-

-

5 Νοε 2010

Ομιλία Δημήτρη Μπίρμπα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Αιγάλεω

Αγαπητοί φίλες-οι,
Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη σημερινή παρουσία σας στη μεγάλη  συγκέντρωσή μας που αποδεικνύει το μήνυμα που παίρνουμε από όλες  τις γειτονιές, από όλες μας τις  επαφές και συναντήσεις με τους Αιγαλιώτες και τις Αιγαλιώτισσες.
Αλλάζουμε πορεία στο Αιγάλεω
Με μια «παρέα» που διαρκώς μεγαλώνει, έχουμε ξεκινήσει ένα όμορφο ταξίδι. Προορισμός του δεν είναι οι εκλογές του Νοέμβρη, αλλά το Αιγάλεω που μας αξίζει.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα της κρίσης και του Μνημονίου, που εντείνονται από την απαράδεκτη οκταετή διαχείριση της διοίκησης Καλογερόπουλου.
Οι εκλογές του Νοέμβρη προσφέρουν ευκαιρία αποστολής μηνύματος, αποδοκιμασίας και αντίστασης στους Μινώταυρους του δικομματισμού και τoυς τοπικούς εκφραστές τους, που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο και στις δεσμεύσεις του μνημονίου που θα κοστίσουν την επόμενη τετραετία στον Δήμο Αιγάλεω 20.000.000 ευρώ από περικοπή θεσμοθετημένων πόρων και 15.000 άνεργους το 2013 στην πόλη. Επειδή δεν «τα φάγαμε όλοι μαζί», επιβάλλεται η ανατροπή των πολιτικών αυτών στην πράξη. Επειδή δεν αντέχουμε πρωθυπουργικούς πολιτικάντικους εκβιασμούς, θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα και τοπικά και περιφέρεια.
Ευκαιρία επίσης να βάλουμε τέρμα στο καθεστώς Καλογερόπουλου που σηματοδότησε για το Αιγάλεω:
 τον χύδην σχεδιασμό και διοίκηση, την υπερχρέωση του Δήμου (35.000.000 ευρώ), χωρίς αγορές γης και ουσιαστικό νέο έργο, με βελτιώσεις μόνο στη λειτουργία κάποιων νομικών προσώπων.
                             Το εμπόριο ελπίδας και ψυχών χιλιάδων απελπισμένων ανέργων για μια δίμηνη-τρίμηνη σύμβαση εργασίας.
                             Την αισθητική υποβάθμιση της πόλης, την κυριαρχία του γκρι, των αγριοράδικων και του χαμομηλιού, της λαμαρίνας και της «έκθεσης» κιγκαλερίας και φωτισμού στην κεντρική μας πλατεία.
                             Την ελλιπή καθαριότητα και την υποβάθμιση του πρασίνου.
                             Μια διοίκηση που στηρίχθηκε στην παραπλάνηση, το ψέμα και τον λαϊκισμό. Μια πραγματική  λέσχη πολιτικής εξαπάτησης.
Δείτε τα «έργα» των πολυτελέστατων πολύπτυχων που κυκλοφόρησε: μαγική εικόνα! Δυο τρεις φωτογραφίες από την ίδια παρέμβαση, από το παρτέρι μέχρι και τον αύλειο χώρο. Το ίδιο παραμύθι με τους πυλώνες, που από το 2006 που «έφυγαν» πάνε στο 2013 και βάλε, ενώ αγνοείται η τύχη της κατασκήνωσης που λειτούργησε και το 2007 και εξακολουθεί να λειτουργεί ως χώρος συλλογής καυσόξυλων και πευκοβελόνων. Ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός «λάστιχο» των 265 προσλήψεων που ξεκίνησε προεκλογικά το 2006.
Ο κύριος Δήμαρχος του «υπεριπτάμενου» Αιγάλεω δηλώνει «ανεξάρτητος», όμως οι πρόσφατες παρελάσεις στην πόλη με τον κ. Σαμαρά όπως και οι χαιρετισμοί υπουργών, βουλευτών και των εκάστοτε αρχηγών της Ν.Δ. συνοδεύουν απαραίτητα τις εκδηλώσεις του.
Μιλά για «τεράστιο χρέος» που παρέλαβε και ευθύνες της πολιτείας που δήθεν δεν ελέγχει τους Δήμους. Παρέλαβε Δήμο με ετήσια τοκοχρεολύσια 500.000 ευρώ για αγορά γης και παραδίδει Δήμο με 3.500.000 ευρώ από πελατειακή σπατάλη, έχοντας αγοράσει μόνο μία σούδα γης.
Και μέσα σε όλα αυτά, με το χαρακτηριστικό πολιτικό θράσος που τον διακρίνει, μας απηύθυνε ανοικτή επιστολή για το φυλλάδιο- απάντηση στα ψέματά του με τη μορφή πολιτικής σάτιρας που κυκλοφορήσαμε σε κόμικ. Μπορείτε να τη διαβάσετε. Αποτελεί μνημείο κενού πολιτικού λόγου. Ένα μόνο σχόλιο. Ε όχι και Καίσαρας, ένας απλός εκατόνταρχος είπαμε ότι είσαστε κύριε Καλογερόπουλε. Ούτε καν χιλίαρχος. Τέτοια κρίση μεγαλείου…
Κατανοούμε τον πανικό του, που τον οδήγησε στην διανομή ενός νέου φυλλαδίου, διαβάστε το και συγκρίνετε το με το δικό μας, είναι το άσπρο-μαύρο.
Πώς να ξεφύγει άλλωστε από την παιδική ροπή στο μαύρο.
Και επειδή, όπως λέτε και στο φυλλάδιό σας, συνεχίζετε να δουλεύετε ασταμάτητα… δυστυχώς τον κόσμο: Το έχουμε πει ξανά, και το ξαναλέμε, κύριε δήμαρχε μπορείτε να κοροϊδέψετε πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά πολλούς για πολύ αποκλείεται…

Αλήθεια, υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από εμάς για αλλαγή πορείας;

Μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση παρατάξεις υποστηρικτές των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών, του μνημονίου και του «Καλλικράτη», με κομματικά «χρίσματα», όπως του κυρίου Καρδαρά, που μόνο και μόνο «επειδή είμαστε ΠΑΣΟΚ πρέπει οπωσδήποτε να έρθει η σειρά μας να κυβερνήσουμε»; Με αντιπολιτευτική αλαλία τεσσάρων χρόνων και ένα πρόγραμμα ,κυριολεκτικά, 36 αράδων, όπου όλα θα είναι καλά και όμορφα χωρίς ιεραρχήσεις και συγκρούσεις; Λέξη δεν διαβάσαμε ούτε για επιβολή περιβαλλοντικών τελών στις μεγάλες, επιχειρήσεις ούτε για μέτρα απέναντι στις αυθαίρετες καταλήψεις δημόσιων χώρων.

Ή μήπως παρατάξεις με απόλυτη κομματική εξάρτηση και «χρεώσεις», όπως του κυρίου Βούλγαρη, με την εμφανή απουσία προγραμματικού λόγου και σχεδίου για το Αιγάλεω και απόψεις-φωτοτυπίες κεντρικών ανακοι-νώσεων;
Ένα σχόλιο για τους φίλους της Λαϊκής Συσπείρωσης-ΚΚΕ και τις ανακοινώσεις τους. Ελπίζουμε ότι ξέρουν ποιος είναι δημοτική αρχή.
 Επειδή νομίζουμε ότι μας ενώνουν πολλά, όπως η αντίθεση σε αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές, η υποστήριξη των δημόσιων αγαθών και του δημόσιου χώρου, αλλά μας χωρίζουν και πολλά, όπως η αντίληψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ιμάντας μεταβίβασης της κομματικής γραμμής και η άποψή τους ότι αποκλείεται να υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις πριν από την έφοδο στον ουρανό, άρα και αδιαφορία τους για την καθημερινή διακυβέρνηση, μιας που όλοι οι άλλοι είναι ίδιοι, θέλουμε να τους ρωτήσουμε γι αυτά που γράφουν σε ανακοινώσεις τους:
1.  αλήθεια ,σε ποιον ιδιώτη και πότε η Ανάπλαση παραχώρησε 10 στρέμματα για χώρο στάθμευσης και
2.  αν έχουν ρωτήσει τα μέλη και τους φίλους τους που δούλεψαν στα περίφημα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης στο Αιγάλεω αν υπέστησαν καμιά αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις ή προσλήφθηκαν με κριτήρια ΑΣΕΠ χωρίς να είναι απαραίτητο και με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ένα μόνο. Ψεύδονται, μας αδικούν και αδικούνται.

Αγαπητές φίλες αγαπητοί φίλοι,
Το Αιγάλεω έχει επιλογή!
Γιατί έχει γνωρίσει το τεράστιο έργο μας την περίοδο «Ανάπλαση-Μυστακόπουλος»:
                             αγορά 42 στρεμμάτων γης,
                             δημιουργία 5 Δημοτικών Παιδικών  Σταθμών,
                              αποπεράτωση του Δημαρχείου,
                             Αλέα, Θέατρο, Πολιτιστικό Κέντρο,
                             καθιέρωση της πρωινής βάρδιας στα σχολεία, με τα 12 νέα σχολικά συγρκοτήματα
                             δημιουργία θεσμών Αθλητισμού – Πολιτισμού (ΔΑΟ – ΔΠΟ – Εικαστικό),
                             Δημοτική Επιχείρηση,
                             Δημοτική Συγκοινωνία κ.λπ.
Γιατί έχει διαπιστώσει τη σοβαρότητα της αντιπολιτευτικής μας τακτικής. Ανοίξαμε τα μεγάλα ζητήματα για το μέλλον της πόλης:
§  ΒΩΒΟ-MALL, στον Ελαιώνα, και με Σουφλιά και με Μπιρμπίλη, όταν οι άλλοι άλλαζαν θέση ανάλογα το χρώμα της κυβέρνησης,
§   εγκατάσταση 42.000 τ.μ. γραφείων ΔΕΗ,
§  μελέτη Νομαρχίας που προέβλεπε ΣΜΑ 1.200 τόνων, που μετά  εισήγηση μας κατορθώσαμε να αποτραπεί.
§  ανεξέλεγκτη χωροθέτηση πολυκαταστημάτων
§  κομματικοποίηση της Ιστορίας της πόλης, με την μετονομασία της δωρεάς Βρανά, εργοστάσιο «Ελληνικό Μολύβι» σε «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Γιατί το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα–όραμα για το «Αιγάλεω πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους τους κατοίκους όλες τις ηλικίες», που κόκκινο νήμα του είναι η συμμετοχή της κοινωνίας στις αποφάσεις και τις δράσεις του Δήμου και αποτελεί τον μόνο «οδικό χάρτη» διαφυγής που έχει κατατεθεί.
Απέναντι σε μια κρίση βαθιά συστημική, οι κατευθύνσεις του Μνημονίου θα επηρεάσουν αρνητικά τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας την τρέχουσα δεκαετία. Γι’ αυτό βάζουμε πρώτο στόχο  την κοινωνική αλληλεγγύη. Επιδιώξεις μας:
                             Η συγκρότηση ενός Τοπικού Κοινωνικού Συμβολαίου για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, του ρατσισμού και της γκετοποίησης περιοχών.
                             Η δημιουργία ενός ισχυρού ρεύματος κοινωνικού εθελοντισμού, ένα δίχτυ ανθρωπιάς και αλληλοστήριξης στην πόλη μας, όπου έχουν θέση όλοι.
                             Ένας νέος πολεοδομικός σχεδιασμός, με νέα κυκλοφοριακή μελέτη και βασικούς άξονες την προστασία του δημόσιου χώρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη χωροθέτηση λειτουργιών και ευγενών χρήσεων στον Ελαιώνα, διατηρώντας και αυξάνοντας το ισοζύγιο πρασίνου.
                             Μια άλλη οργάνωση και λειτουργία του Δήμου, με επίκεντρο τις κοινωνικές υπηρεσίες, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και εξυπηρέτηση των πολιτών και του εμπορικού κόσμου, που δεν θα σπαταλά πελατειακά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς σχέδιο.
                             Μια σχεδιασμένη και αξιοκρατική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας στην πόλη μας. Με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αυτεπιστασιών, τη διεκδίκηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και κυρίως με τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των συμπολιτών μας, με τη συγκρότηση, για τις περιπτώσεις που δεν υπόκεινται σε ΑΣΕΠ, διαπαραταξιακής επιτροπής με κριτήρια ΑΣΕΠ και προτεραιότητα στους δημότες και κατοίκους Αιγάλεω.
Το πρόγραμμα που καταθέτουμε έχει κοστολογηθεί. Απαιτεί κινητοποίηση πόρων 70.000.000 ευρώ. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, είμαστε οραματιστές και αγωνιστές. Η απόλυτη εφαρμογή του θα ξεπεράσει τα 3,5 χρόνια Έχουμε υπολογίσει όμως ότι ο Δήμος μπορεί να το υλοποιήσει με:
α) σχεδιασμένη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, 
β) επαναφορά του τέλους περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις
γ) αναδιάρθρωση της λειτουργίας του και  καταπολέμηση της, χωρίς σχέδιο, σπάταλης πελατειακής αντίληψης βραχυχρόνιων προσλήψεων.
δ) με επιτυχή καμπάνια, που έχουμε από τον Μάρτη προτείνει και έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει, για την παραμονή και απογραφή τον Μάρτιο του 2011 όλων των κατοίκων της πόλης
και τέλος με την καλλιέργεια αντίληψης κοινωνικής αλληλεγγύης, συμμετοχής και κινητοποίησης του πολύτιμου κοινωνικού κεφαλαίου της πόλης, που με τον κοινωνικό εθελοντισμό μπορεί να καλύψει άμεσες ανάγκες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με τους υπάρχοντες οικονομικούς πόρους.
Το Αιγάλεω έχει επιλογή, γιατί έχει μνήμη και αναγνωρίζει την ιστορική δημοτική παράταξη των ενεργών πολιτών (από τον Μαυροθαλασσίτη ως τον Μυστακόπουλο), κάτι που αποτυπώνεται εμφατικά στη διακήρυξη στήριξης και στο ίδιο το ψηφοδέλτιο, στα ονόματα που το στηρίζουν και συμμετέχουν.
Συμπολίτισες και συμπολίτες που ανήκουν πολιτικά στην Αριστερά, στην Οικολογία, σε όλο το φάσμα του κοινοβουλευτικού και εξωκοινοβουλευτικού δημοκρατικού χώρου.
Τη μόνη παράταξη που εξέλεξε με ανοιχτές μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες επικεφαλής, χωρίς κομματικές παρεμβάσεις και χρίσματα που τη στηρίζουν ΣΥΝ, Δημ. Αριστερά και Οικολόγοι Πράσινοι, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν, όπως πάντα, άνθρωποι που πολιτικά ψηφίζουν όλο το φάσμα του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού τόξου.

Έχω την τιμή να ηγούμαι ενός ψηφοδελτίου που το χαρακτηρίζουν η γνώση και η εμπειρία (μία πρώην βουλευτής και νομαρχιακή σύμβουλος, δέκα πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Δημοτικού Συμβουλίου και αντιδήμαρχοι), η ανανέωση και η προοπτική (το 25% είναι νέοι και νέες κάτω των 35 ετών).
Επειδή η πόλη πρέπει να έχει μνήμη για να έχει μέλλον, θα πρέπει να θυμάται την μεριά που βρέθηκε ο καθένας σε κρίσιμες στιγμές της χώρας και ο νοών νοείτω.
Ένα ψηφοδέλτιο που κοσμούν με τη συμμετοχή τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, και επιτρέψτε μου τις προσωπικές αναφορές, όπως ο Γιώργος Σκαρπαλέζος, η Ασπασία Αρετάκη, ο Τάκης Γιαννάκης, ο Δημήτρης Σπάθας, Νίκος Καλάκης και συγγνώμη αν ξεχνώ κάποια ή κάποιον. Άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο μέχρι σήμερα σε όλες τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στη χώρα και την πόλη. Ένα ψηφοδέλτιο που το τιμά η υποστήριξη ενός μεγάλου κομματιού της ζώσας ιστορίας της πόλης: ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μυστακόπουλος και η μεγάλη πλειοψηφία όσων διετέλεσαν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, γνωστοί συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες, αθλητικοί παράγοντες, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες της πόλης.
Ένα ψηφοδέλτιο που αξίζει να μεταφέρετε σε κάθε γωνιά της πόλης τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Σας καλούμε να δηλώσετε συμμετοχή, γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε δύναμη στην ελπίδα. Γιατί εδώ είναι το ταξίδι…
Καλό αγώνα και την άλλη βδομάδα πάλι εδώ για να κλείσουμε το εισιτήριο για το μέλλον της πόλης.