21/12/2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΆΣΗΣ ΩΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 22/12/2021 ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Α. ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΕΕΕΚ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Με δεδομένη τη χρονική περίοδο κατά την οποία αποφασίζονται οι μεταβολές σχολικών μονάδων, ο Δήμος Αιγάλεω προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας την ίδρυση και λειτουργία τουλάχιστον ενός ακόμη ΕΕΕΕΚ μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες, σε μια από τις υπόλοιπες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α-Β-Δ κ.ά. της Περιφέρειας Αττικής).
Η πρόταση μας στηρίζεται:
1) Στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μαθητών είναι το μοναδικό που λειτουργεί στην Περιφέρεια της Αττικής στον Δήμο Αιγάλεω (Γ΄ Αθήνας).
Ξεκίνησε το σχολικό έτος 2009-2010 με περίπου 10 μαθητές.
Το 2014-2015 είχε 28 μαθητές.
Το 2017-2018 είχε 48 μαθητές.
Το 2021-2022 έχει 91 μαθητές και 22 τμήματα.
Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των μαθητών προκαλεί συνθήκες ασφυξίας στο κτιριακό συγκρότημα που συστεγάζεται με το 6ο Γενικό Λύκειο, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο –Λύκειο και το Δημόσιο ΙΕΚ. Το κτιριακό συγκρότημα είναι κατασκευασμένο το 1981 με προδιαγραφές Πολυκλαδικού και έκτοτε έχουν γίνει παρεμβάσεις, προκειμένου να φιλοξενηθούν τα προαναφερόμενα σχολεία. Οι συνεχείς τροποποιήσεις, σε συνδυασμό με το είδος (γενικής παιδείας) και την παλαιότητα του κτιριακού αποθέματος (40 χρόνια ), το έχουν φτάσει στα όριά του, ώστε να μην μπορούν να εξασφαλισθούν περαιτέρω οι εξειδικευμένες προϋποθέσεις και οι απαιτούμενες προδιαγραφές - τόσο για το πλήθος των μαθητών με τις συγκεκριμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (προσβασιμότητα, ειδικοί χώροι, κλπ) όσο και για την απρόσκοπτη λειτουργία των Εκπαιδευτικών, του Eιδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, σε συνθήκες ασφαλείας και ποιοτικής εκπαίδευσης.
2) Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των μαθητών με ειδικές ανάγκες απαιτεί μια νέα χωροθέτηση και δημιουργία σχολείων πλησίον της κατοικίας των μαθητών, έτσι ώστε να μη μεταφέρονται από τη μία άκρη της Αττικής στην άλλη, επιβαρύνοντάς τους με χρονοβόρες μετακινήσεις. Η εξέταση των στοιχείων προέλευσης της κατοικίας των μαθητών καταδεικνύει την ανάγκη λειτουργίας νέων σχολείων, που μερικά από αυτά αν και έχουν ιδρυθεί με ΦΕΚ 1856/13-09-2007 όπως το ΕΕΕΕΚ Ελληνικού (για τυφλούς με πρόσθετες αναπηρίες μαθητές στις εγκαταστάσεις της ΑΜΥΜΩΝΗΣ) δεν έχουν λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται μαθητές όπως όπως στις υπάρχουσες σχολικές αίθουσες, χωρίς προδιαγραφές και να δημιουργούνται μεγάλα συγκροτήματα με πολλούς κινδύνους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε δήμους από όπου προέρχονται οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω: Αθήνας (Γκύζη-Ιλίσια-Γουδή-Παγκράτι-Πατήσια), Γαλατσίου, Δάφνης, Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Κορωπίου, Αχαρνών, Ν. Ιωνίας, Βούλας ,Κερατσινίου, Περάματος, Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Ιλίου, Περιστερίου, Χαϊδαρίου κ.ά.
Β.ΑΜΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΕΕΕΚ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΡΥΘΕΙ ΜΕ ΦΕΚ: ΕΕΕΕΚ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΦΕΚ 1856/13-09-2007,ΕΕΕΕΚ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΦΕΚ Β΄2702/02-07-2019
Ζητάμε την άμεση λειτουργία των συγκεκριμένων ΕΕΕΕΚ, προκειμένου να λειτουργήσει σε κατάλληλες συνθήκες το συγκρότημα της οδού Ορυζομύλων που φιλοξενεί το ΕΕΕΕΚ του Αιγάλεω (Δευτεροβάθμια) και τρία Ειδικά Σχολεία της Πρωτοβάθμιας (Ειδικό Δημοτικό για Παιδιά με Κινητικά Προβλήματα, Ειδικό Δημοτικό Εκπαίδευσης Παιδιών στο Φάσμα του Αυτισμού, Ειδικό Νηπιαγωγείο στο Φάσμα του Αυτισμού), σε δύσκολες συνθήκες συστέγασης, λόγω των απαιτούμενων προδιαγραφών των συγκεκριμένων σχολείων.
Οι Εκπαιδευτικοί, το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό δίνουν καθημερινό αγώνα προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα σε συνθήκες ασφαλείας και ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια εν μέσω πανδημίας.
Το ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω έχει 142 μαθητές που προέρχονται από τους Δήμους
Αθήνας, Περιστερίου, Καματερού, Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων, Αγ. Βαρβάρας, Ιλίου, Φυλής (Ά. Λιοσίων)Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου και Αιγάλεω.
Η προγραμματισμένη μεταστέγαση των δύο σχολείων του Αυτισμού, αίτημα του Δήμου από το 2008 (στο πρώην 2ο Λύκειο) με ευθύνη της ΚΤΥΠ ΑΕ δεν έχει πραγματοποιηθεί (είναι έτοιμη η μελέτη αναδιαρρύθμισης από το 2014, έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια και τεύχη δημοπράτησης και είχαμε έγγραφη δέσμευση ότι θα δημοπρατηθεί το έργο στο πρόγραμμα του 2015), αλλά δυστυχώς για μια ακόμη φορά η ΚΤΥΠ αθέτησε τον σχεδιασμό της. Ο σεισμός τον Ιούλιο του 2019 δεσμεύει πλέον το κτίριο για τις ανάγκες στέγασης του 11ου Δημοτικού, μέχρι να κατασκευαστεί το νέο σχολείο.