-

-

7 Φεβ 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20140207 (ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 6.2.14)



Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 6.2.2014 η Ανάπλαση (υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Μπίρμπας, δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία Αθανασιάδου, Γιάννα Χριστόγλου) κατέθεσε τις παρακάτω ανακοινώσεις και ερωτήσεις, ενώ διατύπωσε την ακόλουθη άποψη για την άσκηση ή μη ένδικων μέσων για 43 συμβασιούχους εργαζόμενους με πολυετή προϋπηρεσία στον Δήμο.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ, ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΩΝ. Πληροφορούμαστε ότι γίνονται αποσπασματικές και χωρίς ενιαία κριτήρια τοποθετήσεις ή μη διευθυντών και τμηματαρχών με ανάθεση καθηκόντων από τον δήμαρχο και χωρίς σύγκληση υπηρεσιακού συμβουλίου. Όλα αυτά εν
όψει της εφαρμογής του νέου οργανογράμματος που ψηφίσατε (αναμένεται όπως λέτε και τυπικά έκδοση ΦΕΚ), σε προεκλογική περίοδο και με αντιρρήσεις και ενστάσεις του σωματείου των εργαζομένων του Δήμου για όλη αυτή τη διαδικασία. Τέτοιες ενέργειες αποπνέουν παλαιοκομματικές και πελατειακές συμπεριφορές.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΘΗΒΩΝ 304. Ερωτάται η διοίκηση γιατί δεν υλοποιείται, όπως μας καταγγέλλεται από κατοίκους, η υπ’ αριθμ. 481/19-12-2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά τη μεταφορά περιπτέρου από τη λεωφόρο Θηβών 304 στο οικοδομικό τετράγωνο 513Β.


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΡΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
Αυτό που σήμερα συζητάμε είναι η ανάγκη επικαιροποίησης της ομόφωνης θέσης του Δημοτικού Συμβουλίου για το ότι αυτοί οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον Δήμο μας. Η προσέγγισή μας στο θέμα αυτό ως παράταξης υπαγορεύεται από τις εξής αρχές:
1. Τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης. Είναι πλέον φανερό ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις και οι κυβερνήσεις που τις υπηρετούν επιδιώκουν, με την απομάκρυνση σήμερα των 43, των 21 και των 50 αύριο, των μόνιμων υπαλλήλων ολόκληρων κλάδων μεθαύριο (το ζήσαμε με τους σχολικούς φύλακες και τη Δημοτική Αστυνομία, θα το ζήσουμε αν δεν ανατραπούν με την καθαριότητα, όπως μας προαναγγέλλουν συστηματικά τα ΜΜΕ), να καταργήσουν την παροχή δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και να προχωρήσουν στην άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίησή τους και στη συνακόλουθη υπερφορολόγηση των πολιτών, όπως ήδη το έχουμε ζήσει. Γι΄ αυτό προέχει πολιτικά η άμεση ανατροπή τους.
2. Την πάγια άποψή μας για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθεστώτος εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε θέσεις σταθερής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους. Σήμερα πρέπει να δώσουμε τέρμα σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκονται οι 43 εργαζόμενοι του Δήμου μας, και όχι μόνο, με μειωμένα δικαιώματα για 8, 10 ακόμα και 16 χρόνια για κάποιους από αυτούς. Δείγμα του σαθρού νομικού και πολιτικού καθεστώτος που επέβαλε στη χώρα ο πάλαι ποτέ δικομματισμός. Εμείς, ανεξάρτητα από το αν συμφωνήσαμε ή διαφωνήσαμε με τον τρόπο επιλογής τους και χωρίς να προχωράμε σε αξιολόγησή τους, λόγω της προφανούς αδικίας και της αδυναμίας ελέω μνημονίου προσλήψεων, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητοι στον Δήμο και πρέπει να παραμείνουν, γιατί η απομάκρυνσή τους απογυμνώνει τις υπηρεσίες και οδηγεί -αν όχι στη διάλυση- στην ουσιαστική υποβάθμισή τους, δημιουργώντας σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης ακόμα περισσότερα προβλήματα στους συμπολίτες μας. Παρ’ ότι δεν έχουμε πεισθεί ότι η μη άσκηση ένδικων μέσων είναι ο καλύτερος τρόπος κατοχύρωσής τους στο υφιστάμενο νομικό πλέγμα, αφού τόσο οι δικηγόροι τους όσο και το σωματείο τους μας το ζητούν, υποστηρίζουμε τη μη άσκηση ένδικων μέσων. Μας θλίβει η μικρή παρουσία των δημοτικών συμβούλων (27 από τους 41) και θέλουμε να υπάρξει και σήμερα ομόφωνη υπεράσπιση της προηγούμενης απόφασής μας (που ομόφωνα εξάλλου είχαμε λάβει και τότε) του Δημοτικού Συμβουλίου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η «απουσία» τους δεν υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες. Επιπλέον, θα θέλαμε όλοι οι παρόντες να δεσμευθούν ότι δεν θα αλλάξουν γνώμη μετά την ψήφιση, όπως δυστυχώς συνέβη σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ακυρώνοντας εκ των πραγμάτων τη σημερινή μας ομόφωνη όπως διαφαίνεται απόφαση. Είναι προφανές ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποκαταστήσει αντίστοιχες προηγούμενες αδικίες, γιατί δεν μπορεί να εφαρμόζει πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.