-

-

9 Σεπ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2012-09-09 (ΤΡΟΦΕΙΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ)


ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Έχουμε από καιρό επισημάνει το πού οδηγεί το Μνημόνιο την τοπική αυτοδιοίκηση (στάση πληρωμών, αδυναμία χρηματοδότησης και διάλυση δημόσιων κοινωνικών δομών, απολύσεις, υπερφορολόγηση, ιδιωτικοποιήσεις) και την αναγκαιότητα της άμεσης ανατροπής των καταστροφικών πολιτικών του. Οι δημοτικοί πόροι μειώθηκαν κατά 60% από το 2009 έως το 2012 και έπεται επιπρόσθετη μείωση 29%.
Ο χειρότερος σύμβουλος, σε αυτή την πραγματικότητα των δημοτικών αρχών είναι ο πανικός με αδυναμία ιεράρχησης και διαχείρισης, απουσία προσπάθειας συντονισμένης ενημέρωσης και ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας, αλλά και αποφυγή ουσιαστικής αντιπαράθεσης με τις κυβερνητικές πολιτικές της τρόικας.
Δυστυχώς αυτά χαρακτηρίζουν τη διοίκηση του δήμου (παράταξη Καρδαρά) που συνεπικουρούμενη από την παράταξη Καλογερόπουλου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Αυγούστου ψήφισε μια «γενναία» αύξηση των τροφείων (συνολικά από 167.000 ευρώ το 2011, σε περίπου 800.000 ευρώ για φέτος) στους παιδικούς σταθμούς. Η επιβάρυνση είναι κλιμακωτή με βάση τη δήλωση εισοδήματος και κάποιες πρόνοιες για ιδιαίτερες οικογενειακές καταστάσεις (αναπηρία, πολυτεκνία κ.λπ.). Η δικαιολογία βάσιμη λόγω των τεράστιων περικοπών του Μνημονίου αλλά…
Από τη μεριά μας, αφού υπογραμμίσαμε το δικαίωμα όλων στη δωρεάν απολαβή κοινωνικών υπηρεσιών, δικαίωμα που καταργείται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, την ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ. Θεωρούμε ότι ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, η όποια αύξηση
οικονομικής συμμετοχής που επιβάλλεται από τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές, οφείλει να λάβει υπόψη της τουλάχιστον δύο ακόμη πρόνοιες: 1. Τη ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας (12.000 συν 3.000 για κάθε παιδί) και 2. Την ΕΞΑΙΡΕΣΗ από τον υπολογισμό σε όλες τις κατηγορίες του ενοικίου και της εξυπηρέτησης δανείου πρώτης κατοικίας. Είναι απαράδεκτο οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 10-15.000 ευρώ να επιβαρύνονται με 650 ευρώ το χρόνο για ένα παιδί και περισσότερα από 1000 ευρώ για τα δύο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν πληρώνουν ενοίκιο ή δάνειο. Η αδυναμία πρόσληψης προσωπικού, νομική και οικονομική, οδηγεί ένα μικρό αριθμό παιδιών (50-60 ισχυρίζεται η διοίκηση) εκτός παιδικών σταθμών, δείγμα του καιρού των μνημονίων.
Τα αναγκαστικά αυξημένα τροφεία είναι μια αρχή. Εκτιμάμε ότι θα ακολουθήσει μια πολιτική «κουπονοποίησης» των κοινωνικών παροχών (βιβλία, υγεία, παιδικοί σταθμοί, φύλαξη ηλικιωμένων κ.λπ.). Μια πολιτική όπου ο πολίτης θα αναγκάζεται να πληρώνει επιπρόσθετα ολοένα και περισσότερα χρήματα, για ολοένα και περισσότερο υποβαθμισμένες υπηρεσίες δημόσιες και ιδιωτικές.
Αυτή η πολιτική των αλλεπάλληλων μνημονίων της τρόικας πρέπει να ανατραπεί. Είναι χρέος όλων μας, αιρετών, εργαζομένων, τοπικών κοινωνιών, να το κάνουμε για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!

ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΠΡΩΤΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ