-

-

10 Ιουλ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20200710. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 9.7.20 ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΑΙΓΑΛΕΩ ΤΗΝ 9/07/2020
Κατά τη διαδικασία της συζήτησης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 9ης Ιουλίου, τέθηκαν δύο ψηφίσματα:
1.     Το ακόλουθο ψήφισμα της Ανάπλασης για την καταδίκη της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης περί απαγόρευσης των συγκεντρώσεων
«Το Δ.Σ. του Αιγάλεω ζητά την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου που κατατέθηκε για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων. Η επαναφορά των διατάξεων του  χουντικού Προεδρικού Διατάγματος 794/71, στόχο έχει τη φαλκίδευση των δικαιωμάτων κοινωνικής διαμαρτυρίας των πολιτών και την ακύρωση του σημερινού Συνταγματικού δικαιώματος (Άρθρο 11) του συνέρχεσθαι και συναθροίζεσθαι.
Η ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας, θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές και επαναφέρει την αντίληψη του εχθρού-λαού που οφείλει να πειθαρχεί απόλυτα στην εκάστοτε κεντρική εξουσία. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να καταδικασθεί από το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και να ακυρωθεί στην Βουλή και στην πράξη.»
που είχε σταλεί σε όλες τις παρατάξεις, ενώ κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δύο ακόμα ψηφίσματα από τη Λαϊκή Συσπείρωση και το Σύλλογο Εργαζομένων με αντίστοιχη τοποθέτηση. Εγκρίθηκε το ψήφισμα της Ανάπλασης με σχετική πλειοψηφία από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους της (7), έναντι  3 (Λαϊκή Συσπείρωση και Ρήγμα στα Δυτικά) του ψηφίσματος της Λ. Συσπείρωσης και 2 (Άλλη πρόταση) του Συλλόγου Εργαζομένων. Αξιοσημείωτα είναι: η ανάγνωση «θέσης» από το Δήμαρχο ότι θα συμμετέχει από δω και στο εξής σε ψηφίσματα μόνο για τοπικά θέματα !!! και όχι σε κομματικά (;) και – η θέση του κ. Σκλαβούνου ότι δεν πρόλαβε (μέσα σε 40 ώρες) να μελετήσει το ψήφισμα της Ανάπλασης η πολυκομματική παράταξή του προκειμένου να αποφασίσει (!!!), θέσεις που στηλιτεύτηκαν από όλες τις άλλες παρατάξεις.
Η αυτοδιοίκηση ως ο εγγύτερος προς τον πολίτη δημοκρατικός θεσμός και η αναγκαία εμπλοκή του με τη λειτουργία της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών, από κάποιους αντιμετωπίζονται ως πάρεργο.
2.     Επίσης, αναδιαμορφώθηκε το ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων για την αλληλεγγύη σε 27 εργαζόμενους με πολυετή απασχόληση, σε κοινωνικές δομές του δήμου Αγ. Βαρβάρας, για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους. Υπερψηφίστηκε από το σύνολο των παρατάξεων πλην της διοίκησης Γκίκα που απείχε.

Επιπρόσθετα, στη συζήτηση του θέματος της τρίτης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού 2020, ψηφίστηκε από τις παρατάξεις της Διοίκησης, της Νέας Εποχής και της κ. Μερκουράκη η διατήρηση του κωδικού για αγορά ηλεκτροκίνητου σαρώθρου πεζού χειριστή, ενώ υπήρξε και αντιπρόταση από την Ανάπλαση για προμήθεια μικρού, ευέλικτου μηχανοκίνητου σαρώθρου με πιεστικό για πεζοδρόμους και πλατείες. Τονίσαμε ότι τα ηλεκτροκίνητα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο και ότι καλό είναι να είναι λίγο μεγαλύτερης ισχύος για περισσότερη αποτελεσματικότητα. Οι υπόλοιπες παρατάξεις απείχαν. 

Τέλος στην ερώτησή μας για το αν θα συνεχιστεί το δωρεάν πρόγραμμα καθαρισμού οικοπέδων των κατοίκων του δήμου, η απάντηση του κ. Δημάρχου ήταν ότι τα οικόπεδα θα καθαριστούν είτε από τους ιδιώτες, είτε από το Δήμο με χρέωση των ιδιωτών.