-

-

11 Μαρ 2016

ΣΥΜΦΩΝΙΑ TTIP ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ



TTIP: Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ EE – ΗΠΑ
ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

1.
Τα τελευταία τρία χρόνια η ΕΕ και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες μια νέα εμπορική και επενδυτική συμφωνία, την ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership), η εφαρμογή της οποίας θα αποδυναμώσει όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συμφωνία αυτή απειλεί τις δημόσιες υπηρεσίες, ανοίγοντας το δρόμο για
ιδιωτικοποιήσεις τους στο σύνολό τους και καθιστά αδύνατη την επαναφορά τους σε δημοτικό έλεγχο. Εκχωρεί θεσμική εξουσία σε εταιρικά δικαστήρια στα οποία θα μπορούν να προσφεύγουν οι επενδυτές, παρακάμπτοντας το δικαστικό σύστημα της εκάστοτε χώρας. Την ίδια στιγμή προετοιμάζει το έδαφος για την υπονόμευση των νομικά κατοχυρωμένων κανόνων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Όλα τα παραπάνω συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και πλήττουν καίρια την ελευθερία λήψης αποφάσεων, όταν αυτή λειτουργεί ως εμπόδιο στην κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων.
Υπό το καθεστώς που οραματίζονται οι υποστηρικτές της ΤΤΙΡ, όποια δημοτική αρχή επιδιώξει να επαναφέρει υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί σε δημοτικό έλεγχο θα απειλείται με μηνύσεις που θα επισύρουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων, οι οποίες μάλιστα θα κρίνονται από εταιρικά και όχι εθνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια. Το ίδιο ισχύει και για αρμοδιότητες που παραδοσιακά βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της Τ.Α. Η παροχή υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας, ο αστικός σχεδιασμός και η πολιτική προμηθειών φεύγει από τον έλεγχο της Τ.Α. Το μοναδικό κριτήριο για τις προμήθειες θα είναι η τιμή και οι μόνες αξίες που θα γίνονται σεβαστές θα είναι αυτές της αγοράς, αίροντας όποια εμπόδια για την κερδοφορία σχετίζονται με την προστασία της υγείας, τη δημόσια ασφάλεια και την περιβαλλοντική μέριμνα σε έναν ακόμα  τομέα.

2.
Εκατοντάδες πόλεις, μεταξύ αυτών και μεγάλες πρωτεύουσες όπως το Παρίσι, η Βιέννη, η Βαρκελώνη, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε ανακήρυξη των Δήμων τους ως ΤΤΙΡ FREE ZONES συγκλίνοντας στις εξής θέσεις και αιτήματα:
-H TTIP θα είναι καθοριστική για το ρόλο της Τ.Α., ιδιαίτερα στους τομείς των υπηρεσιών, της εργασίας, των προμηθειών και της λήψης αποφάσεων.
-Το περιεχόμενο της ΤΤΙΡ πρέπει να δωθεί στη δημοσιότητα και σε δημόσια διαβούλευση πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
-Ο προτεινόμενος μηχανισμός επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών και επενδυτών (ISDS) χρησιμοποιείται ως εργαλείο στα χέρια μεγάλων εταιρειών, προκειμένου να ανατρέψουν δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις όλων των επιπέδων της Δημόσιας Διοίκησης προκαλώντας ιδιαίτερα υψηλό κόστος στο δημόσιο συμφέρον. Η δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο πρέπει να προστατευτεί από το ISDS.
-Οι ρυθμιστικοί κανόνες που αφορούν τα τρόφιμα, την περιβαλλοντική προστασία και την εργασία στην ΕΕ είναι σαφώς αναβαθμισμένοι σε σχέση με  τους αντίστοιχους στις ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών πρέπει να έχουν ως στόχο τη βελτίωση και όχι την απαξίωση τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
-Ο έλεγχος της πολιτικής προμηθειών και εργασίας σε τοπικό επίπεδο είναι σημαντικός για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών. Η ΤΤΙΡ δεν πρέπει να περιορίσει τη δυνατότητα της ΤΑ να λειτουργεί με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των κοινοτήτων τους.

Είναι επιτακτική ανάγκη για την ύπαρξη και το ρόλο της Τ.Α. να πάρει θέση στον αγώνα για την ματαίωση των σχεδιασμών των τεχνοκρατών της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. σχετικά με την T.T.I.P.
Η T.T.I.P. είναι μια συμφωνία που διαπραγματεύονται στα κρυφά, χωρίς θεσμικές διαδικασίες, με την οποία επιδιώκουν να περιορίσουν τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, κάθε δημόσια αρχή και υπηρεσία δημόσιας ωφελείας, άρα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οφείλουμε να συνταχθούμε στον αγώνα που ήδη έχουν ξεκινήσει σε Ευρώπη και Αμερική εκατοντάδες Δήμοι, Περιφέρειες και πολιτείες, ανακηρύσσοντας τις περιοχές τους ως «T.T.I.P. FREE ZONES».

Στο σκεπτικό ως αιτιολόγηση της συλλογικής μας απόφασης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:
α) Να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα το σχέδιο της συμφωνίας και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
β) Να απαληφθούν διατάξεις που περιορίζουν το ρόλο της Τ.Α. – ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά τη λήψη αποφάσεων στους τομείς προμηθειών και υπηρεσιών προς τους πολίτες.
γ) Οι ρυθμιστικοί κανόνες για τα τρόφιμα, το περιβάλλον και την εργασία να βελτιώνουν τη σημερινή κατάσταση και όχι να την απαξιώνουν.
δ) Να προβλέπονται ρυθμίσεις για την προστασία και ενίσχυση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών σε τοπικό επίπεδο.
ε) Ο προβλεπόμενος μηχανισμός επίλυσης διαφορών (ISDS) δεν πρέπει να υποκαθιστά την δικαιοσύνη και τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.
ζ) Η τελική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοκρατικό τρόπο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Είναι προφανής η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας τώρα και στη χώρα μας με την Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή.