-

-

3 Οκτ 2012

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Β΄ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25 Σεπτεμβρίου τοποθετηθήκαμε για το θέμα που αφορούσε τη Β΄ φάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Β΄ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ


Όπως όλοι είπαμε το «επιχειρησιακό» είναι πλασματικό, λόγω των ανεξέλεγκτων μνημονιακών περικοπών. Όμως, είναι μια πολύ καλή προσπάθεια, δείγμα των δυνατοτήτων των υπηρεσιών μας, παρά τις όποιες ελλείψεις που μπορούν να αναφερθούν και αποτελεί ένα εργαλείο για τώρα και για το μέλλον. Για μια ακόμη φορά, όμως, λείπει το εισηγητικό της Διοίκησης, η πρότασή της και το όραμά της. Λείπει η ιεράρχηση στόχων και προτεραιοτήτων με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν. Δειλή
καταδίκη του Καλλικράτη και των Μνημονιακών πολιτικών, των νεοφιλελεύθερων επιλογών ελαχιστοποίησης του κοινωνικού κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων, παρά τη θετική αναφορά στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης (βλ. σελ. 3)

Σε κάθε περίπτωση, η βασική πρόβλεψη οικονομικών μεγεθών για μείωση 15% των πόρων το 2013 και 5% το 2014, αν δεν υπάρχουν πολιτικές ανατροπές, είναι υπερβολικά αισιόδοξη, για να μην πούμε ανέφικτη, όταν θα υπάρξει νέα μείωση 29% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης (ακόμα κι αν παραμείνει σταθερός, όπως την περίοδο 2012-2011, ο ρυθμός μείωσης ιδίων εσόδων -7,5%, τα επόμενα χρόνια της προβλεπόμενης ύφεσης).

Για αυτό τονίζουμε διαρκώς ότι οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα όλης της Αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα ιδεολογικών επιλογών, η ανατροπή των ακραίων νεοφιλελεύθερων Μνημονιακών πολιτικών και η υλοποίηση των συνταγματικών επιταγών για τους πόρους.

Στις σημαντικές παραλείψεις του παρόντος Σχεδίου εντοπίσαμε:
Α) Απουσία δράσης άμεσης υλοποίησης, καταγραφής και επικαιροποίησης στοιχείων του Ελαιώνα και μεγάλων επιχειρήσεων (ΙΚΕΑ κ.λπ.) για ουσιαστική αύξηση των εσόδων από δημοτικά τέλη (παράγραφος 1.1.1. σελ. 5).
Β) Τη μη πρόβλεψη μελέτης για αναδιάρθρωση των δημοτικών τελών για πιο δίκαιη κατανομή τους.
Γ) Την απουσία μελέτης ολοκληρωμένης διαχείρισης του Άλσους και ανάδειξης των στοών (παρ. 3.5.2. σελ. 29).
Δ) Την απουσία επικαιροποίησης υλοποίησης της μελέτης διαχείρισης υδάτινων πόρων (μέτρο 3.5).
Ε) Τη μη αναφορά στον ΣΜΑ στον Ελαιώνα, όπως και την απουσία διεκδίκησης μιας ολοκληρωμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις συνολικές παρεμβάσεις.
ΣΤ) Την ανυπαρξία δράσης (6.1.4. σελ. 58) διεκδίκησης Μουσείου Ιεράς Οδού, Ακαδημίας ανθρωπιστικών σπουδών στον Ελαιώνα και άλλων ευγενών χρήσεων.
Ζ) Την απουσία δεικτών εξοικονόμησης και περιορισμού της σπατάλης ενέργειας και υδάτινων πόρων.

Αναλυτικότερα, και με δεδομένο ότι για εμάς πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι το «Αιγάλεω πόλη Κοινωνικής Αλληλεγγύης» έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Καταρχήν την ανησυχητική πρόβλεψη για ανάγκη λήψης νέων δανείων ύψους 10.800.000 ευρώ έως το 2014, δείγμα των Μνημονιακών επιπτώσεων που περιγράψαμε (σελ. 63). Δεύτερον, επιβεβαιώνεται η κριτική για το φόβο της Διοίκησης περί της κοινωνικής συμμετοχής (Γ προτεραιότητα, δηλαδή τελευταία για το μέτρο 4.4.3)
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ