Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου 2011, με βάση την εισήγησή μας για ψήφισμα-απόφαση που καταθέσαμε την 1.6.2011 σχετικά με τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τα ακόλουθα:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω, με βάση προηγούμενες αποφάσεις του, αναλαμβάνει πρωτοβουλία συντονισμού των Δήμων και των φορέων της περιοχής και δεσμεύεται στην διεκδίκηση με δυναμικό τρόπο της λειτουργίας του Σταθμού Αγ. Μαρίνας, αν μέχρι τα τέλη Ιούνη δεν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις από το Υπουργείο και την Αττικό Μετρό για τη λειτουργία του μέσα στο 2011. Σε αντίθετη περίπτωση θα συγκαλέσει σύσκεψη Δημάρχων Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας, Χαϊδαρίου με τον Αντιπεριφερειάρχη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, θα ζητήσει λήψη απόφασης του ΑΣΔΑ, ενημέρωση βουλευτών. Σε περίπτωση μη δεσμευτικών απαντήσεων θα προχωρήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση φορέων της περιοχής, καμπάνια συλλογής υπογραφών και δυναμικές κινητοποιήσεις.»
Ακολουθεί το Σχέδιο ψηφίσματος που καταθέσαμε την 1.6.11
ΘΕΜΑ: Σχέδιο ψηφίσματος «Μετρό Δυτικά»
το Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγάλεω, θεωρεί ότι, για να αντιμετωπισθεί το τεράστιο συγκοινωνιακό πρόβλημα της εύκολης, ασφαλούς και φιλικής προς το περιβάλλον μετακίνησης των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής , από και προς το μητροπολιτικό κέντρο , είναι επιτακτική ανάγκη:
α) Να λειτουργήσουν άμεσα οι νέοι και έτοιμοι σταθμοί στο Χαϊδάρι και στο Περιστέρι,
β) Να επεκταθεί η γραμμή 3 του ΜΕΤΡΟ προς Πειραιά και η γραμμή 2 προς Ίλιον ώστε να καλύψουν και τις ενδιάμεσες περιοχές,
γ) Να επεκταθεί το Μετρό και προς την Ελευσίνα.
Η λειτουργία των σταθμών Αγ. Μαρίνας και Περιστερίου που ήταν προγραμματισμένη για το 2008, μετατέθηκε για το 2009, μετά για τον Μάρτιο του 2010, στη συνέχεια για τον Μάιο του 2011 και τώρα μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας που να μπορεί να εγγυηθεί καμία ημερομηνία!!! Γνωρίζουμε ότι οι σταθμοί είναι έτοιμοι. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν και δεν διαψεύστηκαν, οι επεκτάσεις του μετρό προς τα νότια και δυτικά προάστια έχουν σταματήσει λόγω του συστήματος της σηματοδότησης και οι σταθµοί παραμένουν ανεκμετάλλευτοι και φθείρονται από την αχρησία (ΚτΕ 12/2/11, ΤΑ ΝΕΑ 4/3/11, Ελευθεροτυπία 5/4/11).
Η προτεραιότητα της άμεσης λειτουργία του σταθμού στο Χαϊδάρι είναι προφανής μια που ανεξάρτητα από τις εξαγγελίες κινδυνεύει να είναι τερματικός, θα εξυπηρετήσει δε εκτός από τους μόνιμους κατοίκους και τους εργαζόμενους στην ευρύτερη περιοχή, και τους εκατοντάδες επισκέπτες και νοσηλευόμενους στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο και στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών), ενώ η επέκτασή του προς Πειραιά θα εξυπηρετήσει και το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η υλοποίηση του συστήματος σηματοδότησης είναι μονόδρομος και επομένως η περαιτέρω καθυστέρηση επίλυσης του προβλήματος είναι σε βάρος όλων μας (πολιτών και κράτους).
Η Δημοτική Σύμβουλος της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ Αιγάλεω Σοφία Αθανασιάδου κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση:
Ερωτάται η διοίκηση: Αν έχει προγραμματίσει τη συμμετοχή του Δήμου στις δράσεις του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας Αττικής.
Αν ναι, σε ποιους τομείς και με ποιους φορείς;
Ο επικεφαλής της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας έκανε τις παρακάτω δύο επισημάνσεις:
Επισήμανση 1: «Κύριε Δήμαρχε, υποσχεθήκατε προεκλογικά ότι ως αρχή θα διοικήσετε με τους “ικανούς και όχι με τους αρεστούς”. Χειρισμοί σας μαρτυρούν την αντίθετη κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι δεν θα αναγκασθούμε να επανέλθουμε στο μέλλον αναλυτικότερα.»
Επισήμανση 2: «Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για το περιβάλλον παρατηρήθηκε έλλειψη συστηματικής ενημέρωσης των πολιτών και των φορέων τους για τις δράσεις εθελοντικού ακτιβισμού. Επίσης, παρότι και από εσάς επισημάνθηκε ως αρνητικό, το Σάββατο, δυστυχώς και την Κυριακή φίλοι συνδημότες και συνδημότισες της παράταξής σας με μπλούζες και καπελάκια με το σήμα σας “καπέλωσαν” τις δράσεις. Αν δε, το συνδυάσουμε με το μοίρασμα ανακοινώσεων της παράταξής σας στα τραπεζάκια της Ανθοκομικής Έκθεσης και το Δελτίο Τύπου με τις φωτογραφίες και το κείμενο, τότε επισημαίνουμε ότι αυτές οι πρακτικές δεν είναι δείγματα “νέας εποχής” αλλά πολύ, πολύ παλιάς και θλιβερής εποχής μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων»