-

-

19 Ιαν 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ 2015)

19-1-2015

Την Κυριακή 18/1/2015, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της παράταξής μας, με μεγάλη συμμετοχή.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία, ο Γραμματέας της παράταξης κ. Σταύρος Δρόσος και ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Δημάρχου Αιγάλεω κ. Δημήτρη Μπίρμπα με κύριο θέμα τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών διοίκησης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από πλήθος δημοτών οι ακόλουθοι:
Μυστακόπουλος Γιάννης, πρώην Δήμαρχος Αιγάλεω
Πατέρας Χρυσόστομος, πρωτοσύγκελος του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού
Τόλιος Γιάννης, Υποψήφιος βουλευτής Β΄Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ
Στρατούλης Δημήτρης, Υποψήφιος βουλευτής Β΄Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ
Κομματάς Ανδρέας, Υποψήφιος βουλευτής Β΄Αθήνας, ΑΝ.ΕΛ.
Καρίτζης Ανδρέας, βουλευτής Β΄Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ
Κατωπόδης Θοδωρής, βουλευτής Β΄Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ
Ξυδάκης Νίκος, βουλευτής Β΄Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ
Ζάγκας Δημήτρης, Υποστράτηγος Ελλ. Αστυνομίας
Σιούλας Δημήτρης, Διοικητής του Β΄Αστυνομικού Τμήματος Αιγάλεω
Κατήσταυρος Σταύρος, Διοικητής του Β΄Αστυνομικού Τμήματος Αιγάλεω
Καπλάνης Γιώργος, Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας
Σκλαβούνος Λάμπρος, Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
Μερκουράκη Παναγιώτα, Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης ΑΙΓΑΛΕΩ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ
Κάντζος Γιάννης, Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης ΑΙΓΑΛΕΩ ΜΠΡΟΣΤΑ
Πρόεδροι και μέλη όλων των ΚΑΠΗ του Αιγάλεω

Πρόεδροι και μέλη των παρακάτω συλλόγων και φορέων:
Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Αιγάλεω,
Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων,
ΕΒΕ,
Ένωση Ποντίων
Φίλοι Οικουμενικού Πατριαρχείου
Μικρασιάτες Αιγάλεω
Πρόσκοποι Αιγάλεω
Α.Ο. Αιγάλεω
ΕΛΜΕ
Επαγγελματική Ένωση Μικροπωλητών Αιγάλεων
Σωματείο Ρακοσυλλεκτών
Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άνω Λιούμη

Κι άλλοι…..

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Δ. Μπίρμπα και του Γραμματέα της παράταξης Σταύρου Δρόσου.


ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΡΜΠΑ
Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στην σημερινή μας εκδήλωση, την πρώτη δημόσια εκδήλωσή μας ως παράταξη, μετά την ανάληψη της Διοίκησης του Δήμου μας.
Να σας ευχαριστήσουμε για την στήριξή σας προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, για τα καλά σας λόγια αλλά και την καλόπιστη κριτική σας, που μας δίνουν την δύναμη να συνεχίσουμε.
Πριν προχωρήσω σε ένα σύντομο απολογισμό των πρώτων 100 ημερών, θα ήθελα να τον συνοψίσω σε μία λέξη «ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ».
Προσπαθούμε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο μνημονιακό περιβάλλον, ασφυξίας οικονομικών πόρων, μείωση κατά 65% των κρατικών επιχορηγήσεων από το 2009, ελαχιστοποίησης του προσωπικού, μείωση 45% σε σχέση με το 2009.
Περιβάλλον που αγωνιζόμαστε να ανατραπεί μέσα από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, από μία κυβέρνηση άλλου προσανατολισμού, μια κυβέρνηση με προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών και όχι των δανειστών.
Η επιλογή « στήριξης» της Αυτοδιοίκησης από την κωμικοτραγική κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, ήταν η σημαντική μείωση κατά τις 10% των προϋπολογισθέντων πόρων του 2015 , που οι ίδιοι είχαν υποδείξει, μείωση που μας οδηγεί σε βέβαιο αδιέξοδο, 2.000.000 € περίπου η περαιτέρω μείωση για το Αιγάλεω. Δηλαδή ακόμα 2.000.000 € λιγότερες κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες στους πολίτες του Αιγάλεω.
Μείωση που με την αύξηση συμμετοχής των πολιτών στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και άλλα πολλά, συμπεριλαμβάνονται στις 150 τροπολογίες-fast track- των δύο τελευταίων ημερών της Ελληνικής Βουλής – παρωδία.
Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας για Αιγάλεω πόλη Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημοκρατικής Συμμετοχής και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ιδιαίτερα, την συλλογική μας λειτουργία και την καθημερινή, πολύωρη επίπονη προσπάθεια των Αντιδημάρχων και μεγάλου μέρους των Δημοτικών Συμβούλων μας, που σε συνδυασμό με την σημαντική προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας εργασίας των εργαζομένων στον Δήμο μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες, δείχνουν ορατά σε όλους μας, σημάδια βελτίωσης στην καθημερινή ζωή της πόλης.
Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, προσπαθούμε όλοι ή σχεδόν όλοι, αιρετοί και εργαζόμενοι, να γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι στην δουλειά μας , σίγουρα υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, ελπίζουμε ότι οι διαφαινόμενες κεντρικές πολιτικές αλλαγές να τον εξομαλύνουν.
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε τις εξαγγελίες μας στα πλαίσια βέβαια του δυνατού, της μείωσης του κόστους των νοικοκυριών και των πολιτών, για τις παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες.
Μειώσαμε τα ανταποδοτικά τέλη σε κατοικίες από 1,17€ το τμ σε 1,10€ ετησίως και των καταστημάτων, κάτω των 150 τμ, από 3,42€ σε 3,30 €, που είναι και τα μικρότερα ανταποδοτικά τέλη στην περιοχή μας
Μειώσαμε σημαντικά τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς αξιοποιώντας Ευρωπαϊκούς πόρους, παρά τις αστοχίες των προηγούμενων. Αυξήσαμε τα εισοδηματικά όρια απαλλαγής και έτσι το 77% των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, δεν πληρώνουν καμία συμμετοχή .
Μειώσαμε τα τέλη συμμετοχής κατά 35% στα τμήματα αθλητισμού και πολιτισμού.
Σε όλα αυτά βέβαια, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την αδυναμία περαιτέρω μείωσης των τελών από το έλλειμμα μιας συγκροτημένης μέχρι σήμερα, κοινωνικά δίκαιης τοπικής δημοσιονομικής πολιτικής, επιβάρυνσης των μεγάλων επιχειρήσεων και των οχλουσών χρήσεων, λόγω έλλειψης στοιχείων.
 Η μελέτη που θα εκπονήσουμε για το τέλος περιβαλλοντικής βελτίωσης και την αναδιάρθρωση των κλιμακίων, φιλοδοξούμε να υλοποιηθεί μέσα το 2015, σε συνάρτηση δε και με την νέα εμβαδομέτρηση στην περιοχή του Ελαιώνα και στα νέα πολυκαταστήματα, θα μας δώσει, όπως υπολογίζουμε, σημαντική αύξηση εσόδων.
Οι προσπάθειές μας χωρίζονται σε 3 τομείς:
 O πρώτος αφορά την βελτίωση της καθημερινής εικόνας και ζωής της πόλης, όλοι ομολογούν ότι έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση στους τομείς της καθαριότητας και του πρασίνου, αλλά και στην εικόνα των σχολείων και την λειτουργία των δημοτικών κτιρίων και υπηρεσιών. Πραγματικότητα όμως που σε καμία περίπτωση δεν μας ικανοποιεί , θέλουμε καθημερινά να μας κρίνετε, να επισημαίνετε λάθη και παραλείψεις μας, όμως ζητάμε να μας κρίνετε αυστηρά στο τέλος της 5ετίας.
Βελτιώσαμε την αποδοτικότητα των υπηρεσιών στην καθαριότητα με μείωση των περιφερειών, με επαναφορά της καθημερινής αποκομιδής, αξιοποίησης του απαρχαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού και επαναλειτουργούμε την δημοτική συγκοινωνία, έστω και σε μια γραμμή.
Με την κοπή των μεγάλων δέντρων και τις μηνιαίες συντονισμένες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις (καθαριότητα, πράσινο, τεχνικά συνεργεία)των υπηρεσιών τα Σαββατοκύριακο, (δυστυχώς με μικρή συμμετοχή ακόμη των πολιτών), παρεμβαίνουμε ουσιαστικά σε περιοχές της πόλης που είχαν σχεδόν εγκαταλειφτεί.
Από την άλλη μεριά, οι υπηρεσίες μας ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις πλημμύρες και είναι γεγονός ότι το Αιγάλεω άντεξε και για το πολύ καλό αντιπλημμυρικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί στην πόλη από τις περιόδους Σπηλιόπουλου και Μυστακόπουλου αλλά και την γνώση των αδύναμων σημείων από τις υπηρεσίες, την άμεση παρέμβαση αλλά και την προετοιμασία που είχαμε πριν ακόμα αναλάβουμε για τον καθαρισμό των φρεατίων .
Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, διευρυνθήκαν κατά 100 οι οικογένειες που τους παρέχονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, σε τακτή βάση, είδη πρώτης ανάγκης.
Αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος των τροφίμων που παραλαμβάνουμε και η συμμετοχή των εθελοντών, στις περιοδικές εξορμήσεις στα super markets της περιοχής.
Πρωτοπορήσαμε ως Δήμος στην διανομή φρούτων και οπωροκηπευτικών από τους παραγωγούς.
Σε συνεργασία δε με τις λαϊκές αγορές μοιράζουμε, νωπά λαχανικά και ξηρά τροφή, σε μηνιαία βάση, στους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου.
Στηρίζουμε όλες τις αλληλέγγυες προσπάθειες φορέων (εθελοντές χωρίς μεσάζοντες, συλλόγους γονέων κλπ) και της εκκλησίας της πόλης μας, που σιτίζει 450 οικογένειες καθημερινά, προσπαθούμε και προσβλέπουμε σε έναν καλύτερο συντονισμό όλων μας.
Ενταχθήκαμε σε πρόγραμμα στήριξης αστέγων και ετοιμάζουμε ένα σημαντικό διαδημοτικό πρόγραμμα επισιτισμού και κοινωνικής προστασίας, μέσω ΕΣΠΑ. Ενώ στηρίζουμε το πρόγραμμα της Περιφέρειας για “ρεύμα σε όλους, σε κάθε σπίτι”, που υλοποιεί.
Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τα δημοτικά ιατρεία, ενώ κομβικό ρόλο στις αλληλέγγυες παροχές του δήμου είναι η ολοκληρωμένη λειτουργία του αλληλέγγυου φροντιστηρίου με σημαντικές επιτυχίες, υποστήριξη που στοχεύουμε να διευρύνουμε και στην πρώτη λυκείου. Επίσης σημαντική είναι η προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας επαναλειτουργίας των τμημάτων του δια βίου μάθησης ενηλίκων, που τους εξασφαλίσαμε, από χορηγούς, εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Αντιμετωπίζουμε με τις ελάχιστες δυνάμεις που διαθέτουμε τα προβλήματα ασφάλειας και λειτουργίας των δικτύων της πόλης (ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, αντιπλημμυρικά κλπ).
Επαναλειτουργήσαμε το κολυμβητήριο, τοποθετήσαμε την “κουβέρτα εξοικονόμησης”, ενώ επαναλειτούργησαν τμήματα του αθλητισμού και του πολιτισμού.
 Σημαντικό γεγονός είναι η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1515 για την εξυπηρέτηση των πολιτών, παρότι δεν έχουμε την δυνατότητα .εξυπηρέτησης όλων των αιτημάτων και ιδιαίτερα στους τομείς που αφορούν τα τεχνικά συνεργεία του δήμου λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων (1,5 ηλεκτρολόγο για 35.000 κολώνες δημοτικού φωτισμού 52 εκπαιδευτικά κτίρια, τα δημοτικά κτίρια, τα γήπεδα και τους πολιτιστικούς χώρους και 1,5 υδραυλικό για το δίκτυο μιας πόλης 100.000 κατοίκων).
Από την άλλη μεριά προχωρήσαμε στην διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων με κορυφαίες, τις εκδηλώσεις του μήνα αντιφασιστικής μνήμης και συνείδησης με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις εικαστικών και γελοιογραφίας, συζητήσεις και προβολές ντοκιμαντέρ, με αποκορύφωμα την αντιφασιστική πορεία, παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.
Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιούνται στο Ελληνικό Μολύβι τα μαθήματα σύγχρονης Ιστορίας, της καθηγήτριας πανεπιστημίου Αθηνών της κας Μ. Ευθυμίου
Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση πολιτιστικής ανταλλαγής , παραδοσιακών χωρών σε συνεργασία με την πρεσβεία της Βενεζουέλας, ημερίδες για ζητήματα υγείας και εκδηλώσεις για παιδιά, μουσικοθεατρικές παραστάσεις κλπ.
Σημαντικό γεγονός επίσης αποτελεί η έναρξη κατασκευής, μετά και από παρεμβάσεις μας στο διάδοχο σχήμα του ΟΣΚ, του 17ου νηπιαγωγείου στην οδό Αγίου Γεωργίου. . Ενώ σχεδιάζουμε την μεταφορά του Ειδικού Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου στο 15ο Δημοτικό.
Έχουμε εντάξει στο περιφερειακό πρόγραμμα έργα ασφαλτόστρωσης
1.500.000€ και έργα σύνδεσης αγωγών και διευθέτησης οδών στον Ελαιώνα. Είμαστε σε συζήτηση για έργα αποκατάστασης στο Άλσος και σε αθλητικούς χώρους.
Θα ήθελα εδώ να αναφερθώ σε ένα πρόβλημα που μας έχει «ταλαιπωρήσει» όλο αυτό το διάστημα, που είναι οι όροι λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Υλοποιούμε και θα υλοποιήσουμε απαρέγκλιτα την δέσμευσή μας για λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων για την όσο το δυνατόν καλύτερη «συμβίωση» των πολιτών και των καταστημάτων.
Δεν υποχωρήσαμε και δεν υποχωρούμε από το πνεύμα και την ουσία του κανονισμού λειτουργίας των κοινόχρηστων χώρων, που άλλωστε ομόφωνα έχουμε ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ομόφωνα έχουμε κάνει και θα κάνουμε όλες τις μικρές, διορθωτικές σημειακές, τροποποιήσεις του που θα προκύψουν.
Υλοποιήσαμε την δέσμευσή μας για περιορισμό των υπέρογκων προστίμων από την πολεοδομία. Πήραμε κάθε δυνατό μέτρο για την ήπια προσαρμογή των καταστημάτων στα νέα δεδομένα
Η ανταπόκριση έστω και την τελευταία στιγμή, στις 31/12/2014, ήταν σχεδόν ολοκληρωτική. Σχεδόν όλοι υπέβαλλαν αίτηση καθαίρεσης των αυθαίρετων κατασκευών στην Πολεοδομία.
Να είστε σίγουροι ότι στους πρώτος μήνες του 2015 θα έχει απομακρυνθεί το σύνολο σχεδόν του «τσαντίρ μαχαλά» που χαρακτήριζε μέχρι σήμερα τις πλατείες και τους πεζόδρομους της πόλης μας.
Ο δεύτερος τομέας αφορά την ορθολογική αναδιοργάνωση του Δήμου.
Αναλαμβάνοντας την Διοίκηση από την πρώτη μέρα, προχωρήσαμε σε εκτεταμένη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, με αξιοκρατικά και λειτουργικά κριτήρια, στοχεύοντας στην καλύτερη απόδοση των υπηρεσιών, και στην αλλαγή κατεστημένων συμπεριφορών.
 Και απ’ ότι φαίνεται αυτή η προσπάθεια αποδίδει.
Εκπονούμε έναν νέο οργανισμό εσωτερικών υπηρεσιών σε διάλογο με τις υπηρεσίες σήμερα και με τις άλλες παρατάξεις αύριο, ώστε στο τέλος του Μάρτη (όπως έχουμε δεσμευθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο), να έχουμε έναν οργανισμό που θα αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σύγχρονες ανάγκες του Δήμου αφήνοντας ανοικτό το πεδίο βελτίωσής του.
Έχουμε ήδη ολοκληρώσει έγκαιρα και το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό για το 2015, που παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς, αν υλοποιηθεί χωρίς περαιτέρω περικοπές, αποτυπώνει με σαφήνεια τις προτεραιότητες μας.
 Έχουμε αυξήσει κατά 600-700% τις κοινωνικές παροχές για τροφή, έχουμε μειώσει τα τέλη και έχουμε σχεδιάσει την προμήθεια βασικού μηχανολογικού εξοπλισμού
Έχουμε εντάξει σε πρόγραμμα «της κοινωνίας της πληροφορίας», έργο για την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών ενώ στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη μηχανογράφηση του Δήμου και η διαλειτουργικότητα όλων των προγραμμάτων λογισμικού.
Έχει ενταχθεί μετά από παρεμβάσεις μας στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., έργο 600.000 € με 700.000 € για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών κτιρίων, έργο που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις επείγουσες ανάγκες, που οι ίδιοι υπολογίζουν σε 1.700.000 € για το Αιγάλεω.
Ολοκληρώνουμε τις μελέτες για πυρασφάλεια και ασφαλή λειτουργία, αθλητικών χώρων και παιδικών χαρών ενώ εκκρεμεί η αποκατάσταση προβλημάτων από τους ιδιοκτήτες στον παιδικό σταθμό «ΜΟΡΜΟΛΗ», που αποτελεί δυστυχώς την μοναδική (αν και καθόλου ικανοποιητική) επιλογή μας για τα παιδιά στο Λιούμη, μια που παρά την επανένταξη του έργου του παιδικού σταθμού δίπλα στο ΠΑΤΙΝΑΖ. οι αντιδράσεις (νομικίστικες , φυσικής παρεμπόδισης κλπ) περίοικων και ευαίσθητων εντός και εκτός εισαγωγικών πολιτών και η επιλογή μας να μη γίνει «κόλαση» το Αιγάλεω όπως κάποιοι επιθυμούσαν με την χρήση των ΜΑΤ, έχουν οδηγήσει προσωρινά σε τέλμα το έργο.
Ο τρίτος τομέας αφορά τον βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό και την εξωστρεφή δραστηριότητα του Δήμου.
Έχουμε ήδη συγκροτήσει και λειτούργει, ομάδα για το νέο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου, όπου θα αποτυπώνεται μια πρώτη άποψη του σχεδίου και του οράματος μας για το Αιγάλεω του μέλλοντος.
Παράλληλα, ο Δήμος όπως είχαμε ήδη δεσμευτεί, προχώρησε σε στενή συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής.
 Έχει υπογραφεί ήδη πρωτόκολλο συνεργασίας με τα ΤΕΙ της Αθήνας και έχει ήδη υπάρξει συνεργασία, σε επίπεδο αλληλεγγύης και μελετών που θα εμβαθύνει και θα διευρυνθεί στο άμεσο χρονικό διάστημα, ενώ στους πρώτους μήνες του 2015 θα έχει υπογραφεί αντίστοιχο πρωτόκολλο με τα ΤΕΙ του Πειραιά, με πρώτους άξονες την παροχή ψύξης –θέρμανσης όλο τον χρόνο στο συγκρότημα του Πολυκλαδικού και βοήθεια στις παρεμβάσεις για την προστασία και ανάδειξη του Βυζαντινού ναΐσκου του Αγίου Ιωάννη στο χώρο στις «Φιστικιές». Και με τα δύο ΤΕΙ έχουμε συνεργασία για πρακτική άσκηση σπουδαστών και συζητάμε τον σχεδιασμό μελετών και συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα.
Σχεδιάζουμε επίσης κάτι αντίστοιχο και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Κομβικό σημείο της συνεργασίας μας με τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα αποτελέσει το σχέδιο συνεργασίας που ενδεχομένως να αποτυπωθεί σε προγραμματική σύμβαση, με το ΕΜΠ, έχουμε ήδη έλθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία, έχοντας ως βασικό εταίρο την Αρχιτεκτονική Σχολή, για την τεκμηρίωση του χωροταξικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού της πόλης με επίκεντρο τις αλλαγές χρήσεων και λειτουργιών στον Ελαιώνα (ΚΣΥΛ, ΣΜΑ κλπ), γεγονός που θα μας εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση σε Ευρωπαϊκούς πόρους.
Σημαντικό στοιχείο του αναπτυξιακού σχεδιασμού μας αποτελεί η υλοποίηση του ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας σε συνεργασία με τον ΑΣΔΑ όπου με πρότασή μας διευρύναμε τους θύλακες παρέμβασης ,συμπεριλαμβάνοντας το ιστορικό εμπορικό κέντρο και την περιοχή του Πολυκλαδικού και των εργατικών πολυκατοικιών. Πρόγραμμα που προβλέπει υλοποίηση έργων της τάξης 15.000.000€ τουλάχιστον στο Αιγάλεω.
Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον ΟΑΣΑ για παρεμβάσεις κυκλοφοριακής βελτίωσης σε υπάρχουσες γραμμές, με λεωφορειολωρίδα στο κέντρο και διαμόρφωση του τερματικού σταθμού των λεωοφορειγραμμών γύρω από την Αγία Μαρίνα, σε συνεργασία με τους γύρω Δήμους. Έχουμε , ήδη κάνει συναντήσεις με τους Δημάρχους ,τις άλλες παρατάξεις και τους επαγγελματίεςκαι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο..
Έχουμε ήδη ανοίξει την συζήτηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ για το θέμα των «στοών στην Ιερά Οδό» και άλλα εκκρεμή προβλήματα όπως η ανεξέλεγκτη επέκταση των πολυκαταστημάτων «τύπου MALL» στους οδικούς άξονες και στον Ελαιώνα. Οι θέσεις μας θα αποτυπωθούν μέσα από ένα νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Αιγάλεω.
Επείγει η επικαιροποίηση της συγκοινωνιακής – κυκλοφοριακής μελέτης του δήμου, που προσπαθούμε να εντάξουμε σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, με βάση τα νέα δεδομένα των τριών σταθμών του ΜΕΤΡΟ.
Στις προθέσεις μας είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη αξιοποίησης των ευρημάτων της σκαπάνης του ΜΕΤΡΟ (γέφυρα Κηφισού, σταθμός Ελαιώνα, ίχνος Ιεράς οδού σταθμός Αιγάλεω) με αξιοποίηση υπόγειων στοών (Μπαρουτάδικο) ως χώρο μουσείου βιομηχανικού πολιτισμού και του πάρκου Ελαιών και λαογραφικού μουσείο στο υποστατικό Μερκάτη, ως πολιτιστική διαδρομή εντός του Αιγάλεω.
Η λειτουργία του ΤΙΤΑΝ και η ολοκλήρωση απόκτησης του υπόλοιπου χώρου που εκκρεμεί νομικά και άλλα πολλά που δεν θέλω να συνεχίσω και να σας κουράσω άλλο με αυτά.
Παράλληλα πήραμε μέρος σε πολιτικές , σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, για την διατήρηση των Νοσοκομείων της περιοχής, την αναβάθμιση λειτουργίας του Λοιμωδών και την διατήρηση του χαρακτήρα για το Πάρκο Τρίτση, ενάντια στον ΕΝΦΙΑ, τον επανέλεγχο των συμβάσεων και τις αξιολογήσεις , την έγκαιρη πληρωμή των σχολικών καθαριστριών, την σταθερή σχέση εργασίας στο Δημόσιο, την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων με βάση την πρόταση της Περιφέρειας, για πρόληψη, ανακύκλωση με διαχωρισμό στην πηγή. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε την σύνδεσή μας με όλα τα εναλλακτικά συστήματα ανακύκλωσης υλικών και τον σχεδιασμό άμεσης ολοκληρωμένου τοπικού σχεδίου διαχείρισης,
Τελειώνοντας τον απολογισμό, θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα που για μας αποτελεί βασικό στοιχείο τόσο στην λειτουργία όσο και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης, το ζήτημα της τοπικής Δημοκρατίας και της συμμετοχής.
Επιδιώξαμε και επιδιώκουμε την μεγαλύτερη και δυνατή δημοκρατική συμμετοχή των παρατάξεων, των φορέων και των πολιτών της πόλης μας, στην λειτουργία και τον σχεδιασμό της .
Έτσι δημιουργήσαμε γραφείο δημοτικών παρατάξεων στον τρίτο όροφο, τον όροφο Διοίκησης.
Πραγματοποιήσαμε ήδη 2 συναντήσεις όλων των επικεφαλής των παρατάξεων για την εκ των προτέρων γνώση του προγραμματισμού της διοίκησης και την προσπάθεια συμβολής τους , με προτάσεις για κάθε σημαντικό ζήτημα της πόλης (ΣΟΑΠ, σχέσεις με το τον ΟΑΣΑ, κανονισμό λειτουργίας του Δημ. Συμβουλίου, ενημέρωση για επαφές με την Κεντρική Διοίκηση κλπ)
Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τους συλλόγους Γονέων, τους εκπαιδευτικούς, τους επαγγελματίες, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς.
Καθιερώσαμε την ημέρα του Δημότη, ενώ το σχέδιο προϋπολογισμού, στάλθηκε για παρατηρήσεις σε όλους τους φορείς, σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και σε μεγάλο αριθμό πολιτών.
Στον νέο κανονισμό λειτουργιάς του Δημ. Συμβουλίου θεσπίσαμε επιτροπή τοπικής Δημοκρατίας, ενώ καθιερώσαμε και επιτροπές με συμμετοχή όλων των παρατάξεων, για την διαχείριση της λειτουργίας των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων. Γεγονός είναι ότι αυτές οι επιτροπές δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει, (εν πολλοίς για αντικειμενικούς λόγους), και αποτελεί στοίχημα για μας η άμεση λειτουργίας τους
Κεντρικό σημείο στο ζήτημα της τοπικής δημοκρατίας, θεωρούμε την λειτουργία των τοπικών συμβουλίων που θεσμοθετήσαμε ανά εκλογικό διαμέρισμα, ως ένα μοχλό ουσιαστικής συμμετοχής και παρέμβασης των πολιτών σε επίπεδο γειτονιάς. Σύντομα θα υπάρχει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας τους και ελπίζουμε ότι μέσα στο 2015 θα έχουν και την δημοκρατική νομιμοποίηση των πολιτών και όχι μόνο τον διορισμό από το Δημοτικό συμβούλιο όπως θα έχουν καταρχήν.
Έχουμε ήδη δεσμευθεί και υλοποιούμε την απόφασή μας στο να μην έχουμε σε καμία επιτροπή πλειοψηφία, παρά μόνο στην Οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής γιατί έτσι το ορίζει ο νόμος.
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Θέλουμε να τονίσουμε και πάλι ότι ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της πόλης είσαστε εσείς, η δική σας συμμετοχή και οι δικές σας επιλογές θα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της καθημερινής ζωής μας.
 Επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι διαχρονικά πεποίθησή μας είναι, πως οι «εχθροί μας» δεν βρίσκονται στα έδρανα του Δημοτικού συμβουλίου, εκεί υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού, που είναι τα προβλήματα της πόλης μας και οι πολιτικές που τα δημιουργούν. Αυτό αποτελεί τον οδηγό της δράσης μας ως Διοίκηση, μαζί με την απόφασή μας ότι δεν θέλουμε «να χρωστάμε σε κανένα ούτε και κανείς να χρωστάει σε μας».
Επιδιώξαμε και επιδιώκουμε την πιο στενή σχέση όλων των Δήμων της Δυτ. Αθήνας, την αλληλεγγύη και την διεκδίκηση λύσης από κοινού, των κοινών προβλημάτων μας.
Εσείς έχετε σήμερα στα χέρια σας την μεγαλύτερη δυνατότητα που υπήρξε ποτέ στο εκλογικό σώμα για αλλαγή, με όρους Δημοκρατίας, της πορείας της χώρας.
Μην την πετάξετε, δώστε χώρο στην ελπίδα, βάλτε πλάτη να τελειώσουμε με τις μνημονιακές πολιτικές της κοινωνικής καταστροφής, με την κοινωνία της ανάθεσης και της πελατειακής συναλλαγής για να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας .
Καλή Χρονιά, Καλή Δύναμη και αγώνας, χωρίς φόβο αλλά με πάθος, για μια αλληλέγγυα και δίκαιη κοινωνία.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΡΟΣΟΥ
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι
Εκ μέρους του Γ.Σ. της παράταξής μας σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ θερμά που ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή μας τιμάτε με την παρουσία σας την φετινή μας εκδήλωση.
Μία εκδήλωση αναμφισβήτητα ξεχωριστή.  Και αυτό για δύο λόγους:
·      Πρώτος λόγος είναι ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, με εντολή του Αιγαλεώτικου λαού η παράταξή μας, ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ, είναι και πάλι Δημοτική αρχή και Δήμαρχος της πόλης μας ο Δημήτρης Μπίρμπας.

Αυτό φυσικά μας κάνει περήφανους.
Ωστόσο έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προβλημάτων, μα και των προσπαθειών που πρέπει να καταβάλλουμε για να ανταποκριθούμε σε αυτή την εντολή, παραλαμβάνοντας έναν Δήμο σε κακή κατάσταση και έχοντας απέναντί μας τουλάχιστον μέχρι σήμερα ένα κράτος εχθρικό προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
            Όμως έχουμε μόνο μία επιλογή!!! Να πετύχουμε!!!
ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ…. γιατί αυτή η παράταξη, τα μέλη της και οι οπαδοί της, ξέρουν να δίνουν δύσκολες μάχες και στο τέλος να νικάνε!!!
·      Ο δεύτερος λόγος είναι ότι βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα, μια Κυριακή πριν από τις πιο κρίσιμες κατά γενική ομολογία βουλευτικές εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Εκλογές κρίσιμες μα και βαθιά ελπιδοφόρες.
            Γιατί διαφαίνονται όλες οι προϋποθέσεις ο Ελληνικός λαός, όχι απλά να γυρίσει σελίδα, αλλά να ξαναγράψει ιστορία!!!
            Και η παράταξή μας η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ που ποτέ δεν έκρυψε τις πολιτικές της θέσεις και το ποιες πολιτικές δυνάμεις κυρίως την στηρίζουν, είναι παρούσα σε αυτή την μάχη.
            Στο πλευρό των δυνάμεων που παλεύουν για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ.
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι και αξιότιμοι προσκεκλημένοι
            Το 2015 η δράση της παράταξής μας εκτός βέβαια από την επιτυχή διοίκηση του Δήμου θα επικεντρωθεί κυρίως σε δύο στόχους.
·      Ο πρώτος στόχος είναι η εμπέδωση της τοπικής δημοκρατίας στην πόλη μας και η ανάδειξη μέσα από τα τοπικά συμβούλια όχι μόνο μελών ή οπαδών της παράταξης αλλά κυρίως ενεργών πολιτών που αγαπάνε την πόλη και ενδιαφέρονται για τα προβλήματά της!!
·      Ο δεύτερος στόχος είναι η ακόμα πιο μαζική και ουσιαστική συμμετοχή των μελών, οπαδών και φίλων της παράταξης σε κάθε δομή και δράση αλληλεγγύης που αναπτύσσεται στην πόλη μας.

Και αυτές είναι πολλές και σημαντικές.
            Ωστόσο θα ήθελα να τονίσω ότι στις σημερινές συνθήκες η πιο αποτελεσματική δράση αλληλεγγύης είναι να συμβάλλουμε όλες και όλοι, ώστε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου οι πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας που γεννούν φτώχεια και ανθρωπιστική κρίση να πάνε οριστικά στο καλάθι των αχρήστων….

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ…. ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!! ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ