-

-

30 Σεπ 2010

Διακήρυξη Οικολόγων Πράσινων για συμμετοχή στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ Αιγάλεω

Οι συνεργαζόμενες με την ΑΝΑΠΛΑΣΗ Αιγάλεω Αναστασία Ανδρεαδάκη και Χριστίνα Κούρκουλα ανήκουμε πολιτικά στους Οικολόγους Πράσινους. Κυρίως όμως, είμαστε ενεργοί πολίτες που ανησυχούμε για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της πόλης μας. Δεν θέλουμε να μένουμε παρατηρητές όταν επιδεινώνεται η ζωή μας και το περιβάλλον ενώ οι λύσεις δίνονται με ευκαιριακούς σχεδιασμούς και σπάταλα έργα, εκεί όπου χρειάζονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με όραμα, για μια πόλη φιλική προς τους πολίτες της.
Συνεργαζόμαστε με την ΑΝΑΠΛΑΣΗ Αιγάλεω γιατί μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την πόλη μας: μια πόλη πράσινη, ζωντανή, ανθρώπινη, φιλική στους κατοίκους της, κοινωνικά αλληλέγγυα στους αδύναμους. ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ.

Σήμερα το κέντρο του Αιγάλεω έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκινγκ όπου ακόμα και οι ράμπες των πεζοδρομίων για τα ΑΜΕΑ καταλαμβάνονται από τα αυτοκίνητα.
Θέλουμε τα πεζοδρόμια να ξαναγίνουν πεζοδρόμια και οι πεζόδρομοι να ξαναγίνουν πεζόδρομοι.
Θέλουμε το Αιγάλεω να γίνει μια πόλη που οι πολίτες θα απολαμβάνουν την έξοδό τους, οι μητέρες με μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα ΑΜΕΑ θα κυκλοφορούν με ασφάλεια.
Θέλουμε ποδηλατοδρόμους στους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης μας και καλύτερη και συχνότερη συγκοινωνιακή κάλυψη από τα μαζικά μέσα μεταφοράς, μαζί με την ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας.
Θέλουμε δωρεάν πάρκινγκ στους σταθμούς του μετρό στον Ελαιώνα και το Χαϊδάρι, ώστε να φθάνει κανείς άνετα στο κέντρο του δήμου μας χωρίς το αυτοκίνητό του.
Θέλουμε ο δήμος μας να υιοθετήσει τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Πεζών, αλλά και την πρόσφατη Χάρτα των Βρυξελλών για το ποδήλατο, με στόχο 15% των μετακινήσεων να γίνονται με ποδήλατο το 2020.
Θέλουμε σε κάθε γειτονιά να υπάρχει ένας πεζόδρομος για να μπορούν οι γείτονες να γνωρίζονται μεταξύ τους, τα παιδιά να παίζουν χωρίς τον φόβο των τροχοφόρων, να γίνονται καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις που θα βοηθούν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους. και στην ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού
Η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας σε τοπικό επίπεδο που θα δημιουργήσει νέους κλάδους απασχόλησης και θέσεις εργασίας.
Θέλουμε το δήμο μας πρωτοπόρο στην προώθηση μέτρων για τη δημιουργία πράσινων κτιρίων, και για την αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων αισθητικά και λειτουργικά, με την εφαρμογή των αρχών της βιοκλιματικής δόμησης (φωτοβολταϊκά στα κτίρια, πράσινες στέγες, κλπ), αρχίζοντας από τα δημόσια κτίρια και ενθαρρύνοντας με μέτρα και τους ιδιώτες. Ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει γραφείο ενημέρωσης των δημοτών για μονώσεις κτιρίων και ηλιακές στέγες, και να διεκπεραιώνει δωρεάν τις προκαταρκτικές μελέτες.
Θέλουμε να οργανωθούν καλύτερα τα προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση σε επίπεδο κατοικίας αλλά και γειτονιάς. Θέλουμε καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος, προστασίας του αστικού πράσινου, της δημόσιας υγιεινής και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων.
Θέλουμε άμεση δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων για τα τοπικά προβλήματα και διαρκή ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της επίλυσής τους.
Να δημιουργηθούν θεσμοί που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των πλέον ευάλωτων κοινωνικά συμπολιτών μας με την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, όπως κοινωνικό παντοπωλείο και φαρμακείο για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, τράπεζα ελεύθερου χρόνου για ανταλλαγή υπηρεσιών, επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας με τη συμμετοχή ανέργων, ΑΜΕΑ, κ.α., δραστηριότητες ανταλλακτικής οικονομίας.
Επίσης θέλουμε να κάνουμε τα ψώνια μας στα μικρά, φιλικά καταστήματα του εμπορικού κέντρου του Αιγάλεω και όχι στα απρόσωπα, αφιλόξενα πολυκαταστήματα που κτίζονται στις παρυφές της πόλης μας καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις ανοικτού χώρου που θα μπορούσε να γίνει πράσινο, καταδικάζοντας έτσι σε οικονομικό μαρασμό τους μικρούς επαγγελματίες. Λέμε όχι στο εμπορικό κέντρο του Βωβού στον Ελαιώνα και στις εμπορικές δραστηριότητες τύπου Mall και Golden Hall που θα στεγάσει.

Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από την αλλαγή πολιτικών και προτεραιοτήτων και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, το όραμα για μια πόλη καλύτερη, πιο ανθρώπινη, πιο πράσινη, μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Θέλουμε να δώσουμε βιώσιμες τοπικές απαντήσεις για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, μέσα από πράσινες λύσεις και μια διαφορετική πολιτική που θα στοχεύσει στην αλλαγή της καθημερινότητάς μας.
Οι πόροι για την χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών μπορούν να εξασφαλιστούν από τις ήδη υπάρχουσες ευρωπαϊκές δομές όπως είναι το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Συνοχής, κ.α. Παράλληλα όμως μπορούν να δημιουργηθούν και άλλες πηγές μέσα από Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κλπ. Σημαντικό όφελος θα προκύψει για τον Δήμο όταν γίνει παραγωγός ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σχολείων , παιδικών σταθμών και δημοτικών κτιρίων με την εξοικονόμηση των δαπανών για τη ΔΕΗ και τα επιπλέον έσοδα από την πώληση της ενέργειας που θα παράγεται.
Η πράσινη οικονομία είναι μια οικονομία με κέντρο τον πολίτη γιατί οι πράσινες λύσεις χρειάζονται κυρίως εμάς τους ίδιους και τη συμμετοχή μας για να εφαρμοστούν και να πετύχουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε κι εμείς να κάνουμε την πόλη του Αιγάλεω μια πόλη κοινωνικά και οικονομικά αλληλέγγυα.
Πιστεύοντας ότι ο συνδυασμός της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ μπορεί να χωρέσει στο πρόγραμμά του όλους αυτούς τους στόχους, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια. Τα δείγματα γραφής που έχει δώσει επί χρόνια ο Δημήτρης Μπίρμπας στην αυτοδιοίκηση, δίνουν τα εχέγγυα ότι η προσπάθεια θα είναι πραγματικά συλλογική και ότι οι υποσχέσεις θα γίνουν πράξη. Η ψήφος λοιπόν στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ, μας δίνει δικαίωμα να ελπίζουμε σε ένα βιώσιμο αύριο για το Αιγάλεω.