-

-

15 Δεκ 2011

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2011,ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης ΑΝΑΠΛΑΣΗ Δημήτρης Μπίρμπας, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση για το θέμα της Ημερήσιας Διάταξης που αφορούσε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2012.

 
«Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε για τις επιπτώσεις του “Καλλικράτη” και του “Μεσοπρόθεσμου” στην καθημερινή ζωή της πόλης και του Δήμου. Ελαχιστοποίηση πόρων, απουσία έργου, μείωση προσωπικού, εργασιακή εφεδρεία, υποβάθμιση υπηρεσιών.

Πρώτη παρατήρηση η συνέχεια της προχειρότητας…

Ακούσαμε έκθεση ιδεών, προτάσεις στον αέρα εκτός σχεδιασμού. Για παράδειγμα, σε σχέση με την πρότασή σας για μελέτη του ΑΣΔΑ που αφορά την πεζοδρόμηση της Ιεράς Οδού χωρίς καμιά προετοιμασία και συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, επί τρεις μήνες σας ζητάμε να συζητήσουμε για το Ρυθμιστικό Σχέδιο το οποίο θα δεσμεύσει την πόλη για 20 χρόνια και προβλέπει χαρακτηρισμό της Ι. Οδού ως αστικής λεωφόρου. Επιπρόσθετα, δεν συζητήθηκε το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Παρ’ ότι το έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, μετά τη περσινή συζήτηση, στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε επιτροπές του, δεν υπάρχει, ιεραρχημένα το τι ακριβώς διεκδικεί η δημοτική αρχή. Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση, καμία διαδικασία συμμετοχικού προϋπολογισμού. Υπάρχει απλώς μια καταγραφή έργων, που στις περισσότερες περιπτώσεις αναγράφονται για να αναγραφούν, και σίγουρα δεν αφορούν το 2012. Ούτε βέβαια εισηγητικά, υπάρχουν στοιχεία σε σχέση με τον βαθμό ωριμότητας τους, το επίπεδο δέσμευσης των άλλων φορέων. Είναι λάθος να δημιουργούμε ανεκπλήρωτες προσδοκίες χάριν εντυπώσεων.

Θυμίζουμε ότι το μοναδικό ενταγμένο έργο που έχει η Περιφέρεια Αττικής -και μάλιστα μέσω ΕΣΠΑ και όχι από ίδιους πόρους όπως π.χ σε Αγ. Βαρβάρα – Αγ. Αναργύρους - στο Τεχνικό Πρόγραμμά της του 2012 για το Αιγάλεω, είναι ο 5ος Βρεφονηπιακός (στο Πατινάζ) με 1.099.000€. και μια ενδεικτική εγγραφή 1.000€ στην «πράσινη Διαδρομή» Ορυζομύλων, Λυκαβηττού, όλα τα άλλα 00,00€!!! Και φυσικά δε νομίζουμε ότι μετά τη προαναγγελθείσα παρέμβαση του «υπάτου αρμοστή» κου Ράιχενμπαχ υπέρ των μεγάλων έργων στο ΕΣΠΑ, θα υπάρχουν πολλά περιθώρια για τέτοια έργα από τη τοπική αυτοδιοίκηση.

Θυμίζουμε επίσης ότι είχαμε ασκήσει παρόμοια κριτική και στην προηγούμενη διοίκηση, γιατί «διεκδίκησε» έργα 11.500.000€ από το ΕΣΠΑ σε μέτρο 140.000.000€ για όλη την περιφέρεια Αττικής και με άλλες προτεραιότητες (αναβάθμιση παραλιακής ζώνης, υποβαθμισμένων πολεοδομικά περιοχών κλπ ),… που ακόμα βέβαια περιμένουμε.

Όσον αφορά τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, μακάρι να διαψευστούμε, αλλά η συγχώνευσή του και η απουσία ταμειακού αποθέματος δυστυχώς δεν εξασφαλίζουν τις τυχόν κατ’ αρχήν αποφάσεις του.

Από την «πρόταση» που καταθέτετε, απουσιάζει η εφαρμογή του τέλους περιβαλλοντικών βελτιώσεων (Ν.1828/άρθρο 25 παρ.14) ακόμα και για έργα και μελέτες που προφανώς θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ευθέως ανταποδοτικά, Ενδεικτικά τα Έργα υπ. Αριθμ 12 & 26 (500+300) 800.000€ και οι Μελέτες υπ.αρ.4 & 5 (400 + 200) 600.000€, από τις επιχειρήσεις του Ελαιώνα. Τα ποσά από τις εισφορές θεωρούμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως τράπεζα αγορών γης στη περιοχή και κάλυψης επειγουσών αναγκών. Απουσιάζουν, έστω ως αναφορά, ο σχεδιασμός για τοπικό ΣΜΑ, που υποτίθεται έχετε αποδεχθεί, η μελέτη έστω ανακατασκευής των κτιρίων του ΟΤΕ όπως ορθά πράττετε με τα κτίρια της ΔΕΗ, η τοπική μονάδα διαχωρισμού υλικών ανακύκλωσης, ο σχεδιασμός δημιουργίας ηλεκτρονικών υποδομών για free internet σε όλη την πόλη και άλλα πολλά. Ενώ βέβαια υπάρχει έργο «επέκτασης εορταστικού φωτισμού» 30.000€ όταν ως διοίκηση μειώσατε τον κωδικό για την παροχή τροφίμων σε απόρους από 30.000€ σε 15.000€ και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αδυνατούμε να ξεπληρώσουμε τα υλικά της αυτεπιστασίας μετά την νέα μείωση κατά 30% των πόρων για την αυτοδιοίκηση (55% αθροιστικά μείωση από το 2009), που η, ανεκδιήγητη τριμερής κυβερνητική συμμαχία ψήφισε στον προϋπολογισμό του 2012.

Δείγμα της προχειρότητας επίσης είναι ότι στον αέρα κυριολεκτικά βρίσκεται και όλο το τμήμα Η, του προγράμματος, με τις εργολαβίες πράσινου, τόσο από τις πηγές χρηματοδότησης όσο και ως προς τις αναγκαίες μελέτες.

Είναι για άλλη μια φορά ορατή και “κραυγάζουσα”, η παντελής απουσία σχεδιασμού και προγραμματισμού, η συνέχεια του “βλέποντας και κάνοντας” του “ό,τι κάτσει”, η απουσία οράματος.

Οι υπαρκτοί, ασφυκτικοί, οικονομικοί περιορισμοί, από την αντιλαϊκή, αντικοινωνική, κυβερνητική μνημονιακή πολιτική των εντολοδόχων της τρόικας, αλλά και την κακή διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης, δεν μπορούν να αποτελούν διαρκές άλλοθι στην απουσία συγκροτημένου διαχειριστικού πλαισίου και στην επιλογή σας του ρόλου, διοίκησης – κλητήρα των κρατικών εντολών.

Έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας, θα τις συζητήσουμε αναλυτικότερα και στον προϋπολογισμό, ελπίζουμε στις αρχές του …2012 και στο επιχειρησιακό.

Μια τελευταία παρατήρηση, το έχουμε πει ξανά και ξανά, χωρίς σχέδιο, διάθεση πάλης και ανατροπής αυτής της πολιτικής, μιας πολιτικής που πέραν των άλλων, το 2012 ακόμα και αν κατορθώσετε να ξεπληρώσετε υποχρεώσεις έργων αυτεπιστασίας κεκλεισμένων χρήσεων 300.000€ του 2011 και 500.000€ συνεχιζόμενων το 2012, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έχετε καν τη δυνατότητα εφαρμογής του μεγαλύτερου μέρους των νέων έργων αυτεπιστασίας του 2012 από αδυναμία προμήθειας υλικών και φυσικά καμιά δυνατότητα άλλου έργου χωρίς εθνική ή ευρωπαϊκή επιχορήγηση. Το τονίζουμε ότι χωρίς πολιτική επιλογή συμμετοχής και ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας, επιλογή συντονισμού των κοινωνικών αντιστάσεων και πάλης για αλλαγή πορείας, το μέλλον της πόλης προβλέπεται ιδιαίτερα δυσοίωνο και οι ευθύνες σας για αυτό, αυξάνονται καθημερινά

Με αυτό το σκεπτικό καταψηφίζουμε πολιτικά το προτεινόμενο τεχνικό πρόγραμμα. Στην διαμόρφωσή του δυστυχώς απουσίαζαν ουσιαστικά, εκτός από το σχέδιο και το όραμα, οι δημοτικοί θεσμοί και η τοπική κοινωνία.»