-

-

18 Σεπ 2012

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 17.9.12 ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΡΜΠΑ

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,


Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε μαζί το σχεδιασμό της παράταξης για το διάστημα μέχρι τις εκλογές, μια που είμαστε στη μέση της δημοτικής περιόδου, και να αποτιμήσουμε μαζί τη μέχρι τώρα λειτουργία του δήμου, των παρατάξεών του και τη δική μας.

Καταρχήν υπάρχει η κρίση και το Μνημόνιο που έχουν οδηγήσει την πόλη σε πρωτοφανή μεταπολιτευτικά ποσοστά ανεργίας, χρεωκοπίας μικρών επιχειρήσεων, σημαντικής αύξησης του ποσοστού φτώχειας. Δυστυχώς, από τα στοιχεία του τοπικού ΟΑΕΔ με ποσοστά ανεργίας και
αποαπασχόλησης να αγγίζουν το 30%, ποσοστό νεανικής ανεργίας μεγαλύτερο του 50%, οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ευχάριστες.

Είχαμε έγκαιρα τονίσει το πού οδηγούν τα Μνημόνια την τοπική αυτοδιοίκηση (στάση πληρωμών, αδυναμία χρηματοδότησης και διάλυση δημόσιων κοινωνικών δομών, απολύσεις, υπερφορολόγηση, ιδιωτικοποιήσεις) και την αναγκαιότητα της άμεσης ανατροπής των καταστροφικών πολιτικών του. Οι δημοτικοί πόροι μειώθηκαν κατά 60% από το 2009 έως το 2012 και έπεται επιπρόσθετη μείωση 29%. Είχαμε προβλέψει απώλεια 25.000.000 ευρώ αυτή την τετραετία για το Αιγάλεω. Δυστυχώς, θα αγγίξουν τα 40.000.000 ευρώ οι μειώσεις της κρατικής επιχορήγησης προς το Δήμο μας.

Ο χειρότερος σύμβουλος, σε αυτή την πραγματικότητα των δημοτικών αρχών είναι ο πανικός με αδυναμία ιεράρχησης και διαχείρισης, απουσία προσπάθειας συντονισμένης ενημέρωσης και ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας, αλλά και αποφυγή ουσιαστικής αντιπαράθεσης με τις κυβερνητικές πολιτικές της τρόικας.

Αυτό δυστυχώς, σε συνδυασμό με ένα χαρακτηριστικό φόβο προώθησης της κοινωνικής συμμετοχής και του δημοκρατικού ελέγχου στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της διοίκησης Καρδαρά. Τα παραδείγματα βρίθουν. Από τη μη ουσιαστική λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης, από την κατάργηση του Διαπαραταξιακού και Κοινωνικού Ελέγχου των Νομικών Προσώπων, από το αλαλούμ με το Προνοιακό Επίδομα, από τον ανάλγητο τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης των τροφείων των βρεφονηπιακών σταθμών κ.ά. Άλλωστε έχετε στα χέρια σας, τις ανακοινώσεις μας και τις ερωτήσεις μας, όπου αυτό αποτυπώνεται καθαρά.

Η Διοίκηση συνεπικουρείται από την παράταξη Καλογερόπουλου που υπερψηφίζει το σύνολο σχεδόν των βασικών επιλογών της, διαφοροποιούμενη σε επιμέρους ζητήματα της εσωτερικής λειτουργίας του Δήμου, με βασική αρνητική διαφοροποίησή της την υπερψήφιση, μόνη αυτή, του σχεδίου κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων καύσης. Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης (Βούλγαρης), του ΚΚΕ όπως οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται, ασκεί μια ισοπεδωτική κριτική «άσπρου-μαύρου» αγωνιζόμενη να διαφοροποιηθεί κάθε φορά, ακόμα και εκεί που συμφωνεί (Ελαιώνας, κινητοποιήσεις, διάρθρωση δημοτικών τελών, προστασία δημόσιου χώρου κ.ά.).

Από τη μεριά μας, προσπαθήσαμε και πιστεύουμε ότι το πετύχαμε, να είμαστε συνεπείς στη διακήρυξή μας, ότι κεντρική πολιτική επιλογή μας είναι η λύση των προβλημάτων της πόλης, που αποτελούν τους «εχθρούς» μας και όχι οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι που αποτελούν απλώς τους πολιτικούς αντιπάλους μας με διαφορετική προσέγγιση. Σημαντικό πλεονέκτημά μας είναι η ουσιαστική προγραμματική αντιπολίτευση, η αντιπαράθεση «σχεδόν ολοκληρωμένης» αντιπρότασης σε κάθε ζήτημα διαφωνίας μας. Βασικό μας μειονέκτημα η ελλιπής καθημερινή παρουσία μας στη ζωή της πόλης. Και δεν εννοούμε το ζήτημα κινητοποιήσεων ή πρωτοβουλιών που συμμετέχουμε σε όλες, έστω και με αντιπροσωπία. Αλλά αν εξαιρέσουμε τον εκπαιδευτικό χώρο, η συμμετοχή μας σε συλλόγους, αθλητικούς, πολιτιστικούς, επαγγελματικούς είναι υποτυπώδης.



Ποια είναι τα άλλα μεγάλα προβλήματα της πόλης, πέραν της ανεργίας και της νέας φτώχειας.

Καταρχήν, τα προβλήματα που απορρέουν από τις μνημονιακές πολιτικές και τον Καλλικράτη. Έλλειψη πόρων, σωρεία νέων αρμοδιοτήτων, μείωση προσωπικού, νομοθετικό αλαλούμ. Προβλήματα που αποκλείουν σχεδόν κάθε έργο εκτός χρηματοδότησης ΕΣΠΑ και κάνουν αμφίβολη ακόμα και τη συνέχεια πληρωμής των μονίμων δημοτικών υπαλλήλων στους επόμενους μήνες. Αυτά που ουσιαστικά διαλύουν το στοιχειώδες κράτος κοινωνικής πρόνοιας που η Αυτοδιοίκηση σήμερα υλοποιεί. Στο Δήμο μας η κατάσταση επιδεινώνεται από τα μεγάλα τοκοχρεωλύσια της περιόδου Καλογερόπουλου (3-3.500.000 ευρώ ετησίως) και την ανυπαρξία της Διοίκησης Καρδαρά. Είχαμε καταθέσει και προεκλογικά και μετεκλογικά την πρότασή μας για επαναφορά του Τέλους Βελτίωσης στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, την αναδιάρθρωση των δημοτικών εσόδων, την καταγραφή των νέων χρήσεων στον Ελαιώνα, την ανάγκη άμεσης εκπόνησης νέου οργανογράμματος του Δήμου, την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων κ.λπ.. Όλα παραπέμπονται στις καλένδες.

Μετά είναι τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, όπου έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το «Αιγάλεω πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης», με κεντρικό σημείο τη συμμετοχή και τη δράση των πολιτών και των φορέων του, σε ένα πλαίσιο δημιουργίας σχετικών δομών (κοινωνικό παντοπωλείο, αλληλέγγυο φροντιστήριο, κοινωνικό φαρμακείο, ιματιοθήκη κ.λπ.), αλλά και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών (ουσιαστική λειτουργία των δημοτικών ιατρείων, βοήθεια στο σπίτι, παιδικοί σταθμοί κ.ά).

Έπονται τα χωροταξικά και αναπτυξιακά, έγκαιρα έχουμε ζητήσει συζήτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο και προσφυγή για το Mall στον Ελαιώνα, αποφάσεις και ενέργειες που θα διεκδικούν προϋποθέσεις για τη δημιουργία Τεμένους στο χώρο του πρώην «Στρατοπέδου Παλάσκα», δεσμεύσεις για το σχεδιαζόμενο Κεντρικό Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων, έλεγχο και πίεση στο ΜΕΤΡΟ για άμεση λειτουργία του σταθμού «Αγ. Μαρίνα» στο Δημαρχείο, αποκατάσταση της πλατείας Εσταυρωμένου και ανάδειξη του ίχνους της αρχαίας Ι. Οδού, υποβάθμιση της Ι. Οδού, μέτρα για την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρέμβαση για την βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων με τη λειτουργία τοπικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, και την αποφυγή της δημιουργίας των τεσσάρων «Φαραωνικών» μονάδων καύσης σύμμικτων στην Αττική.

Επιβάλλεται, κατά τη γνώμη μας, στη σημερινή συγκυρία ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθούμε στο τετράπτυχο «Αντίσταση- Αλληλεγγύη-Κοινωνική Συμμετοχή-Δημιουργία» :

Αντίσταση στις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων με ειρηνικές κοινωνικές κινητοποιήσεις, συντονισμένης πάλης συνδικάτων, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, Αυτοδιοίκησης.

Αλληλεγγύη στους συμπολίτες που βιώνουν τον πολύμορφο κοινωνικό αποκλεισμό, με ενέργειες, δράσεις και δομές αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο

Κοινωνική Συμμετοχή στη λειτουργία και τον σχεδιασμό των πολιτικών του Δήμου, την ενεργοποίηση του πολύτιμου τοπικού κοινωνικού δυναμικού (σχολεία, εθελοντές, κοινωνικοί φορείς κ.λπ.) σε ενέργειες κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης, περιβαλλοντικής προστασίας.

Δημιουργία ενός δικτύου ισχυρών δημοτικών, κοινωνικών και αλληλέγγυων δομών, μίας βιώσιμης πόλης με απελευθέρωση του δημόσιου χώρου από τις αυθαίρετες καταλήψεις, επίλυσης των κυκλοφοριακών προβλημάτων, αναβάθμισης του πρασίνου, υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Θεωρούμε ότι το τετράπτυχο θα πρέπει να προστεθεί και η λέξη «συντριβή» (πολιτική και κοινωνική) όσον αφορά το φαινόμενο του νεοναζιστικού φιδιού που βγήκε στους δρόμους και μολύνει χώρους και κυρίως μυαλά, με το μίσος, το διχασμό και την ξενοφοβία. Όχι συντριβή με βίαια φυσική σύγκρουση, αλλά με ενωτικές κοινωνικές δράσεις και ενέργειες, υπεράσπισης του ουμανισμού, κοινωνικής απομόνωσης και στιγματισμού των ρατσιστικών επιθέσεων.

Θέσεις που αναλυτικά και έγκαιρα, καταθέσαμε στη δημόσια συζήτηση και τις έχετε στα χέρια σας.



Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι ως παράταξη είμαστε πολιτικά αλληλέγγυοι στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα της ευρύτερης αριστεράς και της οικολογίας, που με συνέπεια και συνέχεια έχουν αντιταχθεί στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις της κοινωνικής καταστροφής. Και αυτό δεν είναι μόνο λόγια, το έχουμε αποτυπώσει

- στα ψηφίσματα (συγχωνεύσεις, χαράτσι, σκουπίδια, Λοιμωδών, εργασιακή εφεδρεία, Άλσος Μπαρουτάδικου κ.λπ.)

- στις προτάσεις (προϋπολογισμός, Επιχειρησιακό, Χωροταξικό, Μετρό κ.λπ.)

- στην παρουσία μας σε όλες τις κινητοποιήσεις Συνδικάτων, Φορέων, και οικολογικών πρωτοβουλιών της περιοχής.



Τονίζουμε ξανά ότι προτεραιότητές μας είναι η προάσπιση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, η υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης, η καλύτερη λειτουργία της πόλης, η ποιότητα ζωής των πολιτών της. Δεν μειώνουμε τις όποιες προσπάθειες, αξιολογούμε αποτελέσματα και καυτηριάζουμε αστοχίες και πρακτικές. Χωρίς τη λογική του φόβου του πολιτικού κόστους τοποθετηθήκαμε για:

• απελευθέρωση του δημόσιου χώρου από παράνομες καταλήψεις,

• όχι a priori μονιμοποίηση κάθε συμβασιούχου,

• ανθρωπιστική προσέγγιση στο υπαρκτό μεταναστευτικό πρόβλημα,

• όχι μοναδικό τζαμί στον Ελαιώνα,

• κατασκευή του 5ου Βρεφονηπιακού Σταθμού. Ένα ζήτημα που λάθος αναδεικνύεται ως μείζον από μερίδα συμπολιτών μας. Εδώ οφείλουμε να καταγγείλουμε την επιλογή επίλυσης των τοπικών κοινωνικών αντιπαραθέσεων με την παρουσία και χρήση των ΜΑΤ. Είναι γνωστό ότι έγκαιρα είχαμε προτείνει ολοκληρωμένες διαδικασίες διαβούλευσης που η σημερινή Διοίκηση, παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ !!!! στήριξή της από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, αγνόησε. Η κατάσταση αυτή, έστω και τώρα πρέπει να αλλάξει, ιδιαίτερα μετά και την ομόφωνη απόρριψη της προσφυγής των κατοίκων από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με πειθώ και όχι καταστολή, γιατί το Αιγάλεω δεν είναι Κερατέα, επειδή πέραν των άλλων τα παιδιά δεν είναι σκουπίδια.



Αλλά είπαμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει σχέδιο, δεν έχει όραμα (μόνο νεολογισμούς, έργο = άυλες δράσεις), στερείται στοιχειώδους αποτελεσματικότητας και τη διατρέχει ένας φόβος υλοποίησης συμμετοχικών διαδικασιών.

Αλήθεια γιατί ενώ έχει βρεθεί ο χώρος για το κοινωνικό παντοπωλείο ο δήμος δεν προχωράει στη λειτουργία του αν και το πρόβλημα της σίτισης των άπορων οικογενειών στο Αιγάλεω είναι σύμφωνα και με την κοινωνική υπηρεσία οξύτατο; Πώς να χαρακτηρίσουμε ότι σάπισαν 300 κιλά κρέας από τη βοήθεια της Αρχιεπισκοπής Κύπρου μέσα στο καλοκαίρι;

Έστω και τώρα ας ξεφύγουμε από το τέλμα. Κλειδί κατά την άποψή μας και ιδιαίτερα απαραίτητη είναι η ενεργοποίηση διαδικασιών ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής και με δράσεις αλληλεγγύης των συμπολιτών μας. Απαραίτητη είναι επίσης, η ενωτική κοινωνική πάλη για την ανατροπή των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών. Εμείς το προσπαθήσαμε με την ιματιοθήκη, την στήριξη απεργών και ανέργων με τα πενιχρά οικονομικά μας, αλλά και στις δημοτικές επιτροπές που προτείναμε για το χαράτσι, τα φθηνά τρόφιμα κ.λπ.

Αν συνεχισθεί η αδράνεια της διοίκησης θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε μόνοι μας έστω και μέρος των προτάσεων μας για τις αλληλέγγυες δομές (αλληλέγγυο φροντιστήριο σε συνεργασία με τους φορείς της εκπαίδευσης, κοινωνικό παντοπωλείο κ.λπ).

Επιδιώκουμε να διοργανώσουμε «Μέρα Αλληλεγγύης» (χαριστικό παζάρι, συλλογική κουζίνα κ.λπ.) στις γιορτές μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να δούμε και μέσα από αυτές τις δράσεις, είναι η πορεία αναβάθμισης της λειτουργίας της παράταξης, η απεύθυνσή της στην κοινωνία. Έτσι στις 16 Οκτωβρίου προτείνουμε ως Γραμματεία, να προχωρήσουμε εμείς, αφού η Διοίκηση δεν το πραγματοποιεί, σε Δημόσιο Δημοτικό Απολογισμό για την πορεία του Δήμου, καλώντας ει δυνατόν όλους τους φορείς και το επιστημονικό δυναμικό της πόλης, καταθέτοντας παράλληλα και τις δικές μας προτάσεις με βάση τους άξονες που προαναφέραμε.

Επίσης, αρχές Φλεβάρη, προβλέπεται εκλογή σύμφωνα με το καταστατικό μας, νέου Γενικού Συμβουλίου και Γραμματείας. Ας υπάρξει από εδώ δέσμευση όλων μας για κατάθεση προτάσεων για επαφές με συμπολίτες/-σες ως το τέλος του χρόνου, που επιθυμούμε να συμμετέχουν στο νέο Γενικό Συμβούλιο και ενδεχομένως στο νέο ψηφοδέλτιο της Παράταξης. Η παράταξη οφείλει να ανοίξει και να διευρυνθεί, να αντιστοιχηθεί στα νέα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, διατηρώντας τον χαρακτήρα της ως μια παράταξη προγραμματικής ενότητας ενεργών πολιτών, διαφορετικών ιδεολογικών αντιλήψεων, που πολιτικά υποστηρίζεται από δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς και της οικολογίας.

Δημήτρης Μπίρμπας
Επικεφαλής της Παράταξης