-

-

25 Ιαν 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜ. ΜΠΙΡΜΠΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την σημερινή παρουσία σας. Η στήριξή σας είναι η δύναμη μας στην προσπάθεια να αλλάξει πορεία o Δήμος μας, πορεία που χάθηκε από την σημερινή διοίκηση του κ. Καλογερόπουλου και να ξαναμπεί σε τροχιά ανθρωποκεντρικής, φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης. Ανάπτυξης που εφαρμόσαμε, παρά τα λάθη και αδυναμίες μας, ως Διοίκηση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους συναδέλφους των άλλων παρατάξεων για την παρουσία τους. Το έχουμε πει ξανά, το λέμε και πάλι, δεν έχουμε εχθρούς στα έδρανα του Δημ. Συμβουλίου, εχθροί μας είναι τα προβλήματα της πόλης, οι αιτίες και οι πολιτικές που τα δημιουργούν. Θεωρούμε ότι αυτός ήταν και ο οδηγός της δράσης μας την προηγούμενη χρονιά ,μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, ισχυριζόμαστε ότι σε μεγάλο βαθμό δικαιώθηκαν οι απόψεις που διατυπώσαμε έναν χρόνο πριν από αυτό το βήμα.

Δικαιώθηκαν ευτυχώς, οι απόψεις και οι αγώνες μας για την αποτροπή του ΒΩΒΟ-MALL στον Ελαιώνα που θα «εξαφάνιζε» την εμπορική ζωή της πόλης. Φίλοι και μέλη μας είναι οι Αιγαλιώτες προσφεύγοντες, ως παράταξη συμμετέχουμε στην επιτροπή διάσωσης του Ελαιώνα, πρώτοι το θέσαμε , στην πόλη και τους φορείς της, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ναι στο γήπεδο , όχι στην τσιμεντοποίηση, όπως ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσής μας αποφάσισαν ευτυχώς και οι δικαστές του ΣΤΕ.

Δικαιωθήκαμε δυστυχώς, στις απόψεις μας για την σημερινή Διοίκηση. Χωρίς να μηδενίζουμε κάποιες προσπάθειες βελτίωσης υπηρεσιών, κάποιες εκδηλώσεις με επιτυχία ,είχε τεχνικό έργο κυρίως έργων που είχαμε ξεκινήσει ή μελετών που είχαμε ετοιμάσει σε οικόπεδα που είχαμε αγοράσει , συνολικά κατώτερο των προσδοκιών και των αναγκών της πόλης. Αυτό που χαρακτηρίζει την Δημοτική Αρχή Καλογερόπουλου είναι στασιμότητα και χρέη (υπερδιπλασίασε το χρέος χωρίς αγορά ενός τετραγωνικού γης), εμπόριο ελπίδας και πελατειακή αντίληψη (στον τέταρτο χρόνο και ακόμα να ολοκληρωθεί ο προεκλογικός διαγωνισμός, του 2006, για 260 θέσεις) και απουσία συνολικού σχεδιασμού. Έχει οδηγήσει τον Δήμο σε ανάγκη διαρκούς δανεισμού, 3.000.000 € ετησίως για κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Επειδή ο κ. Δήμαρχος ,από αυτό το βήμα χθές, εζήλωσε την δημιουργική λογιστική των κ.κ. Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου, αναφέρουμε δύο νούμερα. Έχει πάρει ως σήμερα, 22.000.000 € δάνεια, κανένα επενδυτικό, με «μαξιλάρι» άλλα 8.000.000 € για λειτουργικά στον προυπολογισμό του 2010. Παρέλαβε έναν Δήμο με ετήσια τοκοχρεωλύσια 500.000€ και παραδίδει έναν Δήμο με 3.000.000€ τοκοχρεωλύσια το 2009 και 3.980.000€ το 2010.

Οι «δεσμεύσεις» τους άλλωστε τηρούνται . Οι πυλώνες της ΔΕΗ που έφυγαν στις προεκλογικές αφίσες του 2006 ... παραμένουν εδώ, ενώ και οι κατασκηνώσεις της Ραφήνας λειτουργούν και το 2007 και το 2010 ως … λόγγος.

Η εικόνα της πόλης σε όλους γνωστή. Το εμπορικό κέντρο «φωνάζει» υποβάθμιση. Τσαντιροειδείς καταλήψεις, κυανόλευκος κατά βάση, πολύχρωμος, ετερόκλητος εορταστικός φωτισμός, με αποκορύφωμα φέτος το λούνα-παρκ δίπλα στην εκκλησία, επαρχιακή πόλη του ’60. Κυριαρχία του γκρι στην Ιερά, στοίχειωσαν οι λαμαρίνες και τα ραδίκια στην κεντρική πλατεία στο ΜΕΤΡΟ για να θυμίζουν τα χαμένα χρόνια. Η μοναδική εμφανής παρέμβαση της Διοίκησης Καλογερόπουλου στον όγδοο χρόνο, η γιγαντοαφίσα για την κλήρωση –πρόκληση της νοημοσύνης των Αιγαλεωτών, κατά την γνώμη μας – του αυτοκινήτου SMART προσφορά της παράταξης του.

Παράλληλα, εκτός από διοίκηση των χαμένων χρόνων θα χαρακτηρισθεί και Διοίκηση των χαμένων χώρων. Από την απουσία πολιτικής αγορών γης και συνολικού σχεδιασμού, χάνονται πολύτιμοι χώροι (υπόλοιπο Μερκουράκη, οικόπεδα στον Ελαιώνα κλπ) παρά τις αντιρρήσεις μας και την υποτονική αντίδραση της Α,Σ. του κ.Σατζαρίδη, δυστυχώς με την ανοχή, τις περισσότερες φορές, της μείζονος αντιπολίτευσης του κ.Καρδαρά

Όλη αυτή την περίοδο από την μεριά μας,

- Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε μεγάλες αρνητικές παρεμβάσεις για το μέλλον της πόλης έτσι σε Δημοτικά Συμβούλια, θέσαμε τρία σημαντικά χωροταξικά ζητήματα που ανασχεδιάζουν την περιοχή μας στον Ελαιώνα, που, δυστυχώς, η Διοίκηση Καλογερόπουλου δεν είχε εντοπίσει.

1. Τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την Κατασκευή του ΣΜΑ (σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων) στον Ελαιώνα, που συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τον Μάρτη του 2009.

Προβλεπόταν, στην πλήρη ανάπτυξη του, να υποδέχεται το 80-85% των απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων και όγκους σκουπιδιών περισσότερο των 1.000 τόνων ημερησίως.

Μετά από την ερώτηση μας, η Διοίκηση σε επόμενο Δημ. Συμβούλιο μας διαβεβαίωσε ότι παρενέβη και εκ των υστέρων επανήλθε στον αρχικό σχεδιασμό των 600 τόνων, που είχε αποδεχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο παρά τις διαφωνίες μας.

2. Τη διαβούλευση για το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας, που ενεργοποιειούσε τον ΣΥΛ (Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων), και άλλάζε προς το χειρότερο τις χρήσεις στον Ελαιώνα, τους ορεινούς όγκους κλπ, ζητήσαμε να έρθει ως θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για να προβούμε στις αναγκαίες ενέργειες και εστάλη στις καλένδες. Ευτυχώς που η νέα κυβέρνηση δεν το έκανε αποδεκτό, ελπίζουμε να μην αλλάξει γνώμη.

3. και το κακό τρίτωσε με την «ανακάλυψη» μας, που θέσαμε σε γνώση των υπηρεσιών και της Διοίκησης, για την χωροθέτηση, με την υπ΄αριθμ.8810/24.2.09 Απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά (ΦΕΚ 105 -16/3/2009), κτιριακού συγκροτήματος των Διοικητικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ σε οικόπεδο της στον Ελαιώνα (περιοχή Αιγάλεω) 40.000 και πλέον!!!! τ.μ. (ένα Mall δηλαδή).

Οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν καν ενημερώσει τον Δήμο και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων πέρασε χωρίς η Διοίκηση, να φέρει ως επείγον το θέμα στο Δ.Σ. όπως ζητήσαμε και να προβεί στην αναγκαία επεξεργασία και αντιμετώπιση του θέματος ,ώστε να αποτραπεί η μονομερής συσσώρευση οχλουσών λειτουργιών και «τσιμέντου» στην περιοχή μας στον Ελαιώνα.

- Σταθήκαμε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες φορέων και πολιτών του Αιγάλεω, για το γήπεδο , την ομάδα, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, την Παιδεία, την γειτονιά και το περιβάλλον.

- Συμμετείχαμε στις δράσεις φορέων και κινημάτων της περιοχής για, τον Ελαιώνα, το Ποικίλο όρος, το Θριάσιο, τον Σκαραμαγκά κλπ

-Στηρίξαμε την αναγκαιότητα σταθερών εργασιακών σχέσεων και την οικονομική ικανοποίηση των συμβασιούχων, αναδεικνύοντας το ζήτημα χωρίς εύκολους λαϊκισμούς και άδικες ισοπεδώσεις.

-Καταθέσαμε έγκαιρα σε δημόσια συζήτηση, τέλη του 2009, όπως είχαμε δεσμευθεί τους προγραμματικούς μας άξονες για το μέλλον της πόλης, το φυλλάδιο που υπάρχει έξω θα σταλεί και επίσημα σε όλους τους φορείς και θα μοιρασθεί στους πολίτες, ζητώντας την γνώμη τους. Ξεκινάμε σήμερα και την διαδικασία του Ερωτηματολογίου όπου οι φορείς και επιλεγμένοι συμπολίτες μας θα κληθούν να συμμετάσχουν όχι σε κλήρωση δώρων αλλά στην έκφραση γνώμης για σημαντικά προβλήματα της πόλης.

Με την ολοκλήρωση αυτών των πρωτόγνωρών για την πόλη μας, παρ’ ότι ατελών, συμμετοχικών διαδικασιών, στοχεύουμε στην δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος διεκδίκησης υλοποίησής του προγράμματος μας με την ψήφο σας, από θέσεις Διοίκησης. Με αυτό θα ασκήσουμε πιέσεις και έλεγχο, με όσες δυνάμεις μας δώσετε και αν βρεθούμε σε θέσεις αντιπολίτευσης.

Έχουμε όμως πολλά να κάνουμε που ακόμη δεν έχουμε κάνει, το κυριότερο, η μη συνεχής παρουσία μας στις γειτονιές, σε όλες τις πτυχές της ζωής της πόλης . Δεν είμαστε «ορατοί» όσο θα έπρεπε και αυτό «κονταίνει» την αποτελεσματικότητα των απόψεων και των παρεμβάσεών μας. Ελπίζουμε με την συμμετοχή και την βοήθεια σας να το ξεπεράσουμε.

Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο ως πόλη, ως χώρα, ως κόσμος. Ζούμε μια παγκόσμια κρίση (οικονομική , κοινωνική, οικολογική), κρίση αξιών, που οξύνει τα προβλήματα- ιδιαίτερα για τους νέους- της ανεργίας, της νέας φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της λεηλασίας της φύσης. Κρίση που απαιτεί νέες απαντήσεις και αλλαγές πολιτικών και στο τοπικό επίπεδο, με προτεραιότητα στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική ισορροπία και όχι με την μεταφορά των αδιέξοδων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που την παρήγαγαν, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών και σε τοπικό επίπεδο.

Ζούμε ως χώρα την κρίση με μια περίοδο σημαντικών αλλαγών, δυστυχώς τις περισσότερες φορές οδυνηρών για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Σε ότι μας αφορά θα σταθούμε αλληλέγγυοι στις διεκδικήσεις τους και ισχυριζόμαστε ότι η εφαρμογή των προγραμματικών μας κατευθύνσεων, σε τοπικό επίπεδο, θα βελτιώσει την θέση τους.

Παράλληλα είμαστε μπροστά σε μια απόπειρα μεγάλης Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το σχέδιο «Καλλικράτης», που χωροταξικά μπορεί να μην αφορά το Αιγάλεω, το αφορά όμως τόσο η ασάφεια αρμοδιοτήτων –μεταξύ κρατικών και αιρετών περιφερειών- όσο και των διατεθειμένων πόρων, το νεοσυγκεντρωτικό, εντονότερα δημαρχοκεντρικό, μοντέλο που εισάγει στην Διοίκηση. Στοιχεία που υπονομεύουν την όποια μεταρρυθμιστική πνοή του . Δηλώνουμε συμμετοχή από τώρα, σε κάθε Αυτοδιοικητική πρωτοβουλία που θα διεκδικεί τα οφειλόμενα , τα παρακρατηθέντα από όλες τις μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις, αλλά και τα αναγκαία , όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, χρήματα για τις νέες και παλαιές μεταφερόμενες αρμοδιότητες. Κάθε Αυτοδιοικητική πρωτοβουλία που θα διεκδικεί την ουσιαστική υλοποίηση της Αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων σε Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο

Δηλώνουμε επίσης, πως αν νομοθετηθεί και βρεθούμε σε θέση Διοίκησης ,θα ακυρώσουμε το δημαρχοκεντικό μοντέλο στην πράξη ,τόσο με τις εσωτερικές διαδικασίες μας ως παράταξη όσο και με τους συμμετοχικούς όρους λειτουργίας του Δημ. Συμβουλίου, που θα θεσπίσουμε.

Βρισκόμαστε ήδη σε χρονιά εκλογών,

Προσερχόμαστε με το παρελθόν μας, το παρόν και μέλλον μας.

Είμαστε γνωστοί, πολλά χρόνια όλοι σ’αυτήν την πόλη, θέλουμε να δηλώσουμε για άλλη μια φορά ότι:

Είμαστε περήφανοι για το έργο και την προσφορά μας στην πόλη, από την περίοδο Μαυροθαλασσίτη ως την περίοδο Μυστακόπουλου. Θεωρούμε ότι η παράταξη μας, παράταξη ενεργών πολιτών από πολλαπλές δημοκρατικές ιδεολογικές αφετηρίες αλλά με σαφείς προγραμματικούς στόχους και αρχές, αριστερό και οικολογικό προσανατολισμό, έχει παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει μέλλον,

Ποτέ δεν υπήρξαμε παράταξη της εύκολης καταγγελίας. Πορευθήκαμε και πορευόμαστε, με αντίληψη και κουλτούρα διακυβέρνησης, με προγραμματικές προτάσεις και λύσεις.

Δεν θέλω να σας κουράσω με αναλύσεις. Έχουμε δημόσια καταθέσει τους προγραμματικούς μας άξονες, συγκεκριμένες προτάσεις για την κοινωνική συνοχή και λειτουργία της πόλης, την δημοτική δημοσιονομική πολιτική, το συγκοινωνιακό, τους ελεύθερους χώρους και την πολιτική γης, τον Ελαιώνα και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την ενσωμάτωση των μεταναστών, την τοπική δημοκρατία και την συμμετοχή των πολιτών. Τα έχετε στα χέρια σας δεν θα τα επαναλάβω. Αυτά αποτελούν το βασικό κριτήριο χάραξης της εκλογικής μας τακτικής.

Χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο,

Ισχυριζόμαστε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί γύρω από το πρόγραμμα και τις δράσεις μας, ένα πλειοψηφικό ρεύμα νίκης και ανατροπής της σημερινής κατάστασης, επαναθεμελίωσης της ανθρωποκεντρικής, φιλικής στο περιβάλλον, ανάπτυξης της πόλης με στόχο τις μελλοντικές γενιές, ένα ρεύμα ανοικτό σε όλους, όσους φορείς και πολίτες της πόλης θέλουν να συστρατευθούν σ’ αυτήν την προσπάθεια, που θα δώσει σάρκα και οστά στην ελπίδα για την πόλη.

Έχουμε την πείρα ,τις γνώσεις, τις δυνατότητες και το δυναμικό -αλλά και τον πρότερο έντιμο και δημιουργικό βίο- να συμβάλουμε στην δημιουργία μιας πόλης φιλικής, με περιβαλλοντική ποιότητα, που θα παρέχει υψηλής ποιότητας κοινωνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες για όλους τους κατοίκους της, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και θρησκεύματος.

Αναγκαία και ικανή προϋπόθεση θεωρούμε ότι είναι η δική σας συμμετοχή , η ενίσχυση, της συλλογικής λειτουργίας, η δυναμική δημόσια παρουσία και παρέμβαση της παράταξης μας.

μαζί μπορούμε, να κάνουμε το Όραμα πραγματικότητα, ένα Αιγάλεω σύγχρονο, δυναμικό, λειτουργικό, περιβαλλοντικά και αισθητικά αναβαθμισμένο, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Ένα Αιγάλεω που θα διεκδικεί αυτούς τους όρους για τους κατοίκους του, αλλά και για τους κατοίκους της Αθήνας, της Ελλάδας, της Ευρώπης, του Κόσμου.

Καλούμαστε με τη βοήθεια όλων μας, φίλων και μελών της παράταξης, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις ευθύνες, που μας θέτει η πραγματικότητα.

Ζητάμε να συνδιαμορφώσουμε τις απαντήσεις. Οι τεκμηριωμένες απαντήσεις στα προβλήματα και η ενεργός συμμετοχή όλων μας, φορέων και πολιτών, τόσο στη διεκδίκηση τους όσο και στη ζωή της πόλης μας, στο μέτρο των οικογενειακών και επαγγελματικών δυνατοτήτων μας, αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον της.

Μόνο μαζί μπορούμε δώσουμε δύναμη στην ελπίδα, να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα,

Καλή χρονιά, υγεία, οικογενειακή ευτυχία και δημιουργικότητα σε όλους, ειρήνη και δημοκρατία στον κόσμο, με πανανθρώπινη αλληλεγγύη, για να ξεπερνάμε τραγωδίες, όπως του φτωχού λαού της Αϊτής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΡΜΠΑΣ