-

-

7 Νοε 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2011-11-07 (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 2.11.11)

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2011, η δημοτική παράταξη ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ κατέθεσε δύο προτάσεις ψηφισμάτων οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπηλιόπουλο ως έκτακτο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και έγινε παραπομπή τους να συζητηθούν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο της 10.11.2011. Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής Δ. Μπίρμπας κατέθεσε δύο επισημάνσεις και μία ερώτηση. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 2.11.11 παραβρέθηκε η νέα δημοτική σύμβουλoς της παράταξης Γιάννα Χριστόγλου, η οποία αντικατέστησε την παραιτηθείσα Ασπασία Αρετάκη.


1. Πρόταση ψηφίσματος για το «χαράτσι» (κατατέθηκε 1/11/2011)
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω:
- Καταδικάζει τις ασκούμενες πολιτικές, που, στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους, επιβάλλουν διαρκή φοροεπιδρομή και δραματική μείωση των εισοδημάτων στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους επαγγελματίες, ενώ αφήνουν συστηματικά, εκτός ελέγχου τη φοροδιαφυγή και το μεγάλο οικονομικό πλούτο
- Θεωρεί κοινωνικά άδικο και ανάλγητο το νέο «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που απειλεί να στερήσει ένα βασικό κοινωνικό αγαθό από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα
- Στέκεται αλληλέγγυο σε ομάδες πολιτών και φορέων που αντιδρούν στην εφαρμογή του και διεκδικούν την ακύρωση του ως άδικου και αντισυνταγματικού και δηλώνει ότι θα πρωτοστατήσει στην αποτροπή της διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε σπίτι του Αιγάλεω, λόγω της μη καταβολής του “χαρατσιού”»


2. Πρόταση ψηφίσματος για την εργασιακή εφεδρεία (κατατέθηκε 1/11/2011)
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω θεωρεί ότι:
- Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας έρχεται να προστεθεί στα επώδυνα, για τους εργαζόμενους και αναποτελεσματικά για την κρίση, μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικα. Είναι βέβαιο πως η εφαρμογή του θα κατεδαφίσει το ελάχιστο κοινωνικό κράτος, θα οδηγήσει σε χρεοκοπία τα ασφαλιστικά ταμεία, θα μπλοκάρει κάθε κοινωνική και παραγωγική δραστηριότητα, εκτινάσσοντας στα ύψη την ανεργία και διευρύνοντας το χάσμα στη κοινωνική συνοχή.
- Το δημοτικό συμβούλιο δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο στις αδιέξοδες αυτές πολιτικές που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού της χώρας. Πολιτικές που οδηγούν σε χρεοκοπία την κοινωνία και σε ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών, προσθέτοντας νέα βάρη στους πολίτες.
- Στην πρωτοφανή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες εργαζόμενοι, εξαιτίας της πολιτικής του μνημονίου, η εργασιακή εφεδρεία είναι βέβαιο ότι αποτελεί προθάλαμο ανεργίας και μαζικών απολύσεων στο δημόσιο
- Καλούμε έστω και τώρα την κυβέρνηση αντί να εξωθεί σε απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως δημοσιονομικό όφελος, να προωθήσει άμεσα αναπτυξιακά μέτρα με την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και των οργανισμών και την ουσιαστική αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού του Δημόσιου»


3. Ερώτηση
Ερωτάται η Διοίκηση: α) αν έχει υλοποιηθεί η προκήρυξη πρόσληψης δίμηνων συμβασιούχων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών αναγκών επισκευής και συντήρησης σχολικών κτιρίων, β) αν έχει υλοποιηθεί, πού εργάσθηκαν και πότε προβλέπεται, αν προβλέπεται, να πληρωθούν;


4. Επισήμανση για τα οικονομικά
Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε το φανερό πλέον οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο Δήμος, κυρίως από την κοινωνικά άδικη και ανάλγητη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικα και δευτερευόντως από ουσιαστικά λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης αλλά και της παρούσας Διοίκησης.
Απλήρωτοι εργαζόμενοι (περίπου 3.000.000 EUR θα φθάσουν οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις μέσα στο 2011 για μισθοδοσία εργαζομένων) και προμηθευτές.
Θεωρούμε ότι η Διοίκηση οφείλει να συγκαλέσει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα οικονομικά δεδομένα και οι προοπτικές για να αποφευχθούν τόσο οι δικαιολογημένες, δυναμικές ενέργειες των απελπισμένων εργαζομένων όσο και η ορατή, τουλάχιστον σε μας, πιθανότητα ένταξης του Δήμου το 2012 στο «εγχώριο ΔΝΤ» της Αυτοδιοίκησης του Καλλικράτη, το περίφημο «Ταμείο Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης»


5. Επισήμανση για το τέμενος
Σας επισημαίνουμε ότι το Υπουργείο Υποδομών ανέθεσε σε συγκεκριμένα τεχνικά γραφεία μελέτη για την κατασκευή του «τεμένους» στον Ελαιώνα.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ολοκλήρωση κατασκευής το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Επειδή προβλέπονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» (3.11.2011), και πολεοδομικές και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εφιστούμε την προσοχή σας και ζητάμε την άμεση ενημέρωση και παρέμβαση του Δήμου μας, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επισυνάπτεται το δημοσίευμα:
«Προχωρά το έργο για το τζαμί στον Ελαιώνα (Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011)
Τη διάθεσή του να προωθήσει το έργο της κατασκευής ισλαμικού τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα εκδηλώνει το υπουργείο Υποδομών, εγκρίνοντας με πρόσφατη απόφασή του την αμοιβή του τεχνικού γραφείου που θ' αναλάβει τη σχετική μελέτη.

Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η κατασκευή του θα έχει ολοκληρωθεί -εκτός απροόπτου- έως την ερχόμενη άνοιξη.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, η οποία έχει αναρτηθεί και στον ιστότοπο της Διαύγειας (www.diavgeia.gov.gr), η αρχιτεκτονική μελέτη ανατίθεται σε τρία συμπράττοντα γραφεία (Γραφείο Τομπάζη, Αθανασιάδη και Μητσούδη), που διαθέτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντική εμπειρία στη μελέτη παρόμοιων κτισμάτων.
Η αμοιβή για τη μελέτη ανέρχεται στα 153.385,55 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ). Την κατασκευή του τεμένους θα αναλάβει Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων Κτιριακών (ΕΥΔΕΚ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών - αν και οι οικονομικές δαπάνες θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας. Το ισλαμικό τέμενος, η κατασκευή του οποίου «μπλοκάρεται» από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, προβλέπεται να λειτουργήσει σε κτίριο της πρώην Ναυτικής Βάσης Βοτανικού, το οποίο θα ανακαινιστεί και θα δημιουργηθεί ένα λιτό κτίριο με ειδικούς πολεοδομικούς όρους και «συμμάζεμα» των υπαίθριων χώρων. Επίσης, μελετώνται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθώς στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει η απαραίτητη σηματοδότηση. Κ.ΑΝΤ.»