-

-

29 Ιαν 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ

Αγαπητές φίλες , αγαπητοί φίλοι,


Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την σημερινή σας παρουσία και να σας ευχηθούμε υγεία, κουράγιο, υπομονή, επιμονή και αγωνιστική διάθεση για να διεκδικήσουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο για την πόλη, την χώρα , την Ευρώπη , τον κόσμο. Ένα μέλλον δημοκρατίας, αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και αειφόρου ανάπτυξης.

Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του Ν.3852.«Καλλικράτη», Η ελληνική κοινωνία και η Αυτοδιοίκηση ζουν ένα σκοτεινό παρόν, χωρίς διαφαινόμενες προοπτικές βελτίωσης. Η επιβολή των διαδοχικών μνημονίων, από την τρόικα και τις εγχώριες πολιτικές και οικονομικές ελίτ, έχουν καταστήσει σε όλους φανερά τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Αποτέλεσμα τα τεράστια ποσοστά ανεργίας και ύφεσης (5 χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης του ΑΕΠ, ξεπερνώντας και την τετραετία της κατοχής), το νέο κύμα μετανάστευσης η ραγδαία φτωχοποίηση πέραν των ανέργων, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων, μια βόλτα στα κενά καταστήματα των εμπορικών κέντρων της περιοχής μας το πιστοποιεί δραματικά.Η κατάσταση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου αναπόφευκτου «φυσικού φαινόμενου», είναι απόρροια των συγκεκριμένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, των μνημονίων και των αντιλαϊκών φοροεπιδρομών, των κυβερνήσεων και της τρόικα. Το νομοδιοικητικό αλαλούμ του «Καλλικράτη» με την μονεταριστική, λογιστική αντίληψη και εφαρμογή, συνδυασμένο με τις απαράδεκτες, νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές, που αν δεν ανατραπούν επιφυλάσσουν ένα ισοπεδωτικό αύριο στην Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Μείωση (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ) εσόδων 55% το 2012 από το 2009, με πλήθος αρμοδιοτήτων και μεταφερόμενο προσωπικό 30.000.000€ λιγότερα για το Αιγάλεω αυτή την τετραετία. Μείωση που σε συνδυασμό με την εφεδρεία, σημαίνει ότι άνοιξε ο δρόμος για τις απολύσεις και την «αναγκαστική» λειτουργικά, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, δηλαδή και σχεδόν μηδενισμός των κοινωνικών παροχών, προς τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα . Η νέα υπερφορολόγηση των νοικοκυριών, με τις αυξήσεις και τα χαράτσια, επιδεινώνει την ήδη τραγική κατάσταση που βιώνουν. Η περιοχή μας σύμφωνα με όλους τους δείκτες βιώνει πιο έντονα αυτά τα φαινόμενα.

Απαιτείται άμεσα, προσπάθεια διαμόρφωσης κινήματος Αυτοδιοικητικών, Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών και σχημάτων που θα αντιτίθεται στις μνημονιακές επιλογές, ανεξαρτήτως κομματικής υποστήριξης , κίνημα που θα επηρεάσει καθοριστικά και την στάση των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης αλλά και την κοινψνία. Προτεραιότητες σε αυτή την προσπάθεια είναι η υπεράσπιση, του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου από την εμπορευματοποίηση, του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών και λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης από την ιδιωτικοποίηση ,των εργασιακών δικαιωμάτων από την κινεζοποίηση και η οικοδόμηση αλληλέγγυων πόλεων για να αποφύγουμε τον κοινωνικό κανιβαλισμό.

Με δεδομένες τις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, το τοπίο στο Αιγάλεω επιβαρύνουν δύο τοπικές παράμετροι

• Οι δανειακές υποχρεώσεις και οι λειτουργικές αβελτηρίες, από την «χρεωκοπία» της πελατειακής διαχείρισης της διοίκησης Καλογερόπουλου

Ένα μόνο στοιχείο που καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2012. Η εκτίναξη στις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης των τοκοχρεωλύσιων για λειτουργικές ανάγκες, από 2.600.000 ευρώ το 2010, σε 3.450.000 ευρώ το 2011 και 3.700.000 ευρώ το 2012, χωρίς η σημερινή διοίκηση να έχει πάρει ακόμα νέο δάνειο. Σχεδιάζει βέβαια να πάρει 5.800.000 ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό,

• Η ανεπάρκεια ουσιαστικού σχεδιασμού και προγραμματισμού της Διοίκησης Καρδαρά και η πολιτική της επιλογή να λειτουργήσει ως απλός διαχειριστής προκαθορισμένων κρατικών εντολών.


Η διοίκηση Καρδαρά μάς έχει πλέον «συνηθίσει» να ζούμε στον αστερισμό της προχειρότητας (χαρακτηριστικό παράδειγμα, «επανίδρυσε» και «κατήργησε» μέσα σε 5 μήνες τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, αδιαφορώντας για την επιχειρησιακή προοπτική τους και το δημοκρατικό έλλειμμα που παράγεται), δεν προχώρησε σε οργανωμένη καμπάνια για την Απογραφή, γεγονός που μάλλον θα μας στερήσει πολύτιμους πόρους την δεκαετία που διανύουμε. Την χαρακτηρίζει η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού, το ενδοδιοικητικό αλαλούμ, η απουσία ουσιαστικής κοινωνικής διαβούλευσης. Οι εκθέσεις ιδεών διαδέχονται η μία την άλλη. Οι συζητήσεις δε για τα τέλη, το τεχνικό πρόγραμμα και τον προυπολογισμό, αποτύπωσαν με σαφήνεια ότι η Διοίκηση επιλέγει πολιτικά, να μην συγκρουσθεί με τα μεγάλα συμφέροντα, να μην αξιοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει, να μην προχωρήσει στον αναγκαίο οργανωτικό και λειτουργικό επανασχεδιασμό, να συνεχίσει το «μια από τα ίδια». Δεν υποτιμάμε τις οικονομικές δυσκολίες ούτε τις όποιες αποσπασματικές προσπάθειες, κατακρίνουμε τις βασικές επιλογές.

Παρά τις αντιθέτου διαβεβαιώσεις σε προτάσεις και παρατηρήσεις μας

- Καταργεί και ως εγγραφή το τέλος περιβαλλοντικών βελτιώσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα, τράπεζες, στερώντας ένα σημαντικό εργαλείο αναδιανομής και ανάπτυξης

- Δεν εκπονεί την αναγκαία μελέτη αναδιάρθρωσης συντελεστών των τοπικών τελών, για κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά αποτελεσματική κατανομή.

- Δεν σχεδιάζει την καταγραφή των χώρων στον Ελαιώνα για αύξηση εσόδων

- Δεν δημιουργεί Ταμείο γης από τις εισφορές του Ελαιώνα

- Δεν προβλέπει τον ανασχεδιασμό της διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την ανακύκλωση και τον διαχωρισμό στην πηγή

- Δεν αναφέρεται στον σχεδιασμό λειτουργίας τοπικού Σταθμού Μεταφόρτωσης, για εξοικονόμηση, ανθρώπινων και οικονομικών πόρων

- Δεν καταγράφει πουθενά ως άμεσο στόχο τον τερματισμό των ενοικιάσεων, όταν μόνο για το κτήριο της πολεοδομίας καταβάλλονται, μετά την μείωση του 20%, 225.000€ !! ετησίως

Ένα άλλο χαρακτηριστικό δείγμα της προχειρότητας της


• Η μείωση στον προϋπολογισμό, από 60.000,00 ευρώ το 2010, σε 30.000,00 ευρώ το 2011 και 20.000 ευρώ το 2012, για την αγορά τροφίμων και την ενίσχυση των φτωχών τις εορτές. Προφανώς αντιστοιχεί στην «ευμάρεια» που διανύουμε και σίγουρα στις προθέσεις που κατά καιρούς εκφράζονται για «κοινωνική αλληλεγγύη κ.λπ. κ.λπ. ζητήσαμε τον τριπλασιασμό τουλάχιστον του κωδικού. Και μην μας πούν ότι γίνεται για λόγους λογιστικής εξισορρόπησης, όταν παραμένουν ως εγγραφή - παρότι ισχυρίζονται ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσούν- 30.000 ευρώ για επέκταση εορταστικού φωτισμού, 30.000 ευρώ για προμήθεια εορταστικού φωτισμού, 25.000 ευρώ για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, 10.000€ για αποκριάτικες εκδηλώσεις, 25.000 ευρώ για την καταπολέμηση της κάμπιας στη Ραφήνα και άλλοι… κοινωνικά απαραίτητοι κωδικοί !!


Υπάρχει και μια άλλη αρνητική παράμετρος τοπικά, η στάση της « Λαικής Συσπείρωσης» της παράταξης του ΚΚΕ όπως οι ίδιοι λένε. Ενας ισοπεδωτικός καταγγελτικός λόγος, περιχαράκωσης στο κάστρο της απόλυτης αλήθειας που μηδενίζει τις υπαρκτές δυνατότητες κοινής δράσης και δημιουργίας ενωτικών κοινωνικών αντιστάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση απέναντι στο χαράτσι, καταψήφιση και της κοινής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, μη συμμετοχή στη διαπαραταξιακή επιτροπή αποτροπής εφαρμογής του. .

Παρ’ όλα αυτά , με οδηγό την κεντρική θέση μας οτι εχθροί μας είναι μόνο τα προβλήματα της πόλης και των κατοίκων της και οι πολιτικές που τα δημιουργούν και όχι τα «άλλα καθίσματα» του Δημοτικού Συμβουλίου, στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα στηρίξουμε κάθε πρόταση της διοίκησης ή άλλης παράταξης που θα στοχεύει στην επίλυση τους.

Ποιες είναι τώρα οι προτάσεις μας.

Η Αυτοδιοίκηση οφείλει, κατά την γνώμη μας, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, να έχει προτεραιότητα πάλης τη θεσμοθέτηση του «ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος», από την Πολιτεία.


Θεωρούμε έως τότε ότι προτεραιότητα μας ως Δήμος - σε συνθήκες κοινωνικού πολέμου, παρατεταμένης ύφεσης, διάλυσης της κοινωνικής συνοχής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, εξαφάνισης του ελάχιστου κράτους πρόνοιας στην χώρα μας, από τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, του Μνημονίου και της εφαρμογής του Καλλικράτη – οφείλουμε να έχουμε το:


Αιγάλεω, Κοινωνικά Αλληλέγγυα πόλη

για όλους τους κατοίκους, για όλες τις ηλικίες.

Με σύνθημά μας , «κανένας μόνος του στην κρίση» και χωρίς ψευδαισθήσεις οριστικής επίλυσης των προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο, είναι επείγουσα ανάγκη να πρωτοστατήσουμε στην καταπολέμηση φαινομένων φτώχειας, ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού, να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης. Κλειδί σ΄αυτή την προσπάθεια η συμμετοχή της κοινωνίας

Έχουμε επανειλημμένα καταθέσει τις προτάσεις μας για το αναγκαίο ΤΟΠΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, μεταξύ όλων των τοπικών κοινωνικών φορέων, αξιοποιώντας την Δημοτική Επιτροπή διαβούλευσης με την εκπόνηση ενός Τοπικού Σχεδίου Δράσης ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, με δεσμεύσεις για όλους.

Προτεραιότητες για τον Δήμο μας θεωρούμε

πέραν της ποιότητας καθημερινής λειτουργίας (καθαριότητα, πράσινο), είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα αποτυπώνεται, με ιεραρχήσεις και άξονες :

- τις προτάσεις για την υλοποίηση της δέσμης του προγράμματος μας για «πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης», της άμεσης λειτουργίας ιδιαίτερα των αλληλέγγυων δομών (Κοινωνικό παντοπωλείο για άπορους και άνεργους για φθηνή αγορά και δωρεάν παροχή τροφίμων, Λειτουργία Ξενώνα φύλαξης αστέγων αξιοποιώντας και τα κενά διαμερίσματα των εργατικών πολυκατοικιών, Ιματιοθήκη για απόρους, Τράπεζα χρόνου, Αλληλέγγυο Σχολείο κ.λπ.)

- την εφαρμογή του τέλους βελτίωσης και ανάπτυξης σε συνδυασμό με τη μελέτη χωροθέτησης αναγκών στον Ελαιώνα και το προγραμματισμό εισφορών- αγορών γης για την εφαρμογής της. Επείγει η μελέτη και προετοιμασία για την μεγαλύτερη δυνατή μείωση των δυσμενών επιπτώσεων από τις χωροθετήσεις του γηπέδου με mall, του τεμένους, των ιδιωτικών κλινικών στην περιοχή, του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών λεωφορείων, την αποτροπή και άλλων οχλουσών χρήσεων στο υπό διαμόρφωση Ρυθμιστικό.

- την απελευθέρωση του δημοσίου χώρου από αυθαίρετες καταλήψεις σε πεζοδρόμους και πλατείες, με αισθητική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου και αρχιτεκτονικούς περιορισμούς

- την επικαιροποίηση της συγκοινωνιακής – κυκλοφοριακής μελέτης και το προγραμματισμό εφαρμογής της (χώροι στάθμευσης, πεζοδρομήσεις κ.λπ.)

- την ακριβή καταγραφή των νέων χρήσεων στον Ελαιώνα και τον επείγοντα έλεγχο τους, με την η άμεση ενσωμάτωση τους στα τέλη. Την μελέτη δημοκρατικής κατηγοριοποίησης των τελών, με τον ανώτατο συντελεστή των τελών σε πολυκαταστήματα και μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, χωρίς αύξηση (και με ενδεχόμενη μελλοντική μείωση αν αναδιαρθρωθεί οικολογικά η διαχείριση απορριμμάτων)των νοικοκυριών και των καταστημάτων. Εφαρμογή εξαίρεσης ή μείωσης με κοινωνικά κριτήρια ευπαθών κοινωνικά ομάδων (άνεργοι, πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κ.λπ.)

- τη μελέτη αξιοποίησης και άμεσης λειτουργίας στο «Ελληνικό Μολύβι», την λειτουργία του σινέ ΤΙΤΑΝ, με βάση την προσωρινή μελέτη μας και την αγορά του υπολοίπου ,

- τη λειτουργία δημοτικής δομής στήριξης της απασχόλησης και της τοπικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

- τον άμεσο σχεδιασμό εφαρμογής αειφόρου διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση την ανακύκλωση στην πηγή και τον τοπικό ΣΜΑ

- την Wi Fi κάλυψη της πόλης για free internet
και πολλά άλλα που θα καταθέσουμε αναλυτικά στο επιχειρησιακό του Δήμου για την τριετία. Οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ενεργοποίηση ουσιαστικών συμμετοχικών διαδικασιών (συμμετοχικός προυπολογισμός κλπ), που θεωρούμε κεντρικής σημασίας για την επιτυχία οποιουδήποτε σχεδιασμού για τον αναγκαίο αναπροσανατολισμό της λειτουργίας του Δήμου.

Οφείλουμε επίσης να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, στην δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού κινήματος που με την συνεργασία των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών δεν θα επαιτεί ελεημοσύνη από την κεντρική διοίκηση αλλά θα διεκδικεί:

- την ανατροπή της σημερινής φοράς των πραγμάτων, των κυβερνήσεων και των πολιτικών των μνημονίων, που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και οδηγούν στην καθημερινή υποβάθμιση της ζωής των συμπολιτών μας .

- την ακύρωση των σχεδίων για συνεχή χαράτσια, αξιοποιώντας την θετική εμπειρία της άρνησης στην πράξη του ειδικού τέλους της ΔΕΗ, μέσα από τη διεύρυνση και ενδυνάμωση των κινηματικών δράσεων

- την αποτροπή των πολιτικών άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λ.π) εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου (ΗΛΙΟΣ, ΣΔΙΤ κ.λ.π.).

- την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και την αγωνιστική αντίσταση στις διαλυτικές ρυθμίσεις για την εφεδρεία καθώς και την αποτροπή απολύσεων, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών, την επιβολή της «κινεζοποίησης» μέσω των ΕΟΖ (Ειδικών Οικονομικών Ζωνων),

- την διεκδίκηση γενναίας αύξησης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ, ισότιμα στους Δήμους μέσα από τη ριζική αναδιάρθρωση του. Πόροι για την ενίσχυση της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής, στη δημιουργία σταθερών σχέσεων εργασίας, στην αειφόρο ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και όχι στα ΣΔΙΤ των μεγάλων έργων, σε κατασκευές, ενέργεια και απορρίμματα, που η τρόικα και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σχεδιάζουν.

- την αγωνιστική διεκδίκηση της εφαρμογής του Συντάγματος (άρθρο 102, απόδοση πόρων και αρμοδιοτήτων) απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης έχουν επιφέρει δραματικές μειώσεις και περικοπές που αφήνουν στην αβεβαιότητα δεκάδες χιλιάδες εξυπηρετούμενους και υπαλλήλους σε κοινωνικές δομές και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση.Αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες καλούμε εσάς, το Δημοτικό Συμβούλιο τους φορείς και τους πολίτες της πόλης μας να συστρατευθούμε σε αυτόν τον αγώνα, για την διεκδίκηση και υλοποίηση αυτών των προτάσεων.

Δεν είναι ουτοπικές και ανεφάρμοστες , είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες αρκεί να τις παλέψουμε και όλοι μαζί μπορούμε να τις κερδίσουμε, γιατί είμαστε ,όπως λέει και το κίνημα της Wall Street «το 99 %»

Σας καλούμε να στηρίξετε δυναμικά τις πρωτοβουλίες της παράταξης, του Δήμου και φορέων της πόλης μας για έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη. Εμείς συμβολικά στηρίξαμε τους απεργούς του ALTER και της Χαλυβουργίας, άπορες οικογένειες της πόλης μας, ζητάμε την ενημέρωση και από σας για φίλους της παράταξης και άλλους συνδημότες, που έχουν πρόβλημα. Δημιουργούμε Ιματιοθήκη απόρων και επιτροπή αλληλεγγύης της παράταξης, πλαισιώστε την προσπάθεια.

Και πάλι χρόνια πολλά, υγεία σε σας και τις οικογένειες σας, με αγωνιστική διάθεση και περίσσευμα ψυχής. Ας ξαναθυμηθούμε τις καλύτερες παραδόσεις του τόπου και του χώρου μας Το οφείλουμε σε εμάς, στην πόλη μας και το μέλλον της, τα παιδιά μας.