-

-

30 Σεπ 2021

27.09.2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Δημοτικό Συμβούλιο 22/09/2021

ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΕΦΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ – ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ – ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ (;) ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΣ

 

Στο ΔΣ στις 22/09 συζητήθηκαν και ερωτήθηκαν σημαντικά ζητήματα. Ως Ανάπλαση θέσαμε το ζήτημα των λειτουργικών προβλημάτων των Ειδικών Σχολείων της περιοχής μας (https://www.facebook.com/anaplasiegaleo/posts/4636449913073044), επισημάναμε προβλήματα οδικής ασφάλειας (Μ. Αλεξάνδρου κλπ), ενώ από όλους τέθηκε ζήτημα ενημέρωσης από τον Δήμαρχο για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δημάρχους της Δυτικής Αθήνας. Η απάντησή του ήταν ολιγόλογη και «σαφής»… «Συζητήσαμε αυτοδιοικητικά ζητήματα».

 

ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ

Ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και το θέμα της άσκησης ή μη ένδικων μέσων (έφεση) σε πρωτόδικη απόφαση που επιδικάζει σε μερίδα εργαζομένων τον 13ο μισθό για το 2017-2018.

 Η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου ήταν θετική στο να ασκήσουμε έφεση (ανεξαρτήτως συμφωνίας ή διαφωνίας με την απόφαση) προκειμένου να τελεσιδικήσει. Ο Δήμαρχος παρά τις προσπάθειες όλων, δεν τοποθετήθηκε (!) απλώς εισηγήθηκε το θέμα λέγοντας ότι η παράταξή του θα ψηφίσει κατά συνείδηση, παρότι ο ίδιος το παρέπεμψε από την Οικ. Επιτροπή στο ΔΣ. Τελικά, η παράταξη του Δημάρχου τοποθετήθηκε μετά τις υπόλοιπες παρατάξεις (!!) αρνητικά δια του προέδρου (Κάντζος).

 Ως Ανάπλαση, διατυπώσαμε την πάγια θέση μας ότι το αίτημα είναι δίκαιο και πρέπει να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να εναντιωθούμε στην γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου απέναντι σε πρωτόδικη απόφαση. Εξηγήσαμε ότι παρότι θεωρούμε απαράδεκτο τον κατώτατο μισθό στον Δήμο, δεν έχουμε τη δυνατότητα να τον αλλάξουμε. Έτσι απέχουμε. Ούτως ή άλλως με σχεδόν ομόφωνη απόφαση από το 2018 το ΔΣ δεν συμμετέχει ως αντίδικος σε αντίστοιχα αιτήματα σε οποιοδήποτε επίπεδο, κάτι που υπενθύμισε και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις ψήφισαν αρνητικά, να μην ασκηθεί έφεση ως πολιτική θέση. Στην υποχρεωτική ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε, υπήρξε μόνο μια θετική ψήφος για άσκηση έφεσης από μέλος της παράταξης του Δημάρχου. Μετά την ψηφοφορία ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να μας πει και τη δική του θέση, τελικά μας έκανε τη «χάρη». Είπε ότι ως Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να ασκήσει έφεση αλλιώς υπάρχει παράβαση καθήκοντος (βέβαια άλλα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση !!) και θα το κάνει, μετά όμως τη δημοσίευση της αρνητικής απόφασης του ΔΣ, που είναι άμεσα εκτελεστή, αναγκαστικά θα την αναιρέσει (!).

Με απλά λόγια, ο Δήμαρχος μετέθεσε την ευθύνη απόφασης από το όργανο που είναι μέλος του (Οικονομική Επιτροπή) στο όργανο που δεν είναι μέλος του (Δημοτικό Συμβούλιο) και έτσι δεν θα έχει προσωπικά καμία μελλοντική νομική επίπτωση για αυτή την απόφαση . . .  Χωρίς σχόλια.

 

 

ΑΦΑΙΡΕΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑΣ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ

Το ΔΣ συζήτησε και αποφάσισε, μετά από πρότασή μας, την αφαίρεση της απαράδεκτης πινακίδας του αγάλματος του Κλεισθένη και την αντικατάστασή της, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες του Δημάρχου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

(https://www.facebook.com/anaplasiegaleo/posts/4444320688952635)

Το ΔΣ αποφάσισε τόσο την αντικατάστασή της με μία λιτή πινακίδα με το σήμα, με τα στοιχεία του Κλεισθένη και μόνο Δωρεά από το Ίδρυμα και οι λοιποί δωρητές στο πίσω μέρος του βάθρου με μικρά γράμματα, χωρίς τις φλυαρίες. Παράλληλα, θέτοντας τέρμα στην ανεκδιήγητη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί, αποφάσισε και τη μη συνδιοργάνωση παγκόσμιων (!!) γιορτών δημοκρατίας κάθε 15 Σεπτέμβρη.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Με πρότασή μας, συζητήσαμε την ανάγκη βελτίωσης λειτουργίας του ΔΣ που όλοι είχαν εντοπίσει, ζητώντας να αποφύγουμε στο υπόλοιπο μισό της θητείας τις άσκοπες εντάσεις που δημιουργούνται και που έχουν ως βασική αιτία την στάση της Διοίκησης. Ζητήσαμε και έγινε δεκτό να υπάρχουν μόνο δια ζώσης συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και να μεταδίδονται live streaming.

Τονίσαμε:

-        την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο με την αξιοποίηση των αντιδημοκρατικών νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης (Θεοδωρικάκου, Βορίδη), όσο και με τη μεταφορά αποκλειστικών αρμοδιοτήτων ανεξέλεγκτα στην Οικ. Επιτροπή, όπου πλειοψηφεί μετά την αλλαγή του νόμου η Διοίκηση (6 στους 9). Επίσης επισημάναμε τα ελλιπή εισηγητικά και τα τελευταίας στιγμής θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, τη μη λειτουργία των Δημοτικών Επιτροπών, την αδιαφάνεια και τις ανεξέλεγκτες υπερκοστολογημένες  fast track απευθείας αναθέσεις χωρίς δημοσιοποίηση

(προμήθειες μασκών, https://www.facebook.com/anaplasiegaleo/posts/4379885122062859)

-        το έλλειμμα ενημέρωσης του ΔΣ

(ΚΔΑΠ, https://www.facebook.com/anaplasiegaleo/posts/4401162259935145, άγαλμα,

υπογειοποίηση καλωδίων – μνημόνιο με ΑΔΜΗΕ

 https://www.facebook.com/anaplasiegaleo/posts/4450389188345785 , μνημόνιο με Πάντειο κλπ) που συνδυάζεται με παραπλάνηση τις περισσότερες φορές του ΔΣ

-        την αυταρχική και μη αρμόζουσα συμπεριφορά του προεδρείου (ειρωνικά σχόλια, προπηλακισμός μελών ΔΣ, κλείσιμο μικροφώνου, άρνηση ψηφοφοριών κλπ).

Η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα με τους συναδέλφους όλων των παρατάξεων που μίλησαν να συμφωνούν καταρχήν με τις παρατηρήσεις μας, τονίζοντας ο καθένας κάποια ζητήματα. Ο  κ. Σκλαβούνος το δια ζώσης και τα έγκαιρα εισηγητικά, ο κ. Βούλγαρης (Λαϊκή Συσπείρωση)  ότι το βασικό είναι οι πολιτικές που ψηφίζονται και ακολουθούνται.

Ο Δήμαρχος προσπάθησε να μην απαντήσει και απλώς να σχολιάσει ότι δεν καταλαβαίνει το αντιδημοκρατικό όταν ο νόμος το επιτρέπει. Ο δε πρόεδρος αρκέστηκε να πει ότι θα λειτουργούμε δια ζώσης και θα προσπαθήσει να εφαρμόσουμε το live streaming, ενώ ανέφερε ότι θα βελτιώσει τη λειτουργία . . . Αναμένουμε