-

-

13 Σεπ 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20190913 ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.9.2019 
Σεισμός και Σχολεία

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για το σοβαρό αυτό θέμα που επηρεάζει τη ζωή της πόλης μας, είναι χρήσιμο να παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία των ενεργειών και των δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί.
Τα δεδομένα
Ο σεισμός της 19/7/2019 χτύπησε την πόλη μας, με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή περιοχών της. Χίλιες περίπου αιτήσεις για εξέταση κατοικιών, εκ των οποίων το 10% περίπου με σημαντικά προβλήματα.
Ο Δήμος Αιγάλεω (διοίκηση Μπίρμπα) αντέδρασε άμεσα για την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα στα σχολεία. Έτσι το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουλίου η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εξετάζει το 7ο Δημοτικό, που στεγάζει το καλοκαιρινό camp, τα αθλητικά κέντρα και άλλα δημοτικά κτίρια.
Η διοίκηση και η Τεχνική Υπηρεσία επικοινωνούν με τις αντίστοιχες υπηρεσίες, για εξέταση σπιτιών με το Υπουργείο Υποδομών και σχολείων με την Κτ.Υπ. Α.Ε., που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαπίστωση καταλληλότητας ή μη των σχολικών κτιρίων.
Από 22 έως 29 Ιουλίου η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου πραγματοποιεί ελέγχους σε όλα τα σχολεία της πόλης, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλα δημόσια κτίρια συνάθροισης.
Ο Δήμος υποδεικνύει στην ΚτΥπ 12 σχολικά συγκροτήματα που θέλουν περαιτέρω διερεύνηση. Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος της ΚτΥπ αναδεικνύει προβλήματα τοπικού χαρακτήρα επί των κτιρίων, που θέλουν αποκατάσταση. Θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικά τα προβλήματα στα 1ο Γυμνάσιο, Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο και στο 11ο Δημοτικό.
Είχαμε την τύχη να υπάρχει ενεργή σύμβαση και εργολαβία, για τα σχολικά κτίρια από το πρόγραμμα Φιλόδημος, όπου ο Δήμος έχει ενταχθεί με πρόταση της διοίκησης. Έτσι, σε συνεργασία με τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου δόθηκε η δυνατότητα να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών μικρού χαρακτήρα εκτός των προαναφερθέντων και σε άλλα συγκροτήματα με προτεραιότητα το 7ο Δημοτικό, το 10ο Δημοτικό, το 17ο Δημοτικό και Ειδικό Δημοτικό, το 2ο Γυμνάσιο, το 9ο Νηπιαγωγείο ήδη από τις 19 Αυγούστου, ημερομηνία που υποδεικνύει τον ένα μήνα όπου, με βάση το νόμο, απαγορεύονται οποιεσδήποτε παρεμβάσεις λόγω της σεισμικής και μετασεισμικής ακολουθίας. Σύμφωνα με το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας (14/8), τις δρομολογημένες εργασίες στα παραπάνω σχολικά συγκροτήματα θα ακολουθήσουν άμεσα το 1ο, 2ο, 3ο και 13ο Δημοτικό, το 4ο και 9ο Γυμνάσιο, καθώς και το 5ο Λύκειο, ενώ η αυτοψία για το 6ο Λύκειο που ολοκληρώθηκε από την ΚτΥπ ΑΕ στις 19/8, καθόρισε τις εργασίες που θα έπρεπε να γίνουν.
Λόγω του επείγοντος (αρχή της νέας σχολικής χρονιάς) στις 14/8, μετά την ολοκλήρωση των αυτοψιών της ΚτΥπ ΑΕ, η Διοίκηση στέλνει ενημέρωση στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, προκειμένου να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες. Ζητά επίσης, δευτεροβάθμιο έλεγχο από την ΚτΥπ ΑΕ και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία, και έτσι αποφασίζει η διοίκηση να αξιοποιήσει και ιδιώτες μηχανικούς για περαιτέρω αξιολόγηση και διερεύνηση.
Με τη διαδικασία αξιολόγησης, στην οποία έγινε και αποκαθαίρεση στοιχείων τοιχοποιίας και επίστρωσης, στα σχολεία που διερευνώνται, προκύπτουν σημαντικά προβλήματα πάντα τοπικού χαρακτήρα.
Από αυτές προκύπτουν σημαντικά προβλήματα στον όροφο του 7ου Δημοτικού, στο 17ο Δημοτικό, Ειδικό Δημοτικό και 15ο και 28ο Νηπιαγωγεία, που πρέπει να αποκατασταθούν. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ζητούν συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) πριν προχωρήσουν στα αναγκαία μέτρα προσωρινής μεταστέγασης των σχολικών μονάδων.
Έτσι, στις 29 Αυγούστου πραγματοποιείται συνεδρίαση της ΔΕΠ, με προεδρεύουσα την Αντιδήμαρχο κα Χριστόγλου (διοίκηση Μπίρμπα) παρουσία και του νέου Δημάρχου κ. Γκίκα και του Αντιδημάρχου κ. Ασημακοπούλου.
Στη συνεδρίαση με εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, βάσει των εκθέσεων της ΚτΥπ ΑΕ και των ιδιωτών, προτείνονται τα σχολεία 1ο Γυμνάσιο, Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο, Ειδικό Δημοτικό, 7ο, 11ο και 17ο Δημοτικό και 15ο και 28ο Νηπιαγωγείο, που πρέπει να μεταστεγασθούν, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης από τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου και του εργολάβου, καθώς και η περαιτέρω διερεύνηση.
Στις 31 Αυγούστου λήγει η θητεία της διοίκησης Μπίρμπα και αρχίζει η διοίκηση Γκίκα, η οποία συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης.
Στις δημαιρεσίες της 8 Σεπτεμβρίου, παρουσία γονέων του Ειδικού Σχολείου και του 1ου Γυμνασίου, τα οποία παρουσιάζουν τα σημαντικότερα προβλήματα, πραγματοποιείται μία παρουσίαση των ενεργειών που έχουν γίνει για την επίλυση των προβλημάτων και τη μετεγκατάσταση των σχολείων.
Συμφωνείται ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο η προτεραιότητα μετεγκατάστασης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου από το 17ο Δημοτικό στο πρώην 15ο Δημοτικό. Κτίριο όπου μετά από προσπάθειες 5 χρόνων της διοίκησης Μπίρμπα, έχει διατηρηθεί ο χαρακτήρας του ως χώρου εκπαίδευσης και έχει κατακυρωθεί από την ΚτΥπ ΑΕ σε εργολάβο (Απρίλιος 2019), για τη μετατροπή του σε σχολείο κατάλληλο για τη στέγαση του Ειδικού Δημοτικού. Στον χώρο αυτό, τα προηγούμενα χρόνια με απόφαση της διοίκησης Καρδαρά το 2013, μετά τη συγχώνευση του 15ου με το 7ο Δημοτικό, είχαν μεταφερθεί υπηρεσίες κοινωνικές και αθλητισμού καθώς και η ομάδα διασωστών Αιγάλεω, που λόγω της εγκατάστασης εργολάβου έχουν αποχωρήσει πρόσφατα. Η εργολαβία έχει καθυστερήσει εξαιτίας του γραφειοκρατικού παραλογισμού για το ιδιοκτησιακό καθεστώς από την ΚτΥπ ΑΕ.
Σε σχέση με το 1ο Γυμνάσιο, όπου η αξιολόγηση καταλληλότητάς του από τη διοίκηση του 2013 της ΚτΥπ (Δρούλιας), και η άρνηση κατεδάφισής του, οδήγησε στη μελέτη που επικαιροποίησε η διοίκηση Μπίρμπα για ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμιση. Ταυτόχρονα, οδήγησε στην αναζήτηση χρηματοδότησης και ένταξης σε πρόγραμμα, μια που η άρνηση της ΚτΥπ να χρηματοδοτήσει τέτοιες διαδικασίες είναι απόρροια της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και της μνημονιακής δέσμευσης για την ελαχιστοποίηση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σχολικών κτιρίων στην Αττική.
Ο σεισμός επιδεινώνοντας προϋπάρχοντα προβλήματα κάνει επιτακτική την ανάγκη μεταφοράς του σχολείου έως τη ριζική ανακατασκευή του ή καλύτερα, όπως είναι σταθερή θέση διεκδίκησης του Δήμου, την κατεδάφισή του και την κατασκευή στον υπάρχοντα χώρο νέου σύγχρονου σχολείου.
Η πρόταση της διοίκησης Γκίκα, που έγινε αποδεκτή στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Σεπτεμβρίου, για προσωρινή μεταστέγασή του στα κτίρια μαθητείας του ΟΑΕΔ επί της οδού Δαρδανελίων, απορρίπτεται δυστυχώς από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.
Έτσι το σχολείο μεταφέρεται σύμφωνα με την μέχρι τώρα απόφαση 10/9, της Διεύθυνσης Β/θμιας ως απογευματινή βάρδια στο 4ο Γυμνάσιο και το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο ως εσπερινή βάρδια στο 4ο Λύκειο.
Τα Δημοτικά σχολεία με απόφαση της Διεύθυνσης Α/θμιας την 11/9, μεταστεγάζονται σε γειτονικά σχολικά κτίρια ως εξής: τμήματα του 7ου Δημοτικού στο πρώην 15ο, το Ειδικό Δημοτικό στο πρώην 15ο, το 11ο Δημοτικό στο πρώην 2ο Λύκειο, το 17ο Δημοτικό στο 2ο Γυμνάσιο και 5ο Δημοτικό και τα 15ο και 28ο Νηπιαγωγεία στο παράρτημα του 22ου Νηπιαγωγείου.