-

-

26 Ιαν 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20160125 (ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ)

            25/1/2016



                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Κυριακή 24/1/2016, σε μια μεγάλη συγκέντρωση στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ”, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της παράταξής μας “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ”, με μεγάλη συμμετοχή.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία, ο Γραμματέας της παράταξης κ. Σταύρος Δρόσος και ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Δημάρχου Αιγάλεω  κ. Δημήτρη Μπίρμπα.

Την εκδήλωση τίμησαν εκτός από πλήθος δημοτών, οι ακόλουθοι:

Κουρουμπλής Παναγιώτης, Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Μπαλάφας Γιάννης, Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Ξυδάκης Νίκος, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών
Πελεγρίνης Θεοδόσης, Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας
Μυστακόπουλος Γιάννης, πρώην Δήμαρχος Αιγάλεω
Καλογερόπουλος Δημήτρης, πρώην Δήμαρχος Αιγάλεω
Πατήρ Πέτρος, Αρχιμανδρίτης  Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας
Σχινάς Θοδωρής, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου
Καφαντάρη Χαρά, Βουλευτής Β΄Αθήνας
Κομματάς Ανδρέας, Εκπρόσωπος Kοινοβουλευτικής Ομάδας  ΑΝ.ΕΛ.
Γκίκας Γιάννης, επικεφαλής παράταξης “Συμμαχία για το Αιγάλεω”
Σκλαβούνος Λάμπρος, επικεφαλής παράταξης “Αιγάλεω Νέα Εποχή»
Κάντζος Γιάννης, επικεφαλής παράταξης “Αιγάλεω Μπροστά”
Μάνδρος Ηλίας, Δημοτικός Σύμβουλος και εκπρόσωπος της Παράταξης “Ωρα Αιγάλεω”
Σιούλας Δημήτρης, Διοικητής του Β΄Αστυνομικού Τμήματος Αιγάλεω
Τζεφεράκος Παναγιώτης, Διοικητής Α΄Τμήματος Ασφαλείας

Πρόεδροι και μέλη των ΚΑΠΗ του Αιγάλεω

Διευθυντές και πρόεδροι συλλόγων των σχολείων του Αιγάλεω

Πρόεδροι και μέλη των παρακάτω συλλόγων και φορέων:

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αιγάλεω
ΕΒΕ
Εξωραϊστικός σύλλογος Άνω Λιούμη
Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων,
Σύλλογος Κρητών Αιγάλεω
Σύλλογος Μικρασιατών ΝΕΕΣ ΚΥΔΩΝΙΕΣ
Ένωση Γονέων
Εθελοντές
Διασώστες
ΙΛΟΑ
Πανελλαδική Επαγγελματική Ένωση Πλανοδίων & Υπαίθριων μικροπωλητών & λιανέμπορων “ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ”
Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Δυτικής Αθήνας
Εκδρομική Μορφωτική Στοά Αιγάλεω
Σύλλογος Ποντίων ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ
ΑΙΓΑΛΕΩ A.O.
Γ.Σ. Αιγάλεω (κολύμβηση)
Α.Π.Ο ΙΕΡΑΠΟΛΙΣ
Α.Σ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ Δρυοπιδέων Αιγάλεω
Αθλητική Ακαδημία Αντισφαίρισης Αιγάλεω
Σύνδεσμος Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Α.Ο. Ιεράπολη
Π.Α.Ο Θεμιστοκλής
Αθλητικός Σύλλογος ΑΡΗΣ Αιγάλεω
Φίλοι του Πυριτιδοποιείου


Κι άλλοι…..

                                                                                                 Ανάπλαση Αιγάλεω

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΡΜΠΑ


Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την μαζική παρουσία σας και να σας καλωσορίσουμε στην σημερινή μας εκδήλωση, ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της Διοίκησης του Δήμου μας.
Να σας ζητήσουμε να συνεχίσετε την στήριξή σας,  τα καλά σας λόγια αλλά και την καλόπιστη κριτική σας, που μας δίνουν την δύναμη να συνεχίσουμε, αλλά κυρίως να ζητήσουμε, όπως είπε και ο γραμματέας μας, την ουσιαστική συμμετοχή σας τόσο στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης όσο και στην προσπάθεια δημιουργίας και λειτουργίας  διαδικασιών της  τοπικής δημοκρατίας της πόλης μας.
Ο απολογισμός μας συνοψίζεται σε μία φράση «ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ, ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΟΥ».
Το είπαμε και πέρσι, εξακολουθούμε να προσπαθούμε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο μνημονιακό περιβάλλον, ασφυξίας οικονομικών πόρων,  μείωση κατά 65% των κρατικών επιχορηγήσεων από το 2009, ελαχιστοποίησης του προσωπικού, μείωση 45% σε σχέση με το 2009.
Η παρούσα κυβέρνηση παρά την συνθηκολόγηση του  Ιουλίου, κατάφερε να βάλει φρένο στην κατρακύλα και να υλοποιήσει ακέραιο τον ισχνό, βέβαια προϋπολογισμό, που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Προϋπολογισμό χωρίς πρόσθετες περικοπές για πρώτη φορά από το 2009. Μένουν βέβαια πολλά που πρέπει να γίνουν για να  υλοποιηθούν ακόμα και οι νομοθετικές προβλέψεις του “Καλλικράτη”  για τους πόρους των ΟΤΑ γιατί και ο φετινός προγραμματισμός  απλώς σταθεροποιεί την μείωση. Ενώ θετικό είναι  και το “ξεκόλλημα” των προσλήψεων αλλά δεν αρκεί. Δεν λύνονται οι ανάγκες με πεντάμηνα.  Απαιτούνται άμεσα ριζοσπαστικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και βέβαια το οριστικό τέλος στην περίοδο των μνημονίων και της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να υλοποιήσουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας για Αιγάλεω πόλη Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημοκρατικής Συμμετοχής και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Εδώ οφείλω να τονίσω την καθημερινή, πολύωρη και επίπονη προσπάθεια των Αντιδημάρχων καθώς και μεγάλου μέρους των Δημοτικών Συμβούλων μας και μελών της παράταξης,   αλλά και  την σημαντική βελτίωση της ποιότητας εργασίας   της πλειοψηφίας των εργαζομένων στον Δήμο μας,   παρά τις αντίξοες, οικονομικές και λειτουργικές συνθήκες.
Η βελτίωση στην καθημερινή ζωή της πόλης είναι μεν ορατή, όμως δεν μας ικανοποιεί, δεν μας αρκεί.
Η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, η γήρανση των υποδομών η έλλειψη πόρων απαιτούν να  προσπαθούμε περισσότερο όλοι, αιρετοί και εργαζόμενοι, να γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι στην δουλειά μας.  Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας. Ελπίζουμε ότι η διαφαινόμενη εκκίνηση της ανάπτυξης,  θα τον εξομαλύνει.
Παρά τις αντιξοότητες διατηρήσαμε τη περσινή  μείωση κατά 5% των δημοτικών τελών έτσι το Αιγάλεω έχει τα μικρότερα ανταποδοτικά τέλη στην περιοχή μας, ενώ απαλλάξαμε από την καταβολή τελών, τις ιδιαίτερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Διατηρήσαμε την σημαντική μείωση:
α) στα τροφεία των παιδικών σταθμών  αξιοποιώντας καλύτερα τους Ευρωπαϊκούς πόρους.
Με υψηλά εισοδηματικά όρια απαλλαγής,  το 77% των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, δεν πληρώνουν καμία συμμετοχή. Η καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, μας έδωσε επίσης την δυνατότητα να προσθέσουμε επιπλέον 8 εργαζομένους για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σ’ αυτούς.
β) στα τέλη συμμετοχής κατά 35%  στα τμήματα αθλητισμού / πολιτισμού.
Βέβαια εκκρεμεί η επιβολή του τέλους  περιβαλλοντικής βελτίωσης και η αναδιάρθρωση των κλιμακίων. Ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατόν, δυστυχώς και λόγω της παράδοσης στοιχείων του Ε9 των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής του Ελαιώνα, από το κράτος,  για την συγκριτική αξιοποίησή τους.

Όσον αφορά στα οικονομικά,
πέραν της βελτίωσης τόσο της οικονομικής απόδοσης των υπηρεσιών, ιδιαίτερα της καθαριότητας, όσο και της εισπραξιμότητας τελών και υποχρεώσεων πολιτών και επιχειρήσεων, με δεδομένη την οικονομική θέση του Δήμου και την ανάγκη ελάφρυνσης σε πρώτη φάση, μέχρι το 2025 των δανειακών υποχρεώσεών του, πετύχαμε την αναδιάρθρωση του χρέους,  μεταθέτοντας σε βάθος χρόνου έως το 2035 την αποπληρωμή των δανείων, εξοικονομώντας έτσι περίπου 5 εκατ. μέχρι το 2025 ως μαξιλάρι ασφαλείας και δυνατότητα ανάπτυξης.

Οι προσπάθειές μας στον άξονα της βελτίωσης της καθημερινής ζωής των πολιτών,
Αποτυπώνονται στην καλύτερη εικόνα της καθαριότητας και του πρασίνου, στην βελτίωση του οδικού δικτύου με 9,5  km την πρώτη εργολαβία και έπεται άμεσα η δεύτερη, στον υπερδιπλασιασμό του όγκου των συλλεγομένων υλικών ανακύκλωσης. Υπήρξε αξιοποίηση του υπάρχοντος ακόμα και του εγκαταλειμμένου εξοπλισμού. Συμμετοχή του Δήμου σε όλα τα σύγχρονα προγράμματα Ανακύκλωσης. Λειτουργία της Δημοτικής συγκοινωνίας 6 ημέρες την εβδομάδα. Επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και παρά την έλλειψη δυνάμεων από την μείωση κατά 80%, τα αποτελέσματα ελέγχου είναι ορατά. Ταυτόχρονα σημαντικός παράγοντας είναι και η καλή συνεργασία με την Αστυνομία, την Τουριστική Αστυνομία και την Τροχαία, στα πλαίσια βέβαια των δεδομένων μικρών δυνατοτήτων τους.
Σημαντικές οι προσπάθειες και στην βελτίωση των κτιριακών υποδομών στα σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους, που όμως δεν είναι αρκετές να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της γήρανσης των υποδομών αλλά και το μεγάλο επίσης πρόβλημα των βανδαλισμών και της έλλειψης σεβασμού του δημόσιου χώρου, από μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και επισκεπτών της πόλης.
Αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά ως κοινωνία, στον δημόσιο χώρο και δεν τον αντιμετωπίσουμε σαν προέκταση του σπιτιού μας, όλες οι προσπάθειες της όποιας Διοίκησης θα είναι μετέωρες και εμβαλωματικές.
Από την άλλη, μειώθηκε σημαντικά η εικόνα του «τσαντίρ μαχαλά» σε κεντρικές πλατείες και πεζοδρόμους, αλλά ακόμα παραμένει ένα ανοικτό μέτωπο “πολέμου” με λάθος αντιλήψεις και συμπεριφορές επιχειρηματιών στον δημόσιο χώρο. Όλοι μπορούν και πρέπει να δουλέψουν αλλά με όρους σεβασμού του δημόσιου χώρου κα των περιοίκων.

Στον άξονα της κοινωνικής πολιτικής,
δώσαμε σημαντικό βάρος στην κοινωνική αλληλεγγύη:
Αύξηση ωφελουμένων οικογενειών από το Κοινωνικό Παντοπωλείο κατά 65% (από 420 σε 680).  Σημαντική ήταν η προσφορά των εθελοντών του Δήμου μας στην συλλογή τροφίμων από super markets και χορηγούς. Ενώ ο Δήμος και οι εθελοντές στήριξαν με την δράση τους, τους πρόσφυγες κυρίως στον Ελαιώνα, αλλά και στο Γαλάτσι και τα νησιά
Επίσης δημοπρατήσαμε με ίδιους πόρους, για πρώτη φορά, 150.000 € για αγορά τροφίμων για την ενίσχυση των παροχών.
Είχαμε συμμετοχή σε Εθνικά και Περιφερειακά προγράμματα όπως η “Κάρτα Αλληλεγγύης-Σίτισης” (δώσαμε 953 κάρτες), η Επιδότηση Ενοικίου (280 συνδημότες μας), Δωρεάν Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος (594 συνδημότες μας) ενώ εντάχθηκαν στο “ΤΕΒΑ” (Κυβερνητικό Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας)  780 οικογένειες με 1.420 μέλη.
Παρέχουμε πληροφόρηση και στήριξη στους δυνητικούς δικαιούχους των κοινωνικών τιμολογίων και παροχών, σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
Δεκάδες τόνοι φρούτων, οπωροκηπευτικών,  νωπών λαχανικών και φρέσκων ψαριών, μοιράστηκαν από διάφορα προγράμματα και σε συνεργασία με τις λαϊκές αγορές, την λαχαναγορά και την ιχθυόσκαλα.
Συνεργαστήκαμε και στηρίξαμε τις προσπάθειες των εθελοντών, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, φορέων της πόλης μας αλλά και της Εκκλησίας μας, που σιτίζει 450 οικογένειες καθημερινά.
Εφαρμόστηκαν αρκετά προγράμματα προαγωγής και πρόληψης υγείας σε συνεργασία με νοσοκομεία, εθνικούς και επιστημονικούς φορείς.
Συνεχίζεται το πρόγραμμα δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας, απέναντι από το γήπεδο. Επίσης ξεκίνησε το ιατρείο “Μνήμης”.
Βελτιώθηκε η λειτουργία των δημοτικών ιατρείων ενώ σημαντική και με επιτυχίες είναι η λειτουργία του αλληλέγγυου φροντιστηρίου.
Συνεχίζονται τα προγράμματα δια “βίου μάθησης ενηλίκων” με μεγάλη συμμετοχή.
Συνεχίζεται η ενεργή συμμετοχή της τρίτης ηλικίας στις ομάδες δραστηριοτήτων και στις δράσεις των ΚΑΠΗ.
Συνεχίζεται απρόσκοπτα το πρόγραμμα “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”
Συνεχίζουμε την λειτουργία του γραφείο ισότητας των φύλων με πολλές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Στον άξονα παιδεία, αθλητισμός, πολιτισμός,
Θεσμοθετήθηκε ο αντιφασιστικός μήνας στην μνήμη του ναζιστικού ολοκαυτώματος της 29/9/1944.
Ολοκληρώνεται η κατασκευή του 17ου νηπιαγωγείου στην οδό Αγίου Γεωργίου. Υλοποιούνται εργολαβίες και συντηρήσεις σε σχολεία ύψους 785.000 ευρώ.
Επαναλειτουργία του εικαστικού εργαστηρίου.
Διοργάνωση σεμιναρίων Ιστορίας, ψυχανάλυσης και άλλων εκδηλώσεων με μεγάλη συμμετοχή καθώς και το  Ανοιχτό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τα ΤΕΙ της Αθήνας.
Πολλές εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων κλπ, ενώ τοποθετήσαμε ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο κέντρο του Αιγάλεω.
Πετύχαμε την παραχώρηση για 25 χρόνια του κτήματος Μερκάτη με το πάρκο ελαιών και του βυζαντινού ναού του Αγίου Ιωάννη (14ος αιώνας), που εντάχθηκε σε πρόγραμμα ανάπλασης και συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με τις Κτυ.Υπ Α.Ε.
Με επιτυχία έγιναν, μαθητικό φεστιβάλ, πολιτιστική διαδρομή και ο γύρος Αιγάλεω.
 Επαναλειτούργησε το κολυμβητήριο, με κουβέρτα  εξοικονόμησης ενέργειας και νόμιμη αδειοδότησή του. Η μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου και του γυμναστηρίου.
Ο χλοοτάπητας στο γήπεδο Εδέσσης, οι παρεμβάσεις για την καταλληλότητα του δημοτικού σταδίου κ.α., έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας και άμεσα θα υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις.
Για το 5 Χ 5 της Λυκαβηττού και το γηπεδάκι του 4ου γυμνασίου έχουν ήδη υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις με τη Γενική Γραμματεία, και θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή τους.




Στον άξονα Τοπικής Δημοκρατίας,
Καθιέρωση ημέρας Δημότη.
Νέος κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, διεύρυνση δυνατότητας συμμετοχής των πολιτών, Θέσπιση Επιτροπής Τοπικής Δημοκρατίας.
Πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με δημόσια πρόσκληση σε όλους τους φορείς της πόλης,  εκτός εργασίμων ωρών, μετά από πολύ καιρό, για τον Δημόσιο Απολογισμό της Διοίκησης
Επιδίωξη ουσιαστικής διαβούλευσης, ηλεκτρονική ενημέρωση όλων των φορέων και των πολιτών,  που επικοινωνούν με τον Δήμο, ανάρτηση σε διαδίκτυο όλων των σχεδίων, Προϋπολογισμού, Τεχν. Προγράμματος, Επιχειρησιακού για κριτική και παρατηρήσεις.
Συζήτηση με φορείς για την παιδεία , τον αθλητισμό, τον πολιτισμό κλπ
Δημιουργία γραφείου παρατάξεων
Έχουμε ήδη δεσμευθεί και υλοποιούμε την απόφασή μας στο να μην έχουμε σε καμία επιτροπή πλειοψηφία,  παρά μόνο στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής γιατί έτσι το ορίζει ο νόμος.

Στον άξονα της λειτουργικής αναδιοργάνωσης του Δήμου,
εφαρμόσαμε αναγκαστικά το προβληματικό νέο ΟΕΥ που δεν είχαμε ψηφίσει, που προκάλεσε κατακερματισμό της στελέχωσης των υπηρεσιών και προβλήματα θεσμικής ασάφειας με τις υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης των γύρω Δήμων σε πολεοδομία και πρόνοια.  Σχεδιάζουμε να τον αντικαταστήσουμε με έναν νέο οργανισμό εσωτερικών υπηρεσιών που θα είναι έτοιμος στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ενώ σήμερα κεντρική προτεραιότητά μας είναι η αναβάθμιση της μηχανοργάνωσης και η διαλειτουργικότητα των συστημάτων. Υπάρχει σχεδιασμός ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού όλων των υπηρεσιών, σύμφωνα βέβαια με τις οικονομικές δυνατότητες και την ένταξή μας σε προγράμματα.

Στον άξονα των έργων και των παρεμβάσεων,
εντάξαμε μια σειρά μελέτες στην Περιφέρεια που θα συνοδευτούν σε επόμενη φάση με έργα (άλσος, μουσείο βιομηχανικού πολιτισμού, αντιπλημμυρικά, κυκλοφοριακή μελέτη, 5ος ΒΝΣ, ανάθεση πράξη εφαρμογής Ελαιώνα κλπ) ενώ την Τρίτη εγκρίνεται από το Περιφερειακό, η πρώτη από τις 5 έτοιμες προγραμματικές συμβάσεις για την ανακατασκευή της Μάρκου Μπότσαρη και έπονται παιδικές χαρές, πιστοποίηση γηπέδου, αίθουσα ΔΑΚ, χλοοτάπητας Εδέσσης, υλοποιούνται βέβαια όπως προανέφερα στα σχολεία και τα έργα της Γενικής Γραμματείας. Ενώ στο 1ο ΚΑΠΗ (Λεωφ. Θηβών) θα μπει εργολάβος εντός 20 ημερών.
Οι υπηρεσίες μας ανακατασκεύασαν την πλατεία στην Αγία Τριάδα, ενώ ετοιμάζεται η μεταφορά του 3ου ΚΑΠΗ στον χώρο του πρώην συμβουλευτικού κέντρου πλατεία Λαμπράκη μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του.
Εδώ να επισημάνω τα τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα και τις σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν. Επείγει η άμεση νομοθετική αντιμετώπισή τους.
Δεν θέλω να μακρηγορήσω για το σχέδιο και τον προγραμματισμό των επόμενων χρόνων που βάσιμα τεκμηριώνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα που ψηφίστηκε και μπορείτε να βρείτε αναρτημένο στο site του Δήμου, όπως βέβαια και του απολογισμού μας.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρω:

Στον άξονα του βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδιασμού,
η συμμετοχή μας στο ΣΟΑΠ της Δυτικής Αθήνας, με επίκεντρο στο Δήμο μας το ιστορικό εμπορικό κέντρο.  Η προετοιμασία σε συνεργασία με την περιφέρεια και το Δήμο της Αθήνας για την ΟΧΕ του Ελαιώνα, η εκπόνηση τοπικού σχεδίου δράσης για την διαχείριση απορριμμάτων και η συζήτηση για στρατηγική συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων στον τομέα αυτόν και όχι μόνο, προσδιορίζουν έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της πόλης. Παράλληλα ενσωματώνοντας την κυκλοφοριακή μελέτη και τις νέες ρυθμίσεις του ΟΑΣΑ, την αναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού του ΜΕΤΡΟ, την επιδιωκόμενη επίλυση του θέματος των στοών της Ιεράς Οδού και το νέο γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Αιγάλεω που φιλοδοξούμε να ξεκινήσει η μελέτη του μέσα στο 2016, διαμορφώνουν τις περιοχές εφαρμογής του.
Σημαντική η πρωτοβουλία υπογραφής πρωτοκόλλων συνεργασίας με ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που έχει αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα. Δρομολογείται συνεργασία με το ΕΜΠ για Ελαιώνα.
Θα ήθελα να αναφέρω ότι σχεδιάζουμε την ένταξη της επαναλειτουργίας του ΤΙΤΑΝ σε πρόγραμμα της Περιφέρειας, ενώ στις προθέσεις μας είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη αξιοποίησης των ευρημάτων της σκαπάνης του ΜΕΤΡΟ (γέφυρα Κηφισού, σταθμός Ελαιώνα, ίχνος Ιεράς οδού σταθμός Αιγάλεω) με αξιοποίηση υπόγειων στοών (Μπαρουτάδικο) ως χώρο μουσείου βιομηχανικού πολιτισμού και του πάρκου Ελαιών και λαογραφικού μουσείο στο υποστατικό Μερκάτη, ως πολιτιστική διαδρομή εντός του Αιγάλεω.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια πρωτόγνωρη επίθεση που δεχόμαστε, επωνύμως αλλά κυρίως ανωνύμως και τρολλάροντας, μέσα από έντυπα και blogs, επίθεση που κινείται από την γραφικότητα έως την συστηματική κατασυκοφάντηση. Μας προβληματίζει, δεν μας πτοεί. Αντίθετα μας πεισμώνει να γίνουμε πιο αυστηροί στα λάθη και τις παραλείψεις μας αλλά και πιο στοχοπροσηλωμένοι στην προσπάθειά μας να ξεπεράσουμε χρόνιες δυσλειτουργίες και παγιωμένες απαράδεκτες νοοτροπίες. Θα κινηθούμε πάντα με άξονα ότι μοναδικός εχθρός μας είναι τα προβλήματα της πόλης και οι πολιτικές που τα δημιουργούν. Έτσι δείχνει η πυξίδα των αξιών μας.
Προτεραιότητά μας είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών και στη συνέχεια οι ιδιαίτερες ανάγκες των εργαζομένων και των αιρετών. Θεωρούμε ότι μόνο μέσα από την συνεργασία και την κινητοποίηση των φορέων και των πολιτών της πόλης μπορούμε να επιλύσουμε προβλήματα και να βελτιώσουμε τους όρους της καθημερινής μας ζωής διαμορφώνοντας ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
Κεντρικό σημείο αυτού του Σχεδίου είναι η λειτουργία της τοπικής δημοκρατίας. Θεωρούμε την λειτουργία των τοπικών συμβουλίων ανά εκλογικό διαμέρισμα, ως ένα μοχλό ουσιαστικής συμμετοχής και παρέμβασης των πολιτών σε επίπεδο γειτονιάς. Ελπίζουμε ότι μέσα στο 2016 θα έχουν και την δημοκρατική νομιμοποίηση των πολιτών. Προσβλέπουμε στην συμμετοχή όλων παρά το ότι δυστυχώς μόνο εμείς ψηφίσαμε την δημιουργία και τον κανονισμό λειτουργίας  τους.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Θέλουμε να τονίσουμε και πάλι ότι ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της πόλης είσαστε εσείς, η δική σας συμμετοχή και οι δικές σας επιλογές θα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της καθημερινής ζωής μας.
Οδηγός της δράσης μας ως Διοίκηση, είναι η ειλικρινής συνεργασία με όλους για το καλό της πόλης, γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν. Πάντα με ειλικρίνεια και ισηγορία γιατί όπως έχουμε ξαναπεί, δεν θέλουμε «να χρωστάμε σε κανένα ούτε και κανείς να χρωστάει σε μας».
Καλή Χρονιά, Καλή Δύναμη
και συνεχής προσπάθεια απ’ όλους μας για μια αλληλέγγυα και δίκαιη κοινωνία. Για ένα κόσμο ειρήνης,  χωρίς πολέμους και προσφυγιά.