-

-

10 Φεβ 2010

Ομιλία του Δημήτρη Μπίρμπα στη κοπή της πρωτοχρωνιάτικης πίτας

Αγαπητές φίλες ,αγαπητοί φίλοι,
Σας ευχαριστούμε για την σημερινή παρουσία σας, που μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας, για να ξαναβρεί ο Δήμος το νήμα που κόπηκε από την σημερινή διοίκηση του κ. Καλογερόπουλου, το νήμα με το ανθρωποκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε εφαρμόσει, παρά τα όποια λάθη και αδυναμίες μας, ως Διοίκηση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους συναδέλφους των άλλων παρατάξεων για την παρουσία τους. Το έχουμε πει ξανά, το λέμε και τώρα, δεν έχουμε εχθρούς στα έδρανα του Δημ. Συμβουλίου, εχθροί μας είναι τα προβλήματα της πόλης, οι αιτίες και οι πολιτικές που τα δημιουργούν. Έχουμε διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές, αντίθετες πολιτικές προτεραιότητες και επιλογές, αλλά όχι εχθρότητα.
Γνωριζόμαστε Χρόνια, όλοι σ’αυτήν την πόλη,
● Είμαστε περήφανοι για το έργο και την προσφορά μας στην πόλη, από την περίοδο Μαυροθαλασσίτη ως την περίοδο Μυστακόπουλου. Θεωρούμε ότι η παράταξη μας, παράταξη ενεργών πολιτών από πολλαπλές δημοκρατικές ιδεολογικές αφετηρίες αλλά με σαφείς προγραμματικούς στόχους και αρχές, αριστερό και οικολογικό προσανατολισμό, έχει παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει μέλλον,
● μαζί μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την απαραίτητη τομή μέσα στη συνέχεια της, με ανάπτυξη της συμμετοχής στις λειτουργίες της και της εξωστρέφειας στις δράσεις της, με την προγραμματική της εμβάθυνση , την ενίσχυση της κινηματικής της διάστασης.
● μαζί μπορούμε, με τη βοήθεια όλων μας, φίλων και μελών της παράταξης, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις ευθύνες, που μας θέτει η πραγματικότητα.
● Ζούμε μια δύσκολη κατάσταση και χωρίς να μηδενίζουμε διαθεσιμότητες και κάποιες προσπάθειες βελτίωσης δραστηριοτήτων, αυτό που χαρακτηρίζει την Δημοτική Αρχή είναι στασιμότητα και χρέη (υπερδιπλασίασε το χρέος χωρίς αγορά ενός τετραγωνικού γης, χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση του λειτουργικού και μηχανολογικού εξοπλισμού), εμπόριο ελπίδας και πελατειακή αντίληψη (στον τρίτο χρόνο !!! ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του προεκλογικού διαγωνισμού για τις 280 θέσεις στον δήμο-που «διόριζε» χιλιάδες Αιγαλιώτες αλλά δεν είναι ούτε 20 στους πίνακες επιλογής- χιλιάδες δίμηνα εργασίας ρουσφετολογικά, χωρίς μέλλον και με ελάχιστη προσφορά) και απουσία συνολικού σχεδιασμού, βλέποντας και κάνοντας , μια κατάσταση που πρέπει επειγόντως να αλλάξει.
● Ζούμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση , απόρροια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου και υπηρεσιών, της ηγεμονίας των ανεξέλεγκτων χρηματαγορών στην πραγματική οικονομία. Κρίση που θα οξύνει τα προβλήματα- ιδιαίτερα για τους νέους- της ανεργίας, της νέας φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της λεηλασίας της φύσης. Κρίση που απαιτεί απαντήσεις και στο τοπικό επίπεδο με προτεραιότητα στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική ισορροπία και όχι με την μεταφορά των αδιέξοδων νεοφιλελεύθερων πολιτικών εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών σε τοπικό επίπεδο.
● Όραμα μας και θεωρούμε όχι μόνο δικό μας, ένα Αιγάλεω σύγχρονο, δυναμικό, λειτουργικό, περιβαλλοντικά και αισθητικά αναβαθμισμένο, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Ένα Αιγάλεω που θα διεκδικεί αυτούς τους όρους για τους κατοίκους του, αλλά και για τους κατοίκους της Αθήνας, της Ελλάδας, της Ευρώπης, του Κόσμου.
● Γι΄ αυτό το όραμα οφείλουμε να διεκδικήσουμε την Δημοτική Αρχή.
● Θεωρούμε ότι έχουμε τις γνώσεις, τις δυνατότητες και το δυναμικό -αλλά και τον πρότερο έντιμο και δημιουργικό βίο- να δημιουργήσουμε ξανά, γύρω από το πρόγραμμα και τις δράσεις μας, ένα πλειοψηφικό ρεύμα νίκης και ανατροπής, επαναθεμελίωσης της ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης της πόλης με στόχο τις μελλοντικές γενιές, ένα ρεύμα ανοικτό σε όλους όσους, φορείς και πολίτες της πόλης, θέλουν να συστρατευθούν σ’ αυτήν την προσπάθεια, για μια πόλη φιλική, με περιβαλλοντική ποιότητα, που θα παρέχει υψηλής ποιότητας κοινωνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες για όλους τους κατοίκους της, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και θρησκεύματος. Αναγκαία και ικανή προϋπόθεση θεωρούμε ότι είναι η ενίσχυση, της συλλογικής λειτουργίας, η δυναμική δημόσια παρουσία και παρέμβαση της παράταξης μας. Το αποπειρόμαστε τώρα και τα πρώτα δείγματα είναι θετικά.
Αγαπητές φίλες ,αγαπητοί φίλοι,
Η πόλη μας αλλάζει κοινωνικά χαρακτηριστικά, αλλάζει σύνθεση . Αλλάζουν οι εργασιακές ειδικότητες και οι όροι ζωής και απασχόλησης των κατοίκων της. Οι αλλαγές στον Ελαιώνα, το Μετρό, ο σχεδιαζόμενος Μητροπολιτικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων, τα περιφερειακά πολυκαταστήματα, η οικοδομική δραστηριότητα, οι δημογραφικές αλλαγές, οι μετανάστες, απαιτούν νέα αντίληψη ανάπτυξης, νέες απαντήσεις. Δεν πάμε στα τυφλά, έχουμε σαν οδηγό το πρόγραμμά μας, που χρειάζεται επικαιροποίηση και εμβάθυνση, έχουμε παρακαταθήκη το έργο, τους δημοτικούς θεσμούς που δημιουργήσαμε και τις δράσεις μας , που δυστυχώς πολλές φορές εγκαταλείφθηκαν.
Η πρότασή μας είναι, ιδιαίτερα στον οικιστικό ιστό, μια πόλη ήπιων εμπορικών χρήσεων, χώρων αναψυχής και εστίασης, όχι υψηλής δόμησης- καμία αύξηση στο συντελεστή, με δίκτυο πεζοδρόμων, πραγματικά ελεύθερους χώρους και αναβαθμισμένο πράσινο στο πάρκο και τις πλατείες της. Ανάδειξη του ιστορικού και εμπορικού της κέντρου. Μια πόλη με επάρκεια κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών και υπηρεσιών, με εφαρμογές περιορισμού της ενεργειακής σπατάλης και ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, με ουσιαστική συμμετοχή στην κοινωνία της πληροφορίας.
Ένα Αιγάλεω όπου πέρα από αναψυχή και εμπόριο, μπορεί να γίνει προορισμός πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα: Ίχνος αρχαίας Ιεράς Οδού – «Δίπλα» στους κεντρικούς αρχαιολογικούς χώρους –ευκολία πρόσβασης, 3 στάσεις Μετρό στα όρια του– Ελαιώνας, ως ιστορική σηματοδότηση – Βυζαντινοί ναίσκοι ,Αγ. Ιωάννη (Μερκάτη) και Αγ.Γεωργίου - υπόγειες στοές στο Μπαρουτάδικο ,ως μουσείο Βιομηχανικού Πολιτισμού - Λαογραφικό Μουσείο (υποστατικό Φυστικιές) με ανάδειξη του εναπομείναντος κομματιού του αρχαίου Αττικού Ελαιώνα (ΤΕΙ Πειραιά). Σε συνδυασμό με τους σύγχρονους πολιτιστικούς πολυχώρους που έχουμε δρομολογήσει στο «Ελληνικό Μολύβι» και το «ΤΙΤΑΝ»
Ιδιαίτερα στον Ελαιώνα στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Μουσειακού – Συνεδριακού Κέντρου, με εκθέματα από τις κατά καιρούς ανασκαφές σε Αιγάλεω και Μετρό, όπου θα μπορεί να λειτουργεί και ως έδρα ενός ανοικτού, Δημοτικού ή Μητροπολιτικού, Πανεπιστήμιου, Φιλοσοφικού, Κοινωνικού & Επιστημολογικού Στοχασμού.
Παραμένει βέβαια σταθερή η θέση μας, η διεκδίκηση χωροθέτησης κεντρικών ευγενών χρήσεων (Βιβλιοθήκη Βουλής, Εθνική Λυρική, Πινακοθήκη κλπ.)στα όρια του.
Όλα αυτά θα συνδέονται, μεταξύ τους και με τις στάσεις του Μετρό, από ειδική γραμμή της αναβαθμισμένης Δημοτικής Συγκοινωνίας.
Είναι αναγκαίο να τονίσω για τον Ελαιώνα, σε σχέση με το γήπεδο του Παναθηναϊκού που συμφωνούμε στην κατασκευή του, την κατηγορηματική αντίθεσή μας στα γιγαντιαία πολυκαταστήματα των 70.000 τ.μ. ,επίγεια και άλλων τόσων υπόγεια, που απειλούν να τσιμεντοποίησουν την ελπίδα μας για πράσινο και ενταφιάσουν τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας. Λέμε ΝΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ
Σ’ αυτόν τον αγώνα καλούμε τον Δήμο , τους φορείς και τους συμπολίτες μας.
Επειδή πολλοί μπορεί να μας πούν, ότι αυτά που λέμε είναι ωραία λόγια μιας ανέξοδης αντιπολίτευσης, τους απαντάμε ότι ποτέ δεν υπήρξαμε παράταξη της εύκολης καταγγελίας. Πορευθήκαμε και πορευόμαστε, με αντίληψη και κουλτούρα διακυβέρνησης, με προγραμματικές προτάσεις και λύσεις.
Δεν θέλω να σας κουράσω με αναλύσεις, στο άμεσο μέλλον θα μας δοθεί, στις πάντα ανοικτές συνεδριάσεις της παράταξης, η ευκαιρία τέτοιων συζητήσεων.
Αναφέρω μόνο επιγραμματικά τους βασικούς άξονες των αλλαγών που απαιτούνται
και επιδιώκουμε, για την πόλη που οραματιζόμαστε.
Καθοριστικός παράγοντας στην δική μας αντίληψη είναι η
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
- Χάρτα δικαιωμάτων του δημότη
- Κοινωνική διαβούλευση-Τοπικά Δημοψηφίσματα
- Συμμετοχικός προϋπολογισμός / Δημοκρατικός Προγραμματισμός,
ουσιαστική συμμετοχή φορέων και κατοίκων.
- Ενεργοποίηση και αξιοποίηση του σημαντικού τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου (τοπικών φορέων και πολιτών, εκπαιδευτικού και μαθητικού δυναμικού), σε δράσεις αλληλεγγύης, κοινωνικού – περιβαλλοντικού εθελοντισμού.


Άμεσα απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές σε:
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με κοινωνική μεροληψία στις αποφάσεις :
− Αξιοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίού, επαναφορά του τέλους περιβαλλοντικών επιπτώσεων και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των περίοικων από οχλούσες χρήσεις (πολυκαταστήματα, τράπεζες, βιομηχανίες, κέντρα διασκέδασης κλπ) που μπορεί να αποφέρει πόρους (~3.500.000,00 € ετησίως) για έργα αυτεπιστασίας & αγορές γης ιδιαίτερα στον Ελαιώνα.
- Διεύρυνση κλίμακας ανταποδοτικών τελών καθαριότητας από 1:3 σε 1:5 .
-Πάγωμα ή και μείωση μικρών ιδιοκτησιών και μικρών εμπορικών καταστημάτων,
--Αύξηση σε μεγάλες ιδιοκτησίες, Αύξηση σε πολυκαταστήματα
Μείωση 50% ή και απαλλαγή σε πολύ ειδικές κατηγορίες όπως προβλέπει ο ΚώδικαςΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
− Προτεραιότητα ο Ελαιώνας, χωροθέτηση τώρα όλων των απαραίτητων για τον Δήμο χρήσεων, απαραίτητη η χωροθέτηση κατασκευής κλειστού Γυμναστηρίου, Γηπέδων 5Χ5 και ΤΕΝΙΣ.
− Άμεση εφαρμογή του σχεδίου ένταξης της περιοχής «ΓΙΟΥΛΑ», της μελέτης χρήσεων γης και επικαιροποίηση της, ιδιαίτερα στο τμήμα της Συγκοινωνιακής μελέτης. Υπόγειο γκαράζ επισκεπτών, κατοίκων στο Μπαρουτάδικο
− ανάπλαση Ιεράς οδού με διεκδίκηση κυκλοφοριακής υποβάθμισης
− Δίκτυο πεζοδρόμων ήπιας κυκλοφορίας στο Εμπορικό Κέντρο και τα περιφερειακά, επανάκτηση του Δημόσιου χώρου από τις αυθαίρετες καταλήψεις

Υλοποίηση του προγράμματος αγορών γης. Ενίσχυση πράσινου και υλοποίηση μελέτης διαχείρισης υδάτινου δυναμικού -Μέτρα & δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας από δημοτικά κτίρια εγκαταστάσεις (λαμπτήρες, διάταξη, φυσικό αέριο, χρήσεις με εναλλακτικές μορφές ενέργειας)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ- ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Κομβικό σημείο ,ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, η πολιτική μας, ενάντια στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η διεκδίκηση «ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος», η δημιουργία μιάς ασπίδας κοινωνικής αλληλεγγύης. Απαιτείται:
− Ολοκλήρωση υλοποίησης των απαραίτητων κοινωνικοπρονοιακών υποδομών (παιδικοί σταθμοί, κλπ.). Ενίσχυση και αναβάθμιση των δομών, που δημιουργήσαμε και υποβαθμίσθηκαν από την διοίκηση Καλογερόπουλου, Δημοτικά Ιατρεία, Συμβουλευτικό Κέντρο, προνοιακές δομές και των δράσεων κοινωνικής στήριξης (παροχές, σισίτια). Προτεραιότητα στα ΑΜΕΑ και ιδιαίτερα στην προσβασιμότητα και την οικογενειακή υποστήριξη τους.
− Ολοκληρωμένα μέτρα στήριξης ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων και με γραμμή ηλεκτρονικής βοήθειας και εξυπηρέτησης μέσω του Συμβουλευτικού κέντρου
− Ολοκληρωμένη προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, καταγραφή, δουλειά στον δρόμο, ενεργοποίηση και σύνδεση με εθνικούς φορείς και Μ,Κ.Ο που δραστηριοποιούνται για υγειονομική περίθαλψη, στέγαση, εκμάθηση γλώσσας, απασχόληση, πολιτικά δικαιώματα ιδιαίτερα στα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα -το 2010 όσοι είναι 5 χρόνια «νόμιμοι», μάλλον θα ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.
− Λειτουργία προγραμμάτων στέγασης και σίτισης αστέγων, δομών με γραμμές άμεσης τηλεξυπηρέτησης , δουλειά στους δρόμους ( για άστεγους, τοξικομανείς, τράφικινγκ κλπ), αξιοποίησης σ΄ αυτή την προσπάθεια της συνεργασίας χώρου ΜΚΟ, Εκκλησίας, εθελοντικών ομάδων πολιτών.

− Ο Δήμος αποτελεί μάλλον τον μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής, γι’ αυτό δεν μπορεί να προσφέρει ανασφάλιστη εργασία, προτεραιότητα μας η πλήρης, σταθερή απασχόληση.
− Δημιουργία Δημοτικής δομής Ενημέρωσης και Συμβουλευτικής -σε συνεργασία με ΟΑΕΔ, τοπικές επιχειρήσεις- στήριξης της προσπάθειας σύζευξης Προσφοράς και ζήτησης στην τοπική αγορά εργασίας.
− Εκπόνηση ενός τοπικού Σχεδίου Δράσης για την απασχόληση σε συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς (αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων)
Ανασύσταση της δημοτικής διαπαραταξιακής επιτροπής προσλήψεων για τις
εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις
ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΟΥΣ – ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ
• Τέλη που προαναφέραμε και αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών (καθαριότητας κλπ), Προβολή από ιστοσελίδα Δήμου
• Ενημέρωση από δομή Δήμου για δυνατότητες και προγράμματα επιχορη-γήσεων, παροχής ηλεκτρονικού εξοπλισμού- δικτύωσης, συμμετοχής στο ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ)
• Έργα ηλεκτρονικής υποδομής - ευρυζωνικά δίκτυα (δωρεάν Internet, στήριξη ηλεκτρονικού εμπορίου-προμηθειών κλπ.)
• Μόνιμη συνεργασία με Ένωση τους

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

− Σχεδιασμός προγραμμάτων αυτεπιστασίας για τα αναγκαία μικρά έργα και παρεμβάσεις
− Κοινωνική ρήτρα στις Δημόσιες και Δημοτικές Συμβάσεις, ιδιωτών κατασκευαστών,, έργων στην περιοχή (ανακούφιση ανέργων – ευάλωτες ομάδες ), αξιοποίηση Οδηγίας 18/2004 και του παράγωγου Εθνικού Δικαίου Π.Δ.60/2007.
− Ενίσχυση και ενθάρρυνση της τοπικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ
− Συμμετοχή στην κοινωνία της πληροφορίας και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (ευρυζωνικά, χώρους δωρεάν internet κλπ)
− Αναβάθμιση ανθρώπινου δυναμικού του (κατάρτιση, προσλήψεις)
− Αξιοκρατία στη λειτουργία του Δήμου και στον ΟΕΥ, επαναφορά των ποιοτικών standards που είχαμε θεσπίσει
− Γραμμές άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών
− Διαμόρφωση χώρου ΟΤΕ (Ελαιώνας) για μεταστέγαση τεχνικών συνεργείων, καθαριότητας
− Αναδιάρθρωση καθαριότητας με βάση την ανακύκλωση και τοπικό ΣΜΑ ΕΛΑΙΩΝΑ
− Διαδημοτικό κέντρο διαχωρισμού στην πηγή, σύνδεση του με τα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισηςΑΘΛΗΤΙΣΜΟ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ- ΠΑΙΔΕΙΑ
- Ολοκλήρωση Υποδομών
- Αναβάθμιση ΔΑΟ ,ΔΠΟ και στελεχικού δυναμικού τους των δομών και των δράσεων που είχαμε, έμφαση στην πολιτιστική καλλιέργεια των μαθητών
- Τερματισμός στον ιμπεριαλισμό της ΠΑΕ ΑΙΓΑΛΕΩ, Πολυχρηστικότητα των αθλητικών χώρων
- Στήριξη, οικονομική και τεχνική, των πολιτιστικών συλλόγων, του μαζικού ερασιτεχνικού, σωματειακού και σχολικού αθλητισμού
Πέραν της στενής συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα που προαναφέρουμε και την σαφή υποστήριξη μας στον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Παιδείας
- Ολοκλήρωση σχολικών Υποδομών, Αναβάθμιση εξοπλισμού & βιβλιοθηκών (ηλεκτρονικά)
- Σχολές γονέων, Ενημέρωση μαθητών από δομές πρόληψης – στήριξης
- Ουσιαστική εμπλοκή των δύο ΤΕΙ στην ζωή της πόλης, ως ερευνητικών – επιστημονικών ιδρυμάτων

Αγαπητές φίλες ,αγαπητοί φίλοι, τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια μας, για να κάνουμε το Αιγάλεω που θέλουμε πραγματικότητα, απαραίτητη είναι η ουσιαστική συμμετοχή σας,
Μόνο μαζί μπορούμε να γυρίσουμε την σελίδα, γιατί εσείς είστε η δύναμη μας, ο μόνος τροφοδότης λογαριασμός μας και να είστε σίγουροι ότι μαζί θα το κάνουμε .

Καλή χρονιά, υγεία, οικογενειακή ευτυχία και δημιουργικότητα σε όλους, ειρήνη και δημοκρατία στον κόσμο, για να μην ζήσουμε ξανά τις εικόνες της ανθρώπινης βαρβαρότητας και αθλιότητας, που έζησε η Παλαιστίνη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΡΜΠΑΣ