-

-

9 Ιουλ 2023

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 

 

 

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες

Στις εκλογές του Οκτώβρη, θα κάνουμε τις επιλογές μας που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της περιοχής μας, την επίτευξη ή όχι βιώσιμης περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, σύμφωνα και με την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ.

Προτεραιότητες της πολιτικής μας διεκδίκησης είναι η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών και η εφαρμογή επιτέλους του άρθρου102 του Συντάγματος, δηλαδή ότι οι ΟΤΑ ασκούν όλες τις δημόσιες τοπικές πολιτικές, χωρίς αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, με διασφαλισμένους τους αναγκαίους πόρους. Να συγκλίνουμε και εμείς με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 11% του ΑΕΠ (έναντι 3,5% συμμετοχής στο ΑΕΠ της χώρας μας).

Αντιμετωπίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις

Οι πολλαπλές κρίσεις, οικονομική, κλιματική, ενεργειακή, δημογραφική, απαιτούν ένα συγκροτημένο σχεδιασμό άμεσων και μακροπρόθεσμων  παρεμβάσεων.

Οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που δημιουργήθηκαν έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην πόλη μας. Το υψηλό ποσοστό ανεργίας, η γήρανση του πληθυσμού, παρά την αιμοδότηση με νεανικό πληθυσμό από το ΠΑ.Δ.Α. (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), το μεταβιομηχανικό Αιγάλεω που επιδιώκουμε να είναι τόπος καινοτομίας και πολιτιστικός προορισμός, καθώς και οι τεκτονικές αλλαγές στον Ελαιώνα, διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο κοινωνικών αναγκών.

Απαιτείται διαφανής και αποτελεσματική διοίκηση, όπως το 2018  (ΑΝΑΠΛΑΣΗ - Δ.  Μπίρμπας), που χάρισε στον Δήμο Αιγάλεω το πρώτο βραβείο, μεταξύ των ελληνικών Δήμων, χρηστής διακυβέρνησης μετά από διαγωνιστική αξιολόγηση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτά είναι τα εχέγγυα της προσπάθειας μας για υλοποίηση του σχεδίου που προτείνουμε για την πόλη.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ είναι το Αιγάλεω να γίνει μια πόλη βιώσιμη και φιλική για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, αλληλέγγυα και συμπεριληπτική, συμμετοχική, δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή, με αρμονική συνύπαρξη των χρήσεών της μεταξύ καταστημάτων, επιχειρήσεων και κατοίκων. Δήμος που θα λειτουργεί με Δημοκρατία και διαφάνεια, με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών της.

Θέλουμε μια πόλη που η ποιότητα της καθημερινής ζωής της θα έχει υψηλό δείκτη στα τρία Α- Αλληλεγγύη, Αξιοπρέπεια, Ασφάλεια, για όλες και όλους και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (ΑμεΑ κ.λπ.), που σημαίνει ασφαλείς και προσβάσιμες κτιριακές υποδομές (σχολεία, δημόσια κτίρια, δρόμοι και πεζοδρόμια, πλατείες, αθλητικοί – πολιτιστικοί χώροι),κοινωνικά αλληλέγγυα με δομές και υπηρεσίες, φιλική στα ζώα.

Μια πόλη που θα προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει το μέλλον:

1. Τις μεγάλες αλλαγές χρήσεων στον Ελαιώνα (Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων – Γήπεδο κλπ) που θα συμπαρασύρουν τη λειτουργία της.

2. Την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με την προετοιμασία των κατοίκων και των
επιχειρήσεών της, για να γίνει τόπος καινοτομίας - με τη συνεργασία των αξιόλογων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της και του κοινωνικού κεφαλαίου της - και πολιτιστικός προορισμός (Μουσείο Βιομηχανικού Πολιτισμού στο Μπαρουτάδικο, ίχνη Αρχαίας Ιεράς Οδού, εκθέματα και γέφυρα Κηφισού στους σταθμούς Μετρό, πάρκο Ελαιών, Μουσεία της πόλης, φεστιβάλ κ.λ.π).

3. Την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις υποδομές της απέναντι στην κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές (έχουμε έναν σημαντικό σεισμό κάθε 20 χρόνια).

4. Μια κυκλική πόλη ελαχιστοποίησης των αποβλήτων, της ανακύκλωσης με ανάκτηση στην πηγή, με ενεργειακή κοινότητα που θα εξασφαλίζει αυτονομία και στήριξη στους ασθενέστερους. Προτεραιότητα κάθε λειτουργίας της, ο σεβασμός και η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος, στα Άλση, τις πλατείες και τους δρόμους της.

5. Με Δημοκρατία, ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς(Διαβουλεύσεις, Συμμετοχικός προϋπολογισμός,, Τοπικά Συμβούλια, Τοπικά δημοψηφίσματα κλπ.) και των Δημοτικών Οργάνων στη λήψη των αποφάσεων βάσει των αρχών της χρηστής διοίκησης, με καταπολέμηση του πελατειακού συστήματος, περιορισμό των απ’ ευθείας αναθέσεων, κατάργηση της μη δημοσιοποίησης τους και ολοκλήρωση των ψηφιακών – ηλεκτρονικών λειτουργιών και υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών.

Για να υπερβούμε το σήμερα

Δεν υποτιμούμε την προσπάθεια κανενός, αλλά ήταν δυστυχώς μια χαμένη τετραετία. Τα όποια θετικά αφορούν στην συνέχεια και επέκταση κάποιων προγραμμάτων και δράσεων που είχαμε ξεκινήσει, όπως Κέντρο Επιχειρηματικότητας (hub), Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κέντρο Κοινότητας, φιλοζωικές δράσεις κ.ά.

Έχουμε μια ανερμάτιστη διοίκηση χωρίς σχέδιο, με κυρίαρχη την πελατειακή αντίληψη και στοιχεία αυταρχισμού (παράδειγμα προς αποφυγή η στάση του Δήμαρχου κόντρα σε ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από εισηγήσεις μας, για το 9ο Δημοτικό, κτίριο Ζαμπέτα, που οδήγησε στην έξωση και την συστέγαση του με το 14ο με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία 200 παιδιών και των οικογενειών τους). Η μεγάλη καθυστέρηση στα σεισμόπληκτα (15ο και 28ο Νηπιαγωγείο, 7ο, 11ο, 17οΔημοτικό, Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, 1ο Γυμνάσιο, Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο) αποτελεί κυρίως ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και ανεπάρκειας της Διοίκησης του Δήμου. Χαρακτηριστική τακτική της, η προσπάθεια ιδιοποίησης των έργων που ξεκινήσαμε (περιμετρικός Άλσους, γήπεδο Εδέσσης, πυλώνες ΔΑΚ, υποσταθμός και κοινωνικές δομές κάτω από τις κερκίδες του “Σταύρος Μαυροθαλασσίτης”, σχολικές αυλές κ.λ.π). Στα εγκαίνια των περισσοτέρων δεν προσκλήθηκε ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο! Μια διοίκηση υπερκοστολογημένων απευθείας αναθέσεων σε προμήθειες και εκδηλώσεις, πολλές φορές χωρίς δημοσιοποίηση, αξιοποιώντας τις αντισυνταγματικές κυβερνητικές ρυθμίσεις, όπως έκρινε το ΣτΕ.

Πορευτήκαμε αυτή την περίοδο, κάτι που διαπιστώνεται  εύκολα  στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, με βάση τη διαχρονική αρχή της παράταξής μας ότι  «Εχθρός μας είναι τα προβλήματα και οι πολιτικές που τα δημιουργούν και όχι οι αντίπαλες παρατάξεις του Δ.Σ.», στηρίξαμε καθετί θετικό για την πόλη, αλλά βρεθήκαμε δίπλα και σε δίκαιες διεκδικήσεις και αγώνες φορέων της περιοχής  μας. Κορυφαία στιγμή της δομικής προγραμματικής αντιπολίτευσης που ασκήσαμε στην Διοίκηση ήταν η αποδοχή από το Δημ. Συμβούλιο ομόφωνα της πρότασης μας για αύξηση 60% των δημοτικών τελών σε πολυκαταστήματα και οχλούσες επιχειρήσεις και ελαφρά μείωση σε μικρά καταστήματα και επιχειρήσεις, διατηρώντας τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην ευρύτερη περιοχή.

Είμαστε μια παράταξη με βαθιές ρίζες στην πόλη μας, το Αιγάλεω, ρίζες που κρατούν, πριν τη δικτατορία, από την εποχή του αείμνηστου Σταύρου Μαυροθαλασσίτη (του καλύτερου Δημάρχου της πόλης), όπου οι οικισμοί έγιναν πόλη. Είμαστε η συνέχεια της περιόδου της Ανάπλασης (Γιάννης Μυστακόπουλος) των δημοτικών περιόδων 1986-90και 1994 - 2002, των αγορών γης και των έργων που κάλυψαν σε σημαντικό βαθμό τις κοινωνικές ανάγκες της πόλης και της προηγουμένης μνημονιακής περιόδου, της Ανάπλασης (Δημήτρης Μπίρμπας) που παρά τις σημαντικές μειώσεις των πόρων, τις όποιες αστοχίες μας και την εικόνα οικονομικής αδυναμίας και λειτουργικής ανεπάρκειας που παραλάβαμε από τη διοίκηση Καρδαρά (κλειστό κολυμβητήριο, μη λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας, 11.500!!! οφειλόμενα ρεπό, υπολειτουργούσες υποδομές, εκατοντάδες τόνοι απορριμμάτων στον χώρο καθαριότητας και σε περιφερειακούς χώρους κ.λ.π.),

επιλύσαμε χρόνια πολεοδομικά προβλήματα (προώθηση πράξεων εφαρμογής Ελαιώνα),

εξυγιάναμε οικονομικά τον Δήμο (παραδώσαμε 17.000.000€ έναντι 5.500.000€ που παραλάβαμε, 13.000.000€ θα παραδώσει, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η διοίκηση Γκίκα),

βελτιώσαμε την εικόνα της πόλης σε καθαριότητα και πράσινο, επαναλειτουργήσαμε το κολυμβητήριο, τη δημοτική συγκοινωνία, βελτιώσαμε, στο μέτρο του οικονομικά δυνατού, γηρασμένες σχολικές και αθλητικές υποδομές,

δρομολογήσαμε έργα 25.000.000€ που ολοκληρώθηκαν και ολοκληρώνονται χωρίς καμιά επιβάρυνση του πολίτη, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα ευρωπαϊκής και εθνικής χρηματοδότησης. Ενδεικτικά: περιμετρικός άλσους, γήπεδο Εδέσσης, πυλώνες ηλεκτροφωτισμού ΔΑΚ Σουλίου, πυρασφάλεια και υποσταθμός ΔΕΗ στο γήπεδο Στ. Μαυροθαλασσίτης, αθλητικοί χώροι στο πρώην πολυκλαδικό, Σινέ Τιτάν, αντικατάσταση ηλεκτροφωτισμού Ιεράς Οδού, Άλσους, πλατειών, παρόδων Κηφισού, διαμόρφωση χώρων για κοινωνικές δομές κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου επί της Θηβών, σχολικές αυλές και παιδικές χαρές. Δυστυχώς κάποια δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, όπως ο παιδικός σταθμός στο Πατινάζ, η ενεργειακή αναβάθμιση του Π.Κ. Γιάννης Ρίτσος, του Δημαρχείου και των παιδικών σταθμών, η ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού κέντρου, πλατειών κλπ, ενώ η αδιαφορία της σημερινής διοίκησης είχε ως αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν οι αγορές γης (οικόπεδο Σταλίκα, υπόλοιπο Τιτάν).

Μπροστά στις επιλογές του Οκτώβρη

Ο λαός του Αιγάλεω μας γνωρίζει όλες και όλους, γνωρίζει ότι παρά τις όποιες αστοχίες και παραλείψεις μας και ανεξάρτητα από τη θέση ευθύνης που είχαμε σε όλη την πορεία μας, ως ΑΝΑΠΛΑΣΗ, πυξίδα  μας ήταν πάντα η επίλυση των προβλημάτων της πόλης, η βελτίωση της ζωής των κατοίκων, της εικόνας και της λειτουργίας του Δήμου μας.

Οι, μέχρι σήμερα, τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις έχουν ασκήσει διοίκηση τα τελευταία χρόνια στον Δήμο μας, με απτά και συγκρίσιμα αποτελέσματα για την πόλη:

Το 2010 – 14 η Νέα Εποχή (κ. Καρδαράς, σήμερα επικεφαλής ο τότε αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Σκλαβούνος)

Το 2015 – 19 η Ανάπλαση (Δ. Μπίρμπας)

Το 2020 – 23 η Συμμαχία για το Αιγάλεω (κ. Γκίκας)

Η κρίση είναι δική σας.

 

Η πρόσκληση - πρόταση που σας απευθύνουμε είναι να κάνουμε μαζί,

από σήμερα με την παρουσία και τις προτάσεις σας,

στις 8 Οκτώβρη με τη ψήφο και μετά με τους αγώνες μας, 

το ταξίδι για το Αιγάλεω που ονειρευόμαστε και μας αξίζει,

από το Α ως το Ω του.  

Δεν περισσεύει κανείς.