-

-

24 Απρ 2014

Δ. Μπίρμπας: Συγκροτούμε ένα τοπικό αναπτυξιακό συμβόλαιο (συνέντευξη στο ecoleft.gr)

Πηγή: http://wp.me/p3poUN-6ug

Τη δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αιγάλεω εξαιτίας των πολιτικών της απερχόμενης διοίκησης και των επιπτώσεων του Μεσοπρόθεσμου περιγράφει ο επικεφαλής της Ανάπλασης Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας ζητώντας την ενεργή δράση των πολιτών για να εφαρμόσει συμμετοχικό προϋπολογισμό στα πρότυπα της Σεβίλλης, να κάνει το Αιγάλεω πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης, με σχέδιο για βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα, προτάσσει την εναλλακτική πρόταση για τον Ελαιώνα, με σκοπό να αναδειχθούν τα αρχαία χνάρια της πόλης.
"Προωθούμε συμμετοχικό προϋπολογισμό στα πρότυπα της Σεβίλλης, με στόχο μια πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης – Θέλουμε να αναδείξουμε τον αρχαίο Αττικό Ελαιώνα, να αναδείξουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ιεράς Οδού, να αναβαθμίσουμε το Μπαρουτάδικο, να αξιοποιήσουμε το κτήμα Μερκάτη."

* Ποια οικονομική κατάσταση περιμένετε να βρείτε στον δήμο;
Τα οικονομικά του δήμου είναι τραγικά, όπως συμβαίνει και με όλους τους δήμους. Ο Δήμος Αιγάλεω έχει υποστεί μείωση 65% από τους κρατικούς πόρους και από άλλους πόρους που δεν αποδίδονται. Αυτό, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά δεινή κατάσταση που άφησε η προηγούμενη διοίκηση Καλογερόπουλου, η οποία είχε πάρει δάνεια ύψους 22 εκατ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες την οκταετία 2002-2010, έχει δημιουργήσει έναν “στενό κορσέ”.
* Αυτός ο δανεισμός έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενους δανεισμούς;
Επειδή πριν τον κ. Καλογέροπουλο τη διοίκηση του δήμου είχε η παράταξη που έχω την τιμή να ηγούμαι, θα σας πω μόνο ότι από τα 5,9 εκατ. ευρώ χρέη σε δάνεια τα 1,45 εκατ. το είχαμε λάβει για να είναι εξασφαλισμένη η μισθοδοσία για δύο μήνες, όταν θα ερχόταν η επόμενη διοίκηση. Τα δάνεια ήταν μακροχρόνιας αποπληρωμής και αφορούσαν αγορά οικοπέδων. Ο κ. Καλογερόπουλος πήρε δάνεια 25,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 22 εκατ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες και πελατειακές προσλήψεις, και άφησε χρέος 11,6 εκατ. ευρώ.
Όταν εφαρμόστηκαν οι μνημονιακές πολιτικές και ο “Καλλικράτης” για την υποτιθέμενη εξυγίανση των οικονομικών, ο δήμος βρέθηκε σε τραγική κατάσταση από μια δημοτική αρχή, του κ. Καρδαρά, ανίκανη και να προβλέψει την κατάσταση και να τη διαχειριστεί. Εμείς είχαμε προβλέψει ότι η εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών στον δήμο θα κοστίσει 24 εκατ. ευρώ και, όταν εφαρμόστηκε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εκτιμήσαμε ότι το κόστος για τον δήμο θα είναι 40 εκατ. ευρώ την τετραετία. Αυτό προέκυπτε από μειώσεις των πόρων, αύξηση κάποιων υποχρεώσεων του δήμου σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών και από την μείωση των ανταποδοτικών τελών που απέδιδαν τα καταστήματα, καθώς το 30% έχει κλείσει, και δυστυχώς έχει κοπεί το ρεύμα σε περισσότερα από 800 σπίτια, εκ των οποίων επίσημα έχουν επανασυνδεθεί στα 185 και μέσω δράσεων αλληλεγγύης έχουν συνδεθεί στα περισσότερα. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι στο Αιγάλεω τα ανταποδοτικά τέλη είναι 1,5 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2009.
* Πώς μπορεί να γίνει διαχείριση με αυτά τα δεδομένα;
Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι να γίνει επιτέλους πραγματικότητα η συνταγματική επιταγή, που ορίζει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η δεύτερη είναι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών μέσα από ένα μέτωπο τοπικών συλλογικοτήτων, εργαζομένων και αιρετών. Το μότο μας είναι «Αιγάλεω: πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης. Συμμετέχουμε, αλλάζουμε τον εαυτό μας και την πόλη μας με δημοκρατία και σχέδιο για βιώσιμη τοπική ανάπτυξη».
* Το πρόγραμμά σας εμπεριέχει τον συμμετοχικό προϋπολογισμό;
Προφανώς. Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός αποτελεί προγραμματικό στοιχείο της παράταξής μας εδώ και τέσσερις τετραετίες και θέλουμε να είναι πιο κοντά στα πρότυπα της Σεβίλλης και λιγότερο του Πόρτο Αλέγκρε. Θέλουμε τοπικά δημοψηφίσματα, διαμερισματικά συμβούλια. Το βασικό μας συστατικό στοιχείο είναι η συγκρότηση ενός τοπικού κοινωνικού και αναπτυξιακού συμβολαίου.
* Τι περιλαμβάνει ένα τέτοιο συμβόλαιο;
Περιλαμβάνει την ενεργοποίηση και τον συντονισμό όλων των κοινωνικών και αλληλέγγυων δομών, φορέων όπως είναι ο δήμος, η Εκκλησία -που κάνει ένα τεράστιο κοινωνικό έργο στο Αιγάλεω σιτίζοντας 400 οικογένειες- το Κοινωνικό Παντοπωλείο, σύλλογοι που από τη δράση τους πάνω από 1.000 οικογένειες παίρνουν τρόφιμα σε μηνιαία βάση, πέρα από τις εθελοντικές προσφορές των πολιτών. Με έναν συντονισμό, στον οποίον μπορούν να ενταχθούν συντεταγμένα και οι επιχειρηματίες της πόλης, καθίσταται εφικτό να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο απέναντι στην κρίση και ταυτόχρονα να εξασφαλιστούν τα στοιχειώδη, όπως η στέγη, η τροφή και το νερό.
* Τι ευρύτερες αλλαγές σχεδιάζετε στην περιοχή σας;
Υπάρχει το πρόβλημα στην περιοχή του Ελαιώνα, που είναι εκτός σχεδίου πόλης. Δεν εφαρμόζονται οι πρόνοιες του Π.Δ. Λαλιώτη του 1995 και χωροθετούνται χρήσεις μητροπολιτικού χαρακτήρα, που είναι ασύμβατες με όλο τον προηγούμενο σχεδιασμό. Γι’ αυτό ζητάμε να εφαρμοστούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. και να έχουν συνολικό χαρακτήρα. Σήμερα, στην περιοχή έχει χωροθετηθεί τέμενος, κεντρικός σταθμός υπεραστικών λεωφορείων πάνω σε έναν ευρωπαϊκό οδικό άξονα, ο κόμβος φορτηγών και Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που θα είναι 400 τόνων με απόφαση του ΣτΕ, αντί 2.000 που σχεδιαζόταν αρχικά.
Το mall που θα έχτιζε ο Βωβός, τελικά, μετά και τη δική μας αντίδραση, δεν θα γίνει. Φανταστείτε όμως πόσο θα επιβαρυνθεί η περιοχή. Γι’ αυτό εμείς ζητάμε επικαιροποίηση των χρήσεων γης και τροποποιήσεις του γενικού πολεοδομικού σχεδίου για να μην μπορούν να χτίζονται malls επί της Λ. Κηφισού! Ταυτόχρονα, θέλουμε να αναδείξουμε τον αρχαίο Αττικό Ελαιώνα στον χώρο του ΤΕΙ Πειραιά, να φτιάξουμε εκεί λαογραφικό μουσείο. Επίσης, θέλουμε να αναδείξουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ιεράς Οδού, να αναβαθμίσουμε το Μπαρουτάδικο, να αξιοποιήσουμε τους στάβλους στο Μερκάτι. Εμείς θέλουμε να είναι έτοιμο το Αιγάλεω μπροστά στις μεγάλες τεκτονικές αλλαγές, ώστε να επιτύχουμε μια βιώσιμη τοπική ανάπτυξη!