-

-

24 Δεκ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (+ΦΩΤΟ)



23-12-2012  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στην «Ημέρα Αλληλεγγύης» που διοργάνωσε η  δημοτική παράταξη ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ. Η ημέρα συμπεριλάμβανε συλλογή τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, συλλογή ρούχων για την Ιματιοθήκη της Ανάπλασης, ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων, ενημέρωση για το Αλληλέγγυο Φροντιστήριο και υπήρχε η δυνατότητα δήλωσης ενδιαφέροντος για αλληλέγγυες δράσεις. Παράλληλα, στις 11:30 έγινε ένας κύκλος ενημέρωσης από αλληλέγγυους φορείς της ευρύτερης περιοχής, για τον τρόπο δράσης τους και μετέφεραν την εμπειρία τους. Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση, συμμετείχαν η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθήνας και επικεφαλής του Συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη», καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. κ. Ε. Πορτάλιου, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αιγάλεω κ. Δ. Σιγάλα, η εκπρόσωπος του
Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης για ενσωμάτωση ψυχικά ασθενών ατόμων «Ευ ζην» κ. Π. Νικολάου, ο εκπρόσωπος της κίνησης «Εθελοντές Αιγάλεω» κ. Ηλ. Γιαρένης, ο εκπρόσωπος του Ανοιχτού Κοινωνικού Χώρου Χαϊδαρίου ΙΣΤΟΣ κ. Κ. Φωτεινάκης, ο Δ/ντής του 4ου Λυκείου Αιγάλεω κ. Γ. Λαμπρόπουλος και η βουλευτής Β΄ Αθήνας κ. Ρένα Δούρου. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανάπλασης Γιάννα Χριστόγλου και Σοφία Αθανασιάδου και ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Γ. Μυστακόπουλος.


Τη συζήτηση άνοιξε ο Γραμματέας της παράταξης Στέλιος Βασιλειάδης, ο οποίος τόνισε ότι η προσπάθεια δεν αφορά φιλανθρωπία και ελεημοσύνη αλλά αλληλεγγύη, όπως επίσης ότι με τις αλληλέγγυες δράσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και η διεκδίκηση από την επίσημη πολιτεία των αυτονόητων κοινωνικών παροχών, για υγεία, παιδεία και αξιοπρεπή διαβίωση.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής Δημήτρης Μπίρμπας επισήμανε ότι επείγει όλες και όλοι να συμμετέχουμε ενεργά και να γίνουμε εθελοντές και υποστηρικτές αλληλέγγυων δράσεων, χωρίς να ξεχνάμε ότι αυτές οι ανθρωπιστικές, κοινωνικά ευαίσθητες προσπάθειές μας, δεν ξεχωρίζουν φύλα, έθνη και θρησκεύματα, ότι δεν επιλύουν οριστικά το πρόβλημα, που απαιτούν μεγάλους, ειρηνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, για κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές που τις έχει ανάγκη το τόπος για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Η κ. Πορτάλιου περιέγραψε τις πολλές δράσεις που έχει αναπτύξει η «Ανοιχτή Πόλη», όπως το Κοινωνικό Φαρμακείο, τον Κοινωνικό Πολυχώρο, την Ενισχυτική Διδασκαλία (Αλληλέγγυο Φροντιστήριο), καθώς και τις επιμέρους δομές και δράσεις που έχουν αναπτύξει ή στηρίξει σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Αναφέρθηκε επίσης, στο πρόγραμμα σίτισης παιδιών στα σχολεία και στην ενίσχυση των προγραμμάτων σίτισης της ΚΕΑΔΑ. Επίσης, αναφέρθηκε και στη φιλοσοφία της «αλληλεγγύης», όπως αυτή αναπτύχθηκε διαχρονικά κατά τη Γερμανική Κατοχή, από το ΕΑΜ, μέχρι και τις μέρες μας, στο ρόλο που διαδραμάτισε στην ελληνική κοινωνία και στις παραδόσεις που δημιούργησε.

Η κ. Νικολάου παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις, τη σύνθεση και τη φιλοσοφία του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Ευ ζην» που έχει έδρα το Αιγάλεω, ως μιας επιχείρησης άλλου τύπου και συλλογικού σκοπού ένταξης ψυχικά ασθενών ατόμων. Ο Συνεταιρισμός λειτουργεί αρκετά χρόνια με επιτυχία και έχει σημαντικά επιτεύγματα στο ενεργητικό του, ενώ είναι οικονομικά εύρωστος και απόλυτα αυτάρκης.

Ο κ. Φωτεινάκης αναφέρθηκε στη διαδικασία δημιουργίας και στον τρόπο λειτουργίας του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου, που στεγάζεται στο χώρο του κατειλημμένου (…πρώην εγκαταλελειμμένου) παλιού δημαρχείου Χαϊδαρίου. Στις πολλές και διαφορετικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα, περιλαμβάνονται το Αλληλέγγυο Φροντιστήριο, το Κοινωνικό Μπακάλικο, η προμήθεια αγαθών χωρίς μεσάζοντες, ενώ στον ίδιο χώρο στεγάζονται και άλλες δράσεις όπως η Κινηματογραφική Λέσχη και το Κοινωνικό Ωδείο.

Ο κ. Γιαρένης περιέγραψε διεξοδικά τη δράση της κίνησης «Εθελοντές Αιγάλεω», τόσο για την προμήθεια αγαθών χωρίς μεσάζοντες όσο και την ενίσχυση άλλων φορέων που παρέχουν προγράμματα σίτησης στο Αιγάλεω, όπως οι τρεις ενορίες Εσταυρωμένου, Αγ. Σπυρίδωνος και Αγ. Τριάδας. Αναφέρθηκε επίσης, στη φιλοσοφία που διέπει το εγχείρημα της κίνησής τους και τις προγραμματισμένες μελλοντικές δράσεις τους.

Ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στο Αλληλέγγυο Φροντιστήριο που λαμβάνει χώρα στο Λύκειο το οποίο διευθύνει και τη συγκινητική και απολύτως ανιδιοτελή εθελοντική συνεισφορά των πολλών καθηγητών που συμμετέχουν, μεταξύ των οποίων και η πρώην δημοτική σύμβουλος της Ανάπλασης Ασπασία Αρετάκη.

Η κ. Δούρου τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης στις χώρες του Νότου της Ευρώπης, που πλήττονται από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές, και ευχήθηκε του χρόνου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να μη βρίσκεται η κοινωνία στην ίδια κακή κατάσταση. 

Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση κατά την οποία μαζεύτηκαν εκατοντάδες κιλά τροφίμων, αναρίθμητα ρούχα και παιδικά παιχνίδια, ενώ έγινε και ανταλλαγή πολλών βιβλίων. Τα τρόφιμα και τα ρούχα παραχωρήθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αιγάλεω, ενώ οι πολλές κούτες βιβλίων που περίσσεψαν παραδόθηκαν στη Βιβλιοθήκη του δήμου Αιγάλεω.

Τα γλυκά της εκδήλωσης ήταν προσφορά των Αρτοποιείων «Κληρονόμος».