-

-

23 Δεκ 2009

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜ. ΜΠΙΡΜΠΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (21/12) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/12/2009



Κύριε Δήμαρχε
Ερχόμαστε να συζητήσουμε τον τελευταίο προϋπολογισμό της περιόδου. Ένα προϋπολογισμό που δυστυχώς επιβεβαιώνει τους χαρακτηρισμούς που έχουμε δώσει στη Διοίκηση σας, ως «Διοίκηση χρεών, πελατειακής αντίληψης και απουσίας αναπτυξιακού σχεδιασμού». Διοίκησης του «βλέποντας και κάνοντας και ο θεός βοηθός».
Τι λέει ο προϋπολογισμός:

• Ότι σε 7 χρόνια πήρατε 6+ 1(που σας αφήσαμε), δάνεια ύψους 16.000.000€, ετοιμάζεστε δε να πάρετε μέσα στο νέο έτος, για φετινές ανάγκες, άλλο ένα 6.000.000€ (+ 8.000.000€ «μαξιλάρι», 14.000.000€ για δάνεια στον προϋπολογισμό του 2010), όλα αυτά για λειτουργικές δαπάνες, χωρίς αγορά ενός τετραγωνικού μέτρου γης. Ενώ για τοκοχρεολύσια πληρώνουμε 3.000.000€ το 2009 και θα πληρώσουμε 3.950. 000€ το 2010. Τοκοχρεολύσια που αφορούν κατά 90% και 95% δάνεια ,που πήρατε ως Διοίκηση.

• Είστε η μοναδική Διοίκηση στην Ιστορία της πόλης, που «κατόρθωσε» να αφήσει απλήρωτους για οκτάμηνο εργαζόμενους και να έχει «κρυφό χρέος» στο τέλος του 2008 (Εισηγητική Έκθεση Απολογισμού), 10.000.000€, υποχρεώσεις σε εργαζόμενους στα Δικαστήρια.

Αλήθεια πόσο υπολογίζεται ότι θα είναι το «κρυφό χρέος» το 2009 και το 2010; Ξέρετε πόσο είναι το 2009 ή θα το μάθουμε στον απολογισμό του 2009 το Σεπτέμβρη του 2010;
Έχουμε λοιπόν 0 (μηδέν) επενδυτικά δάνεια , 0 (μηδέν) αγορές γης , 0 (μηδέν) σχεδιασμός για αγορά γης , με αποτέλεσμα να χάνουμε οικόπεδα (Μερκουράκη, χώροι Ελαιώνα κλπ) .Εκατοντάδες εργαζόμενοι με ελαστική μορφή εργασίας, με δεκάδες αιτήσεις στα Δικαστήρια και με όλους, μόνιμους και προσωρινούς σε εκκρεμότητες οικονομικών υποχρεώσεων.
Είναι δείγμα της ανεύθυνης διαχείρισης που πραγματοποιήσατε. Θα με ρωτήσετε ότι καλά δεν κάναμε τίποτα σωστό, όλα λάθος;
Σας απαντούμε φυσικά και κάνατε, υλοποιήσατε έργα, που είχαμε μελετήσει τις περισσότερες φορές και σε αρκετές περιπτώσεις με εξασφαλισμένους πόρους, σε οικόπεδα που είχαμε αγοράσει. Βελτιώσατε κάποιες υπηρεσίες Νομικών Προσώπων, διατηρήσατε ή υποβαθμίσατε κάποιες κοινωνικές παροχές, αποδιαρθρώσατε τα τεχνικά συνεργεία, διαλύσατε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (7 χρόνια και δεν στείλατε ένα συνεργείο να καταγράψει τους νέους χώρους ,για δημοτικά τέλη, που οικοδομούνται στον Ελαιώνα, απλώς περιμένετε να έλθουν ), υποβαθμίσατε την καθαριότητα και το πράσινο, ξεχάσατε τη Δημοτική Συγκοινωνία, αφήσατε την λειτουργία των παιδικών σταθμών στον αέρα και στον πατριωτισμό των απλήρωτων εργαζόμενων, μετασχηματίσατε με 500.000€ χρέος, σε κοινωφελή την υγιή κερδοφόρο Δημοτική επιχείρηση που σας παραδώσαμε, , χωρίς να την αναπτύξετε στοιχειωδώς. Καταργήσατε το δυνητικό περιβαλλοντικό τέλος αντί να διορθώσετε ατέλειες του, χαρίζοντας εκατομμύρια € στις μεγάλες επιχειρήσεις και στερώντας από τον Δήμο ένα ουσιαστικό εργαλείο οικονομικών και αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Έτσι σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης που απαιτεί ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης σε τοπικό επίπεδο, εσείς προσπαθήσατε απλώς στην καλύτερη περίπτωση, να διατηρήσετε ότι βρήκατε. Παρ’ ότι παραλάβατε, Κοινωνική υπηρεσία και ένα Συμβουλευτικό Κέντρο, Δημοτικά Ιατρεία, Δίκτυο ΚΑΠΗ και Παιδικών Σταθμών, δεν τα αναβαθμίσατε και πολλές φορές υποβαθμίσατε τις υπηρεσίες τους και αυτό είναι ανεξάρτητο από τους εργαζόμενους και τις προσπάθειες των επιμέρους Διοικήσεων. Είναι αποτέλεσμα συνολικής σας, έλλειψης πολιτικής, έλλειψης σχεδιασμού και προτεραιοτήτων, έλλειψης χρηματοδότησης.
Επαίρεστε ότι το στοιχειώδες τεχνικό πρόγραμμα που υλοποιήσατε είχε εξασφαλισμένους πόρους, αλήθεια που δαπανήθηκαν τα ποσά των 15.000.000€, που έχετε εισπράξει από ΣΑΤΑ στην επταετία 2003-2009 και τα 16.000.000€ των Δανείων που έχετε πάρει ως σήμερα, χώρια τα χρέη σε προμηθευτές και εργαζόμενους που ξεπερνούν τα 10.000.000€ ;
Λόγω ανεύθυνης διαχείρισης, για την κάλυψη μισθοδοσίας πελατειακών προσλήψεων ( διμήνων παλιότερα , έργου μετά), για παράτες και εκδηλώσεις και προφανώς λόγω αδυναμίας και κακής ιεράρχησης λοιπών αναγκών.
Έχοντας προ πολλού πάρει διαζύγιο με την αλήθεια στις εξαγγελίες (θυμάστε τις προεκλογικές αφίσες για τους πυλώνες και την κατασκήνωση, την αγορά γης, το γήπεδο που θα τελείωνε με 2.000.000€ σε τρεις μήνες, του νέου κλειστού γυμναστηρίου 3.000 θέσεων, των αερογέφυρων κλπ), προσπαθείτε τώρα να «μακιγιάρετε» τις κοινωνικές δαπάνες με φαινομενική αύξηση από 6.847.000€ σε 8.107.000€ , συνυπολογίζοντας και τις δαπάνες μισθοδοσίας των οκτάμηνων συμβάσεων, «μπράβο σας».
Αλήθεια ποιες νέες παροχές, ποια νέα ανάπτυξη υπηρεσιών έχετε; Αναρωτιόμαστε που θα οδηγήσετε το Δήμο, τι θα παραδώσετε στην επόμενη διοίκηση, όταν φτάσατε το Δήμο να χρειάζεται 3.000.000€ δάνεια ετησίως για να λειτουργήσει στοιχειωδώς, σωρεύοντας χρέη σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευνοική για σας από κυβερνητική και πολιτική στήριξη. Όταν σήμερα έχουμε μια Κυβέρνηση που εξαγγέλλει επί της ουσίας μείωση τουλάχιστον 11,5 % στον προϋπολογισμό του 2010 για τους ΟΤΑ, ενώ στις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση, πρωταρχικό πρόβλημα - του τραγικού δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας που συσσώρευσαν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις του δικομματισμού - εκτιμά το χρέος των υπερδανεισμένων ΟΤΑ ,δηλαδή το 1% του 120% που είναι το Δημόσιο χρέος στο ποσοστό του ΑΕΠ.
Πολύ φοβόμαστε ότι θα «πανηγυρίζουμε» το 2010 για κάθε έγκαιρη κάλυψη της μισθοδοσίας,
κ. Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι
Είναι προφανές ότι δεν μας επιτρέπεται να ψηφίσουμε αυτόν το προϋπολογισμό που εξακολουθεί να παραμένει πλασματικός και παραπλανητικός (μόνο το 60% υλοποιείται), που είναι αντιαναπτυξιακός, όταν δεν προβάλλεται καμιά στρατηγική ,τουλάχιστον, μελέτη (Ρυθμιστικό-Χωροταξικό, Ελαιώνας, νέα Συγκοινωνιακή μελέτη για τη Δημοτική Συγκοινωνία, αναδιάρθρωση υπηρεσιών κλπ) και κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός υλοποίησης μεγάλων παρεμβάσεων επι της γης και όχι επι χάρτου, τα είπαμε και στο τεχνικό πρόγραμμα.
Ψηφίζουμε μόνο τις ανελαστικές δαπάνες του.
Θεωρούμε ότι το «παιχνίδι» για σας τελείωσε, σας καλούμε όσο μπορείτε ,να συμμαζέψετε την λειτουργία του Δήμου και να μην επιτείνετε την υπερχρέωση του, να στραφείτε στην βελτίωση των κοινωνικών παροχών και να σταματήσετε τις παράτες και τα φρου-φρού.
Σπαταλήσατε πάνω από 200.000€ για τα Χριστούγεννα, όταν καταβάλλετε προσπάθειες να συμπληρώσετε με το ζόρι την σακούλα φιλανθρωπίας στους απόρους, απομεινάρι δημοτικής κοινωνικής πολιτικής από την δεκαετία του ΄60, γιατί χρωστάτε σε όλους τους προμηθευτές που περιμένουν το 8ο δάνειο σας για να αποπληρωθούν.
Θέλουμε εδώ να σας «συγχαρούμε» για την αισθητική σας, του ψυχρού μπλε φωτισμού και του ανεκδιήγητου πλαστικού carusel δίπλα στην εκκλησία, που προφανώς αντιστοιχεί στις μνήμες των φοιτητικών και «καθηγητικών» περιπλανήσεων του Δημάρχου στον Ιταλικό Νότο το ‘70, εικόνες που εμείς οι υπόλοιποι γνωρίσαμε από τον Ιταλικό νεορεαλιστικό Κινηματογράφο του ‘60.
Δεν πρέπει βέβαια να «λησμονήσουμε» τις λαμαρίνες και τα ραδίκια στην πλατεία, που προφανώς δεν ανήκουν στις προτεραιότητες σας, άλλωστε πως αλλιώς θα έμπαιναν και τα σπιτάκια των κινούμενων στόχων. Ας μην συνεχίσουμε, μας θλίβει. Η πόλη έχει ανάγκη, απαιτεί μια ουσιαστική αλλαγή. Εμείς κ. συνάδελφοι έχουμε καταθέσει τις προτάσεις των προγραμματικών μας κατευθύνσεων, θα ήταν χαρά μας να γίνουν πλειοψηφικό ρεύμα που θα διοικήσει την πόλη.
Σε κάθε περίπτωση με την τελική διαμόρφωσή τους μέσα από ένα ανοιχτό δημόσιο διάλογο, που σας καλούμε και ειλικρινά επιθυμούμε να λάβετε μέρος και σεις, ελπίζουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο και Νέα Αρχή να προετοιμάσουμε και να διαμορφώσουμε έναν προϋπολογισμό το 2011, μέρος ενός ανθρωποκεντρικού και οικολογικού αναπτυξιακού σχεδίου ,τουλάχιστον τετραετίας. Το έχει ανάγκη η πόλη.
Για το 2010 καλούμε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης αλλά και όσους από τη διοίκηση αντιλαμβάνεστε ή θα αντιληφθείτε, που οδηγούμαστε «να σώσουμε οτιδήποτε και αν σώζεται».
Θεωρούμε περιττό, τέλος, να τονίσουμε την ανάγκη συνδημιουργίας, από όλους μας, ενός δυνατού, ενωτικού, διεκδικητικού, αυτοδιοικητικού κινήματος, υπεράσπισης και διεύρυνσης του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης, απέναντι στις εκάστοτε κυβερνητικές επιβουλές. Θεωρούμε ότι είναι κατανοητό σε όλους.