-

-

26 Ιουλ 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΕΔΑ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΑΛ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΔΑΠ)




Την ώρα που η Μνημονιακή κυβέρνηση ισοπεδώνει κάθε κοινωνική κατάκτηση των τελευταίων 80 χρόνων, τώρα που το μαύρο της ΕΡΤ αποτελεί το σήμα κατατεθέν της, που πραγματοποιείται η «κηδεία» της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η διάλυση της Αυτοδιοίκησης και των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, που προχωρούν οι κατασχέσεις σπιτιών μικροοφειλετών και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται, ενώ οι δημόσιοι πόροι εκποιούνται, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω αδυνατεί να αντιληφθεί το μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής και να αντιδράσει αναλόγως. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23.7.2013 , δημοτικοί σύμβουλοι της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΙΓΑΛΕΩ έθεσαν, πέραν των άλλων, τα παρακάτω θέματα.
ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ
1.            ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ.
Φέραμε την απόφαση της ΠΕΔ Αττικής προς συζήτηση (δες την απόφαση παρακάτω) και απαιτήσαμε το ομόφωνο τμήμα της απόφασης (σημείωση: εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές παρατάξεις) να υιοθετηθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για την υλοποίησή του. Το δε κατά πλειοψηφία τμήμα του – πιθανές παραιτήσεις – που εμείς σε τελική ανάλυση συμφωνούμε, να τεθεί σε προβληματισμό μετά τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ. Χρειάστηκαν διαβουλεύσεις 45 λεπτών (!!!) για να γίνουν αποδεκτά τα ομόφωνα. 

 

«Η ΠΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ κατά την συνεδρίασή του στις 19 Ιουλίου αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
Την έκδοση ενημερωτικής ανακοίνωσης από την ΠΕΔ Αττικής που θα αποσταλεί σε κάθε Δήμο για διανομή στους κατοίκους.
Τη διοργάνωση δημόσιων ενημερωτικών συγκεντρώσεων σε κεντρικά σημεία κάθε Δήμου της Αττικής.
Την ταυτόχρονη κινητοποίηση Δήμων, εργαζόμενων με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή από μέρους τους και κατοίκων σε όλους τους Δήμους της Αττικής με συμβολικό κλείσιμο κεντρικών λεωφόρων και δράσεις πληροφόρησης των κατοίκων.
Την  κατάθεση των αποφάσεων αυτών  και στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ως πρόταση για αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.
Επίσης  αποφάσισε να προτείνει  στο ΔΣ της ΚΕΔΕ:
Να αρνηθούν οι Δήμοι όλης της χώρας τη μηνιαία αποστολή στοιχείων στο Παρατηρητήριο.
Να γίνει προσφυγή για την αντισυνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου σύμφωνα και με τις επισημάνσεις των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ κατά την ίδια συνεδρίαση αποφάσισε κατά πλειοψηφία:
Αναφορικά με το πραγματικά ύστατο όπλο, την μαζική παραίτηση των Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων,  να προτείνει στο ΔΣ της ΚΕΔΕ:
Να συζητηθεί στα Δημοτικά Συμβούλια όλης της χώρας σε ανοιχτές στους κατοίκους συνεδριάσεις το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η Αυτοδιοίκηση και το ερώτημα της ομαδικής παραίτησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Να κατατεθούν οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις, που προηγούνται βέβαια της διαδικαστικής υλοποίησης, στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Η ΚΕΔΕ να καταθέσει τις πολιτικές αυτές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων στην κυβέρνηση και τα κόμματα, αναδεικνύοντας έτσι τις «κόκκινες γραμμές» που επιτέλους πρέπει να χαραχθούν για την επιβίωση του θεσμού.
Εφόσον η κυβερνητική αδιαλλαξία συνεχιστεί, να επανέλθει το θέμα στα Δημοτικά Συμβούλια με αναλυτική εικόνα των αποφάσεων και των δεσμεύσεων που έχουν ή δεν έχουν ληφθεί από τον καθένα, για την οριστική  λήψη των σχετικών αποφάσεων.»

2.            ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ.
Καταθέσαμε πρόταση ψηφίσματος (δες την πρόταση ψηφίσματος παρακάτω) καταδίκης της απαράδεκτης αιφνιδιαστικής απόφασης κατάργησης επαγγελματικής εκπαίδευσης, από την καρικατούρα κυβέρνησης, που στέλνει 2.500 καθηγητές στο δρόμο και 19.000 μαθητές που ήδη φοιτούν (κυρίως χαμηλών εισοδημάτων) στα δόντια των ιδιωτικών ΙΕΚ και στο πουθενά. Κλείνουν ουσιαστικά τα δύο ΕΠΑΛ Αιγάλεω, με δεκάδες καθηγητές και εκατοντάδες μαθητές. Δυστυχώς, οι παρατάξεις του κ. Δήμαρχου και του κ. Καλογερόπουλου, δεν είχαν ακριβή ενημέρωση (!!!) και έτσι δεν επέτρεψαν να συζητηθεί το θέμα.

Πρόταση Ψηφίσματος για την κατάργηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση που καταργεί αιφνιδιαστικά τη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση. Στέκεται αλληλέγγυο στους αγώνες εκπαιδευτικών, γονιών και σπουδαστών για την ανατροπή της.
Η κυβέρνηση χωρίς ίχνος ντροπής, εναλλακτικού δημόσιου προγραμματισμού και επιστημονικής τεκμηρίωσης, χάριν των μνημονιακών δεσμεύσεων απολύει 2.500 εκπαιδευτικούς και ακυρώνει τον επαγγελματικό προσανατολισμό ζωής 19.000 σπουδαστών, στέλνοντας αυτούς και τις οικογένειές τους, κατά τεκμήριο χαμηλών εισοδημάτων, στην οικονομική αφαίμαξη των ιδιωτικών ΙΕΚ και αν δεν μπορούν στην «ενίσχυση» της σχολικής διαρροής.
Δεκάδες καθηγητές και εκατοντάδες μαθητές του Αιγάλεω και των γύρω περιοχών είναι ήδη σε αδιέξοδο.
Καλεί την τοπική κοινωνία και τους φορείς της να σταθούν δίπλα στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, στην αποτροπή των απολύσεων και της διάλυσης των Δημόσιων σχολικών λειτουργιών, δομών και υποδομών.»



3.            ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ.

Στη συζήτηση ως τακτικού θέματος της Ημερήσιας Διάταξης του εισηγητικού για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, το οποίο είχαμε καταθέσει στις 4.6.2013, υιοθετήθηκε η πρόταση ψήφισματός μας (δες το ψήφισμα παρακάτω) μόνο από την παράταξη του κ. Δημάρχου. Η παράταξη Καλογερόπουλου απείχε της συζήτησης λόγω …σταδιακής αποχώρησης, ενώ η παράταξη του κ. Βούλγαρη (σύμβουλοι του ΚΚΕ) δεν το ψήφισε γιατί δεν αναδεικνύει την ανάγκη πάλης …ανατροπής του καπιταλισμού.
 
«ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω,
α) Εκφράζει την ριζική αντίθεση του στην επιχειρούμενη, μέσω ΤΑΙΠΕΔ ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.
Όταν είναι πλέον γνωστό παγκοσμίως, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις του νερού στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερες ανισότητες στην πρόσβαση, υποβάθμιση της ποιότητας, σπατάλη και κακοδιαχείριση δικτύων, αύξηση τιμολογίων. Σε πάμπολλες περιπτώσεις διεθνώς και ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο (Παρίσι, Βερολίνο, Δημοψήφισμα Ιταλία) τα τελευταία χρόνια - και μέσα από αγώνες των κοινωνιών, οι εταιρείες και υπηρεσίες ύδρευσης έχουν επανέλθει σε δημόσιο/ δημοτικό έλεγχο.
β) Δηλώνει ότι οι Αιγαλιώτες -ισσες:
-          Είμαστε αντίθετοι/ες στην ιδιωτικοποίηση των εταιριών Ύδρευσης και ζητάμε να παραμείνει η ΕΥΔΑΠ στον ιδιοκτησιακό και διοικητικό έλεγχο του ευρύτερου Δημοσίου.
-          Διεκδικούμε την εξασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε καθαρό νερό και την ύπαρξη δημοκρατικών διαδικασιών κοινωνικού ελέγχου στη διαχείριση των υδάτινων πόρων
-          Είμαστε αλληλέγγυοι/ες με κάθε πρωτοβουλία πολιτών και φορέων πανελλαδικά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης
Τέλος απευθύνεται στην ΠΕΔΑ, σε αιρετούς και εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, με στόχο τη δημιουργία ενός ενωτικού κινήματος που θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, που προωθεί η κυβέρνηση και η τρόικα.
Προτείνει περιφερειακό δημοψήφισμα με πρωτοβουλία της ΠΕΔΑ.
Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα
Το κοινωνικό συμφέρον πάνω από τα κέρδη
Δημόσια, συμμετοχική, ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων»