-

-

2 Ιουλ 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

 

                                                                                                                                                 02.07.2023

 

        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πέραν των ερωτήσεων μας σε προηγούμενα Δ.Σ. για την εξέλιξη των έργων στα σεισμόπληκτα σχολεία και τη φύλαξη των εκπαιδευτικών και αθλητικών χώρων του πρώην πολυκλαδικού,                              στην συνεδρίαση της 13ης Ιουνίου                                                                                                           που είχε ως μοναδικό θέμα τις προγραμματικές συμβάσεις που πρότεινε ο Δήμος Αιγάλεω στους όμορους Δήμους (Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Αγία Βαρβάρα, Ίλιον) για την συνέχεια της διοικητικής υποστήριξης τους στην Υπηρεσία Πολεοδομίας λόγω αδυναμίας τους στην άσκηση της αρμοδιότητας ( ελλείψεις που έχουν σε ειδικότητες μηχανικών), το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση μας αποφάσισε ότι:

Δεν εγκρίνει τους προτεινόμενους όρους για την σύναψη Σύμβασης Διαδημοτικής Συνεργασίας προς υποστήριξη της Υ.ΔΟΜ. του Δήμου Αιγάλεω με τους όμορους Δήμους που εξυπηρετούνται από αυτήν. Θέτει ως προϋπόθεση για την στοιχειώδη άσκηση της αρμοδιότητας από τον Δήμο Αιγάλεω, την κάλυψη των ελάχιστων θέσεων και ειδικοτήτων που ζητά με έγγραφο της η Υ.ΔΟΜ. Αιγάλεω.

Την πρόταση ψήφισαν οι παρατάξεις «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» (Μπίρμπας), «Νέα Εποχή» (Σκλαβούνος) και «Άλλη Πρόταση για το Αιγάλεω» (Σάμιος).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» (Δάγκα) δήλωσε πως δεν εγκρίνει την σύναψη της σχετικής σύμβασης και πως διεκδικεί την ύπαρξη & συγκρότηση Υ.ΔΟΜ. σε κάθε Δήμο (χωρίς να απαντά τι γίνεται μέχρι τότε)

Μειοψήφησαν οι παρατάξεις «Συμμαχία για το Αιγάλεω» (Γκίκας) και Αιγάλεω – Πρώτη Δύναμη» (Π. Μερκουράκη-Νικολούδη), οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της σύναψης σύμβασης Διαδημοτικής Συνεργασίας για την υποστήριξη της Υ.ΔΟΜ. του Δήμου Αιγάλεω, με τους προτεινόμενους όρους.

 Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Ιουνίου,                                                                                       τέθηκε και συζητήθηκε, μετά από ερώτησή μας, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε σχέση με τη λειτουργία του 9ου και 14ου Δημοτικών, μετά από την πρόταση του Δ/ντη Π/θμιας Εκπ/σης Γ΄ Αθήνας στην συνάντησή του με τους γονείς, για διπλή βάρδια για την ασφαλή συστέγαση των σχολείων.

Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμιά ενημέρωση για το θέμα και εμμένει στην απόφασή του για συστέγαση των 2 σχολείων σε πρωινή βάρδια (πάρα τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου).

Αφού αναδείξαμε τον κυβερνητικό σχεδιασμό που μαθηματικά οδηγεί σε συγχώνευση των δύο (2) σχολείων, σχεδιασμό που υπηρέτησε με πράξεις και παραλείψεις ο Δήμαρχος, με «απόλυτη συνέπεια», ζητήσαμε να αποφασίσουμε:

-Την επικαιροποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα,

-την άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για επίταξη του 9ου (κτίριο Ζαμπέτα) ως μοναδικού χώρου,

-την απόρριψη της συστέγασης γιατί οι χώροι δεν πληρούν σε καμία περίπτωση τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το Υπουργείο Παιδείας,

-την επιτάχυνση των διαδικασιών της απαλλοτρίωσης κτηρίου Ζαμπέτα και

-την άμεση συνάντηση με πρωτοβουλία του Δήμου με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της επίταξης πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Το Προεδρείο και ο Δήμαρχος, αφού αρνήθηκαν την ανάγκη επικαιροποίησης και λήψης νέας απόφασης, μετά από παρέμβαση των παρατάξεων, των συλλόγων γονέων και των εκπαιδευτικών, στο τέλος την αποδέχτηκαν και δεσμεύτηκαν για άμεση συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου με την κυβέρνηση. Αναμένουμε την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης, σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν κινήσεις και μέσα στο καλοκαίρι.

 Στην συνεδρίαση καταθέσαμε και τις εξής ερωτήσεις:

1. Γιατί δεν ήρθαν προς συζήτηση και απόφαση οι όροι διενέργειας του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού ενεργειακής αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και αντικατάστασης των λαμπτήρων με LED, όπως είχε δεσμευτεί η Διοίκηση, όταν παίρναμε την απόφαση για την σύναψη δανείου με το ΤΠΔ; Μετά τις παλινωδίες απαντήσεων του Δημάρχου – «δεν είναι αναγκαίο», «δεν το είπαμε έτσι» - και την έντονη αντίδραση όλων των παρατάξεων, στην πρόταση μας που συνδιαμορφώσαμε και με παρέμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων και των άλλων παρατάξεων, για εκ νέου συζήτηση του θέματος, ο Δήμαρχος απάντησε ότι έχει ήδη αναρτηθεί ο διαγωνισμός στην Εφημερίδα της ΕΕ !!!

 2. Γιατί δεν έχουν παρουσιαστεί και συζητηθεί στο ΔΣ οι μελέτες για τα έργα:

Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, έργο 6.500.000€, κατασκευή του 1ου Γυμνασίου, έργο 5.500.000€ για τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δώσει καταρχήν έγκριση για τη σύναψη δανείων με αποπληρωμή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;

Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιαστούν στις παρατάξεις και θα συζητηθούν άμεσα. Ελπίζουμε να μην δούμε την προκήρυξη τους στον αέρα όπου δεν θα έχουμε κανένα περιθώριο παρέμβασης για τυχόν αστοχίες.

 3. Γιατί δεν υπάρχει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, κωδικός για την προμήθεια ΜΑΠ (μέσων ατομικής προστασίας) των εργαζομένων για το 2023; Ο Δήμαρχος απάντησε ότι γνωρίζει το θέμα κι ότι θα το φέρει στην επόμενη αναμόρφωση.