Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 2013, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΙΓΑΛΕΩ, τοποθετήθηκαν για επείγοντα θέματα και κατέθεσαν τις παρακάτω επισημάνσεις.
Η εικόνα αποσύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου, δυστυχώς συνεχίζεται. Πολύ μικρή συμμετοχή, με μόνιμους απόντες ή παρόντες κατ’ ελάχιστο, από την Διοίκηση και την παράταξη του κ. Καλογερόπουλου. Η δε πολιτική λειτουργία του «καταπληκτική».
Άρνηση να εγκριθεί το ακόλουθο ψήφισμα αλληλεγγύης στους 3 συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που καταδικάσθηκαν πρωτόδικα για άσκηση ψυχολογικής βίας (!!!) , επειδή απλώς παρευρίσκονταν, ως όφειλαν, σε απεργία εργαζομένων, για να τους δοθούν δεδουλευμένα 6-8 μηνών…
Η διοίκηση, δια του κ. Κοπελούζου, το καταψήφισε (με εξαίρεση τις κ.κ. Βασσάλου και Τσιναρίδου και τον κ. Ξεζωνάκη) γατί «δεν είχε απόλυτη γνώση του θέματος !!» που ήταν τακτικό θέμα γνωστό εδώ και μία βδομάδα, ενώ υπάρχουν δεκάδες, δημοσιεύματα και ανακοινώσεις φορέων. Η παράταξη του κ. Καλογερόπουλου, με εξαίρεση τον κ. Μπογράκο, το καταψήφισε. Η παράταξη των
κομμουνιστών συμβούλων (Βούλγαρη) απείχε, γιατί θεωρεί ότι η επίκληση της αστικής δημοκρατίας είναι λάθος και σε εγκλωβίζει, γιατί αυτή είναι που σε καταδικάζει.
ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγάλεω εκφράζει την αλληλεγγύη του στους τρεις διωκόμενους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ γιατί θεωρεί ότι η απρόσκοπτη άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και λειτουργιών αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση λειτουργίας της δημοκρατίας και κάθε προσπάθεια ποινικοποίησής τους ανοίγει το δρόμο στην υπονόμευσή της.
Η τοποθέτηση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο
«Η απόφαση αναφέρεται στους:
- Αδαμόπουλο Νίκο, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας,
- Καραγεώργου Βασιλική, Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου Αττικής και πρώην Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.,
- Μαυρουδή Νίκο, Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής και εκλεγμένο μέλος του 4ου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Νομαρχίας Αθηνών.
Αυτοί οι τρεις συνδικαλιστές βρίσκονταν, όπως όφειλαν, δίπλα στους εργαζόμενους στο Δήμο Ηρακλείου που το 2007, αγωνίζονταν για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων 6-8 μηνών που τους οφείλονταν, αλλά και το δικαίωμά τους στην εργασία με έναν πολυήμερο (27 ημερών) επιτυχημένο αγώνα.
Ο στόχος της καταδικαστικής απόφασης είναι σαφής να χτυπηθεί το δικαίωμα των εργαζομένων να αντιστέκονται, να αγωνίζονται και να διεκδικούν ενωμένοι ενάντια στην πολιτική που ισοπεδώνει τα δικαιώματα και τις ζωές μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι καταδικάστηκαν παρότι στη δίωρη ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο ούτε καν από την κατάθεση του Αστυνομικού Διευθυντή από το τμήμα της περιοχής. Ακολούθησε διακοπή μιας ώρας, για να προτείνει ο Εισαγγελέας την ενοχή τους με το πρωτοφανές σκεπτικό ότι και μόνο η παρουσία τους ασκούσε ψυχολογική βία σε όσους τυχόν ήθελαν να δουλέψουν.
Είναι ολοφάνερο πως η καταδικαστική απόφαση υπαγορεύεται από την μνημονιακή αυταρχική πολιτική. Είναι χαρακτηριστική έκφρασή της η οποία επιχειρεί να εξορίσει τα εργατικά δικαιώματα στη δουλειά και στην ελευθερία έκφρασης και πάλης.
Όσο κι αν, κυβέρνηση και τρόικα, εμφανίζονται δυνατοί και ανίκητοι, στην πραγματικότητα τρέμουν το κοινωνικό και εργατικό «Όχι». Ξέρουν ότι είμαστε πιο δυνατοί, όταν ενωθούμε και παλέψουμε για την ανατροπή τους. Γι’ αυτό επιχειρείται η προληπτική τρομοκράτηση των εργαζόμενων για να περάσει η «βάρβαρη» αντιλαϊκή πολιτική των απολύσεων, της φτώχειας, της διάλυσης των κοινωνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση το δόγμα «ότι δεν ιδιωτικοποιείται, κλείνει» και τελικά το ξεπούλημα του Δημόσιου και φυσικού πλούτου της χώρας.
Η καταδικαστική απόφαση στρέφεται ενάντια στο κίνημα των εργαζομένων στους Δήμους αλλά και στην ίδια την Αυτοδιοίκηση, αυτή που παλεύει ενάντια στην υλοποίηση των Μνημονίων από την κυβέρνηση και την υποταγή της στην υψηλή εποπτεία των Φούχτελ και Ράιχενμπαχ.
Οι δρακόντειοι Νόμοι και οι νομοθετικές ρυθμίσεις, των Παρατηρητηρίων και των αυτομάτων «ενόχων», που δήθεν στρέφονται ενάντια στη «διαφθορά στο Δημόσιο» και τους «επίορκους υπαλλήλους» είναι φανερό ότι στοχεύουν κυρίως στην διάλυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα, στην υποταγή κάθε εργαζόμενου που αγωνίζεται και δεν υποκύπτει. Δυστυχώς η δικαιοσύνη παρουσιάζεται συνδεδεμένη και εξαρτώμενη σε πολλές περιπτώσεις από την κυβερνητική πολιτική και τις επιλογές της τρόικας.
Θεωρούμε ότι σαν Τοπική αρχή, ως ο εγγύτερος προς τον λαό δημοκρατικός θεσμός, οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στους αδίκως διωκόμενους συνεργάτες μας και να προασπίσουμε τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα του λαού μας.
Και προσυπογράφουμε το κάλεσμα της ΠΟΕ-ΟΤΑ της 1/4/2013
«…στα κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις, τη νεολαία, το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, κάθε συλλογικότητα που μάχεται για τα κοινωνικά δικαιώματα, να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους.
Ζητάμε από τον κόσμο της τέχνης, της διανόησης και της επιστήμης να σηκώσει ανάστημα ενάντια σε αυτή την πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και να ενώσει τη φωνή του ενάντια στον ολοκληρωτισμό που επιβάλλουν κυβέρνηση και τρόικα για να περάσει το Μνημόνιο».
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
1. Θέλουμε να επισημάνουμε στη Διοίκηση, ότι κάθε επιπλέον καθυστέρηση στο θέμα του επαναχαρακτηρισμού του Ο.Τ. 266 («Μπουλντόζες» στη Λ. Αθηνών και Δερβενακίων) σε «κοινωφελή χρήση», αμφισβητεί τη δυνατότητα υλοποίησής του, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών (απόφαση – επιδόσεις – ενστάσεις - εκδίκαση ενστάσεων - αποστολή για ΦΕΚ - διαδικασίες δανείου) με σοβαρό κίνδυνο να χαθεί ο χώρος οριστικά για τον Δήμο.
Κάτι τέτοιο θα βαρύνει αποκλειστικά τη Διοίκηση του Δήμου, που:
- Καθυστέρησε δραματικά να το φέρει σαν θέμα (από τις 6 Δεκέμβρη, στις αρχές Μάρτη για πρώτη ενημέρωση , σήμερα για συζήτηση - το θέμα αποσύρθηκε τελικά για μετά το Πάσχα !!!) όταν 6 Ιούνη εξαντλείται η ολοκλήρωση των διαδικασιών.
- Διαπραγματεύεται επί δίμηνο με τους ιδιοκτήτες ,ώστε να κερδίσει παραχώρηση κάποιου χώρου, για να μην χρειαστεί να το αγοράσει.
Εμείς, από την πρώτη στιγμή, δηλώσαμε ότι πρέπει να έχουν χαρακτηρισθεί άμεσα ο χώρος ως κοινωφελής (από κοινόχρηστο πράσινο που είναι σήμερα, λόγω του μεγάλου κόστους της υποχρεωτικής συμμετοχής, ~3.500.000 € των παροδικών συμπολιτών – ιδιοκτητών ακινήτων ) και να αποκτηθεί με δανεισμό από τον Δήμο.
Ελπίζουμε οι βάσιμες ανησυχίες μας να μην πραγματοποιηθούν για το καλό της πόλης και των κατοίκων της περιοχής (δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε στην συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου).
2. Θέλουμε να επισημάνουμε τη σημαντική καθυστέρηση ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής Λιούμη, για την πραγματοποίηση των διαδικασιών τοπικού Δημοψηφίσματος (συνέλευσης 20-21/4 και ψηφοφορία 28/4). Δεν έχουν αναρτηθεί πανό και αφίσες στην περιοχή, δεν έχει βγει αυτοκίνητο, ενώ η ανακοίνωση δεν έχει μοιραστεί ούτε στα σχολεία της περιοχής, μοιράζεται δε με το σταγονόμετρο λόγω προβλημάτων, όπως μάθαμε, του …φωτοτυπικού. Η ενημέρωση των φορέων δε είναι υποτονική.
Χρειάζεται από αύριο κινητοποίηση του μηχανισμού του Δήμου, αλλά και των παρατάξεων για να μην υπάρξει ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή σε μια πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία.