-

-

1 Απρ 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 30.3.2012 ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Βιώνουμε το περιβάλλον μιας ευρωπαϊκής και παγκόσμιας συστημικής κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού των ανεξέλεγκτων χρηματαγορών, που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, τα δημοκρατικά ελλείμματα και επιταχύνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση με την άναρχη κατασπατάληση των φυσικών πόρων. Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές αποδεικνύονται ανίκανες να την αντιμετωπίσουν και το Χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι Τράπεζες, αφού κοινωνικοποίησαν τις ζημιές τους, έρχονται να επιβάλουν την ολική κοινωνική καταστροφή (διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής συνοχής, μαζική φτωχοποίηση πέραν των ανέργων, των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων) χάριν της μεγιστοποίησης του ποσοστού κερδοφορίας των «επενδυτών».

Η κρίση βρήκε την χώρα απροετοίμαστη. Οι εναλλασσόμενες δικομματικές κυβερνήσεις, οικοδομώντας ένα στρεβλό, αντιαναπτυξιακό, πελατειακό και διεφθαρμένο, παραγωγικό και πολιτικό μοντέλο, οδήγησαν την χώρα στα νύχια του ΔΝΤ και της Τρόικα, στην εξασφάλιση των δανειστών με το Αγγλικό δίκαιο και την πολυετή υποταγή του Ελληνικού λαού στα κελεύσματά τους.
Βιώνουμε μια σειρά λαθεμένων πολιτικών επιλογών που πρέπει να σπάσουμε, για να αναστραφεί η καθοδική σπείρα της ύφεσης
    Τα διάφορα μνημόνια έχουν οδηγήσει την αυτοδιοίκηση σε μείωση 55% των θεσμοθετημένων πόρων της, θα ξεπεράσει το 60% στο τέλος της χρονιάς, από το 2009 έως το 2012, με τους δήμους να αδυνατούν σήμερα να πληρώσουν ακόμα και τους εργαζόμενους τους.

Η μη εφαρμογή του Συντάγματος, η οικονομική ασφυξία, η απαγόρευση των προσλήψεων, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και η μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων, με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», οδηγούν μαθηματικά σε ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, προαναγγέλλοντας νέες οικονομικές επιβαρύνσεις στους πολίτες .

Ο Δήμος Αιγάλεω με “κληρονομιά”, από τη διοίκηση Καλογερόπουλου, ενός ανοίγματος που υπερβαίνει τα 30.000.000,00 € (με δάνεια 11.000.000,00 € και άμεσες υποχρεώσεις σε προμηθευτές και μισθούς πλέον των 5.000.000,00 € την 01/01/2010) βιώνει τα αποτελέσματα των μνημονίων με ιδιαίτερα έντονο τρόπο.
Η ανεπάρκεια κατανόησης, πολύ δε περισσότερο διαχείρισης, της κατάστασης από την διοίκηση Καρδαρά είναι έκδηλη από την πρώτη στιγμή.
Εργαζόμενοι απλήρωτοι 10 με 12 μήνες, όχι μόνο της προηγούμενης Διοίκησης, και από προσλήψεις που δεν υπήρχε δυνατότητα να πληρωθούν κανονικά, κατάργηση των Νομικών Προσώπων, κλείσιμο των περιφερειακών ΚΕΠ, αναστολή λειτουργίας της δημοτικής συγκοινωνίας κ.λπ.

Παράλληλα, ουσιαστική άρνηση των προτάσεων μας για μελέτη και αναδιάρθρωση των δημοτικών τελών με ελάφρυνση των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, νέα καταγραφή των χρήσεων του Ελαιώνα επιβολής τέλους περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αύξηση φορολόγησης των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων της περιοχής.
Το 25% της πραγματικής ανεργίας της περιοχής (20,3% ΟΑΕΔ), με την ανεργία των νέων να αγγίζει το 40% (30% ΟΑΕΔ) και το λουκέτο στο 25% με 30% των καταστημάτων και των μικρών επιχειρήσεων, που επιβεβαιώνεται με την εικόνα του εμπορικού κέντρου, κάνουν την προεκλογική πρότασή μας.
για «Αιγάλεω πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης»
κάτι περισσότερο από επίκαιρη.

Επιβάλλεται η αναδιαμόρφωσή της στη σημερινή συγκυρία με το τετράπτυχο «Αντίσταση- Αλληλεγγύη-Κοινωνική Συμμετοχή-Δημιουργία» :
Αντίσταση στις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων με ειρηνικές κοινωνικές κινητοποιήσεις, συντονισμένης πάλης συνδικάτων, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, Αυτοδιοίκησης.
Αλληλεγγύη στους συμπολίτες που βιώνουν τον πολύμορφο κοινωνικό αποκλεισμό, με ενέργειες, δράσεις και δομές αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο
Κοινωνική Συμμετοχή στη λειτουργία και τον σχεδιασμό των πολιτικών του Δήμου, την ενεργοποίηση του πολύτιμου τοπικού κοινωνικού δυναμικού (σχολεία, εθελοντές, κοινωνικοί φορείς κ.λπ.) σε ενέργειες κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης, περιβαλλοντικής προστασίας.
Δημιουργία ενός δικτύου ισχυρών δημοτικών, κοινωνικών και αλληλέγγυων δομών, μίας βιώσιμης πόλης με απελευθέρωση του δημόσιου χώρου, επίλυσης των κυκλοφοριακών προβλημάτων, αναβάθμισης του πρασίνου, υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Θέσεις που αναλυτικά και έγκαιρα, καταθέσαμε στη δημόσια συζήτηση και τις έχετε στα χέρια σας.
Εδώ θέλουμε να σας τονίσουμε ότι ως παράταξη είμαστε πολιτικά αλληλέγγυοι στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα της ευρύτερης αριστεράς και της οικολογίας, που με συνέπεια και συνέχεια έχουν αντιταχθεί στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις της κοινωνικής καταστροφής. Δεν είναι μόνο λόγια, το έχουμε αποτυπώσει
- στα ψηφίσματα (συγχωνεύσεις, χαράτσι, σκουπίδια, Λοιμωδών, εργασιακή εφεδρεία, Άλσος Μπαρουτάδικου κ.λπ.)
- στις προτάσεις (προϋπολογισμός, Επιχειρησιακό, Χωροταξικό, Μετρό κ.λπ.)
- στην παρουσία μας σε όλες τις κινητοποιήσεις Συνδικάτων, Φορέων, και οικολογικών πρωτοβουλιών της περιοχής.

Οδηγός μας πάντα η προάσπιση, κατά τη γνώμη μας, του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, η καλύτερη λειτουργία της πόλης, η ποιότητα ζωής των πολιτών της. Χωρίς λογική φόβου του πολιτικού κόστους (απελευθέρωση του δημόσιου χώρου από παράνομες καταλήψεις, όχι a priori μονιμοποίηση κάθε συμβασιούχου, ανθρωπιστική προσέγγιση στο μεταναστευτικό, όχι μοναδικό τζαμί στον Ελαιώνα, κατασκευή του 5ου Βρεφονηπιακού Σταθμού κ.λπ.)

Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει σχέδιο, δεν έχει όραμα (μόνο νεολογισμούς, έργο = άυλες δράσεις), στερείται στοιχειώδους αποτελεσματικότητας και τη διατρέχει ένας φόβος υλοποίησης συμμετοχικών διαδικασιών.
Αλήθεια γιατί ενώ έχει βρεθεί ο χώρος για το κοινωνικό παντοπωλείο ο δήμος δεν προχωράει στην διαμόρφωσή του αν και το πρόβλημα της σίτισης των άπορων οικογενειών στο Αιγάλεω είναι σύμφωνα και με την κοινωνικής υπηρεσίας οξύτατο;

Η παράταξη της προηγούμενης διοίκησης, κρατάει στάση υποτονικής αντιπολίτευσης, ανοχής στα όρια της έμμεσης στήριξης της σημερινής διοίκησης.
Ελάχιστες διαφοροποιήσεις σε σημαντικά ζητήματα και με λάθος θέσεις στο μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου συμφωνεί με τον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό δηλαδή την κατασκευή των πανάκριβων, στην κατασκευή και λειτουργία, περιβαλλοντικά προβληματικών, τεράστιων εργοστασίων καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων, που προωθούν μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι.

Η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» χαρακτηρίζεται από έναν κομματικό, ισοπεδωτικό, καταγγελτικό λόγο με διαρκή προσπάθεια διαφοροποίησης και περιχαράκωσης ακόμα και όταν συμφωνεί σε κάποια θέματα.

Από τη μεριά μας, με εμφανή την αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης, με την φυσική παρουσία μας ως παράταξη, σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και αθλητικής ζωής της πόλης, προσπαθούμε και διατυπώνουμε ένα συγκροτημένο εναλλακτικό και ρεαλιστικό λόγο για το παρόν και το μέλλον της πόλης. Δείτε τις προτάσεις μας στο Επιχειρησιακό, τον Προϋπολογισμό, το Ρυθμιστικό, τον Ελαιώνα για το Αιγάλεω και την ευρύτερη περιοχή.

Κλειδί για μας, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο για την πορεία της πόλης, είναι η ενεργοποίηση διαδικασιών ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής, οι δράσεις αλληλεγγύης των συμπολιτών μας, η ενωτική κοινωνική πάλη για την ανατροπή των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών. Εμείς το προσπαθούμε με την ιματιοθήκη, την στήριξη απεργών και ανέργων με τα πενιχρά οικονομικά μας, αλλά και στις δημοτικές επιτροπές που προτείναμε για το χαράτσι, τα φθηνά τρόφιμα κ.λπ.
Αν συνεχισθεί η αδράνεια της διοίκησης θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε μόνοι μας έστω και μέρος των προτάσεων μας για τις αλληλέγγυες δομές (αλληλέγγυο φροντιστήριο, κοινωνικό παντοπωλείο κ.λπ).
Στα τέλη Μαΐου θα διοργανώσουμε μέρα Αλληλεγγύης, αλλά γι’ αυτά θα μιλήσουμε μετά τις εκλογές.