-

-

12 Δεκ 2022

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ

 





12.12.2022

Σεισμός και Σχολεία

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για το σοβαρό αυτό θέμα που επηρεάζει, δυστυχώς ακόμη, τη ζωή της πόλης μας, είναι χρήσιμο να παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία των ενεργειών και των δράσεων που είχαν πραγματοποιηθεί.

Τα δεδομένα

Ο σεισμός στις 19 Ιουλίου 2019  που χτύπησε την πόλη μας,( τη βρήκε σε μια μεταβατική περίοδο αλλαγής διοίκησης λόγω εκλογών), με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή περιοχών της,  χίλιες περίπου αιτήσεις για εξέταση κατοικιών, εκ των οποίων το 10% περίπου με σημαντικά προβλήματα.

Ο Δήμος Αιγάλεω (διοίκηση Μπίρμπα) αντέδρασε άμεσα για την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα στα σχολεία. Έτσι το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουλίου η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εξετάζει το 7ο Δημοτικό, που στέγαζε το καλοκαιρινό camp, τα αθλητικά κέντρα και άλλα δημοτικά κτίρια.

Η διοίκηση και η Τεχνική Υπηρεσία επικοινωνούν με τις αντίστοιχες υπηρεσίες, για εξέταση σπιτιών με το Υπουργείο Υποδομών και σχολείων με την Κτ.Υπ. Α.Ε., που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαπίστωση καταλληλότητας ή μη των σχολικών κτιρίων.

Από 22 έως 29 Ιουλίου η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου πραγματοποιεί ελέγχους σε όλα τα σχολεία της πόλης, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλα δημόσια κτίρια συνάθροισης.

Ο Δήμος υποδεικνύει στην ΚτΥπ Α.Ε. 12 σχολικά συγκροτήματα που θέλουν περαιτέρω διερεύνηση. Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος της   ΚτΥπ Α.Ε. αναδεικνύει προβλήματα τοπικού χαρακτήρα επί των κτιρίων, που θέλουν αποκατάσταση. Θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικά τα προβλήματα στο 1ο Γυμνάσιο, Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο και στο 11ο Δημοτικό.

Είχαμε την τύχη να υπάρχει ενεργή σύμβαση και εργολαβία, για τα σχολικά κτίρια από το πρόγραμμα Φιλόδημος, όπου ο Δήμος έχει ενταχθεί με πρόταση της διοίκησης. Έτσι, σε συνεργασία με τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου δόθηκε η δυνατότητα να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών μικρού χαρακτήρα εκτός των προαναφερθέντων και σε άλλα συγκροτήματα με προτεραιότητα το 7ο Δημοτικό, το 10ο Δημοτικό, το 17ο Δημοτικό και Ειδικό Δημοτικό, το 2ο Γυμνάσιο, το 9ο Νηπιαγωγείο ήδη από τις 19 Αυγούστου, ημερομηνία που υποδεικνύει τον ένα μήνα όπου, με βάση το νόμο, απαγορεύονται οποιεσδήποτε παρεμβάσεις λόγω της σεισμικής και μετασεισμικής ακολουθίας. Σύμφωνα με το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας (14 Αυγούστου), τις δρομολογημένες εργασίες στα παραπάνω σχολικά συγκροτήματα θα ακολουθήσουν άμεσα το 1ο, 2ο, 3ο και 13ο Δημοτικό, το 4ο και 9ο Γυμνάσιο, καθώς και το 5ο Λύκειο, ενώ η αυτοψία για το 6ο Λύκειο που ολοκληρώθηκε από την ΚτΥπ Α.Ε. στις 19 Αυγούστου καθόρισε τις εργασίες που θα έπρεπε να γίνουν.

Λόγω του επείγοντος (αρχή της νέας σχολικής χρονιάς) στις 14 Αυγούστου, μετά την ολοκλήρωση των αυτοψιών της ΚτΥπ Α.Ε., η Διοίκηση στέλνει ενημέρωση στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, προκειμένου να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες. Ζητά επίσης, δευτεροβάθμιο έλεγχο από την ΚτΥπ Α.Ε. και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία, και έτσι αποφασίζει η διοίκηση να αξιοποιήσει και ιδιώτες μηχανικούς για περαιτέρω αξιολόγηση και διερεύνηση.

Με τη διαδικασία αξιολόγησης, στην οποία έγινε και αποκαθαίρεση στοιχείων τοιχοποιίας και επίστρωσης, στα σχολεία που διερευνώνται, προκύπτουν σημαντικά προβλήματα πάντα τοπικού χαρακτήρα.

Από αυτές προκύπτουν σημαντικά προβλήματα στον όροφο του 7ου Δημοτικού, στο 17ο Δημοτικό, Ειδικό Δημοτικό και 15ο και 28ο Νηπιαγωγεία, που πρέπει να αποκατασταθούν. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ζητούν συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) πριν προχωρήσουν στα αναγκαία μέτρα προσωρινής μεταστέγασης των σχολικών μονάδων.

Έτσι, στις 29 Αυγούστου πραγματοποιείται συνεδρίαση της ΔΕΠ, με προεδρεύουσα την Αντιδήμαρχο κα Χριστόγλου (διοίκηση Μπίρμπα) παρουσία και του νέου Δημάρχου κ. Γκίκα και του Αντιδημάρχου κ. Ασημακοπούλου.

Στη συνεδρίαση με εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, βάσει των εκθέσεων της ΚτΥπ ΑΕ και των ιδιωτών, προτείνονται τα σχολεία 1ο Γυμνάσιο, Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο, Ειδικό Δημοτικό, 7ο, 11ο και 17ο Δημοτικό και 15ο και 28ο Νηπιαγωγείο, που πρέπει να μεταστεγασθούν, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης από τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου και του εργολάβου, καθώς και η περαιτέρω διερεύνηση.

Σε σχέση με το 1ο Γυμνάσιο, όπου η αξιολόγηση καταλληλότητάς του από τη διοίκηση (Δρούλια)  της  ΚτΥπ το 2013 και η άρνηση κατεδάφισής του, οδήγησε στη μελέτη που επικαιροποίησε η διοίκηση Μπίρμπα για ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμιση. Ταυτόχρονα, οδήγησε στην αναζήτηση χρηματοδότησης και ένταξης σε πρόγραμμα, μια που η άρνηση της ΚτΥπ Α.Ε. να χρηματοδοτήσει τέτοιες διαδικασίες είναι απόρροια της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και της μνημονιακής δέσμευσης για την ελαχιστοποίηση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σχολικών κτιρίων στην Αττική.

Στις 31 Αυγούστου λήγει η θητεία της διοίκησης Μπίρμπα και αρχίζει η διοίκηση Γκίκα, η οποία συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης οι οποίες δυστυχώς 3 χρόνια μετά δεν έχουν ευοδωθεί.

Η Ανάπλαση Αιγάλεω συνέχισε από τη θέση της αντιπολίτευσης, με επανειλημμένες ερωτήσεις και προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη νέα Διοίκηση του δήμου, τον έλεγχο και την επιτάχυνση  των διαδικασιών αποκατάστασης των σχολείων αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλίες από κοινού με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους Συλλόγους Γονέων για κινητοποιήσεις και διεκδίκηση των απαραίτητων κονδυλίων.

  Όπως είναι γνωστό, η Αυτοδιοίκηση  έχει υποστεί από τις νεοφιλελεύθερες  μνημονιακές  πολιτικές  τις μεγαλύτερες απώλειες από οποιονδήποτε άλλον  τομέα του Δημοσίου, -65% από το 2010.Οι επιχορηγήσεις δε των Δήμων για τα σχολεία έχουν περικοπεί κατά 64%.Οι διαρκείς πολιτικές λιτότητας και μείωσης των δημοσίων δαπανών επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη θέση της .Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη γήρανση των κτιριακών υποδομών και τη γραφειοκρατική μέγγενη έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η ολοκληρωμένη συντήρηση των σχολείων. Παρά τον υπερδιπλασιασμό κατά την διάρκεια της θητείας μας 2014-2019 του ποσού των επιχορηγήσεων με ίδιους πόρους, με δεδομένα τα ισχνά οικονομικά μας, και παρά την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (Φιλόδημος ,ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, Περιφέρεια Αττικής)οι ανάγκες παραμένουν τεράστιες και τα προβλήματα συσσωρεύονται και λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και της πανδημίας ( αυξημένες ανάγκες καθαριότητας κλπ). Τέλος θα ήθελα να επισημάνω την απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική η οποία κάθε φορά που συμβαίνει κάποιο ατύχημα σε σχολείο σπεύδει να ρίξει τις ευθύνες στη Τοπική Αυτοδιοίκηση επικαλούμενη τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ που το κεντρικό κράτος φρόντισε να αποκεντρώσει (!) χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Δυστυχώς χωρίς γενναία κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού, σύγχρονα ενεργειακά  αναβαθμισμένα και  ασφαλή σχολεία δεν μπορούν να εξασφαλιστούν. Βέβαια αυτό είναι θέμα Εθνικής κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία  γενικότερα.  

                                                                                                        Γιάννα Χριστόγλου 

                                                                                                         Δημοτική Σύμβουλος

                                                                                                         πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας