-

-

4 Ιουν 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2013-06-04 ΣΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

 
Υπογράφηκε τη Δευτέρα 3.6.2013 η προγραμματική σύμβαση, για την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο γνωστό ιδιόκτητο οικόπεδο του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Σύνδεσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΕΔΣΝΑ)-χώρος ΔΕΗ-, εντός των ορίων του Δήμου Αιγάλεω, μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ΕΔΣΝΑ. Έργο ύψους 13,8 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Από τη σεμνή τελετή απουσίαζε ο Δήμος Αιγάλεω.

Κι όμως, είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει τη διοίκηση του Δήμου, ότι υπήρχε η προγραμματική σύμβαση ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στις 13.5.13 και για την αναβολή του για τις 29.5.13. Είχαμε ζητήσει από τη διοίκηση Καρδαρά να απαιτήσει από τον ΕΔΣΝΑ, ως μέλος του
Συνδέσμου, τη μελέτη και όχι μόνο την προγραμματική σύμβαση (εστάλη επιστολή της Διοίκηση μετά από 3-4 ημέρες), μια που πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε λόγια, γιατί από εκεί προκύπτει η δυναμικότητα, το εύρος δραστηριοτήτων, οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις του ΣΜΑ ώστε να αποτελέσει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τονίσαμε, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με διοίκηση και υπηρεσίες, ότι είναι κρίσιμο για την πόλη να υπάρχει αντιπρόσωπος του Δήμου Αιγάλεω στην επιτροπή Διοίκησης για να ελέγχει ποσότητες, λειτουργίες, σύσταση απορριμμάτων κ.λπ.

Αναφέραμε ότι σε επικοινωνία μας με την αντιδημαρχία του Δήμου Αθηναίων, μας ειπώθηκε ότι ο ΣΜΑ θα είναι δυναμικότητας 400 τόνων (270 από Δήμο Αθηναίων και 130 από Δήμο Αιγάλεω), μέγεθος που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Ζητήσαμε τη μελέτη και μας είπαν ότι «δεν την είχαν». Ακόμα και όταν ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, και λήφθηκε η απόφαση, δεν κατατέθηκε μελέτη παρά μόνο προγραμματική σύμβαση. Αυτός ήταν ένας λόγος, πέραν των άλλων, που δεν ψηφίστηκε από τις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Σε προσπάθεια διερεύνησής μας στον ΕΔΣΝΑ, μας πληροφόρησαν ότι δεν είχαν υπόψη τους νεώτερη μελέτη για 400 τόνους. Άρα ίσως υπήρχε, και υπάρχει, μόνο η αρχική μελέτη του 1996, η οποία προέβλεπε δυναμικότητα 1200 τόνων, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης. Μελέτη που η διοίκηση Ανάπλαση-Μυστακόπουλου με κινητοποιήσεις και προσφυγές στο ΣτΕ, είχε αποτρέψει την εφαρμογή της λόγω ελλειμμάτων τεκμηρίωσης στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Πληροφορηθήκαμε επίσης, ότι δεν υπάρχει μελέτη που να αντιστοιχεί στο νέο «Περιφερειακό Σχεδιασμό» του 2004, ο οποίος προέβλεπε ΣΜΑ δυναμικότητας 600 τόνων, σχεδιασμό που είχε αποδεχτεί η διοίκηση Καλογερόπουλου.

Οι ανησυχίες μας, δυστυχώς, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται από τη σημερινή ανακοίνωση (ανάρτηση στον ιστότοπο localit.gr της ΚΕΔΕ 4.6.2013). που αναφέρει ότι ο ΣΜΑ σε «έκτακτες» περιπτώσεις θα εξυπηρετεί και απορριμματοφόρα των δήμων Αγ. Βαρβάρας, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη και Μοσχάτου-Ταύρου, δυνατότητα που αντιστοιχεί στον αρχικό σχεδιασμό του 1996 των 1200 τόνων. Η ολιγωρία της Διοίκησης είναι προφανής.

Απαιτούμε το θέμα να συζητηθεί στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε έστω και τώρα, με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της τοπικής αυτονομίας, να υποχρεώσουμε να υπάρξει οπωσδήποτε εκπρόσωπος του δήμου μας στη Διοίκηση Λειτουργίας, να κατατεθεί η μελέτη και να εξεταστεί ενδελεχώς, να οριστούν σαφώς οι «έκτακτες» περιπτώσεις, γιατί πολύ φοβούμαστε ότι το «έκτακτο» θα καταστεί «μόνιμο» όχι μόνο εξαιτίας της απουσίας άλλου ΣΜΑ στην περιοχή, αλλά ούτε καν προγραμματισμού υλοποίησής του. Αφού έχουμε τη μελέτη στα χέρια μας, θα πρέπει να κληθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ενημερωθούν οι φορείς της πόλης, ώστε να καθορίσουμε τη τελική στάση μας.