-

-

1 Φεβ 2011

Eτήσια εκδήλωση κοπής της πίτας και ομιλία Δ.Μπίρμπα


Στην κατάμεστη αίθουσα του «Γ. Ρίτσος» στις 30 Ιανουαρίου  η δημοτική παράταξη ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ, πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωση κοπής της πίτας της. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Αιγάλεω Χρήστος Καρδαράς, ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μυστακόπουλος, οι αντιδήμαρχοι: Δράκου Ρ. , Δημομελέτης Γ ,Σκλαβούνος Λ, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιαννακάκος Β, οι δημοτικοί συμβούλοι: Λάμπρου Γ, Ξεζωνάκης Χ, Αθανασιάδου Σ, Αρετάκη Α και εκπρόσωποι συλλόγων της πόλης. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο νέος Γραμματέας της παράταξης Στέλιος Βασιλειάδης και ακολούθησε η ομιλία του επικεφαλής Δημήτρη Μπίρμπα

«Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Ευχόμαστε σε όλους καλή χρονιά, οικογενειακή ευτυχία, υγεία, κουράγιο, δύναμη αλλά και αγωνιστική διάθεση για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, και της επίθεσης που δεχόμαστε από τις κυβερνητικές πολιτικές του Μνημονίου σε κεντρικό επίπεδο και του Καλλικράτη σε τοπικό επίπεδο. Επίθεση  που αποδομεί, βασικές κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες στον αιώνα που πέρασε.
Πριν ξεκινήσουμε, θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε κάποιους από εμάς και σε φορείς της περιοχής μας, που διαδηλώνουν αυτή την ώρα για την διατήρηση του σπάνιου υγροβιότοπου της λίμνης Κουμουνδούρου και την άμεση αποφόρτιση της Δυτικής Αθήνας από βεβαρημένες χρήσεις και λειτουργίες.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Ερχόμαστε στην καθιερωμένη αυτή εκδήλωση μας, μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα που άλλαξε την Διοίκηση στον Δήμο, ένα αποτέλεσμα που σε σχέση με μας εκτιμήσαμε ότι ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας αλλά αποτελεί μια καλή βάση εκκίνησης, που καλούμαστε να αξιοποιήσουμε καθημερινά, διευρύνοντας το ακροατήριο μας και παρεμβαίνοντας άμεσα στην πόλη.
Ερχόμαστε με σημαντικές αλλαγές στην παράταξη. Έχουμε την πορεία ανανέωσης που εκφράσθηκε με την εκλογή της Σοφίας Αθανασιάδου στο Δημοτικό Συμβούλιο, νέα γραμματεία, με κομμάτι της παλιάς φρουράς αλλά και με πολλούς νέους ανθρώπους, από το μέλλον της παράταξης και της πόλης. Έχουμε νέο Γραμματέα τον Στέλιο Βασιλειάδη και εδώ επιτρέψτε μου και μια προσωπική αναφορά στον απερχόμενο Γραμματέα τον Γιώργο τον Παπαδιά, που παραμένει μεν στην Γραμματεία αλλά ανειλημμένες υποχρεώσεις και η άποψη του για ανάγκη περιοδικής εναλλαγής σε θέσεις ευθύνης τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Να τον ευχαριστήσω προσωπικά αλλά νομίζω και συλλογικά, γιατί σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο για την παράταξη μας, όπου δεν αποφύγαμε μικροπροβλήματα και παρεξηγήσεις, ο ρόλος του ήταν θετικός, ενοποιητικός και η συνεργασία μας άριστη. Ελπίζω ότι αντίστοιχη  θα είναι και με τον Στέλιο.
Προσερχόμαστε στη νέα περίοδο με παρακαταθήκη το πρόγραμμα μας, το μόνο πρόγραμμα που δυστυχώς κατατέθηκε προεκλογικά, το παρελθόν μας ως Διοίκηση, τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας για την πόλη και την Αυτοδιοίκηση.
Προσερχόμαστε από θέσεις προγραμματικής αντιπολίτευσης, θέτοντας  όπως πάντα μπροστά το συμφέρον της πόλης και όχι τα μικροπαραταξιακά μας κέρδη. Με αυτή τη θέση ευχόμαστε καλή επιτυχία στην νέα Διοίκηση του Δήμου. Να γνωρίζει ότι θα μα βρει ανεπιφύλακτα υποστηρικτές σε ότι θετικό ,  σχεδιάσει και εφαρμόσει για την βελτίωση των όρων ζωής της πόλης και των πολιτών της, σε ότι διεκδικήσει και πρέπει να διεκδικήσει πολλά από την Κεντρική Διοίκηση. θα πρέπει να γνωρίζει όμως, πως θα μας βρει απέναντι, αυστηρούς κριτές και επικριτές σε λάθη, υποχωρήσεις και παραλείψεις. Θέλω εδώ να επισημάνω ότι θεωρούμε σημαντικό στοιχείο την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων για δημοκρατική  και αξιοκρατική Διοίκηση, την αποφυγή του κομματικού πατριωτισμού και της πελατειακής διαχείρισης. Και εδώ οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι όλα τα δείγματα μέχρι σήμερα δεν  είναι θετικά. Δεν βιαζόμαστε στα συμπεράσματα αλλά  μικροφαινόμενα παραγοντισμού και εξουσιαστικής αντίληψης, η μονοπώληση εκπροσωπήσεων και οι πίτες-κομματικές φιέστες δεν είναι ότι καλύτερο, παρά την διάθεση ουσιαστικής συζήτησης σε βασικά ζητήματα όπως διαφάνηκε και στο Δημ. Συμβούλιο.
Αντίστοιχη είναι και η στάση μας με τις άλλες παρατάξεις. Χωρίς να υποστείλουμε την κριτική στην τραγική διαχείριση Καλογερόπουλου που αποτυπώνεται και θα αποτυπωθεί στα οικονομικά στοιχεία του 2010. Θεωρούμε ότι και με το  ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΙΓΑΛΕΩ υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και συμφωνίας σε επιμέρους ζητήματα και σημειώνουμε θετικά την δημοκρατική στάση που κράτησε μέχρι τώρα, στην συγκρότηση των Δημοτικών Επιτροπών.
Παρά τις σημαντικές διαφορές μας και την ανεξήγητα εχθρική, πολλές φορές, στάση απέναντι μας της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της παράταξης του ΚΚΕ και των κομμουνιστών συμβούλων, όπως συνηθίζει να λέει στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρούμε ότι πρέπει να εξακολουθήσουμε να επιδιώκουμε συνεννόηση και κοινή στάση , ει δυνατόν, στα σημεία που προφανώς συμφωνούμε, π.χ την απόκτηση ελεύθερων χώρων, την διαφύλαξη του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, οι εχθροί για μας δεν βρίσκονται στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, εχθροί μας είναι τα προβλήματα της πόλης και των κατοίκων της και οι πολιτικές που τα δημιουργούν.
Αυτό αποτυπώνεται και στην μέχρι τώρα στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ανυπαρξία συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων από την Διοίκηση Καρδαρά, προεκλογικά και πολύ περισσότερο μετεκλογικά, οι ασφυκτικές χρονικές πιέσεις του Καλλικράτη, μας οδήγησαν από το πρώτο συμβούλιο να θέσουμε υπό μορφή ερωτημάτων το πλαίσιο θεμάτων που άμεσα, πέραν των τρεχουσών υποχρεώσεων, πρέπει να αντιμετωπίσουμε: Κόκκινο νήμα για μας η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών άμεσης ανάγκης και εξυπηρέτησης των πολιτών.
Απαιτούμε:
       -Την διεκδίκηση υλοποίησης βασικών προγραμματικών μας προτάσεων (για κοινωνικά αλληλέγγυα πόλη, την επιβολή τέλους  περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πρόγραμμά  αγορών γης, την αποτροπή του Mall και την διεκδίκηση διατήρησης του ισοζυγίου πρασίνου και ευγενείς χωροθετήσεις στον Ελαιώνα, την άμεση δημιουργία πολιτιστικών χώρων στο «Ελληνικό Μολύβι» και το σινεμά στο «Τιτάν», την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου  από αυθαίρετες καταλήψεις πλατειών και πεζοδρόμων, την διαφάνεια και αξιοκρατία στην λειτουργία του Δήμου και τις προσλήψεις, την  δημιουργία προυποθέσεων ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής στις αποφάσεις και την λειτουργία του δήμου -όπως συμμετοχικός προυπολογισμός, τοπικά δημοψηφίσματα).
       -Την κινητοποίηση της πόλης σχετικά με την παραμονή και Απογραφή των κατοίκων της, την άνοιξη του 2011 κρίσιμο ζήτημα για τα οικονομικά του Δήμου την επόμενη δεκαετία.
       -Την επίλυση εκκρεμοτήτων που κληρονομήθηκαν (Μετονομασία στο «Ελληνικό Μολύβι», καθεστώς διαχείρισης Γηπέδου «Στ. Μαυροθαλασσίτης», συμβασιούχοι κ.λ.π.).
       -Την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προκλήσεων που απαιτεί, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η νομοθετική προχειρότητα του «Καλλικράτη» που σε συνδυασμό με την απουσία πόρων, ελέω Μνημονίου και το αλαλούμ στις μεταφερόμενες αρμοδιότητες, οδηγεί ήδη σε λειτουργικό χάος και οικονομικό αδιέξοδο την Αυτοδιοίκηση, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και μεταφοράς του κόστους στους πολίτες.
Γι΄αυτό τον λόγο και με στόχο να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στις αποφάσεις μας, αποφασίσαμε τα όργανα της παράταξης να βρίσκονται σε διαρκή συνεδρία.
Ήδη το νέο Γενικό Συμβούλιο, διαμόρφωσε την πρόταση μας για τον αριθμό των Νομικών Προσώπων . Προτείνουμε 4 νομικά πρόσωπα:
Κοινωφελή  δημοτική επιχείρηση, Ν.Π Πολιτισμού, Ν.Π. Αθλητισμού, Ν.Π. Κοινων. Πολιτικής και την λειτουργία  γνωμοδοτικών επιτροπών ανά χώρο, με συμμετοχή ωφελουμένων και εργαζόμενων.
Προτεραιότητα μας  η διεκδίκηση συμμετοχής της παράταξης σε όλα τα όργανα και τις επιτροπές  του Δήμου, καθώς και αντιπροσωπευτικών κοινωνικών φορέων της πόλης, σε κάθε αντίστοιχο θεματικό Νομ. Πρόσωπο και Επιτροπή.
Βασικός στόχος μας, η σύνδεση και συμμετοχή μας σε όλες τις κινηματικές πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται στην περιοχή και την χώρα, για κοινωνικά περιβαλλοντικά και αυτοδιοικητικά ζητήματα, που συνάδουν με τις προγραμματικές κατευθύνσεις μας.
Τέλος, αποφασίσαμε ως δείγμα γραφής και αντίληψης, οι τυχόν αποζημιώσεις από την συμμετοχή Δημ. Συμβούλων και μελών μας, σε συμβούλια και επιτροπές, να διατίθενται: 30% στους ίδιους για φορολογικούς λόγους, 30% σε κοινωνικούς σκοπούς (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικούς συνεταιρισμούς κλπ) και το 40% στην παράταξη για την κάλυψη τρεχόντων εξόδων της.

Δεν θα ήθελα να σας κουράσω περισσότερο.
Η σημερινή παρουσία σας μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας.
Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στις διαδικασίες της παράταξης. Περιμένουμε την ενίσχυση σας, φυσική, ηθική, οικονομική στις δράσεις μας. Θεωρούμε απαραίτητη την γνώμη και την συμβολή σας στην διαμόρφωση των τελικών απόψεων μας.
Σας καλούμε να αντισταθείτε σε ότι υποβαθμίζει την ζωή και την αξιοπρέπεια μας, κεντρικά και τοπικά.
Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το Αιγάλεω να γίνει πόλη κοινωνικής αλληλέγγυης για όλους τους κατοίκους της, όλες τις ηλικίες της.
Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το Αιγάλεω, καλύτερο στο παρόν και μέλλον, το χρωστάμε σε μας αλλά κυρίως στα παιδιά μας.
Καλή χρονιά σε όλους με κουράγιο ,δύναμη και αγώνες για ένα καλύτερο Αιγάλεω σε ένα καλύτερο κόσμο.