-

-

15 Φεβ 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 


15.02.2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

Στα 3 τελευταία Δημοτικά Συμβούλια,01,09 και 13/02, συζητήθηκαν, με αιχμή το 9ο Δημοτικό Σχολείο, οι ενέργειες και οι παραλείψεις του Δήμου. Με παρεμβάσεις γονέων, εκπαιδευτικών και τοποθετήσεις παρατάξεων, αποφασίστηκαν - και με βάση τις προτάσεις μας - μια σειρά από ενέργειες και κινητοποιήσεις.

Την Παρασκευή 10/02, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, με την συμμετοχή και παρουσία των Συλλόγων Γονέων του 9ου και 14ου Δημοτικών, των σεισμόπληκτων, αλλά και των Ειδικών Σχολείων, όλων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου, Βουλευτών των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25, του σωματείου Εκπαιδευτικών Β/θμιας (Β΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής) και Εκπαιδευτικών Α/θμιας (ΣΕΠΕ Αιγάλεω), προκειμένου να πιέσουμε να κατατεθεί τροπολογία για την επίταξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου.

Λόγω απουσίας του αρμόδιου Υπουργού, δεν πραγματοποιήθηκε κάποια συνάντηση και κλείστηκε ραντεβού από την Ένωση Γονέων με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πέτσα για την Τρίτη 14/02.

Ακολούθησε πορεία στη Βουλή, χωρίς τη συμμετοχή της Διοίκησης του Δήμου, όπου κατατέθηκε υπόμνημα με τα προβλήματα της σχολικής στέγης στον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα.

 

 

Συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων

Στα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια έγιναν φανερές οι παλινωδίες της Διοίκησης. Επισημάναμε ελλείμματα και κωλυσιεργίες στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης (μη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, καθυστέρηση συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, καθυστέρηση στην συγκρότηση της Επιτροπή Καταλληλότητας, μη τεκμηριωμένη ενημέρωση για την πορεία των διαδικασιών απαλλοτρίωσης από τη Διοίκηση και τη Τεχνική Υπηρεσία κλπ), ενώ επισημάναμε τη μη αυτοψία στο 9ο Δημοτικό από την πολεοδομία μετά την άδεια μικρής κλίμακας. Ζητήματα κωλυσιεργίας και μη ενημέρωσης επισήμαναν και οι άλλες παρατάξεις. Οι συνεδριάσεις έγιναν παρουσία και πλήθους γονέων μέσα σε ένα ιδιαίτερα οξυμμένο κλίμα, όπου έγινε φανερή η απομόνωση του Δημάρχου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριάσεων, θέσαμε με ερωτήσεις τα ζητήματα των Ειδικών Σχολείων και των σεισμόπληκτων, όπου συμφωνήθηκε μετά από πρόταση μας, να ενταχθούν ως θέμα συζήτησης στην Ημερήσια Διάταξη και να συζητηθούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στις 23/02, μιας και ο Δήμαρχος δεν έχει απαντήσει στις ερωτήσεις μας για την εξέλιξη των έργων σε αυτά τα σχολεία.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 13/02 αποφασίστηκε ομόφωνα, μετά από πρόταση της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ, η συμμετοχή μας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 15/02(https://www.facebook.com/anaplasiegaleo/posts/576580471181945) και η επανεκτίμηση των κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα αν δεν έχει κατατεθεί η τροπολογία. Βέβαια, παρά τις δεσμεύσεις, δεν ετοίμασε πανό ο Δήμος για την κινητοποίηση της Τετάρτης. Η ομόφωνη απόφαση για την συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου με ξεχωριστό πανό για τα αιτήματα της σχολικής στέγης δυστυχώς δεν επικοινωνήθηκε  από τον Δήμο . Έτσι η συμμετοχή του Δήμου και του Δημοτικού Συμβούλιου σε ένα πολύ μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο εκπροσωπήθηκε σε μικρό βαθμό, προφανώς και για αντικειμενικούς επαγγελματικούς λόγους. Στην συγκέντρωση είδαμε τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Μπίρμπα, Σκλαβούνο, Βαϊνά και τους δημοτικούς συμβούλους, Χριστόγλου και Φίλη.

Στο Συμβούλιο στις 13/02 αποφασίστηκε επίσης, μετά από πρότασή μας, η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, προκειμένου να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις για την απαλλοτρίωση και να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις μας.

 

 

 

Συνάντηση Στο ΥΠ.ΕΣ με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πέτσα (14/02/2023)

Σε αυτή την συνάντηση παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αιγάλεω κα. Γεωργοπάνου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 14ουΔημοτικού σχολείου κ. Τσιούτσιας, ο Αντιδήμαρχος κ. Μανδραφλής εκ μέρους της Διοίκησης, οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων, κ.Μπίρμπας (ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ) και κ. Σκλαβούνος (ΑΙΓΑΛΕΩ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ), η Δημοτική Σύμβουλος και μέλος της Ένωσης Γονέων κα. Βασιλοπούλου (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ).

Τέθηκαν τα ζητήματα της καθυστέρησης της τροπολογίας επίταξης του 9ουΔημοτικού Σχολείου, το πρόβλημα των καθυστερήσεων των σεισμοπλήκτων, αλλά και τα προβλήματα των Ειδικών Σχολείων του Δήμου. Ο Υπουργός, σε σχέση με το 9ο και την τροπολογία επίταξης, μας είπε ότι αυτή είναι έτοιμη από την προηγούμενη εβδομάδα. Την έχει καταθέσει στη Γραμματεία της Κυβέρνησης –Γεραπετρίτης και αναμένει την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας (Κεραμέως, Μακρή) ότι δεν μπορούν το 9ο και 14ονα συστεγαστούν, προκειμένου να προχωρήσει. Μας ενημέρωσε σχετικά με τη διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι έχει στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στο Υπ. Παιδείας και ζήτησε από εμάς να κλείσουμε ραντεβού με Υπουργείο Παιδείας και Γεραπετρίτη για να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση και να μπορεί να κατατεθεί η τροπολογία σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο.

Σε σχέση με τα σεισμόπληκτα, εξέφρασε την έκπληξή του για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Του επισημάναμε (Μπίρμπας), ότι δυστυχώς, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν χαρακτηρίστηκε σεισμόπληκτη η περιοχή για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανάθεσης και κατασκευής των έργων. Τότε ζήτησε από τον νομικό του σύμβουλο ενέργειες για τη θεραπεία του προβλήματος (αυτό αφορά τα υπό κατασκευή σχολεία , 11ο Δημ. Σχολείο, 1ο Γυμνάσιο) και  επικοινωνία με την ΚΤΥΠ ΑΕ για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ, Μπίρμπα, με τον Δήμαρχο, ενώπιον όλων, όπου αναφέρθηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης, του ζητήθηκε η άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Καταλληλότητας, η αποστολή αρνητικής απόφασης στο Υπουργείο Παιδείας για την συστέγαση των 2 σχολείων και να κλείσει ραντεβού με το Υπουργείο Παιδείας και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, σύμφωνα με την υπόδειξη του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Πέτσα. Ο Δήμαρχος συμφώνησε ότι θα προχωρήσει.

 

 

Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής για την επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης του 9ου Δημοτικού Σχολείου (14.02.2023)

Μεταφέρθηκε στα παρευρισκόμενα μέλη της Επιτροπής το τι διημείφθη στην συνάντηση με τον Αναπληρωτή  Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα. Δυστυχώς δεν συμμετείχε εκπρόσωπος, για άλλη μια φορά, από την Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να υπάρχουν διευκρινήσεις για να ξεκαθαριστούν μια σειρά ζητήματα σε σχέση με τις διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κάντζο, να πιέσει ώστε να προχωρήσουν τα ζητήματα, ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι ένα σχέδιο που είχε διαβάσει από την απόφαση της ΔΕΠ σε σχέση με την καταλληλότητα του 14ου, παρουσιάζει μια εικόνα, όχι επιθυμητή, μια που 3 μέλη στα 7 τάχθηκαν υπέρ της συστέγασης αν είναι κατάλληλο το κτίριο του 14ου (Ασημακόπουλος, Μακρίδης, Δούμας), παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ όχι στην συστέγαση είπαν 4 (Κατσωνόπουλος, Βαϊνάς, Γεωργοπάνου, Λαζαρίδης).Του επισημάναμε ότι καλό είναι να εξακριβώσει αν είναι η τελική διατύπωση και να πιέσει ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με το Υπουργείο Παιδείας.