-

-

12 Οκτ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2012-10-12 (ΕΛΑΙΩΝΑΣ)

12-10-2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (11.10.12), με εισήγηση της παράταξής μας, στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε το ζήτημα της διπλής ανάπλασης με το γήπεδο του Παναθηναϊκού και το mall στον Ελαιώνα, λόγω του νέου Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΚΑ.

Εισηγηθήκαμε και έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, να επαναβεβαιώσουμε την προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (μόνο γήπεδο, όχι mall και κτίρια εμπορικών χρήσεων, διατήρηση ισοζυγίου πρασίνου και συντελεστών δόμησης, πάρκο υψηλού πρασίνου ο ευρύτερος χώρος του γηπέδου). Μειοψήφησαν ο κ. Σπηλιόπουλος και κάποιοι σύμβουλοι της διοίκησης Καρδαρά, καθώς
και οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης αρνούμενοι τη κατασκευή γηπέδου.

Αποφασίστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να ενημερώσει άμεσα τους δημότες και τους φορείς της πόλης, να συνεδριάσει η Επιτροπή Διαβούλευσης και να προσφύγει με κάθε νόμιμο μέσο μετά την αναγραφή του σε ΦΕΚ, ενεργοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες σε συντονισμό με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Στόχος είναι να αποτραπεί η υλοποίηση της προβλεπόμενης νέας ρύθμισης, που ανατρέπει το πάρκο υψηλού πρασίνου και επιτρέπει την κατασκευή γιγαντιαίου πολυκαταστήματος ύψους 18 μέτρων, 54.000 τετραγωνικών μέτρων υπέργεια και δεκάδων χιλιάδων υπόγεια, που θα συνθλίψει την ήδη χειμαζόμενη αγορά της πόλης μας και των γύρω περιοχών.



Ακολουθεί η Εισήγησή μας:

25-9-2012

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΛΑΙΩΝΑ – ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Με τυμπανοκρουσίες ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Λιβιεράτος την υπογραφή από πλευράς του, του Προεδρικού Διατάγματος για τη λεγόμενη «Διπλή Ανάπλαση», μια εξέλιξη που θα λειτουργήσει σαν πυρηνική βόμβα στη χειμαζόμενη αγορά της πόλης μας. Στην ανακοίνωσή του όμως ξέχασε να ενημερώσει για μια κρίσιμη «λεπτομέρεια»: ότι το ΠΔ δεν θα έχει ουδεμία ισχύ αν δεν «περάσει» από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παρά την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ (3.9.12) το ΠΔ δεν έχει ακόμη καν αποσταλεί στο ΣτΕ που είχε κρίνει παρόμοια ρύθμιση ως αντισυνταγματική. Είναι γνωστή η απόφαση 3059/09 του ΣτΕ, που έβαλε STOP στην ανέγερση Mall στον Ελαιώνα, το οποίο επανέρχεται με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ:

…χρήσεις γης που συνεπάγονται την ανέγερση πολυλειτουργικού δημοτικού κτιρίου και εμπορικού κέντρου. Οι χρήσεις όμως αυτές που δεν είναι συμπληρωματικές των αθλητικών εγκαταστάσεων (αλλά θεσπίσθηκαν είτε επ’ ευκαιρία της μεταφοράς στην εν λόγω περιοχή των αθλητικών δραστηριοτήτων είτε προς ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβαρύνσεως του Δήμου από την μεταφορά αυτή), συνεπάγονται μείωση των κοινοχρήστων χώρων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου και επομένως οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3481/2006 είναι αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Επειδή στην ίδια απόφαση του ΣτΕ τονίζεται ότι ο συντελεστής δόμησης παραμένει 0,1 και όχι 1,2 όπως θέλει το ΥΠΕΚΑ και ο ιδιοκτήτης του Mall κ. Βωβός, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος παραμένει δραματική, όσο και η επιδείνωση του ισοζυγίου πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων.

Η τρικομματική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά συνεχίζει στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων που εγκληματούν κατά του Ελαιώνα, κατά του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, διαλύοντας παράλληλα τα εμπορικά κέντρα των γύρω περιοχών. Επιχειρεί ν’ ανοίξει το δρόμο στα μεγάλα διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δρόμο που έκλεισαν – και θα ξανακλείσουν - οι πολίτες με τους αγώνες τους.

Ο Δήμος Αιγάλεω οφείλει να πάρει πρωτοβουλία και να αγωνιστεί μαζί με τους γύρω δήμους και τους πολίτες τους, για να αποτραπεί και αυτή η ρύθμιση.

Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Διαβούλευσης και να κληθούν όλοι οι φορείς της πόλης, αποφασίζοντας από τώρα ότι θα προσφύγουμε σε κάθε νόμιμο μέσο για την αποτροπή και της νέας ρύθμισης.