-

-

10 Οκτ 2010

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης, κυριαρχίας των καταστροφικών πολιτικών του Μνημονίου, που σαρώνουν το ελάχιστο κράτος πρόνοιας στη χώρα μας, το κεντρικό σύνθημα της εκλογικής μας μάχης είναι:
Αιγάλεω, πόλη Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
για όλους τους κατοίκους, για όλες τις ηλικίες.
Οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε στην καταπολέμηση φαινομένων φτώχειας, ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού, χωρίς ψευδαισθήσεις οριστικής επίλυσής τους σε τοπικό επίπεδο. Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις, γι’ αυτό προτεραιότητά μας αποτελεί η θεσμοθέτηση του «ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος». Αρκεί σχεδιασμένα και συντονισμένα να κινητοποιήσουμε τους όποιους διαθέσιμους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, πόρους, αλλά κυρίως το πολύτιμο τοπικό κοινωνικό κεφάλαιο, κοινωνικούς φορείς, συλλόγους, πρωτοβουλίες πολιτών.
Κλειδί σ’ αυτή την προσπάθεια η συμμετοχή της κοινωνίας. Δεν πρέπει να απουσιάζει κανείς, από την Εκκλησία ως την τοπική επιχείρηση. Από τον υπάλληλο του Δήμου ως τον πρόσκοπο και τον κοινωνικό εθελοντή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποτιμήσουμε αγωνιστικές διεκδικήσεις, κινητοποιήσεις και δράσεις φορέων εργαζομένων και επαγγελματιών, που πρέπει να έχουν την ενεργό στήριξη των τοπικών αρχών. Συμμετείχαμε και θα συμμετέχουμε σε κάθε συλλογική διεκδίκηση που προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική προστασία.
Ο Δήμος όμως οφείλει να έχει ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο προγραμματικό σχέδιο. Δέσμη συγκεκριμένων κοινωνικών, πολιτικών στόχων και άμεση επιδίωξη τη σύναψη ενός Τοπικού Κοινωνικού Συμβολαίου.


ΤΟΠΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ
Στόχος είναι η σύναψη, το πρώτο εξάμηνο, Τοπικού Κοινωνικού Συμβολαίου μεταξύ όλων των τοπικών κοινωνικών φορέων και η εκπόνηση ενός Τοπικού Σχεδίου Δράσης ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, με δεσμεύσεις για όλους.
Θα πρέπει να συνδυασθεί με συγκεκριμένα μέτρα:


Δημοσιονομικά
• Επαναφορά του Τέλους Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις που μπορεί να αποφέρει άμεσα πόρους 2-3.000.000 ευρώ ετησίως.
• Λεπτομερής έλεγχος είσπραξης των φόρων από τις συνεχείς αλλαγές δόμησης στον χώρο του ΕΛΑΙΩΝΑ.
• Αναδιάρθρωση των τοπικών εσόδων με κοινωνικά κριτήρια και ζώνες, αύξηση τελών για τις μεγάλες με ταυτόχρονη μείωση των τελών για τις μικρές ιδιοκτησίες και τα καταστήματα.
• Ενίσχυση δημοτικών πόρων για κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
• Μείωση τελών και απαλλαγή των απόρων και ανέργων από οικονομική συνεισφορά για δράσεις και υπηρεσίες του Δήμου (Πολιτισμού – Αθλητισμού κ.λπ.).

Οργανωτική αναδιάταξη του Δήμου με βάση τον νέο κοινωνικό του ρόλο:
• Ενίσχυση και αναδιοργάνωση Κοινωνικής Υπηρεσίας.
• Αξιοποίηση της αδρανούς σήμερα Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης.
• Αναβάθμιση Δημοτικών Ιατρείων (δωρεάν τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία κ.λπ.) και της λειτουργίας των υπόλοιπων κοινωνικών υποδομών (σχολεία, ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι κ.λπ.).
• Διεύρυνση των προγραμμάτων σίτισης απόρων με τα ΤΕΙ, σε συνεργασία με φορείς και την Εκκλησία.
• Στενή παρακολούθηση και αξιοποίηση βάσεων πληροφοριών της Κοινωνικής Πρόνοιας, του ΟΑΕΔ και άλλων δημόσιων φορέων, για την αξιόπιστη καταγραφή των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.
• Λειτουργία ξενώνα φιλοξενίας αστέγων.
• Κοινωνικό παντοπωλείο για άπορους και άνεργους, για φθηνή αγορά και δωρεάν παροχή τροφίμων.
• Διεύρυνση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
• Μέτρα διασφάλισης της προσβασιμότητας των κινητικά αναπήρων και των άλλων ειδικών ομάδων σε όλες τις λειτουργίες της πόλης. Άμεση αντιμετώπιση του οξυμένου κοινωνικού προβλήματος της υποστήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που δεν εντάσσονται στις βαθμίδες εκπαίδευσης.
• Αναβάθμιση Συμβουλευτικού Κέντρου, για ουσιαστική συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη –και με ηλεκτρονικό κέντρο και 24ωρη τηλεφωνική γραμμή– γονέων, ηλικιωμένων, μεταναστών, ΑΜΕΑ κ.λπ. Στενή συνεργασία του με αντίστοιχες ΜΚΟ (μη κυβερνητικές οργανώσεις). Υπηρεσίες λογοθεραπείας και εργοθεραπείας.
• Δημιουργία γραφείου ενημέρωσης ανέργων και επιχειρήσεων, στήριξης της Απασχόλησης και της τοπικής Επιχειρηματικότητας. Διεκδίκηση προγραμμάτων, ιδιαίτερα για τους νέους, από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
• Δημιουργία «πράσινων» και κοινωνικών θέσεων στους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας και περιβάλλοντος, αυτεπιστασίας στις συντηρήσεις και κατασκευές.
• Ολοκληρωμένη προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, ενεργοποίηση και σύνδεση με εθνικούς φορείς και ΜΚΟ για υγειονομική περίθαλψη, στέγαση, εκμάθηση γλώσσας, απασχόληση.
• Δουλειά στους δρόμους (από κινητές μονάδες στήριξης για άστεγους, τοξικομανείς, τράφικινγκ κ.λπ.), αξιοποίηση σ’ αυτή την προσπάθεια της συνεργασίας ΜΚΟ και εθελοντικών ομάδων πολιτών.
• Δημιουργία χώρων έκφρασης για νέους και γυναίκες.
• Υποστήριξη των τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων.
• Ενίσχυση δρομολογίων της δωρεάν Δημοτικής Συγκοινωνίας και με οικολογικά οχήματα, συμβατά με τις ανάγκες υπερηλίκων και ΑΜΕΑ (άτομα με ειδικές ανάγκες), επαναφορά γραμμής εξυπηρέτησης φοιτητών.

Ενεργοποίηση τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου
 Σε συνεργασία με τον εμπορικό κόσμο, εκπτωτικό κουπόνι για άπορους και άνεργους/ bazaar και προσφορές.
 Διάθεση από super markets τροφίμων, λίγο πριν από τη λήξη, σε άπορες οικογένειες.
 Δημιουργία ιματιοθήκης για απόρους.
 Δημιουργία δημοτικής τράπεζας ελεύθερου χρόνου.
 Δράσεις κοινωνικής στήριξης με προσέλκυση και εκπαίδευση εθελοντών (για παρέα, περίπατο, εξωτερικές εργασίες, φροντιστήρια παιδιών, κοινωνική ένταξη).
 Καμπάνιες ευαισθητοποίησης για εθελοντική συμμετοχή σε σχολεία, συλλόγους, ΤΕΙ, ΚΑΠΗ.
Δώσαμε και δίνουμε προτεραιότητα στην υποδομή της κοινωνικής πολιτικής. Στη Διοίκηση ΑΝΑΠΛΑΣΗ - Μυστακόπουλου:

• Συστάθηκε και λειτούργησε η κοινωνική υπηρεσία.
• Κατασκευάσθηκαν 3 και λειτούργησαν 5 Δημοτικοί Β/Ν σταθμοί.
• Λειτούργησαν 3 νέα ΚΑΠΗ
• Εφαρμόσθηκε το «Βοήθεια στο σπίτι»
• Κατασκευάσθηκαν και λειτούργησαν τα Δημοτικά ιατρεία και το Συμβουλευτικό Κέντρο, η Δημοτική Αστυνομία.

Σχεδιάζουμε:

- Κατασκευή του πρώην 5ου κρατικού Β/Ν σταθμού στον υπάρχοντα χώρο της οδού Μυκηνών (δίπλα στο Πατινάζ).
- Αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των πρώην κρατικών Β/Ν σταθμών, μέσα από τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό και τη διεκδίκηση των αντίστοιχων πόρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε μελλοντικά να πάψουν να στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια, καθώς και τη
- διεκδίκηση δημιουργίας δικτύου μητροπολιτικών δομών φύλαξης και στέγασης των υπερηλίκων (γηροκομεία).


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Η έλευση του Μετρό και η επέκτασή του μέσα στο 2011 μέχρι το Δημαρχείο, η ανάπλαση και εξυγίανση του Ελαιώνα με την απομάκρυνση των οχλουσών χρήσεων και η επικείμενη κατασκευή των εγκαταστάσεων των νέων χρήσεων, όπως ο Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων, η λειτουργία στην πόλη μας των δυο ΤΕΙ, των σχολών του ΟΑΕΔ, υπηρεσιών της Νομαρχίας κ.ά., διατηρούν το Αιγάλεω ως κέντρο με υπερτοπική σημασία.


Η χωροταξική θέση του Δήμου μας και οι λειτουργίες που αναφέρθηκαν αναδεικνύουν το κυκλοφοριακό και τη διαχείρισή του ως σημαντικό πρόβλημα προς άμεση αντιμετώπιση.

Γι' αυτό προτείνουμε :

• Άμεση εκπόνηση και εφαρμογή νέας κυκλοφοριακής μελέτης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της μελέτης χρήσεων γης και τα νέα δεδομένα.
• Τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών στάθμευσης στους σταθμούς του Μετρό, αντίστοιχα στην Αγία Μαρίνα και στον Ελαιώνα και στους χώρους που θα υποδείξει η μελέτη.
• Προώθηση σχεδίου αναδιαμόρφωσης της Ιεράς Οδού, με βάση τα αρχαιολογικά -
πολιτιστικά και περιβαλλοντικά στοιχεία, με δημιουργία συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας σε τμήματα της Ιεράς Οδού και κύρια στο εμπορικό κέντρο του Αιγάλεω.
• Μέτρα για την αποθάρρυνση της χρήσης ΙΧ, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης. Έλεγχος και εφαρμογές για τη διασφάλιση της κίνησης και της προσβασιμότητας (ράμπες) όλων. Μέτρα για την ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτου.
• Αναβάθμιση της Δημοτικής Συγκοινωνίας και επέκτασής της στον Ελαιώνα, σύνδεση των σταθμών του Μετρό με το εμπορικό κέντρο, πολιτιστικούς και κοινωφελείς χώρους.
• Με το τέλος των εργασιών του νέου τερματικού του Μετρό επιβάλλεται η ανάδειξη και η τόνωση του εμπορικού κέντρου της πόλης, με την εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής και αισθητικής αναβάθμισης (υπόλοιπο Εσταυρωμένου, πεζοδρομήσεις, πράσινο, φωτισμός δρόμων κ.λπ.).

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

• Στόχος μας η αναβάθμιση του περιβάλλοντος με έναν νέο πολεοδομικό σχεδιασμό κάλυψης αναγκών και τη συνέχεια της επεκτατικής πολιτικής απόκτησης γης, που πραγματοποιήσαμε ως Διοίκηση την οκταετία 1995-2002, επιτυγχάνοντας την ποιοτική και ποσοτική αύξηση του πρασίνου, με τη διαμόρφωση ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων 40 στρεμ. (άνω των 15.000.000 ευρώ).
Η διοίκηση Καλογερόπουλου δεν αγόρασε σχεδόν τίποτα, αντίθετα έχασε χώρους (υπόλοιπο Μερκουράκη κ.λπ.). Σκοπεύουμε να αγοράσουμε, με ορίζοντα δεκαετίας, και τους υπόλοιπους σημαντικούς χώρους που έχουν εναπομείνει στην πόλη, καθώς και σημαντικά βιομηχανικά κτίρια, που σήμερα είναι κυρίως αποθηκευτικοί χώροι (EBlOΠ - πρώην ΣΤΕΛΛΑ - πρώην RΕΝΟLlΤ - χώρος για parking βαρέων οχημάτων στον Ελαιώνα).

1. Πολιτική γης – ελεύθεροι χώροι

α. Άμεση εκπόνηση νέας μελέτης ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής «ΓΙΟΥΛΑ». Έκταση περίπου 85 στρεμμάτων που περιβάλλεται από τις οδούς
Θηβών - Ορυζομύλων - Λυκαβηττού. Με την ένταξη στο σχέδιο θα περιέλθουν στον Δήμο 35 περίπου στρέμ. σε γη ή χρήμα (Ν.1337), προκύπτουν χώροι πρασίνου και άλλες κοινωφελείς χρήσεις. Απόκτηση σε κάθε περίπτωση του πρώην «Καμένου Jumbo» για κλειστό μπάσκετ.

β. Απόκτηση των υπόλοιπων χαρακτηρισμένων χώρων με δάνεια, μέσω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.

• Ο χώρος της Λ. Αθηνών - Γοργοποτάμου - Δερβενακίων («Mπουλντόζες») έκταση
9.200 τ.μ. για πράσινο και αθλητικές εγκαταστάσεις.
• Στην περιοχή «Ντόιτς» από τη συνολική έκταση των 5,5 στρεμ. αγοράστηκαν και διαμορφώσαμε σε πλατεία τα 3 στρέμ. Υπολείπονται τα 2,5 (Shell - Φιλιππόπουλος) που προβλέπονται για αθλητικές εγκαταστάσεις.
• Το οικόπεδο Δωρίδος και Δασέας: έκταση 1.150 τ.μ. για πλατεία.
• Το οικόπεδο Αναγεννήσεως και Οικονόμου (περιβάλλων χώρος στο εκκλησάκι).
• Το εγκαταλελειμμένο κτίσμα επί της Πλαστήρα (έναντι πλατείας και εκκλησίας) για πολιτιστικό χώρο με χρήση πολυμέσων.
• Δύο οικόπεδα στο «πρώην 38»
- Δωρίδος και Περιστερίου 750 τ.μ.
- Δάφνης και Λ. Αθηνών 950 τ.μ.


2. Αναπλάσεις περιοχών
α. Νταμαράκια – πρώην «Παλιατζίδικα»

Ολοκλήρωση της υπόλοιπης ανάπλασης των 18, 5 στρεμμάτων που αγοράσαμε αντί 4.500.000 ευρώ για αθλητικά (γήπεδο ποδοσφαίρου), αναψυχή και πράσινο.
β. Ανάπλαση του κτήματος «Μερκάτη»
Πρόκειται για χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ό,τι έχει απομείνει από τον παλαιό Αττικό Ελαιώνα, με υπεραιωνόβιες ελιές και το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη (14ου αιώνα εκκρεμεί η παραχώρησή του στον Δήμο, μελέτη ήδη έτοιμη). Διατηρώντας τη φυσιογνωμία του χώρου, θα αναδειχθεί το βυζαντινό εκκλησάκι και θα χωροθετηθούν χρήσεις πολιτισμού στα παλαιά υποστατικά του Όθωνα (π.χ. λαογραφικό μουσείο, Δημοτική Πινακοθήκη, χώροι αναψυχής κ.λπ.).

γ. Περιοχή Παπανικολή - κτίριο πρώην 6ου Δημοτικού
Προτείνεται ενοποίηση των χώρων ¬γύρω από το κτίριο του πρώην 6ου Δημοτικού σχολείου, το οποίο θα μετατραπεί σε χώρο επιμόρφωσης, πολιτισμού, αθλητισμού (αίθουσα χορού – ξιφασκίας, σχολή 2ης ευκαιρίας κ.ά.). Προκύπτει συνολικά έκταση 3 στρεμμάτων για ανάπλαση και πράσινο.

δ. Στην ίδια περιοχή και στη συμβολή των οδών Καβάλας και Δάφνης
υπάρχει έτοιμη μελέτη για ανάπλαση και ενοποίηση του χώρου για πράσινο. Είναι εμβαδού 3.000 τ.μ. που προκύπτει από την υπάρχουσα πλατεία (ιδιοκτησία ΧΕΝ) που αγοράσαμε, την πεζοδρόμηση της Δάφνης και το οικόπεδο (Βυθούλκα).

3. Ανακατασκευή πλατειών και παιδικών χαρών:

• Πλατείας Λάρνακος και αθλητικού κέντρου
• Ολοκλήρωση πλατείας Εδέσσης και διαμόρφωση χώρου Εδέσσης και Μνησικλέους
• Πλατείας Παπανικολάου Λαού, Αστροναυτών, Σωτηράκη, καθώς και στον περιμετρικό του Άλσους από Ιερά Οδό έως Αγ. Σπυρίδωνος.
• Ενίσχυση πρασίνου στην πλατεία Παπάγου.

4. Άλσος Αιγάλεω

Ανάδειξη του Άλσους ως χώρου αναψυχής και ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες. Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για το Άλσος (διαμόρφωση, συντήρηση, βελτίωση, φύλαξη κ.λπ.). Προτεραιότητα ο φωτισμός του -και περιμετρικά- και η άμεση διαμόρφωση του υπόλοιπου εσωτερικού χώρου. Η αξιοποίηση των υπόγειων στοών του θα αποτελέσει μοναδικό χώρο ανάδειξης της σύγχρονης ιστορίας του Δήμου (βιομηχανικό μουσείο, πολιτιστικός χώρος).


5. Ελαιώνας: 30 χρόνια μετά η κυβερνητική αδιαφορία συνεχίζεται. Οφείλουμε να αντιδράσουμε..

Ο Ελαιώνας εκτείνεται ανα¬τολικά του Κηφισού μέχρι τον Βοτανικό και από τη Λ. Αθηνών έως τον Ταύρο, του Ρέντη και το Περιστέρι. Έχει εμβαδόν περίπου 9.000 σrρέμ. και διοικητικά ανήκει βασικά σε πέντε Δήμους. Στo Αιγάλεω ανήκουν 1.600 στρέμ. (περίπου 18%).
Αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας όχι μόνο για τον Δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για όλο το λεκανοπέδιο, η διατήρηση του Μητροπολιτικού Πάρκου, του ισοζυγίου πρασίνου, με μεγάλους ενιαίους χώρους υψηλής φύτευσης, χαμηλών συντελεστών και υψών δόμησης. Δυστυχώς η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και την ευθύνη φέρουν μεν ακέραια οι κυβερνήσεις (διότι δεν προχώρησε η πράξη εφαρμογής και δεν συστάθηκε ο φορέας ανάπτυξης και διαχείρισης του Ελαιώνα, δεν χωροθετήθηκαν αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα, όπως εγκαίρως είχαμε προτείνει, και οι προτάσεις μας, όπως μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Λυρικής Σκηνής, Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης σrην περιοχή, δεν έγιναν αποδεκτές), αλλά μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και η Διοίκηση Καλογεροπούλου που δεν προχώρησε στη συνολική μελέτη χωροθέτησης που είχαμε προγραμματίσει για τους χώρους που θα περιέλθουν στον Δήμο, κινούμενη μόνο με αποσπασματικές και μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής. Οι προθέσεις εμπορευματοποίησης και μείωσης του προβλεπόμενου πρασίνου στην περιοχή, από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, αποτυπώνονται στο σχέδιο Σουφλιά και στις προτάσεις Μπιρμπίλη. Είναι αναγκαιότητα η δημιουργία ενός ισχυρού παναθηναϊκού κινήματος Δήμων, φορέων και πολιτών, για την ακύρωσή τους.
Απαιτούμε:
• Να ολοκληρωθεί άμεσα το τρίτο στάδιο εκπόνησης της μελέτης της πράξης εφαρμογής.
• Να εκπονηθούν και να υλοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες μελέτες για τα έργα υποδομής (αποχέτευση - οδικό δίκτυο - λοιπά δίκτυα υποδομής).
• Υποχρεωτική χρήση από βιομηχανίες και βιοτεχνίες του φυσικού αερίου.
• Μελέτη χρήσεων γης.
• Όχι στη μείωση του ισοζυγίου πρασίνου και στην ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, αποτροπή κατασκευής του γιγαντιαίου πολυκαταστήματος (mall, συμφερόντων Βωβού), με πρόσχημα την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Μουσειακού – Συνεδριακού Κέντρου, με εκθέματα από ανασκαφές σε Αιγάλεω και Μετρό και η ανάδειξη της αρχαίας γέφυρας, έδρα ενός ανοικτού, Δημοτικού ή Μητροπολιτικού, Πανεπιστήμιου Φιλοσοφικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών. Σταθερά διεκδικούμε χωροθέτηση κεντρικών ευγενών χρήσεων (Βιβλιοθήκη Βουλής, Πινακοθήκη κ.λπ.) στα όριά του. Βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω η σύσταση του φορέα ανάπτυξης και διαχείρισης του Ελαιώνα.
Δεσμευόμαστε να εκπονήσουμε τη μελέτη χωροθέτησης χρήσεων που έχει ανάγκη ο Δήμος στην περιοχή και στους χώρους που θα περιέλθουν στον Δήμο (πάνω από 200 στρέμ.) μετά την πράξη εφαρμογής. Παράλληλα, απαιτείται συστηματικός έλεγχος του οργασμού δόμησης Δημοσίου και ιδιωτών.
Είμαστε αντίθετοι με την εγκατάσταση του κεντρικού μητροπολιτικού Σταθμού Mεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στα διοικητικά όρια του Δήμου μας (όπως είχε αρχικά προταθεί). Διεκδικούμε να διαχειριστούμε κυρίως τα δικά μας απορρίμματα, με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Απαιτούμε τη μεταφορά των πρακτορείων μεταφορών στο Θριάσιο που είναι και η φυσική τους θέση, μετά τη δημιουργία εκεί του εμπορευματικού σταθμού ΟΣΕ.

6.Επανάκτηση του δημόσιου χώρου από τις αυθαίρετες καταλήψεις σε πλατείες και πεζοδρόμους . Εφαρμογή, κοινά αποδεκτού, οδηγού αισθητικών και αρχιτεκτονικών περιορισμών των ιδιωτικών παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο.

7. Δίκτυο πεζοδρόμων ήπιας κυκλοφορίας στο Εμπορικό Κέντρο και στα περιφερειακά.

8. Ενίσχυση υψηλού πράσινου σε κοινόχρηστους χώρους και πλατείες, υλοποίηση μελέτης διαχείρισης υδάτινου δυναμικού για εξοικονόμηση πόρων και ορθολογική αξιοποίηση των γεωτρήσεων.

9. Μέτρα και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας από δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις (λαμπτήρες, ανασχεδιασμός, υλικά, φυσικό αέριο) ανάπτυξη χρήσεων εναλλακτικών μορφών ενέργειας, με αξιοποίηση όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενεργειακή διαχείριση κτιρίων, βιοκλιματικές παρεμβάσεις με την εφαρμογή τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ανακύκλωση.





ΠΑΙΔΕΙΑ : Το Σχολείο του μέλλοντος είναι υπόθεση όλων

Έχοντας εξασφαλίσει την πρωινή βάρδια, από την προηγούμενη θητεία μας, σχεδιάζουμε την αντιμετώπιση των υπολοίπων προβλημάτων της «σχολικής στέγης», ώστε οι μαθητές του Δήμου μας να απολαμβάνουν την εκπαίδευση σε σύγχρονα διδακτήρια. Θα αγωνιστούμε να δοθούν άμεσες λύσεις που αφορούν:


• Απαλλοτριώσεις χαρακτηρισμένων χώρων για σχολεία και ανεγέρσεις νέων κτιρίων:
9ο – 26ο Νηπιαγωγείο να χωροθετηθούν στην έκταση από την ένταξη της «ΓΙΟΥΛΑ».
• Συντηρήσεις και επισκευές των παλαιότερων κτιριακών εγκαταστάσεων.
• Ανακατασκευή του 1ου Γυμνασίου.


Άμεση συνεργασία με τους τοπικούς φορείς εκπαιδευτικών και γονέων στα ζητήματα των σχολικών μονάδων της περιοχής μας και στα γενικότερα θέματα της Παιδείας.

Αγωνιζόμαστε για τη γενικότερη αναβάθμιση σπουδών στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας, υποστηρίζοντας τον δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της και διεκδικούμε:

• Αυξήσεις των δημοσίων δαπανών για την παιδεία (λειτουργικές δαπάνες, συντηρήσεις) και την αναγκαία χρηματοδότηση πρότυπων καινοτόμων δραστηριοτήτων στα σχολεία, την ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
• Επέκταση του θεσμού των σχολικών τροχονόμων όπου απαιτείται.
• Πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού στα σχολεία (καθηγητών, δασκάλων, δασκάλων ειδικής αγωγής, ψυχολόγων, βιβλιοθηκονόμων, γραμματέων, καθαριστριών, τραπεζοκόμων κ.ά.) με μόνιμη σχέση εργασίας.
• Επαναλειτουργία και επέκταση του προγράμματος «Ολοκληρωμένη φροντίδα Παιδιού στο σχολείο.




ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Το Αιγάλεω της Τέχνης και του Πολιτισμού

Με άξονα τον Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό (ΔΠΟ), θα παρέμβουμε δημιουργικά, στηρίζοντας την πνευματική και καλλιτεχνική αναζήτηση των συμπολιτών μας. Η υλοποίηση του προγραμματισμού των υποδομών (κινηματογράφος «Τιτάν», αίθουσες γηπέδου, «Ελληνικό Μολύβι», ανάπλαση περιοχής «ΓΙΟΥΛΑ», χώρος Πλαστήρα κ.λπ.) θα δώσει την δυνατότητα σε όλους τους Αιγαλιώτες καλλιτέχνες να εκφραστούν ατομικά και συλλογικά.
Παράλληλα, σχεδιάζουμε την ουσιαστική ενίσχυση του εικαστικού εργαστηρίου, της Φιλαρμονικής, της θεατρικής σκηνής, προγράμματα μαθημάτων χορού και μουσικής διδασκαλίας.
Αξιοποίηση των υπόγειων βιομηχανικών στοών του Άλσους, του εναπομείναντος χώρου στο κτήμα «Μερκάτη» (σύμφωνα με τη μελέτη), ανάδειξη του Αρχαίου Ίχνους της Ιεράς οδού (πλατεία Εσταυρωμένου), δημιουργία Μουσείου Λαϊκής Μουσικής. Μητροπολιτικό Μουσείο, με εκθέματα τα ευρήματα από τις ανασκαφές στον Ελαιώνα και στα οδικά και οικοδομικά έργα στην ευρύτερη περιοχή. Ίδρυση Ακαδημίας ή Ανοικτού Πανεπιστημίου Φιλοσοφικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών στον Ελαιώνα.
Αυτά τα έργα και οι δράσεις θα προσδώσουν στο Αιγάλεω τον ρόλο του πολιτισμικού κέντρου της Δυτικής Αθήνας.

Θερινός Κινηματογράφος «ΤΙΤΑΝ»

Η μελέτη ανακατασκευής του είναι έτοιμη (1998), ο κύριος χώρος έχει αγοραστεί, αλλά δυστυχώς η διοίκηση Καλογερόπουλου δεν ενδιαφέρθηκε να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού, υπολείπεται προς απόκτηση η είσοδος από την Ιερά Οδό που θα απαλλοτριώσουμε άμεσα.

Εργοστάσιο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΛΥΒΙ»
Ένας Τεχνοχώρος στην Ιερά Οδό

Ο χώρος βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού και Νάξου και έχει έκταση περίπου 2,5 στρέμματα. Ένα μικρό τμήμα (15%) το αγοράσαμε (180.000 ευρώ), ενώ το υπόλοιπο 85% είναι δωρεά της οικογένειας Βρανά. Καταστρέφοντας την αρχιτεκτονική του μορφή, η Διοίκηση Καλογερόπουλου άλλαξε αυθαίρετα και το όνομά του, ονομάζοντάς το, με κομματική ιδιοτέλεια, «Κων. Καραμανλής». Η αποκατάσταση του ιστορικού ονόματος αποτελεί για μας προτεραιότητα, ως απόδοση ελάχιστης τιμής της πόλης προς τους δωρητές. Η διαμόρφωσή του μπορεί να στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες και χρήσεις, όπως Θέατρο, Μουσική Σκηνή, Δημοτική Πινακοθήκη, βιομηχανικό μουσείο, αίθουσες εκδηλώσεων κ.λπ. Επειδή ο χώρος βρίσκεται στην περιοχή του Ελαιώνα, η κατασκευή του έργου έχει συμβολική σημασία, με την έννοια ότι αρχίζει να εξυγιαίνεται η περιοχή και βλέπουμε το Αιγάλεω να εκτείνεται και εκείθεν του Κηφισού.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κλειστό γήπεδο Μπάσκετ
Πρόκειται για έκταση 8,5 στρέμ. στη συμβολή των οδών Θηβών και Λυκαβηττού (πρώην αποθήκες Τζάμπο). Θα προχωρήσουμε με ένταξη στο σχέδιο με το τοπικό ρυμοτομικό και απευθείας αγοράς με δάνειο. Θα εξετάσουμε επίσης τη μεσοπρόθεσμη κατασκευή και ενός άλλου κλειστού στον χώρο του Ελαιώνα, στο τμήμα που θα προκύψει από τη μεταφορά του γκαράζ του Δήμου Αθηναίων.

Αξιοποίηση των σχολικών χώρων και ιδιαίτερα των χώρων του πρώην Πολυκλαδικού. Αφορά υπαίθριους χώρους περίπου 12 στρεμ. και κλειστές αίθουσες. Θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο αθλητικό κέντρο για τη νεολαία μας.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στις υπό ανάπλαση περιοχές, πρώην «Παλιατζίδικα», «Μπουλντόζες» και στον «Ελαιώνα», εκτός του πρασίνου χωροθετούμε και αξιόλογες αθλητικές εγκαταστάσεις (ανοικτά γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις, μπάσκετ κ.ά.).
Η κάλυψη των βασικών αθλητικών υποδομών, μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας (κλειστό μπάσκετ στο καμένο Jumbo, γήπεδο, γήπεδα 5Χ5, χώρος πρώην 6ου ΕΠΛ, χώροι Ελαιώνα κ.λπ.) και την παράλληλη αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων (ΕΑΚ – Κλειστό – Κολυμβητήριο – Εδέσσης για να έχουν πρόσβαση οι ομάδες της περιοχής), θέτει σε προτεραιότητα την οργανωτική και λειτουργική υποστήριξή τους.
Πρώτος στόχος η αναδιοργάνωση και η στελέχωση του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού (ΔΑΟ), έτσι ώστε η δημοτική αθλητική πολιτική να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες εγκαταστάσεων και υπηρεσιών για:

• Μαζικό αθλητισμό όλων των ηλικιών
• Λειτουργική στήριξη του ερασιτεχνικού και σχολικού αθλητισμού
• Άθληση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (ΑΜΕΑ, τρίτη ηλικία)
• Διοργάνωση και φιλοξενία υπερτοπικού χαρακτήρα αθλητικών εκδηλώσεων.

Θεωρούμε δεδομένα στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού:

Την ετήσια οικονομική επιχορήγηση, που καθιερώσαμε, όλων των τοπικών συλλόγων.
Την υποστήριξη (τεχνική και οικονομική) κάθε σημαντικής προσπάθειας ατόμων και φορέων της πόλης.


ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ Της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
• Ανάδειξη του Δήμου Αιγάλεω σε κέντρο της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί επιλογή στρατηγικής σημασίας, μεγάλη προσφορά στους νέους, στους επαγγελματίες και γενικά ό¬λους τους πολίτες.
• Προγραμματισμένη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με διεκδίκηση αντίστοιχων κονδυλίων και μέσων τεχνικής - επιστημονικής υποστήριξης, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».
• Πρωτοβουλία άμεσα για τη διεκδίκηση και τη δημιουργία, δημόσιου χαρακτήρα, μητροπολιτικών ευρυζωνικών δίκτυων.
• Αξιοποίηση της λειτουργίας των σχολών Πληροφορικής στα ΤΕΙ.
• Προγράμματα καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού του γενικού πληθυσμού, με την αξιοποίηση και των σχολικών εγκαταστάσεων.
• Ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη και τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου και της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, για τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
• Δημοτικοί χώροι δωρεάν πρόσβασης στο Internet (καφέ, βιβλιοθήκες).
• Δημιουργία web tv και radio live.

ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟ (Δ΄ ΚΠΣ) ΕΣΠΑ

Θεωρώντας ότι το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) αποτελεί το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο ανάπτυξης της χώρας, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης των υπολοίπων του, με βάση τις προτεραιότητες που έχουμε ήδη θέσει (υπάρχουν, άλλωστε, σχεδόν έτοιμες μελέτες που αφήσαμε το 2002, χρήσεων γης -αναπτυξιακή- διαχείρισης υδάτινων πόρων κ.λπ.).
Η αποσαφήνιση των στόχων του νέου αναθεωρημένου ΕΣΠΑ –στο τέλος του 2010, θα μας επιτρέψει την ενσωμάτωσή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου στις αρχές του 2011. Πέρα από τις δράσεις που αφορούν το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) για πρόνοια, απασχόληση, κατάρτιση, υγεία κ.λπ.


Σχεδιάζουμε να υποβάλλουμε προτάσεις για:

• Αξιοποίηση των χώρων που αγοράστηκαν από τον Δήμο στην περιοχή Νταμαράκια και αυτών που θα προκύψουν από τη νέα μελέτη ένταξης της «ΓΙΟΥΛΑ».
• Παρεμβάσεις που προκύπτουν από τη μελέτη χρήσεων γης και την επικαιροποίηση της συγκοινωνιακής μελέτης (ιστορικό και περιφερειακά εμπορικά κέντρα).
• Αναβάθμιση και πολιτιστικές χρήσεις στις υποβαθμισμένες περιοχές, Ελαιώνας.
• Χώρους στάθμευσης στον οικιστικό ιστό του Δήμου και στην περιφέρεια, με εφαρμογή της νέας κυκλοφοριακής μελέτης (στάδιο προμελέτης).

• Ανάδειξη ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων της Ιεράς Οδού, αρχαία γέφυρα, ίχνος αρχαίας Ιεράς Οδού στην Πλατεία Εσταυρωμένου, θερινού κινηματογράφου «ΤΙΤΑΝ» (ολοκληρωμένη μελέτη), ιστορικής εκκλησίας Αγίου Γεωργίου.
• Δημιουργία βιομηχανικού μουσείου παραγωγής πυρίτιδας, εκθεσιακών χώρων με την ανάδειξη και ανακατασκευή των υπογείων βιομηχανικών κτισμάτων του πρώην «Μπαρουτάδικου» στο Άλσος.
• Διαχείριση υπόγειων υδάτων. Συντήρηση των γεωτρήσεων που εγκαταλείφθηκαν, δεξαμενές, δίκτυα – αντλιοστάσιο, πυροπροστασία αλσών, Πυροσβεστικό όχημα, υποδομές (στάδιο προμελέτης).

• Εξοπλισμό σχολείων (αγορά μηχανογραφικού εξοπλισμού, δημιουργία δικτύου ηλεκτρονικών σχολικών βιβλιοθηκών).

• Συμμετοχή στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολίτη και επιχειρήσεων). Προτεραιότητά μας η διεκδίκηση δημιουργίας δημόσιων (Μητροπολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση) μητροπολιτικών ευρυζωνικών δικτύων.

• Προγράμματα κοινωνικής ένταξης και εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για μετανάστες.




ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στον πολίτη αποτέλεσε και θα αποτελέσει μόνιμο στόχο μας. Ως διοίκηση, πραγματοποιήσαμε σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών.

• Μηχανοργανώθηκε το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών του Δήμου, με αποτέλεσμα την άμεση χορήγηση βασικών δημοτικών εγγραφών, πιστοποιητικά κ.λπ.
• Ψηφίσαμε το νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών του Δήμου, σε αναπτυξιακή κατεύθυνση και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών.
• Λειτούργησαν νέες υπηρεσίες, Δημοτική Συγκοινωνία – Δημοτικά Ιατρεία, καθώς και η Δημοτική Επιχείρηση που διεκδίκησε και αξιοποίησε σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σε όφελος των δημοτών μας.
• Εξοπλίστηκαν οι υπηρεσίες της καθαριότητας, των τεχνικών συνεργείων και του πράσινου (αγορές 3.000.000 ευρώ). Απαιτείται για τη νέα τετραετία η περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών να προχωρήσει με ρυθμούς γρήγορους και αποδοτικούς.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται:

• Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού με βάση το νέο οργανόγραμμα (με τροποποίηση των αναξιοκρατικών διατάξεων που η διοίκηση Καλογερόπουλου θέσπισε) για την κάλυψη των αναγκών, με πρώτο στόχο την ολοκληρωμένη συγκρότηση και λειτουργία της υπηρεσίας προγραμματισμού.
• Προώθηση προγραμμάτων επιμόρφωσης του προσωπικού.
• Ουσιαστική ενίσχυση του τεχνολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού για την άμεση κάλυψη των καθημερινών αναγκών και την αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου, ιδιαίτερα στην καθαριότητα.
• Αναδιάρθρωση καθαριότητας με βάση την ανακύκλωση. Τοπικό ΣΜΑ και διαδημοτικό κέντρο διαχωρισμού στην πηγή, σύνδεσή του με τα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης.
• Προώθηση του ελεύθερου λογισμικού στους υπολογιστές του Δήμου και υιοθέτηση ανοιχτών προτύπων στα ηλεκτρονικά αρχεία του.
• Τηλε-υπηρεσία Άμεσης Παρέμβασης, γραμμές άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών.
• Αξιοποίηση, στον χώρο του Ελαιώνα, τόσο του χώρου της καθαριότητας όσο και του χώρου των 11 στρεμμάτων από την ένταξη στο σχέδιο του ΟΤΕ, για ολοκληρωμένες σύγχρονες εγκαταστάσεις των υπηρεσιών καθαριότητας, τεχνικών συνεργείων κ.λπ.
• Μελέτη αξιοποίησης του χώρου της δημοτικής κατασκήνωσης στη Ραφήνα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του Δήμου.

Με κοινωνική μεροληψία στις οικονομικές επιβαρύνσεις και παροχές:
- Επαναφορά του τέλους περιβαλλοντικών επιπτώσεων και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των περιοίκων από οχλούσες χρήσεις (πολυκαταστήματα, τράπεζες, βιομηχανίες, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.), που μπορεί να αποφέρει πόρους (περίπου 3.000.000 ευρώ ετησίως) για έργα αυτεπιστασίας και αγορές γης, ιδιαίτερα στον Ελαιώνα.
- Διεύρυνση κλίμακας ανταποδοτικών τελών καθαριότητας από 1:3 σε 1:5, με πάγωμα ή και μείωση για μικρές ιδιοκτησίες και μικρά εμπορικά καταστήματα. Αύξηση σε μεγάλες ιδιοκτησίες, τράπεζες και πολυκαταστήματα. Μείωση 50% ή και απαλλαγή για πολύ ειδικές κατηγορίες, όπως προβλέπει ο Κώδικας.
Στηρίζοντας τον επαγγελματικό κόσμο
- Κοινωνικά δίκαιη πολιτική Τελών, αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών (καθαριότητας κ.λπ.), λειτουργίας και υποδομών της πόλης.
- Ενημέρωση από δομή του Δήμου για προγράμματα επιχορηγήσεων, παροχής ηλεκτρονικού εξοπλισμού - δικτύωσης, συμμετοχής στο ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ), προβολή από ιστοσελίδα του Δήμου.
- Έργα ηλεκτρονικής υποδομής - ευρυζωνικά δίκτυα (δωρεάν Internet, στήριξη ηλεκτρονικού εμπορίου-προμηθειών κ.λπ.).

Εργασία δικαίωμα και ΟΧΙ πελατειακή συναλλαγή
.Ο Δήμος αποτελεί μάλλον τον μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής, γι’ αυτό δεν μπορεί να προσφέρει ανασφάλιστη εργασία. Προτεραιότητά μας η πλήρης, σταθερή απασχόληση. Ανασύσταση δημοτικής διαπαραταξιακής επιτροπής προσλήψεων για τις ειδικές, εκτός ΑΣΕΠ, προσλήψεις.
 Προτεραιότητες μας:
 Δημιουργία Δημοτικής δομής Ενημέρωσης και Συμβουλευτικής -σε συνεργασία με ΟΑΕΔ, τοπικές επιχειρήσεις- σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην τοπική αγορά εργασίας.
 Εκπόνηση ενός τοπικού Σχεδίου Δράσης για την απασχόληση, σε συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς (αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων). Σχεδιασμός προγραμμάτων αυτεπιστασίας για τα αναγκαία μικρά έργα και παρεμβάσεις.
 Κοινωνική ρήτρα στις Δημόσιες και Δημοτικές Συμβάσεις, ιδιωτών κατασκευαστών, έργων στην περιοχή (ανακούφιση ανέργων – ευάλωτες ομάδες ), αξιοποίηση οδηγίας 18/2004 και του παράγωγου Εθνικού Δικαίου Π.Δ.60/2007. Ενίσχυση και ενθάρρυνση της τοπικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Στόχος μας η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του μεγάλου εθνικού προβλήματος της ανεργίας και της στήριξης της απασχόλησης.

Με την ίδρυση της Δημ. Επιχείρησης (ΔΕΑΔΑ 1998) δημιουργήσαμε μια δομή-εργαλείο σε ζητήματα στήριξης της απασχόλησης, αξιοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων κ.λπ., χωρίς ψευδαισθήσεις οριστικής επίλυσης του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας.

Προχωρήσαμε στην υλοποίηση νέων υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν, στο μέτρο του δυνατού, αυτό και άλλα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα και η ΔΕΑΔΑ εξασφάλισε στα 10 χρόνια λειτουργίας της πόρους 4.000.000 ευρώ.
Δυστυχώς, η Διοίκηση Καλογεροπούλου την απαξίωσε και η μετατροπή της σε Κοινωφελή απαίτησε 500.000 ευρώ ενίσχυση από τον Δήμο.
Σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε και με ευρωπαϊκούς πόρους:
• Προγράμματα Βοήθειας και υποστήριξης στο σπίτι Ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ και με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
• Προγράμματα διευκόλυνσης της πρόσβασης και επιστροφής στην αγορά εργασίας των ομάδων που υφίστανται διακρίσεις (νέοι, γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες, παλιννοστούντες, μετανάστες κ.λπ.).
• Λειτουργία δομών φύλαξης παιδιών.
• Λειτουργία δομής για την κοινωνικο-οικονομική στήριξη συνανθρώπων μας που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό (γραφεία στήριξης γυναικών, νέων, ανέργων άνω των 45 ετών κ.λπ.).
• Λειτουργία δομής στήριξης της απασχόλησης και της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Η ανάπτυξη του Δήμου, το τεράστιο κοινωνικό, πολιτιστικό και τεχνικό έργο που πραγματοποιήσαμε, έχει ήδη δημιουργήσει δεκάδες θέσεις εργασίας ετησίως, που καλύπτονται, σύμφωνα με τον νόμο 2190 (Πεπονή), από άνεργους κατοίκους της πόλης μας. Η περαιτέρω σχεδιαζόμενη ανάπτυξή του και η προτεραιότητα σε έργα αυτεπιστασίας, οι νέες δραστηριότητες και υπηρεσίες είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεών μας (χωροταξικές, αναπλάσεις ,τεχνολογικές υποδομές κ.λπ.) επηρέασαν και θα επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα στην περιοχή.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Το πρόγραμμα που καταθέτουμε είναι φυσικά δεσμευτικό για μας, αλλά είναι μία καταρχήν πρόταση διαλόγου. Η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της πόλης μας, η διαμόρφωση στρατηγικών στόχων και αξόνων δράσης προϋποθέτουν την ανάπτυξη θεσμών λαϊκής – κοινωνικής συμμετοχής. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχουμε καταθέσει «Χάρτα Δικαιωμάτων του Δημότη» και «Οδηγό Εξυπηρέτησης του Δημότη», ενώ άμεση επιδίωξή μας είναι και η δημιουργία και λειτουργία ενός Τοπικού Κοινωνικού Συμβολαίου, για την ενεργοποίηση και αξιοποίηση του σημαντικού τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου (τοπικών φορέων και πολιτών, εκπαιδευτικού και μαθητικού δυναμικού), σε δράσεις αλληλεγγύης, κοινωνικού – περιβαλλοντικού εθελοντισμού.
Ο Δήμος για να είναι φορέας αναπτυξιακού προγραμματισμού θα πρέπει να λειτουργεί ως πόλος συσπείρωσης και ενεργοποίησης των ίδιων των πολιτών και των φορέων τους. Πρόθεσή μας είναι η καθιέρωση διαδικασιών Συμμετοχικού Προϋπολογισμού και ενός γνωμοδοτικού οργάνου, του Τοπικού Αναπτυξιακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων και των τοπικών κοινωνικών φορέων.
Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητες του νέου Κώδικα (τοπικά δημοψηφίσματα, δικαίωμα ελέγχου πολίτη κ.λπ.), αλλά και των νέων τεχνολογιών (ευρυζωνικά, ιστοσελίδα του Δήμου) για ηλεκτρονική δημοκρατία, οι οποίες μπορούν να στηριχθούν οικονομικά και οργανωτικά και από το πρόγραμμα της «Κοινωνίας της πληροφορίας».
Σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια θα παίξει η αναβάθμιση των οργάνων του Δήμου και κυρίως του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διαδικασία, η θεματολογία, αλλά κυρίως η ουσιαστική επεξεργασία των θεμάτων μέσα από τις θεσμικές επιτροπές του είναι στόχοι προς υλοποίηση.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να έχουν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο. Οι κοινωνικά καταστροφικές δεσμεύσεις του Μνημονίου και η καρικατούρα μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» διαμορφώνουν ένα σκοτεινό εγγύς μέλλον. Η ακύρωση στην πράξη των κατευθύνσεων του Μνημονίου για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα.

Παραμένει όραμα το σύνθημα της διοικητικής αυτοτέλειας και της οικονομικής αυτοδυναμίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) και αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανάδειξη των διεκδικήσεων και των στόχων πάλης για την αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως καταρχήν διεκδικητικό πλαίσιο.

Προτείνουμε:

• Ριζική αναδιάρθρωση του «Καλλικράτη» (απλή αναλογική, τοπική δημοκρατία, αλλαγή δημαρχοκεντρικού μοντέλου, υποστηρικτικό επιχειρησιακό σχέδιο, αναγκαίοι πόροι και φορολογική αποκέντρωση, ισχυρή αιρετή περιφέρεια και μητροπολιτική διακυβέρνηση κ.λπ.), αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οργάνων της στο πλαίσιο του εθνικού και περιφερειακού προγραμματισμού ανάπτυξης της χώρας, με διατήρηση και ισχυροποίηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα και ρόλου της. Έως τότε, άρνηση κάθε μεταφερόμενης αρμοδιότητας που δεν συνοδεύεται από τους αναγκαίους πόρους, γιατί η αποδοχή τους, εκ των πραγμάτων, θα σήμαινε επιπλέον τοπική φορολογία και εμπορευματοποίηση.
• Θεσμική κατοχύρωση της αποκέντρωσης με Αυτοδιοίκηση στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση
• Καθιέρωση της απλής αναλογικής, που θα επιφέρει ολοκληρωμένες ρυθμίσεις εκδημοκρατισμού, λαϊκής συμμετοχής και διαφάνειας.
• Αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άμεσα, με τη σταδιακή απόδοση των παρακρατημένων πόρων (ν. 1828/88 υπολείπονται περισσότερα από 10.000.000 ευρώ για το Αιγάλεω) και μεσοπρόθεσμα μέσω μιας δημοκρατικής φορολογικής μεταρρύθμισης, απόδοσης του φορολογικού προϊόντος με βάση τις νέες αρμοδιότητες και δυνατότητες φορολογικής άσκησης εξουσίας χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των νοικοκυριών. Διπλασιασμός άμεσα του ποσοστού των δημοσίων δαπανών για τους ΟΤΑ (σήμερα περίπου 5%), με στόχο την πορεία σύγκλισης με το ποσοστό της Ε.Ε (30%). Μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα Ανάπτυξης, με χαμηλό επιτόκιο δανεισμού.
• Ουσιαστική ενίσχυση των ΟΤΑ για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους, με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών πληροφορικής, την ισότιμη συμμετοχή των ΟΤΑ στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και βελτίωση της διοικητικής ικανότητας στη νέα περίοδο του Δ’ ΚΠΣ.