-

-

10 Δεκ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2012-12-10

ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Σε όσους παρακολουθούν στοιχειωδώς τις τοποθετήσεις και τις ανακοινώσεις μας, είναι γνωστές οι απόψεις μας για την αναγκαιότητα ακύρωσης των μνημονιακών δεσμεύσεων. Η χώρα έχει οδηγηθεί σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, σε κοινωνικό αδιέξοδο στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής, σε ισοπέδωση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και η Αυτοδιοίκηση σε ουσιαστική διάλυση των υπηρεσιών της.

Έτσι, με απορία διαβάσαμε πρόσφατη ανακοίνωση-καταγγελία δημοτικής παράταξης, που διαστρεβλώνει τις απόψεις μας για τα Μνημόνια. Είτε δεν έγιναν κατανοητές οι απόψεις μας, είτε έπεσαν θύμα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας τονίζουμε ότι: στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20.11.2012 συζητήθηκε πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης (Βούλγαρης) για στήριξη πρότασης νόμου του ΚΚΕ. Εμείς, με βάση την πάγια αντίληψή μας, ζητήσαμε να αφαιρεθούν τα σημεία
πολιτικών-κομματικών διαφορών (Δανειακή Σύμβαση – Χρέος) και να μείνουμε σε αυτά που, στα λόγια τουλάχιστον, ομονοεί το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή την καταδίκη και ακύρωση του Μνημονίου και Μεσοπρόθεσμου. Δυστυχώς, οι υπεκφυγές της διοίκησης Καρδαρά και της παράταξης Καλογερόπουλου σε σχέση με τη δικαιοδοσία μας να εκφέρουμε γνώμη (!!!) για το Μνημόνιο και η εμμονή της Λαϊκής Συσπείρωσης στο όλον του ψηφίσματός της, μας ανάγκασαν να διατυπώσουμε την εναλλακτική πρότασή μας.

Θέσαμε ως πρόταση την ακύρωση των Μνημονίων (Εθνική Δικαιοδοσία), την επαναδιαπραγμάτευση της Δανειακής Σύμβασης (Διεθνές Δίκαιο) και τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους (σημαντικό κομμάτι του χρέους ανήκει σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ασφαλιστικά ταμεία και σε μικροομολογιούχους αποταμιευτές).

Τα πρακτικά της συνεδρίασης είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε, ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5.12.2012, η διοίκηση Καρδαρά πραγματοποίησε ένα ακόμα ρεσιτάλ προχειρότητας. Εκτός από απευθείας ανάθεση προμήθειας πλαστικών σάκκων απορριμμάτων λόγω χρονικής αδυναμίας (!!!) προγραμματισμού μειοδοτικού διαγωνισμού, κατάφερε το πρωτοφανές! Έφερε ως θέμα προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης (!!!) τα Δημοτικά Τέλη. Η «εμπεριστατωμένη» εισήγηση της διοίκησης ήταν να παραμείνουν τα ίδια με τα τωρινά και την «πρόταση» ψήφισε και η παράταξη Καλογερόπουλου. Εμείς την καταψηφίσαμε, γιατί ζητάμε σταθερά τα τελευταία χρόνια, τόσο από τη διοίκηση Καλογερόπουλου όσο και από τη διοίκηση Καρδαρά, να προχωρήσουν σε ακριβή καταγραφή χρήσεων και κατηγοριών, για να γνωρίζουμε από πού και από ποιους παίρνουμε και πόσα. Η σημερινή διάρθρωση των τελών είναι κοινωνικά άδικη, με ευνοϊκότερους συντελεστές στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα της περιοχής (π.χ. χώροι έως 6.000 τ.μ. έχουν ετήσιο τέλος 3,42 ευρώ/τ.μ., ενώ χώροι άνω των 6.000 τ.μ. έχουν 2,05 ευρώ/τ.μ. κ.λπ.). Παρά τις προτάσεις μας δεν προχώρησαν ούτε σε μελέτη αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών καθαριότητας (μείωση του όγκου απορριμμάτων κατά 25%, λόγω κρίσης) ούτε σε δημιουργία τοπικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, δεν έχουν τη βάση πληροφοριών για τα δημοτικά τέλη που εισπράττει η ΔΕΗ, δεν παρακολουθούν και δεν ελέγχουν τις εξελίξεις στην περιοχή του Ελαιώνα.

Είναι προφανές ότι μια σοβαρή μελέτη εσόδων, με τεκμηριωμένη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, ουσιαστική λειτουργία της ανακύκλωσης και δημιουργία τοπικού ΣΜΑ, θα επέτρεπε την ελάφρυνση των νοικοκυριών και μικρών καταστημάτων και θα εξοικονομούσε σημαντικούς πόρους για τον Δήμο.

Κατά τα άλλα, τα προβλήματα συνοχής της Δημοτικής ομάδας της διοίκησης και οι αντιθέσεις που τη διαπερνούν, γίνονται σε κάθε συνεδρίαση πιο ορατές με αποτέλεσμα, σε μια δύσκολη, αρνητική από κάθε άποψη, συγκυρία να επιδεινώνουν τα προβλήματα της πόλης.