-

-

25 Αυγ 2012

ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2012-08-25

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Οι πόροι της αυτοδιοίκησης παρακρατούνται από την κυβέρνηση καταχρηστικά, κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 103) και του νόμου 259/3852 που τους θεσμοθετεί. Οι νέες περικοπές πόρων ανέρχονται σε 29%, ενώ τα τρία μνημονιακά χρόνια οι ΚΑΠ ήδη έχουν μειωθεί κατά 60% και η ΣΑΤΑ κατά 50%.

Οι Δήμοι δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τους εργαζόμενους, να καλύπτουν τις στοιχειώδεις
λειτουργικές τους ανάγκες και να πραγματοποιούν τα ελάχιστα απαραίτητα έργα συντήρησης της πόλης. Η μνημονιακή πολιτική χρεοκοπεί τους δήμους και κατ’ επέκταση την κοινωνία, αφού το κοινωνικό κράτος εν πολλοίς, λειτουργεί μέσω των δήμων: σχολεία, μεταφορές μαθητών, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, προνοιακές παροχές, καθαριότητα, δημοτικά έργα, περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός, καθώς και οι απολύτως αναγκαίοι σήμερα θεσμοί κοινωνικής αλληλεγγύης παύουν να λειτουργούν.


Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής αποφάσισε το κλείσιμο των Δήμων 29 και 30 Αυγούστου. Στις 29/8 θα πραγματοποιηθεί παναττικό συλλαλητήριο των εκλεγμένων δημοτικών αρχών, των εργαζομένων στους δήμους και των δημοτών (φορείς γονέων κ.λπ.) και στις 30/8 θα συνεδριάσει η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).

Την απόφαση υπερψήφισαν όλες οι πολιτικές τάσεις που εκπροσωπούνται στην ΠΕΔΑ, πλην των προσκείμενων στη ΝΔ.


Τα αιτήματα των δήμων είναι

Να αποδοθούν οι παρακάτω θεσμοθετημένοι πόροι, βάσει των υφιστάμενων αρχικών περικοπών, που έχουν αποτυπωθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012:

• οφειλόμενες δόσεις των ΚΑΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, με βάση τα 2,7 δις ευρώ.

• οφειλόμενη, ήδη από τον Ιανουάριο, 4η δόση των παρακρατηθέντων πόρων (214 εκ. ευρώ)

• οφειλόμενη δόση της ΣΑΤΑ για την οποία έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον Φεβρουάριο (299 εκ. ευρώ)

• ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε προμηθευτές (περίπου 1 δις ευρώ για την αυτοδιοίκηση)

Να μη γίνει καμιά απόλυση εργαζομένων και να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της εφεδρείας.


Η Ανάπλαση Αιγάλεω καλεί τα μέλη της, τους δημότες και τους φορείς του Αιγάλεω, να πάρουν ενεργά μέρος στο παναττικό συλλαλητήριο στις 29/8 (η ώρα θα ανακοινωθεί) και σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν, με στόχο να ανατραπεί η κοινωνικά καταστροφική, μνημονιακή κυβερνητική πολιτική και να διατηρηθεί το κοινωνικό κράτος. Καλεί τους εργαζόμενους του δήμου, τους κοινωνικούς φορείς και κάθε πολίτη να συμμετάσχουν σε ειρηνικές, μαζικές πρωτοβουλίες και κινηματικές δράσεις για να γίνουν δύναμη αλλαγής, η αγανάκτηση και η οργή μας.