-

-

20 Ιουν 2015

11ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΡΜΠΑ

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι σας καλωσορίζουμε την πόλη μας,

Ο Δήμος Αιγάλεω, ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων σας καλωσορίζει στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο του δικτύου.
Το Συνέδριό μας έχει ήδη ξεκινήσει και είναι αφιερωμένο στην αντιμετώπιση του σημαντικότερου προβλήματος, σήμερα, της Ελληνικής κοινωνίας, της πρωτοφανούς σε ειρηνική περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης που έχει οδηγήσει σε δραματική επιδείνωση της ζωής μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας. Οι κοινωνικοί δείκτες είναι συνταρακτικοί, 30% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχιας, 30% ανασφάλιστοι, 30% άνεργοι (50% στους νέους).
Αυτή η κατάσταση προφανώς και δεν είναι αποτέλεσμα φυσικών φαινομένων, είναι αποτέλεσμα αταλάντευτης εφαρμογής νεοφιλελεύθερων
δοξασιών την τελευταία 25ετία στην χώρα που βρήκαν την απόλυτη έκφρασή τους και “απογειώθηκαν” στα καταστροφικά μνημόνια που επέβαλαν οι δανειστές και αποδέχθηκαν οι μέχρι πρότινος Κυβερνήσεις μας. Αν δε το συνδυάσουμε με τις αντικοινωνικές πελατειακές σχέσεις και την διαπλοκή η εικόνα της τραγωδίας ολοκληρώνεται.
Σ’ αυτή την κοινωνικά καταστροφική πορεία ανάχωμα και ιδιαίτερα στη μνημονιακή περίοδο τελευταίο ανάχωμα, του στοιχειώδους κοινωνικού κράτους στην χώρα υπήρξαν οι κοινωνικές και αλληλέγγυες δομές της Αυτοδιοίκησης. Γιατί η Ελληνική Αυτοδιοίκηση, παρότι και αυτή σε κάποιο βαθμό αποτελεί τμήμα του φαύλου ελληνικού πολιτικού συστήματος, λόγω ακριβώς του χαρακτήρα της, της αμεσότητας και της εγγύτητας με την κοινωνία και τα προβλήματά της ως ο πλησιέστερος προς την κοινωνία πολιτειακός θεσμός, αντέδρασε άμεσα, με τα λιγοστά μέσα και πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, που διαθέτει και συνέβαλε στην αποφυγή της οριστικής κοινωνικής κατάρρευσης.
Οι δράσεις και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν, αποτελούν το μεγάλο κοινωνικό κέρδος της κρίσης και ανέδειξαν, ανάμεσα στους φορείς υλοποίησής τους, την Αυτοδιοίκηση “πρωταθλήτρια”. Αυτές οι δράσεις και δομές αποτελούν και το αντικείμενο συζήτησης του Συνεδρίου μας. Αυτές οι δημόσιου χαρακτήρα κοινωνικές δράσεις και δομές αποτελούν, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των πολιτών και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Ένα αύριο που άρχισε να διαφαίνεται στην αλλαγή της πορείας της χώρας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την διατήρηση των κόκκινων γραμμών άμυνας απέναντι στους δανειστές και την επιτακτική ανάγκη της παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας με κοινωνικό, δημοκρατικό και οικολογικό πρόσημο.
Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι αναντικατάστατος και πρέπει να κατοχυρωθεί σε κάθε φάση αυτής της πορείας, τόσο στον σχεδιασμό όσο και την υλοποίησή της. Ας το λάβουμε υπόψη στις προσεγγίσεις μας.

Καλή δουλειά
Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου μας
Καλά αποτελέσματα για την κοινωνία