζ, τρεις μέρες πριν τις εκλογές σε όλη την πόλη και οι συνεχείς, επιθετικές ανακοινώσεις και δημόσιες αναφορές του.

3. Επίσης μονομέτωπη επίθεση του Κ.Κ.Ε., με ψέματα, διαστρεβλώσεις και «προνομιακή» μεταχείριση τις δυο τελευταίες βδομάδες στον τοπικό τύπο. Επίθεση στο παρελθόν και το παρόν της παράταξης. Αν διαβάσετε τα έντυπα και τις ανακοινώσεις του Κ.Κ.Ε. για το Αιγάλεω αντιπολιτεύονται μάλλον την Ανάπλαση για το 1995-2002 και όχι τον Καλογερόπουλο για το 2003-2010.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προνομιακή μεταχείριση του Κ.Κ.Ε. στην καταστρατήγηση των προεκλογικών περιορισμών της διαπαραταξιακής (πανό, αφίσες)

Οι υποκειμενικές κατά σειρά σπουδαιότητας

Α Η αδυναμία μας να επιβάλλουμε τους δικούς μας όρους στο προσκήνιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, την προγραμματική συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Η φυγομαχία των αντιπάλων μας από την δημόσια συζήτηση, όπου μπορέσαμε να την προκαλέσουμε ,ήταν μεν χαρακτηριστική αλλά ταυτόχρονα και αποδοτική γι αυτούς εκ του αποτελέσματος

Β Έγινε φανερή η απουσία ισχυρών δεσμών της παράταξης με τις κοινωνικές συλλογικότητες της πόλης. Αν εξαιρέσουμε τον τομέα της παιδείας που έχουμε που έχουμε αξιοπρεπή παρουσία η συμμετοχή φίλων μας σε πολιτιστικούς, αθλητικούς ,εξωραϊστικούς Συλλόγους είναι μικρή και παρ’ ότι αρκετές φορές σημαντική , δεν τυγχάνει στήριξης και αλληλοενημέρωσης.

Γ Η καθυστερημένη προβολή της υποψηφιότητας Δημάρχου και της οριστικής κατάρτισης του ψηφοδελτίου που έχοντας πολύ λίγο χρόνο δημόσιας προβολής του, σε συνδυασμό με τους πενιχρούς οικονομικούς πόρους, (το πολύ το 1/25 του κόστους του κ. Καλογερόπουλου και το 1/15 του κ. Καρδάρα), δεν πέρασε το μήνυμα μας στην ένταση που θα θέλαμε.

Δ Τελευταίο σε σπουδαιότητα αλλά επίσης σημαντικό, η για πρώτη φορά εμφανής δημόσια κρίση του χώρου της παράταξης.

Πρώτη φορά υπήρξε συστηματική απόπειρα, έστω κι αν απέτυχε, σχηματισμού ανταγωνιστικού ψηφοδελτίου, με την συγκρότηση άλλης «ανατρεπτικής» δημοτικοπολιτικής παράταξης , με φερόμενο επικεφαλής πρώην δημοτικό σύμβουλό μας.

Υπέρβαση των εσκαμμένων από φίλους, υποστηρικτές του νέου σχήματος με προσωπικούς και πολιτικούς χαρακτηρισμούς σε δημόσιους χώρους. Υποκριτική στάση δήθεν στήριξης η ουδετερότητας από στελέχη του, ενώ διακινούσαν συστηματικά ψηφοδέλτια άλλων παρατάξεων.

Χωρίς λογικές εκκαθαρίσεων και κυνηγιού μαγισσών, με απόλυτα ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες και με άξονα το ψηφοδέλτιο, όπως καταστατικά προβλέπεται , η παράταξη προχωρά ενωμένη, ανοικτή σε όλους όσους δηλώνουν υποστήριξη του προγράμματος και των δράσεων της.

Ήδη η γραμματεία έδωσε δελτίο τύπου που καθορίζει τους όρους που θα κρίνουν την στάση μας, από θέση προγραμματικής αντιπολίτευσης, στην νέα διοίκηση που ευχόμαστε ,όπως και σε κάθε διοίκηση του Δήμου, καλή επιτυχία σε όλες της τις προσπάθειες για την βελτίωση της πόλης μας.