ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Στέργιο Ζιαμπάκα 9.5.14
Συμμετοχικό, δημοκρατικό, ανοιχτό στην κοινωνία, στις προτάσεις και στον κοινωνικό έλεγχο είναι το μοντέλο διοίκησης που επιθυμεί να εφαρμόσει στον Δήμο Αιγάλεω ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Μπίρμπας, επικεφαλής της παράταξης «Ανάπλαση Αιγάλεω». Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, επισημαίνει ότι «το στοίχημα είναι να συνδέσουμε την πραγματικότητα, με το αίτημα ανατροπής των μνημονιακών κυβερνήσεων».«Δεν έχουμε εξαντλήσει ως πόλη δυνατότητες άντλησης ίδιων πόρων και αξιοποίησης εθνικών, περιφερειακών, ευρωπαϊκών πόρων»
• Πολιτικές ή «αυτοδιοικητικές» οι επικείμενες εκλογές; Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους δημότες;
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν και πολιτικό χαρακτήρα. Στη σημερινή συγκυρία...
...το πολιτικό στοιχείο, η κοινωνική αντίθεση απέναντι στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές, θα επιδιώξει να εκφραστεί και στις κάλπες. Παράλληλα, ισχυρή παραμένει η αντίληψη ότι τώρα ψηφίζουμε για δήμαρχο, ψηφίζουμε για την καλύτερη λειτουργία της πόλης μας. Το στοίχημα είναι να συνδέσουμε την πραγματικότητα (65% μείωση των δημόσιων δαπανών, απαγόρευση προσλήψεων, διάλυση υπηρεσιών, απολύσεις) με το αίτημα ανατροπής των μνημονιακών κυβερνήσεων. Αν θέλουμε να συγκρίνουμε τη βαρύτητα των πολιτικών κριτηρίων στις πρωτόγνωρες τριπλές εκλογές, θα είναι απολύτως πολιτικά στις ευρωεκλογές, κατά βάση πολιτικά στην περιφέρεια, έντονα πολιτικά αλλά με καθοριστικά τα τοπικά στοιχεία στον δήμο.
• Συρρίκνωση προσωπικού και πόρων. Πώς θα ξεπεράσετε τα δύο αυτά εμπόδια σε ενδεχόμενη εκλογή σας;
Επιδιώκοντας πολιτικά τη συγκρότηση ενός μετώπου Αυτοδιοίκησης, εργαζομένων, τοπικών κοινωνιών για τη διεκδίκηση της συνταγματικής νομιμότητας (7.500.000 ευρώ ετησίως λιγότερα, 35% λιγότεροι εργαζόμενοι), καθιερώνοντας την κοινωνική συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση των απαιτήσεων, στις προσπάθειες βελτίωσης με τους όποιους πόρους διαθέτουμε.
Δεν έχουμε εξαντλήσει ως πόλη δυνατότητες άντλησης ιδίων πόρων και αξιοποίησης εθνικών, περιφερειακών, ευρωπαϊκών πόρων. Το Αιγάλεω πρωταγωνιστούσε στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων· τώρα, με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης και της σημερινής, είναι στις τελευταίες θέσεις. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια του «Πράσινου Ταμείου», των Επιχειρησιακών, του Ταμείου Συνοχής και της Τράπεζας Επενδύσεων.
Η μελέτη αναδιάρθρωσης των δημοτικών τελών με κοινωνική μεροληψία εις βάρος των μεγάλων επιχειρήσεων (πολυκαταστήματα, τράπεζες κ.λπ.), η επιβολή εκ νέου του τέλους περιβαλλοντικής βελτίωσης σε αυτές, η εμβαδομέτρηση του Ελαιώνα για σύλληψη της εισφοροδιαφυγής, η αναδιάρθρωση της καθαριότητας με βάση τον τοπικό ΣΜΑ και τα δεδομένα της κρίσης (μείωση 32% του όγκου των απορριμμάτων 2009-2014) είναι μερικές από τις προτάσεις που αναφέρονται στο πρόγραμμά μας, το οποίο θα βρείτε στο anaplasiegaleo.blogspot.gr. Σε σχέση με το προσωπικό, διεκδικούμε την ακύρωση των απολύσεων και σχεδιάζουμε την εξάντληση κάθε δυνατότητας στα υπάρχοντα πλαίσια, διεκδικώντας πάντα τη δημιουργία θέσεων σταθερής και πλήρους απασχόλησης.
• Τι μοντέλο διοίκησης θα επιλέξετε; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τον δήμο;
Το μοντέλο διοίκησης έρχεται να στηρίξει αυτές τις επιλογές. Θα είναι συμμετοχικό, δημοκρατικό, ανοιχτό στην κοινωνία, στις προτάσεις και στον κοινωνικό έλεγχο. Θα δημιουργήσουμε διαμερισματικά συμβούλια, διαδικασίες συμμετοχικού προϋπολογισμού (καθιέρωση τοπικού αναπτυξιακού συμβουλίου), θεσμοθέτηση τοπικών δημοψηφισμάτων, ετήσιο απολογισμό ανά διαμέρισμα κ.λπ.
Προτεραιότητές μας είναι:
* Η ανατροπή των μνημονιακών δεσμεύσεων για την Αυτοδιοίκηση και η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της.
*Το Αιγάλεω, πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης, με δομημένη συνεργασία δήμου, εκκλησίας, φορέων, συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών της πόλης θα εξασφαλίζουν στέγη, τροφή, ρεύμα και νερό σε κάθε κάτοικο.
* Η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης (αναδιάρθρωση υπηρεσιών καθαριότητας, με βάση την πρόληψη και την ανακύκλωση, επέκταση πρασίνου με βιοκλιματικό σχεδιασμό, ανάδειξη του Αλσους –φωτισμός, καθαρισμός, αραίωση κ.λπ.). Εφαρμογή του νέου κανονισμού κοινόχρηστων χώρων, αποφυγή αυθαίρετων καταλήψεων – αρμονική συνύπαρξη επιχειρήσεων και κατοίκων.
*Χωροταξικός σχεδιασμός με βάση τις τεκτονικές αλλαγές στον Ελαιώνα (ΚΤΕΛ, Τέμενος, ΣΜΑ, χώροι ΔΕΗ κ.λπ.) με στόχο την έγκαιρη χωροθέτηση των αναγκών της πόλης, τη διατήρηση του ισοζυγίου πρασίνου και ενοποιήσεις χώρων υψηλής φύτευσης. Αμεση εκπόνηση μελέτης χρήσεων γης, με αιχμή την αποτροπή κατασκευής mall, που νεκρώνουν την τοπική εμπορική ζωή. Επικαιροποίηση της συγκοινωνιακής μελέτης με βάση τους τρεις σταθμούς μετρό και τη χωροθέτηση χώρων στάθμευσης, τη διεκδίκηση κατάργησης «των στοών» και την κυκλοφοριακή υποβάθμιση της Ιεράς Οδού στο ιστορικό κέντρο παράλληλα με την αναβάθμισή του (ενοποίηση πλατειών Μετρό-Εσταυρωμένου, αρχιτεκτονικές δεσμεύσεις στους κοινόχρηστους χώρους κ.λπ.), ουσιαστική λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας. Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στο Αιγάλεω-τουριστικός πολιτιστικός προορισμός, με ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών ευρημάτων (γέφυρα Κηφισού, ίχνος αρχαίας Ιεράς Οδού -Μουσείο Βιομηχανικού Πολιτισμού στις υπόγειες στοές Μπαρουτάδικου–, πάρκο Ελαιών στο κτήμα Μερκάτη, μουσεία της πόλης κ.λπ.).
• Ακούμε από κατοίκους της Δυτικής Αθήνας πως νιώθουν ξεχασμένοι από την πολιτεία. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό;
Εχουν δίκιο. Δείτε τις σχέσεις κατοίκων και ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, τα ποσοστά ανεργίας και τα ποσοστά των δημόσιων επενδύσεων ανά κάτοικο τα τελευταία 30 χρόνια. Τα μεγέθη είναι 1:3. «Ξεχαστήκαμε» στην καταστροφική Ολυμπιάδα, την τελευταία προσπάθεια ουσιαστικής δημόσιας δαπάνης για παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο. Αντιμετωπίζεται πολιτικά, με τη σαφή καταδίκη των συγκυβερνώντων και έχουμε τριπλή ευκαιρία. Απαιτούνται αλλαγές συσχετισμών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα διεκδικούν με συμπαραστάτη την κοινωνία, αυτό που το Σύνταγμα επιτάσσει: «Ισες ευκαιρίες και παροχές, υπηρεσίες και δυνατότητες σε κάθε πολίτη, σε κάθε μέρος της χώρας».