-

-

2 Ιαν 2012

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2011,ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης ΑΝΑΠΛΑΣΗ Δημήτρης Μπίρμπας, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση για τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2012.


«Ο προϋπολογισμός του 2012 επιβεβαιώνει δυστυχώς, με τον πιο ηχηρό τρόπο τις εκτιμήσεις μας για την πορεία της χώρας και του Δήμου.
- Είναι σε όλους φανερά τα οικονομικά αδιέξοδα, τα τεράστια ποσοστά ανεργίας και ύφεσης (5 χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης του ΑΕΠ, ξεπερνώντας και την τετραετία της κατοχής), το νέο κύμα μετανάστευσης και η ραγδαία φτωχοποίηση πέραν των ανέργων, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων, μια βόλτα στα κενά καταστήματα του κέντρου της πόλης το πιστοποιεί δραματικά. Η κατάσταση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα αναπόφευκτου «φυσικού φαινόμενου», είναι απόρροια των συγκεκριμένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, των μνημονίων και των αντιλαϊκών φοροεπιδρομών, των κυβερνήσεων και της τρόικα. Το νομοδιοικητικό αλαλούμ του «Καλλικράτη» με την μονεταριστική, λογιστική αντίληψη και εφαρμογή, συνδυασμένο με τις απαράδεκτες, νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές, διαμορφώνουν ένα σκοτεινό αύριο για την Αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία. Μείωση (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ) εσόδων 55% το 2012 από το 2009, με πλήθος αρμοδιοτήτων και μεταφερόμενο προσωπικό, μείωση που σημαίνει 30.000.000€ περίπου λιγότερη κρατική επιχορήγηση αυτή την τετραετία για το Αιγάλεω. Η εφεδρεία άνοιξε τον δρόμο για τις απολύσεις και την «αναγκαστική» λειτουργικά, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, δηλαδή και σχεδόν μηδενισμός των κοινωνικών παροχών, προς τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Η νέα υπερφορολόγηση των νοικοκυριών, με τις αυξήσεις και τα χαράτσια, επιδεινώνει την ήδη τραγική κατάσταση που βιώνουν.

Το τοπίο στο Αιγάλεω επιβαρύνουν δύο τοπικές παράμετροι

• Οι δανειακές υποχρεώσεις και οι λειτουργικές αβελτηρίες, από την «χρεωκοπία» της πελατειακής διαχείρισης Καλογερόπουλου

• Η ανεπάρκεια ουσιαστικού σχεδιασμού και προγραμματισμού της Διοίκησης Καρδαρά και η πολιτική της επιλογή να λειτουργήσει ως απλός διαχειριστής προκαθορισμένων κρατικών εντολών.

Έχουμε αναλύσει έγκαιρα και με επάρκεια, προεκλογικά και μετεκλογικά, τα αποτελέσματα της πολιτικής Καλογερόπουλου, δυστυχώς επαληθευόμαστε. Αυτό που καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2012 είναι η εκτίναξη στις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης των τοκοχρεωλύσιων, από 2.600.000 ευρώ το 2010, σε 3.450.000 ευρώ το 2011 και 3.700.000 ευρώ το 2012, χωρίς η σημερινή διοίκηση να έχει πάρει ακόμα νέο δάνειο. Σχεδιάζει βέβαια να πάρει 5.800.000 ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, όταν σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες απαιτούνται 10.000.000 ευρώ.

Από την άλλη η διοίκηση Καρδαρά μάς έχει πλέον «συνηθίσει» να ζούμε στον αστερισμό της προχειρότητας (χαρακτηριστικό παράδειγμα, «επανίδρυσε» και «κατήργησε» μέσα σε 5 μήνες τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, αδιαφορώντας για την επιχειρησιακή προοπτική τους και το δημοκρατικό έλλειμμα που παράγεται), παρά τις εκκλήσεις μας δεν προχώρησε σε οργανωμένη καμπάνια για την Απογραφή, γεγονός που μάλλον θα μας στερήσει πολύτιμους πόρους την δεκαετία που διανύουμε, αν δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Την χαρακτηρίζει η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού, το ενδοδιοικητικό αλαλούμ, η απουσία ουσιαστικής κοινωνικής διαβούλευσης.

Η ιστορία του τεχνικού προγράμματος συνεχίζεται και στον προϋπολογισμό, απουσιάζει εισηγητικό στρατηγικών κατευθύνσεων, συγκεκριμένων στόχων και ιεραρχήσεων της Διοίκησης γιατί προφανώς δεν υπάρχουν, καμία ουσιαστική συζήτηση με τις παρατάξεις και την κοινωνία προηγουμένως.

Τον καταψηφίζουμε γιατί αποτυπώνει με σαφήνεια ότι η Διοίκηση επιλέγει πολιτικά, να μην συγκρουσθεί με τα μεγάλα συμφέροντα, να μην αξιοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει, να μην προχωρήσει στον αναγκαίο οργανωτικό και λειτουργικό επανασχεδιασμό, να συνεχίσει το «μια από τα ίδια». Δεν υποτιμάμε τις οικονομικές δυσκολίες, κατακρίνουμε τις επιλογές.

Παρά τις αντιθέτου διαβεβαιώσεις σε προτάσεις και παρατηρήσεις μας

- Καταργεί και ως εγγραφή το τέλος περιβαλλοντικών βελτιώσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα, τράπεζες, στερώντας ένα σημαντικό εργαλείο αναδιανομής και ανάπτυξης

- Δεν εκπονεί την αναγκαία μελέτη αναδιάρθρωσης συντελεστών των τοπικών τελών, για κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά αποτελεσματική κατανομή.

- Δεν σχεδιάζει την καταγραφή των χώρων στον Ελαιώνα για αύξηση εσόδων

- Δεν δημιουργεί Ταμείο γης από τις εισφορές του Ελαιώνα

- Δεν προβλέπει τον ανασχεδιασμό της διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την ανακύκλωση και τον διαχωρισμό στην πηγή

- Δεν αναφέρεται στον σχεδιασμό λειτουργίας τοπικού Σταθμού Μεταφόρτωσης, για εξοικονόμηση, ανθρώπινων και οικονομικών πόρων

- Δεν καταγράφει πουθενά ως άμεσο στόχο τον τερματισμό των ενοικιάσεων, όταν μόνο για το κτήριο της πολεοδομίας καταβάλλονται, μετά την μείωση του 20%, 225.000€ !!

Ο κατατεθειμένος προϋπολογισμός, αφήνοντας έξω από την επεξεργασία του την κοινωνία, δεν ιεραρχεί ως πρώτη προτεραιότητα την λειτουργία και οργάνωση ενός Δήμου κοινωνικής αλληλεγγύης, δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες της πόλης, απλώς ως πλασματικός ενδιαφέρεται μόνο για λογιστικές τακτοποιήσεις. Επικροτούμε το κομμάτι των μελετών ιδιαίτερα για τον Ελαιώνα, παρότι διαφωνούμε σε πολλές στην πηγή χρηματοδότησης τους, έχουμε ήδη τοποθετηθεί αρνητικά για τα τέλη και το τεχνικό πρόγραμμα. Κατά τα λοιπά, ψηφίζουμε μόνο τις ανελαστικές δαπάνες, τις αγορές εξοπλισμού και τις επενδύσεις.



Μερικές μόνο παρατηρήσεις

• Το νέο, απαραίτητο Οργανόγραμμα θα το εκπονήσουν οι Υπηρεσίες; γιατί δεν προβλέπεται μελέτη
• Η μείωση από 60.000,00 ευρώ το 2010, σε 30.000,00 ευρώ το 2011 και 20.000 ευρώ το 2012, για την αγορά τροφίμων και την ενίσχυση των φτωχών τις εορτές, προφανώς αντιστοιχεί στην «ευμάρεια» που διανύουμε και σίγουρα στις προθέσεις που κατά καιρούς εκφράζεται για «κοινωνική αλληλεγγύη κ.λπ. κ.λπ.»; ο τριπλασιασμός τουλάχιστον του κωδικού είναι άμεση ανάγκη. Και μην μας πείτε για λόγους λογιστικής εξισορρόπησης, όταν παραμένουν ως εγγραφή - παρότι λέτε ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσετε- 30.000 ευρώ για επέκταση εορταστικού φωτισμού, 30.000 ευρώ για προμήθεια εορταστικού φωτισμού, 25.000 ευρώ για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, 10.000€ για αποκριάτικες εκδηλώσεις, 25.000 ευρώ για την καταπολέμηση της κάμπιας στη Ραφήνα και άλλοι… κοινωνικά απαραίτητοι κωδικοί !!
• Θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα αγορών εξοπλισμού της καθαριότητας 740.000 ευρώ, και με ποιες προτεραιότητες;
• Θα αφαιρέσετε επιτέλους τις επικίνδυνες αυθαίρετες καταλήψεις από πεζοδρόμους και πλατείες;
• Θα επιβάλλετε αρχιτεκτονικούς περιορισμούς;
• Θα λειτουργήσει αναβαθμισμένη η Δημοτική Συγκοινωνία;

Δεν έχει νόημα να συνεχίσω, είναι σίγουρο ότι δεν θα αλλάξετε τίποτα στον προϋπολογισμό που καταθέτετε, σταματώ εδώ.

Ποιες είναι τώρα οι προτάσεις μας.

Η Αυτοδιοίκηση οφείλει, κατά την γνώμη μας, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, να έχει προτεραιότητα πάλης τη θεσμοθέτηση του «ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος», από την Πολιτεία.

Θεωρούμε έως τότε ότι προτεραιότητα μας ως Δήμος - σε συνθήκες κοινωνικού πολέμου, παρατεταμένης ύφεσης, διάλυσης της κοινωνικής συνοχής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, εξαφάνισης του ελάχιστου κράτους πρόνοιας στην χώρα μας, από τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, του Μνημονίου και της εφαρμογής του Καλλικράτη – οφείλουμε να έχουμε το:


Αιγάλεω, Κοινωνικά Αλληλέγγυα πόλη



για όλους τους κατοίκους, για όλες τις ηλικίες.

Χωρίς ψευδαισθήσεις οριστικής επίλυσης των προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο, είναι επείγουσα ανάγκη να πρωτοστατήσουμε στην καταπολέμηση φαινομένων φτώχειας, ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού, να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης. Κλειδί σ΄αυτή την προσπάθεια η συμμετοχή της κοινωνίας. Δεν πρέπει να απουσιάζει κανείς, από την εκκλησία ως την τοπική επιχείρηση. Από τον υπάλληλο του Δήμου ως τον πρόσκοπο και τον κοινωνικό εθελοντή. Ο Δήμος οφείλει να έχει και ολοκληρωμένο προγραμματικό σχέδιο. Δέσμη συγκεκριμένων κοινωνικών, πολιτικών στόχων που θα αποτυπώνεται την σύναψη ενός Τοπικού Κοινωνικού Συμβολαίου.

Παράλληλα ο Δήμος πρέπει να είναι αρωγός σε κάθε συλλογική διεκδίκηση που προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική προστασία. Οι αγωνιστικές διεκδικήσεις, κινητοποιήσεις και δράσεις κοινωνικών φορέων, εργαζομένων, επαγγελματιών και ομάδων πολιτών, πρέπει να έχουν την ενεργό στήριξη μας.

Έχουμε επανειλημμένα καταθέσει τις προτάσεις μας για το αναγκαίο ΤΟΠΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, μεταξύ όλων των τοπικών κοινωνικών φορέων, αξιοποιώντας την Δημοτική Επιτροπή διαβούλευσης με την εκπόνηση ενός Τοπικού Σχεδίου Δράσης ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, με δεσμεύσεις για όλους.


Προτεραιότητες για τον Δήμο μας

Θεωρούμε ότι πέραν της ποιότητας καθημερινής λειτουργίας (καθαριότητα, πράσινο), είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, με ιεραρχήσεις και άξονες :

- τις προτάσεις που προαναφέραμε για την υλοποίηση της δέσμης του προγράμματος μας για «πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης», της λειτουργίας ιδιαίτερα των αλληλέγγυων δομών (Κοινωνικό παντοπωλείο για άπορους και άνεργους για φθηνή αγορά και δωρεάν παροχή τροφίμων, Λειτουργία Ξενώνα φύλαξης αστέγων αξιοποιώντας και τα κενά διαμερίσματα των εργατικών πολυκατοικιών, Ιματιοθήκη για απόρους, Τράπεζα χρόνου, Αλληλέγγυο Σχολείο κ.λπ.)

- την εφαρμογή του τέλους βελτίωσης και ανάπτυξης σε συνδυασμό με τη μελέτη χωροθέτησης αναγκών στον Ελαιώνα και το προγραμματισμό εισφορών- αγορών γης για την εφαρμογής της. Επείγει η μελέτη και προετοιμασία για την μεγαλύτερη δυνατή μείωση των δυσμενών επιπτώσεων από τις χωροθετήσεις του γηπέδου με mall, του τεμένους, των ιδιωτικών κλινικών στην περιοχή, του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών λεωφορείων, την αποτροπή και άλλων οχλουσών χρήσεων.

- την απελευθέρωση του δημοσίου χώρου από αυθαίρετες καταλήψεις σε πεζοδρόμους και πλατείες με αισθητική αναβάθμιση των εμπορικών χρήσεων και αρχιτεκτονικούς περιορισμούς

- την επικαιροποίηση της συγκοινωνιακής – κυκλοφοριακής μελέτης και το προγραμματισμό εφαρμογής της (χώροι στάθμευσης, πεζοδρομήσεις κ.λπ.)

- την ακριβή καταγραφή των νέων χρήσεων στον Ελαιώνα και τον επείγοντα έλεγχο τους, με την η άμεση ενσωμάτωση τους στα τέλη. Την μελέτη δημοκρατικής κατηγοριοποίησης των τελών, με τον ανώτατο συντελεστή των τελών σε πολυκαταστήματα και μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, χωρίς αύξηση (και με ενδεχόμενη μελλοντική μείωση αν αναδιαρθρωθεί οικολογικά η διαχείριση απορριμμάτων)των νοικοκυριών και των καταστημάτων. Εφαρμογή εξαίρεσης ή μείωσης με κοινωνικά κριτήρια ευπαθών κοινωνικά ομάδων (άνεργοι, πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κ.λπ.)

- τη μελέτη αξιοποίησης και άμεσης λειτουργίας στο «Ελληνικό Μολύβι», την αγορά υπολοίπου και την λειτουργία του σινέ ΤΙΤΑΝ,

- τη λειτουργία δημοτικής δομής στήριξης της απασχόλησης και της τοπικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

- τον άμεσο σχεδιασμό εφαρμογής αειφόρου διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση την ανακύκλωση στην πηγή και τον τοπικό ΣΜΑ

- την Wi Fi κάλυψη της πόλης για free internet

και πολλά άλλα που θα συζητήσουμε αναλυτικά στο επιχειρησιακό της τριετίας.

Τα λέγαμε και πέρυσι, δυστυχώς, ελάχιστα απ’ αυτά διαγράφονται στον προϋπολογισμό, ελάχιστα έχουν συζητηθεί ακόμα και ως σκέψεις δημόσια ή με τις υπηρεσίες. Η δυσκολία που είχατε στην ενεργοποίηση ουσιαστικών συμμετοχικών διαδικασιών, που εμείς θεωρούμε κεντρικής σημασίας για την επιτυχία οποιουδήποτε σχεδιασμού, είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, θα επιμείνουμε στην διεκδίκησή τους.

Προφανές και δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό που καταθέτετε ούτε ως πολιτική αντίληψη, ούτε καν σαν απεικόνιση προβλημάτων.

Δεν δείχνετε ικανοί να επιτύχετε τον αναγκαίο αναπροσανατολισμό της λειτουργίας του Δήμου, να τεθείτε μπροστά στην δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού κινήματος που δεν θα επαιτεί ελεημοσύνη από την κεντρική διοίκηση αλλά θα διεκδικεί:

- την ανατροπή της σημερινής φοράς των πραγμάτων, των κυβερνήσεων και των πολιτικών των μνημονίων, που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και οδηγούν στην καθημερινή υποβάθμιση της ζωής των συμπολιτών μας

- την εφαρμογή του Συντάγματος, αποδίδοντας τα παρακρατηθέντα και διασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους όχι για την κερδοφορία των Τραπεζών αλλά για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων τοπικών, δημόσιων υπηρεσιών

- την αποτροπή της προσπάθειας άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χώρου και των υπηρεσιών γενικού κοινωνικού ενδιαφέροντος, την αναβάθμιση του δημόσιου και κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την υπεράσπιση των σταθερών, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Μακάρι να μας διαψεύσετε, εμείς πάντως καλούμε εσάς και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να συστρατευθούμε σε αυτόν τον αγώνα. Το οφείλουμε στην πόλη μας και το μέλλον της, τα παιδιά μας.»