-

-

25 Σεπ 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20190925 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

25.9.2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η εξέλιξη του έργου για τις 22 παιδικές χαρές

Θέλοντας να ενημερώσουμε την πόλη μας για την πραγματική εξέλιξη των προσπαθειών ολοκλήρωσης της ανακατασκευής 22 παιδικών χαρών του Δήμου μας, γνωστοποιούμε τις ενέργειες που κάναμε ως διοίκηση για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Με την ανάληψη της διοίκησης Μπίρμπα, λόγω σοβαρών προβλημάτων των παιδικών χαρών και αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, προχωρήσαμε σε σειρά παρεμβάσεων και εντάξαμε 22 παιδικές χαρές (ακόμα 9 παιδικές χαρές έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα – Φιλόδημος 2018) στο πρόγραμμα εκτελεσταίων έργων της Περιφέρειας Αττικής το 2015. Τα
θεσμικά προβλήματα που υπήρχαν και οι αλλαγές των όρων, οδήγησαν σε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας και την ολοκλήρωση της μελέτης από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών στις 28/3/2016, που αφορά στην πλήρη ανακατασκευή (όργανα-δάπεδα-φωτισμός-περιφράξεις) 22 παιδικών χαρών, που πληρούν όλες τις χωροταξικές προϋποθέσεις.
Κατόπιν σειράς ενεργειών, προεγκρίσεων και αποφάσεων, λόγω της υπερβολικής γραφειοκρατίας που καθυστέρησε τη διαδικασία, εγκρίνονται στις 13/9/2017 από το Δημοτικό Συμβούλιο οι όροι της Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής για το ανωτέρω έργο, ενώ την 15/11/2017 υπογράφεται η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αιγάλεω.
Στην Οικονομική Επιτροπή, την 13/2/2018, αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος και 20/3/2018 κατακυρώθηκε η σύμβαση του έργου στην κοινοπραξία κ/Θ «Tks Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία» με διακριτικό τίτλο «Tks ATE» και «ΤΣΟΥΠΡΟΣ ΔΑΥΙΔ-ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ» για την εκτέλεση του έργου. Ακολούθησε σειρά ενεργειών και εγκρίσεων και την 27/6/2018 υπογράφηκε η σύμβαση.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση η αρχική προθεσμία κατασκευής ορίζεται σε 365 ημερολογιακές ημέρες, ήτοι μέχρι την 06/06/2019. Λόγω των αυστηρών προδιαγραφών ασφαλείας που έθετε η μελέτη και του όρου ότι οποιαδήποτε αλλαγή προδιαγραφών βαρύνει τον ανάδοχο, υπήρξε σημαντική καθυστέρηση από την πλευρά του εργολάβου όσον αφορά
1.     την προσπάθεια κατασκευής των παιδικών οργάνων, από διάφορες εταιρείες εσωτερικού και εξωτερικού έως την τελική παραγγελία η οποία κάλυπτε τις αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και λειτουργικότητας
2.     τις ολιστικά αντικαρκινικές προδιαγραφές υλικών κατασκευής του ελαστικού τάπητα.
Ο εργολάβος, έχοντας δώσει υπερβολική έκπτωση, ξεκίνησε τις εργασίες υποδομής και εκμεταλλευόμενος την καθυστέρηση, λόγω γραφειοκρατίας, της πληρωμής του αρχικού λογαριασμού από την Περιφέρεια, προχώρησε σε νομότυπη διακοπή. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να του δοθεί συμπληρωματική σύμβαση, από την Περιφέρεια, για την αλλαγή των όρων, ενώ πήρε αναγκαστική παράταση προθεσμίας από το Δημοτικό Συμβούλιο έως 29/9/2019.
·       Ήδη ολοκληρώθηκαν εννέα παιδικές χαρές (Βέροιας, Ζήνωνος, Παναγούλη, Τριποτάμου, Ισμήνης, Αγ. Αικατερίνης, Βάρναλη, Μερκουράκη και Σμύρνης) και αναμένεται η πιστοποίησή τους από την προβλεπόμενη διαδημοτική επιτροπή για να δοθούν προς χρήση.
·       Ήδη τοποθετήθηκαν όργανα σε οκτώ ακόμα (12ο και 20ο Νηπιαγωγείο, 6ο Νηπιαγωγείο, 8ο, 10ο και 11ο Βρεφονηπιακό Σταθμό, Πλατεία Παπάγου και στην Πλατεία Λεγανές) και ακολουθεί η τοποθέτηση των ελαστικών δαπέδων.
·       Στις υπόλοιπες 5 βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες υποδομών.

Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, στην πρώτη συνεδρίασή του την 19/9/19, έδωσε με εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας παράταση για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι 29/11/2019.