-

-

20 Σεπ 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ν.4623/19

 



ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ


                                                                                                                                            18.9.2019
                                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η δημοτική παράταξη ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα, προς συζήτηση και ψήφιση στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19.9.2019.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Αιγάλεω, καταδικάζει την αλλοίωση της λαϊκής εντολής και του συντάγματος που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στο όνομα της «κυβερνησιμότητας», με τις διατάξεις του Ν.4623/2019 για τη συγκρότηση και λειτουργία των οργάνων του Δήμου.
Ιδιαίτερα στα :
• Άρθρο 1, που αφορά τις συμπράξεις παρατάξεων (παραβίαση αρχής ισότητας της ψήφου)
• Άρθρο 2, που αφορά τον τρόπο συγκρότησης και εκλογής της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (αλλοίωση λαϊκής εντολής, υπερεξουσίες δημάρχου)
• Άρθρο 3, που αφορά τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και ιδιαίτερα τη θεσμοθέτηση της απουσίας ελέγχου στις αποφάσεις της (εδάφιο 3) από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (παραβίαση άρθρου 3 του Ν.1850/1989 κύρωσης του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας)
• Άρθρο 5, όπου ακυρώνει την 4η κάλπη και διορίζει!! τους προέδρους των συμβουλίων κοινοτήτων με περισσότερους από 300 κατοίκους (εδάφιο 9γ) μετά τις εκλογές και με γνωστά τα ονόματα των πλειοψηφισάντων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω εντέλει το νομικό σύμβουλο του Δήμου να ασκήσει προσφυγή στην απόφαση συγκρότησης των επιτροπών τής Αποκεντρωμένης Διοίκησης και κάθε παραγόμενης διοικητικής πράξης των επιτροπών (Οικονομική και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) που θα έχει παραχθεί.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Παράταξης ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ
Αγαπητός Κώστας
Βασιλειάδης Στέλιος
Βλάχου Ζωή
Ευαγγελάτος Σπύρος
Ζαμπέτα Μαρία
Κατωπόδης Παναγιώτης
Μπίρμπας Δημήτρης
Νικητάκης Νίκος
Φίλης Κώστας
Χριστόγλου Γιάννα

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΣ 3.10.19

 

Αιγάλεω»


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εισάγεται από την ημερήσια διάταξη το με αριθμό 14 θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης για το ψήφισμα της παράταξης ‘’Ανάπλαση Αιγάλεω’’». 

Ο κύριος Μπίρμπας. 

Δ. ΜΠΙΡΜΠΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
έχετε ένα ψήφισμα στο χέρι σας το οποίο αναφέρεται σε μια αντιδημοκρατική εκτροπή που η συγκεκριμένη κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ έκανε απέναντι σε ένα νόμο πολύ πριν αυτός εφαρμοστεί. Είναι μια σαφέστατη αλλοίωση της συνταγματικής τάξης της χώρας. Είναι σαφέστατα μια αλλοίωση κόντρα στη δημοκρατικά εκφρασμένη λαϊκή βούληση και επειδή είναι φανερό το τι θα ακολουθήσει θέλω να πω το εξής: Είναι ένα ψήφισμα που αφορά την αλλοίωση της λαϊκής εντολής. Παραβιάζονται σε τρία άρθρα του συγκεκριμένες αρχές του Συντάγματος και συγκεκριμένη συνταγματική και ευρωπαϊκή τάξη. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σαφή. Παραβιάζεται, εδώ δεν έχουμε, έχουμε συνεργαζόμενες παρατάξεις, δεν έχουμε συμπράττουσες αλλά στις συμπράττουσες παρατάξεις παραβιάζεται η αρχή της ισότητας της ψήφου. Δίνει αυτό το έκτρωμα το νομοθετικό που ακόμα και η Επιστημονική Επιτροπή  της Βουλής είπε ότι επέχει θέσεις και προβλήματα συνταγματικότητας. 

Κατ’ αρχήν στο άρθρο που αναφέρεται στις συμπράξεις των παρατάξεων, αν δε απατώμαι είναι το άρθρο 1 που είναι αυτό, δίνει το δικαίωμα μόνο, σύμπραξη μόνο με την παράταξη των Δημάρχων. Και όταν συμπράξει μια παράταξη με την παράταξη του Δημάρχου αυτόματα αυτή διαλύεται. Ακόμα και να αποφασίσουν όλοι να φύγουν από εκεί αυτή προσμετράται σε όλα τα εκλογικά συστήματα αυτά που ξέρουμε για τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής, Ποιότητα Ζωής ως συμπράττουσα παράταξη. Ακόμα και αν φύγουν όλοι. Αυτοί δεν μπορούν να επανασυστήσουν παράταξη. Άρα είναι μια σαφέστατη εκτροπή που έγινε μόνο και μόνο - κατά τη γνώμη τη δική μου - για να πάρει μια διαδικασία έγκρισης η συγκεκριμένη παράταξη που βγήκε με 14,95 στη Θεσσαλονίκη. Άρα από το πρώτο άρθρο της έχει μια σκαστή καραμπινάτη παραβίαση του Συντάγματος. Μόνο με την παράταξη του Δημάρχου, δηλαδή απαγορεύεται να συμπράξουν άλλες παρατάξεις άλλες στο Δημοτικό Συμβούλιο και αν συμπράξουν κάποιος με την παράταξη του Δημάρχου δεν έχει επιστροφή. Ένα αυτό. 

Στο άρθρο 2 που αφορά τον τρόπο συγκρότησης και εκλογής της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι μια προφανής αλλοίωση της λαϊκής εντολής. Και ο Κλεισθένης έδινε το δικαίωμα μιας αυξημένης παρουσίας. Εδώ με οποιοδήποτε ποσοστό και να έχεις απαγορεύεται να μην υπάρχει πλειοψηφία στο Δήμαρχο και όχι μόνο αυτό ακόμα και στα αναπληρωματικά μέλη αν η παράταξη που δικαιούται το ψηφοδέλτιο να εκλέξει δεν εκλέξει επιστρέφεται στο Δήμαρχο. 

Στο άρθρο 3 ο τρόπος και αυτές τις αρμοδιότητες που δίνουν στην Οικονομική Επιτροπή είναι προφανής παραβίαση του Συντάγματος και της αρχής, είναι παραβίαση νόμου, του  3852 του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας. Κάθε απόφαση των εκτελεστικών οργάνων υπόκειται στον έλεγχο των συλλογικών οργάνων. Δεν ξέρω αν οι συνάδελφοι έχουν διαβάσει τι αρμοδιότητες δίνει στην Οικονομική Επιτροπή. Δίνει οικονομικές αρμοδιότητες που δεν μπορεί να ελέγξει το Δημοτικό Συμβούλιο. Και να θελήσει το Δημοτικό Συμβούλιο όλοι οι μέχρι τώρα νόμοι έλεγαν ότι αν η πλειοψηφία, όχι για πλάκα, η απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή οι 21 στους 41 στο Αιγάλεω αποφάσιζε ότι για αυτό το θέμα της Οικονομικής Επιτροπής θα πρέπει να αποφασίσει εκείνη αυτό σημαίνει ότι και ο δημοκρατικά κερδισμένος έλεγχος των συλλογικών οργάνων που είμαστε εμείς γιατί εμείς είμαστε το ανώτερο συλλογικό όργανο του Δήμου μπορεί να επιλέξει κάθε απόφαση της Εκτελεστικής γιατί εκτελεστικά όργανα είναι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και εκτελεστικό όργανο ακόμα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ακόμα ο Δήμαρχος. Απλώς ο Δήμαρχος έχει πιο αυξημένες αρμοδιότητες γιατί έχει και το ρόλο του Διευθυντή, του Διοικητικού Διευθυντή στις υπηρεσίες. 

Άρα στερείται το Δημοτικό Συμβούλιο να ελέγξει τι; Να σας διαβάσω τι δίνει στην Οικονομική Επιτροπή που απαγορεύει τον έλεγχο αν η πλειοψηφία το θέλει γιατί μπορεί η πλειοψηφία να πει να το συζητήσουμε. Αυτό που απαγορεύει είναι καταρχήν εξωδικαστικούς συμβιβασμούς παρακαλώ πάνω από 150.000 ευρώ. Απαγορεύει, της δίνει το δικαίωμα εξωδικαστικών συμβιβασμών μέχρι 60.000 αλλά όχι για συμβιβασμούς για εργαζόμενους, μόνο με ιδιώτες. Απαγορεύει στο Δημοτικό Συμβούλιο να ελέγξει ισολογισμούς-απολογισμούς των νομικών προσώπων του Δήμου. Απαγορεύει, που και στα νομικά πρόσωπα διορίζει ένας Δήμαρχος ανεξαρτήτως του ποσοστού την πλειοψηφία. Απαγορεύει, δίνει τη δυνατότητα διαγραφής χρεών και προστίμων και αν το συμβούλιο πει ότι αυτό δεν είναι σωστό, η πλειοψηφία του συμβουλίου δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, αποφασίζει η Οικονομική Επιτροπή. 

Άρα έχουμε μια σαφέστατη αλλοίωση της δημοκρατικής εντολής και υπάρχει και ένα άρθρο, εμάς δεν μας αφορά αλλά είναι εντυπωσιακό ότι με το άρθρο 5 ακυρώνει την εκλογή των κοινοτήτων σε όλη τη χώρα και διορίζει, γιατί όταν κάνεις μετά τις εκλογές γνωρίζοντας ποιος είναι διορίζει 6.500 χιλιάδες Προέδρους με γνωστά τα ονόματα μετά τις εκλογές. Ενώ ήταν, αυτοί κατέβηκαν με ξεχωριστή κάλπη για να υπάρξει μια στοιχειώδη -και αυτό το αφαιρεί - στοιχειώδη διαχείριση οικονομικών δεδομένων, αλλά  είναι αιρετοί για να έχουν διαχείριση οικονομικών θεμάτων με λαϊκή εντολή οι οποίοι συμμετείχαν σε μια εντολή που έλεγε ότι οι δύο πρώτοι όποιος δεν πάρει την πλειοψηφία στο τέτοιο μπαίνουν των δύο πρώτων συνδυασμών έρχεται και λέει ο πρώτος του πρώτου συνδυασμού όταν έχουν γίνει εκλογές και είναι γνωστά τα ονόματα. 

Δεν θα μιλήσω για άλλα πράγματα. Επειδή προφανώς αυτό θα τεθεί έχουν αποφασίσει με ανάλογα ψηφίσματα το Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου Κρήτης. Πρώτο το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Το Συμβούλιο του Ηρακλείου Κρήτης και στη γειτονιά μας - μπορώ να σας πω και άλλα – αλλά στη γειτονιά μας αποφάσισε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο πέραν της πλειοψηφίας του Δημάρχου στους Αγίους Αναργύρους – Καματερό. 

Και με εντυπωσιάζει και το δηλώνω αυτό εδώ η απουσία του ΚΚΕ από τη σημερινή, σκόπιμη απουσία κατά τη συζήτηση. 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Επειδή είναι απόντες.

Δ. ΜΠΙΡΜΠΑΣ: Όχι, εγώ το λέω για να μείνει στα πρακτικά. Όταν σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν ψηφίσει ανάλογα ψηφίσματα. 

Εγώ κάνω μια έκκληση στους συναδέλφους, εγώ θα έκανα και στους συναδέλφους της πλειοψηφίας γιατί οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες αλλάζουν και επειδή δεν έχετε τη λαϊκή πλειοψηφία στην πρώτη εκλογή, δεν έχουμε κανένας δεν έχει, δεν πήρε απόλυτη πλειοψηφία στο Αιγάλεω μετά το Μαυροθαλασσίτη το 50 συν 1% εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να το ψηφίσουμε το ψήφισμα αν υπάρχουν κάποια, εγώ είχα κάνει και μια συζήτηση που είχα κάνει με επικεφαλής σε σχέση με αυτό. Εάν θέλουμε να βγάλουμε επειδή δεν μας αφορά ίσως η κοινότητα, επειδή δεν έχουμε συμπράττουσα παράταξη, συνεργαζόμενη παράταξη έχουμε εδώ. Μπορεί να έχουμε και συνεργαζόμενες σε λίγο αλλά λέω το εξής ότι μπορούμε όλοι να κατοχυρώσουμε και το λέω αυτό τη δημοκρατική εντολή και επειδή δεν είναι ούτε κομματικό ούτε οτιδήποτε άλλο έχουν γίνει ήδη και οργανώνονται προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας, θα υπάρξουνε δύο συνταγματολόγοι διαφορετικοί οι οποίοι θα κάνουν γνωμοδότηση για αυτό αλλά και το ίδιο το υλικό της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής μπορεί να γίνει. 

Κάνω μια έκκληση, δημοκρατική έκκληση στους συναδέλφους να ψηφίσουν το ψήφισμα και αν θέλουν να αφαιρέσουμε κάτι που τους ενοχλεί προκειμένου να είμαστε όλοι να ομονοήσουμε. Όλοι έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις για τον Κλεισθένη. Αυτό όμως είναι άλλοθι. Είναι φύλλο συκής όταν παραβιάζεται το Σύνταγμα, παραβιάζεται ο Ευρωπαϊκός Χάρτης της Τοπικής Αυτονομίας. Εγώ λέω να μείνουμε μόνο σε αυτά και να πούμε ότι εκφράζουμε την αντίθεσή μας στα συγκεκριμένα πράγματα και ζητάμε από το Νομικό Σύμβουλο του Δήμου, και είναι θεσμική αυτή η λειτουργία και δείχνει την ισχύ του Δημοτικού Συμβουλίου ότι το κυρίαρχο όργανο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι ο Δήμαρχος. Όποιος θέλει να (…) της δυνατότητας που τους έχει δώσει η εκλογή του πραγματικά μπορεί να κάνει ότι θέλει. Άλλωστε κατά συνείδηση ψηφίζουμε. Ευχαριστώ πολύ . 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Δήμαρχος. 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Μπίρμπα τις δημοκρατικές ευαισθησίες μην μας εγκαλείτε εμάς να τις θυμηθούμε, πρέπει να τις εφαρμόσουμε, πρέπει πρώτα από όλα να τις εφαρμόσετε εσείς. Λοιπόν ένα αυτό. 

Δεύτερον, μετά από τη διαδικασία του Κλεισθένη που μιλάμε για ένα νομοσχέδιο τερατούργημα που στραγγαλίζει την τοπική αυτοδιοίκηση, που φάνηκε εκ των πραγμάτων ότι έτσι έγινε σε όλη τη χώρα οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό σφυράνε δεξιά και αριστερά αδιάφοροι. Εδώ ολόκληρη η τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα που η ΚΕΔΕ το έλεγε ότι αυτό θα γίνει, ότι θα υπάρχουν προβλήματα με τον Κλεισθένη, ότι το ένα, ότι το άλλο που αποδείχτηκε από τις εκλογές όλος ο κόσμος και όλα τα Δημοτικά Συμβούλια έχουνε πρόβλημα. Δεν υπάρχουνε πλειοψηφίες, γίνεται ένας κακός χαμός, νταραβέρια κάτω από το τραπέζι πριν, μετά τις εκλογές, μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογής. Αυτά τα πράγματα είναι γνωστά, δεν πρέπει να τα πω εγώ. 

Έρχεται μια Κυβέρνηση που αυτό είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει κάποια παρέμβαση για να μπορέσουνε να διοικηθούν οι Δήμοι. Και κάνει δύο-τρεις παρεμβάσεις, άλλες για εμένα ήταν σωστές, άλλες ήταν λάθος. Η πλειοψηφία τους όμως δίνει το δικαίωμα σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που συνδιαλέγεται και σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που ασχολείται μόνο με την τοπική αυτοδιοίκηση να υπάρχει μια πλειοψηφία τουλάχιστον στα όργανα και να μπορέσει να διοικηθεί ο Δήμος γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να διοικηθεί ο Δήμος. 

Παρακάτω δεν έχω να πω τίποτα. Αυτά φαίνονται εκ τοις πράγμασι, εκ των πραγμάτων φάνηκε, τα ζήσαμε μες το πετσί μας. Τα λέγαμε στην ΚΕΔΕ . Κανένας, δεν έπαιρνε χαμπάρι κανένα Υπουργείο. Κάντε το αυτό και θα δούμε τι θα γίνει, έτσι το θέλουμε εμείς, εκεί είναι χωρίς διάλογο χωρίς τίποτα. Όλες οι παρατάξεις καταψηφίσανε τον Κλεισθένη, όλες στην ΚΕΔΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο εκτός βέβαια από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Μπίρμπα. 

Δ. ΜΠΙΡΜΠΑΣ: Δεν είναι έτσι.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έτσι είναι και μην κάνετε, δεν σας διέκοψα στις ανακρίβειες που είπατε. 

Λοιπόν, και το ΚΚΕ είπε ναι στην απλή αναλογική σε αυτό το έκτρωμα όμως της απλής αναλογικής. Αφήστε τα όλα τα άλλα. Για τον δε κύριο Ιωακειμίδη που διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας προχτές ήταν στο γραφείο μου και δήλωσε στην ΚΕΔΕ που εσείς λείπατε ότι δεν έχει ψηφίσει ποτέ τον Κλεισθένη. Τέλος πάντων. Αυτά μήπως τα καταλάβετε. 

Και έρχονται σήμερα, και έρχεται σήμερα η παράταξη του κυρίου Μπίρμπα και λέει ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό. Δηλαδή εντάξει είναι ο Κλεισθένης, μια χαρά είναι, συνταγματικός, αυτό το πράγμα είναι αντισυνταγματικό. 

Εγώ αναγνωρίζω ότι με την παρέμβαση που έγινε σε άλλα πράγματα ισχύουν, σε άλλα πράγματα και το ξαναλέω ναι είναι στη σωστή κατεύθυνση, διοικείται ο Δήμος σε άλλα πράγματα όπως τις συμπράξεις δεν μπόρεσα να τις καταλάβω δικό τους θέμα. Εντάξει. Εδώ ξέρετε ότι δεν εφαρμοστήκανε οι συμπράξεις και νομίζω δεν έχουν εφαρμοστεί σε κανένα Δήμο. Δεν ξέρω αν μου διαφεύγει κάτι. Αλλά τέλος πάντων όταν υπάρχει μια συνεννόηση όλα γίνονται. Απλώς έρχεται αυτό το νομοσχέδιο, αυτός ο νόμος και εξασφαλίζει μια διαδικασία διοίκησης του Δήμου. Και αυτό το πράγμα είναι αντισυνταγματικό τώρα. Που ο Κλεισθένης έλεγε πάμε σε μια απλή αναλογική γιατί όλοι μπορούμε να συνεννοηθούμε και πρέπει να υπάρχουν συγκλίσεις. Η πρώτη παράταξη που έκανε αποκλίσεις πανελλαδικά ήταν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έκανε σύγκλιση με κανέναν. Αυτά που ευαγγελιζόταν δηλαδή δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Η πρώτη δήλωση του κυρίου Μπίρμπα εδώ στα δικά μας είναι ότι θα κάνει δομική αντιπολίτευση. Τίποτα άλλο, χωρίς να συζητήσει με κανέναν. Αυτή είναι σύγκλιση. Είναι σύγκλιση απόψεων φοβερή! 

Λοιπόν, κοντολογίς για να μην περιαυτολογώ, για να μην λέμε πολλά πράγματα καταψηφίζουμε το ψήφισμα που φέρνει ο κύριος Μπίρμπας γιατί το θεωρούμε ότι δεν είναι η στρέβλωση αυτό που λέει ο νόμος αλλά εξασφαλίζει τουλάχιστον το ελάχιστο, μια διοίκηση και να παίρνονται αποφάσεις για το Δήμο μας και να μπορέσει να διοικηθεί ο Δήμος και άμα νομίζω ότι έχουμε μια, και νομίζω ότι την έχουμε μια συνεννόηση μεταξύ μας και μπορούμε να τα συζητήσουμε μια χαρά θα πάνε τα πράγματα σε αυτό το στρεβλό πάλι πράγμα και στο τερατούργημα που λέγεται Κλεισθένης. 

Ευχαριστώ πολύ. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Σκλαβούνος.

Λ. ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ: Κύριες και κύριοι συνάδελφοι το έχουμε πει ξανά ένας λάθος νόμος προσπαθεί να διορθωθεί και με άλλο λάθος νόμο. Εμείς ως παράταξη από την αρχή είχαμε πει ότι όταν μας φέρανε τον Κλεισθένη αναγκαστήκαμε, όχι αναγκαστήκαμε, πήγαμε στο αποτέλεσμα να ξεχάσουμε τα προβλήματα του προβληματικού Καλλικράτη. Είχαμε δηλώσει και τότε σεβόμενοι πάντα και τις απόψεις των άλλων παρατάξεων ότι είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής αλλά όχι της συγκεκριμένης η οποία έχει πολλά προβλήματα που κάποια αναλύσαμε τότε και υπάρχουν αυτά και στα πρακτικά. Και ερχόμαστε σήμερα μια άλλη Κυβέρνηση με άλλο νόμο να διορθώσει τα κακώς κείμενα και αντί να τα διορθώσει δημιουργεί άλλες στρεβλώσεις και άλλα προβλήματα γιατί όλα τα έκαναν πιστεύουμε βεβιασμένα. 

Εμείς πιστεύουμε ότι σίγουρα δεν είναι σωστά αυτά και δεν είναι και δημοκρατικά αλλά και ότι είναι στα όρια της συνταγματικότητας και έχουμε και τις δικές μας επιφυλάξεις και για το λόγο αυτό καταθέτουμε και δήλωση στο Προεδρείο η οποία εκφράζει τις επιφυλάξεις μας σε ότι θα ψηφίζουμε κατά τη διάρκεια της τετραετίας στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα απορρέουν από το νόμο αυτό. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε στο μέλλον μια πραγματική απλή αναλογική και μια ουσιαστική γενικότερα μεταρρύθμιση σε ότι αφορά βέβαια την τοπική αυτοδιοίκηση. Πάντα, επαναλαμβάνω, σεβόμενοι τις τυχόν διαφορετικές απόψεις άλλων παρατάξεων. 

Σε ότι αφορά το ψήφισμα εμείς ως παράταξη καταθέτουμε στο Προεδρείο τη δική μας δήλωση και δηλώνουμε ότι θα απέχουμε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε κύριε συνάδελφε. Προχωράμε. 

Λ. ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ: Διαβάζετε τη δήλωση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τη δήλωση του κυρίου Σκλαβούνου. 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Η δημοτική παράταξη «ΑΙΓΑΛΕΩ -ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» δηλώνει ότι οι αλλαγές που έγιναν με το Ν. 4623/2019 ουσιαστικά οδηγούν στην αλλοίωση της λαϊκής εντολής και θεωρεί ότι αυτές ενδεχομένως να είναι στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Ως εκ τούτου εκφράζει τις επιφυλάξεις της σε ό,τι αφορά στις διάφορες αποφάσεις που θα λαμβάνονται στο μέλλον οι οποίες θα απορρέουν από το νόμο αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προχωράμε συνάδελφοι. 

Η κυρία Μερκουράκη. 

Π. ΜΕΡΚΟΥΡΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν θα σας κουράσω ιδιαίτερα. Θα ήθελα όμως να πω ότι μετά από δεκαεφτά χρόνια θητείας στα κοινά νομίζω ότι έχω αποκτήσει κάποια εμπειρία και γνώσεις σχετικά με τα τεκταινόμενα σε αυτά. 

Στα Διοικητικά Συμβούλια συζητούσαμε πάντα και παίρναμε αποφάσεις με ευρεία συναίνεση για όλα τα θέματα που αφορούσαν την πόλη μας και τους κατοίκους μας. 

Επί του ψηφίσματος που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε και που είναι ψήφισμα που έρχεται μέσω της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ έχω να τονίσω ότι πάντα η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν έρμαιο των διαθέσεων της εκάστοτε Κυβέρνησης. Είτε αυτές ήταν της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε τελευταία του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν πάντοτε η τοπική αυτοδιοίκηση ουρά των Κυβερνήσεων. Με μειωμένα και ανεπαρκή έσοδα και επιχορηγήσεις για τους Δήμους πάντα κατά το δοκούν και τη θέληση του εκάστοτε κυβερνώντος. Ο Καλλικράτης, ο Κλεισθένης, νόμοι για την τοπική αυτοδιοίκηση που για τη δημιουργία τους υπάρχει κάποια λογική. Στην πορεία έγιναν παράλογοι και πάντοτε σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Λοιπόν, θέλω να πω το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έρχεται και φέρνει αυτό, και κάνει αυτές τις αλλαγές παρότι υπήρχαν αντιρρήσεις από την πλειοψηφία των Δημάρχων. Είναι θέματα και γεγονότα τα οποία τα ζήσαμε. Μιλάμε όταν με το πόρισμα της δημοκρατικότητας δεν δέχτηκε ποτέ τις αντιρρήσεις σημαντικής μερίδας των τοπικών παραγόντων του πρώτου και δευτέρου βαθμού. Ποτέ δεν τις έλαβε υπόψη αποδεικνύοντας την νοοτροπία, την αντιδημοκρατική του νοοτροπία και με απόλυτη ιδεοληψία επέβαλλε όπως επέβαλλε την απλή αναλογική χωρίς να σκεφτεί ότι ο Έλληνας δεν είναι ακόμη έτοιμος να προβεί σε συνθέσεις και συμπράξεις διότι κατά τη γνώμη μου και η κεντρική εξουσία, μέγα λάθος βέβαια, κινεί πάντα τα νήματα και επιβάλλει τις απόψεις της και τη γραμμή της. Πάντοτε στα συνέδρια ο τότε Υπουργός και συνηγορούσης της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ήταν απόλυτος ως προς τις απόψεις του και τις προθέσεις του. 

Ενώ η σημερινή Κυβέρνηση και αυτή με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας τουλάχιστον όμως είχε προειδοποιήσει δια στόματος του αρχηγού της και σημερινού Πρωθυπουργού ότι αν έρθει στην εξουσία αυτό θα το αλλάξει. Ως προς αυτό ο Πρωθυπουργός είναι συνεπής  στις προεκλογικές εξαγγελίες του. Θα μπορούσε όμως να αφήσει και να διαπιστωθεί στην πράξη η δυνατότητα εφαρμογής και στη συνέχεια και ανάλογα με το πως πηγαίνει η εφαρμογή να ληφθούν αποφάσεις και βελτιώσεις. 

Κύριοι συνάδελφοι ο Δημοτικός Σύμβουλος, ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος του δημότη, με το νομοσχέδιο που πέρασε και ήδη εφαρμόζεται στην πράξη ουσιαστικά είναι διακοσμητικό στοιχείο. Από τη στιγμή μάλιστα που αποκλείεται η μικρή παράταξη που εκπροσωπεί ένα ποσοστό των δημοτών και δεν συμμετέχει σε καμιά επιτροπή. Άρα δεν έχει κανένα λόγο στη λήψη αποφάσεων παρά μόνο η μόνη συμμετοχή της στη λειτουργία του Δήμου είναι να κρίνει και να επισημαίνει. 

Τελειώνοντας θα ήθελα απευθυνόμενη στη Διοίκηση δημόσια για να ακουστεί ότι η δική μας παράταξη θα παραμείνει αρραγής προς όλα αυτά που ίσως δειλά-δειλά ακούγονται και να δηλώσω ότι εμείς δεν είμαστε ούτε καιροσκόποι ούτε γυρολόγοι. Ανήκουμε σε συγκεκριμένο χώρο και είμαστε πιστοί στις ιδέες μας. 

Επί του ψηφίσματος που καλούμεθα σήμερα να ψηφίσουμε και που είναι ψήφισμα που έρχεται μέσω της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ έχουμε να πούμε ότι δυστυχώς οι ερασιτεχνισμοί, πειραματισμοί της εκάστοτε Κυβερνήσεως δεν βοήθησαν μέχρι σήμερα στη δημιουργία ενός πλαισίου στήριξης και συγχρόνως ελέγχου καλής λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με λίγα λόγια μέχρι σήμερα και η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν και είναι έρμαιο της διαθέσεως της εκάστοτε Κυβέρνησης. Το λέμε αυτό γιατί μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν έχει μπει στην ουσία του προβλήματος. 

Ως εκ τούτου μετά από όλα αυτά που ακούστηκαν που είπα εμείς απέχουμε από την ψηφοφορία. Ευχαριστώ πολύ. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εμείς κυρία Μερκουράκη.  

Ο κύριος Σάμιος. 

Κ. ΣΑΜΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε ξεκινώντας από τον Καλλικράτη οι τότε παρατάξεις της Ελληνικής Βουλής είχαν τοποθετηθεί και είχαν καταγγείλει τον Καλλικράτη ως ένα νόμο ο οποίος δεν αποτύπωνε τη λαϊκή κυριαρχία διότι εξασφάλιζε στην πρώτη παράταξη του Δημάρχου το 67% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου που σημαίνει απόλυτη πλειοψηφία σε όλες τις επιτροπές, σε όλες τις αποφάσεις παντού και στα πάντα. 

Ανάμεσα στις παρατάξεις της τότε Βουλής που τότε είχε καταγγείλει το νόμο Καλλικράτη ήταν και η παράταξη του τότε ΣΥΡΙΖΑ. Είχε ψηφίσει εναντίον με τον εισηγητή τους τον κύριο Παπαδημούλη είχανε πει όχι. Βγήκε λοιπόν ο κύριος Μπίρμπας με τον Καλλικράτη. Μόνο να μας πει πότε συνδιοίκησε με τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου; Γιατί όπου πήγε, όπου πήγαινε και όπου μίλαγε και λέει και μιλάει και το λέει και το πιστεύει και θα το λέει και το λέει και τώρα είπε ότι τα προβλήματα δεν είναι ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα, ούτε μπλε, ούτε ροζ. Τα προβλήματα είναι κοινά για το Δήμο μας. 

Ερχόμαστε λοιπόν ένα χρόνο πριν τις εκλογές του 2018 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να κατεβάσει τον Κλεισθένη. Τον ψηφίσανε στη Βουλή με 151 βουλευτές. Η εισήγηση του εισηγητή τους ήταν ότι ψηφίζουμε αυτό το νόμο της απλής αναλογικής γιατί για αυτό μιλάγανε, μόνο για την απλή αναλογική και όχι για τίποτε άλλο για τα δομικά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξή της, για την πραγματική αυτοδιοίκηση με τη θεσμοθέτηση αυτοτελών πόρων κ.λπ. και όλα αυτά. Αυτά ήτανε παρά στο ντεσού. Το ντεσού ήταν μόνο ο εκλογικός νόμος. Και είχανε πει ότι θα ακολουθήσει και ο Κλεισθένης 2 που δεν μας είπανε ποτέ τι προβλέπει, ο Κλεισθένης 2 τι προβλέπει, τι ήταν ο Κλεισθένης 2; Ήταν ο Κλεισθένης 1 αυτός. Έχουμε 2 Κλεισθένηδες. Αλλά ένας ο αρχαίος νομοθέτης και έπρεπε να ήταν ένας ο νόμος. 

Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει ψηφίσανε την απλή αναλογική όταν υπήρχαν τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού που ήταν εναντίον σε αυτή την ιστορία και τους είχανε πει ότι εδώ πάμε σε συγκεκριμένα θέματα που θα αντιμετωπίσουμε γιατί δεν υπάρχει ούτε κουλτούρα συνεννόησης, ούτε κουλτούρα διαλόγου, ούτε κουλτούρα συνεργασίας πάνω στα υπαρκτά προβλήματα τα οποία επαναλαμβάνω δεν είναι ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα, ούτε μπλε, ούτε ροζ, ούτε μωβ. Λοιπόν, ψηφίσανε το νόμο αυτόν με ποιο εισηγητικό; Ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα αφού γίνουν οι εκλογές του 2019 να υπάρξουνε συγκλίσεις. Συγκλίσεις, προγραμματικές συγκλίσεις, συγκλίσεις πάνω στα προβλήματα για να οδηγηθεί με ευρύτερες συνεργασίες ο κάθε Δήμος. 

Γίνονται εκλογές το Μάιο και μέχρι τον Ιούλιο που έγινε αυτή η τροποποίηση του νόμου με τη νέα Κυβέρνηση που βγήκε από τις εκλογές της 7 Ιουλίου πέρασαν περίπου 2 μήνες, περίπου 50 μέρες, 60 μέρες, πόσο ήταν. Δεν είδαμε πουθενά σε κανένα Δήμο της Ελλάδας τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες ήταν οι δυνάμεις αυτές οι οποίες θέλανε τις προγραμματικές συγκλίσεις και τις επαφές με τις άλλες παρατάξεις και τις άλλες που συμφωνούσαν πάνω στα κοινά προβλήματα ίσως με άλλες προσεγγίσεις, με άλλου είδους προσεγγίσεις αλλά δεχόντουσαν ότι πρέπει να κάτσουμε κάτω σε ένα τραπέζι και να βρούμε κοινή λύση. 

Για να έρθουμε στο Δήμο μας λοιπόν εδώ. Γίνανε οι εκλογές και επί δύο μήνες ψάχναμε να βρούμε τα ψηφοδέλτια. Ψάχναμε να βρούμε τι ψηφοδέλτια έχουνε ψηφίσει, ποιοι, που και πόσες διαφορές έχουμε εάν είναι 45, 54, 32, 85. Καθόμαστε κάτω, βγήκαν οι παρατάξεις. Η πρώτη παράταξη η οποία είναι αξιωματική αντιπολίτευση ήταν η παράταξη του κυρίου Μπίρμπα που πήρε 26%. Θα έπρεπε λοιπόν η παράταξη αυτή να αναλάβει μια πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την παράταξη που βγήκε στη διοίκηση του Δήμου να καλέσει όλες τις παρατάξεις σε μια συνάντηση εδώ να κλείσουμε τα δωμάτια, να κλειστούμε μέσα σε ένα δωμάτιο και να βάλουμε κάτω τα προγράμματά μας να πούμε ελάτε εδώ παιδιά που συμφωνούμε και πού διαφωνούμε; Και να βρούμε έναν τρόπο να κυβερνήσουμε το Δήμο μας όμορφα και ωραία και δημοκρατικά και με σύμπνοια απόψεων να προχωρήσουμε παρακάτω. Ανεξάρτητα τι θα ψήφιζε η Κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ είτε τι νόμο θα κατέβαζε. Το κάναμε; Όχι. 

Ερχόμαστε τώρα λοιπόν εδώ να αποφασίσουμε πάνω σε ένα ψήφισμα το οποίο βάζει το θέμα της κυβερνησιμότητας από άλλη πλευρά και το βάζει με υποκρισία. Γιατί ενώ κυβέρνησε την προηγούμενη τετραετία, πενταετία με τον Καλλικράτη με το 67% αυτοδύναμη και με τις γνωστές στρεβλώσεις όλης της πενταετίας της τώρα έρχεται να ζητήσει απόλυτη δημοκρατικότητα. 

Λοιπόν, για να σταματήσει αυτή η υποκρισία και να σταματήσει το παραμύθι και το καλαμπούρι…

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: (εκτός μικροφώνου).

Κ. ΣΑΜΙΟΣ: Ναι, μπορείτε να γελάτε όσο θέλετε. 

Θέλω να πω λοιπόν εδώ ότι εφόσον λέτε στο λαό του Αιγάλεω όπου βρεθείτε και όπου σταθείτε ότι τα προβλήματα είναι κοινά και είναι προβλήματα που αφορούν όλους τους Αιγαλιώτες και όχι τους Αιγαλιώτες που σας ψήφισαν ή που ψήφισαν τον κύριο Γκίκα ή την κυρία Μερκουράκη ή τον κύριο Σκλαβούνο ή εμένα ή οτιδήποτε άλλο θα έπρεπε λοιπόν να καθίσουμε να βρούμε έναν τρόπο να δούμε πως θα λύσουμε τα προβλήματα και όχι να τα διαιωνίσουμε και να μείνουμε στις θέσεις, στην καρεκλοκενταυρία και την καρεκλοθηρία. 

Λοιπόν, δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε το ψήφισμα της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ και επειδή επίκειται νέος νόμος από ότι πληροφορούμεθα που θα αφορά και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και γενικότερα την εκλογή όλων των οργάνων στην ελληνική κοινωνία θα θέλαμε να συμμετάσχουμε στο διάλογο και ως Δήμος αλλά και ως όργανα της ΚΕΔΕ, της Ένωσης Περιφερειών κ.λπ. στη διαμόρφωση αυτή του νόμου, σε σχέση με τη νέα Κυβέρνηση μιλάω η οποία πρέπει επιτέλους να σκύψει πάνω στις προτάσεις των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης και να λύσει χρόνια προβλήματα τα οποία αφορούν όχι μόνο τη Διοίκησή της αλλά και τη συνεργασία πάνω στη λύση των προβλημάτων. Αυτά. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε κύριε συνάδελφε. 

Κ. ΣΑΜΙΟΣ: Να είστε καλά.    

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κύριος Βαϊνάς. 

Π. ΒΑΪΝΑΣ: Τέτοια ώρα τέτοια λόγια τέλος πάντων.  

Κοιτάξτε προσπαθούσα να παρακολουθήσω την κουβέντα των επικεφαλής τώρα και αλήθεια κάπου μπερδεύτηκα. Εμείς ως ΡΗΓΜΑ είμαστε καθαρά, και έχουμε τοποθετηθεί από την αρχή κατά του Κλεισθένη. Πρώτα από όλα γιατί ο Κλεισθένης δεν είναι μόνο το εκλογικό σύστημα. Είναι μια σειρά διατάξεις σε σχέση με την κατεύθυνση, την λειτουργία του Δήμου κ.λπ. Μην τα λέμε, τα έχουμε πει στη σχετική συνεδρίαση. Αλλά ακόμα και για το ίδιο το εκλογικό σύστημα ο Κλεισθένης είναι μια στρεβλή απλή αναλογική πάλι για πολλούς λόγους που έχουμε εξηγήσει και κυρίως για το πως εκλέγεται ο Δήμαρχος. Ότι θα είχε προβλήματα το σύστημα αυτό με βάση τη θεσμοθέτηση ειδικά του δεύτερου γύρου και της δεύτερης Κυριακής γιατί αυτό αλλοιώνει στην ουσία την απλή αναλογική το έχουμε πει επίσης ότι έχουμε εναντιωθεί στον Καλλικράτη παλιότερα και αυτό το έχουμε πει. 

Εδώ όμως μπαίνει ένα ζήτημα. Από το συγκεκριμένο ψήφισμα που εμάς δεν μας ενδιαφέρει από που έρχεται και από που προέρχεται, μπαίνει ένα ζήτημα σε σχέση με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο, οι οποίες διατάξεις είναι και αντισυνταγματικές, αλλοιώνουν δύο τρείς μήνες μετά τη λαϊκή βούληση δηλαδή, από τις εκλογές, και στην ουσία πραξικοπηματικές, δηλαδή σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε σχέση με το πώς ορίζονται οι εκπροσωπήσεις στις επιτροπές κ.λπ. Και αυτό το έχουμε δηλώσει. 

Επειδή λοιπόν σκεφτόμαστε θετικά, δεν παίζουμε παιχνιδάκια, ούτε συγχωροχάρτι δίνουμε στη Διοίκηση της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ, ούτε στον Κλεισθένη. Έτσι. Αλλά ούτε μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από μία αποχή. Εμείς υπερψηφίζουμε το ψήφισμα ακριβώς για τον συγκεκριμένο λόγο. Δεν είναι όμως η ψήφος μας συγχωροχάρτι στον Κλεισθένη. Η εναντίωσή μας παραμένει, απλά εκφράζουμε με την ψήφο μας ότι ναι οι συγκεκριμένες διατάξεις του Αυγούστου είναι και αντισυνταγματικές και παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή. Αυτό και μόνο, τελεία. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ κύριε συνάδελφε. Άλλοι συνάδελφοι θέλουν να τοποθετηθούν; Όχι. 

Θα κλείσει ο κύριος Μπίρμπας. 

Δ. ΜΠΙΡΜΠΑΣ: Δεν εκπλήσσομαι γιατί έχω μεγαλώσει. Κανονικά θα έπρεπε να έχω μείνει έκπληκτος από τοποθετήσεις συναδέλφων σε σχέση με τις δικές τους αντιλήψεις για το πως πρέπει να λειτουργήσει η αυτοδιοίκηση. Το ξαναλέω και πάλι το ψήφισμα δεν είναι υπέρ ή κατά του Κλεισθένη. Είναι υπέρ ή όχι της κυριαρχίας του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι σε μία δοτή αντισυνταγματικά, πραξικοπηματικά απόλυτη κυριαρχία του Δημάρχου και της παράταξής του ανεξαρτήτου μάλιστα ποσοστού. 

Όμως κλείνω γιατί κατανοώ και τις συναινέσεις και τις συνεργασίες και όλα τα θέματα και υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι στην ελληνική γλώσσα να αποφεύγεις αυτά που πρέπει να συζητήσεις. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού τις είδατε;

Δ. ΜΠΙΡΜΠΑΣ: Εγώ τις είδα, εσείς δεν τις βλέπετε. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου).

Δ. ΜΠΙΡΜΠΑΣ: Μπορώ να πω; Κύριε Πρόεδρε να είσαστε Πρόεδρος, όχι συγγνώμη, μονίμως…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου).

Δ. ΜΠΙΡΜΠΑΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου επιτρέπετε να μιλήσω και να εκφραστώ. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ. Καλή κάνατε τοποθέτηση. Ωραία τα είπατε. Στην δευτερολογία σας τώρα που πάτε να κλείσετε το θέμα ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου. Σας παρακαλώ πολύ.

Δ. ΜΠΙΡΜΠΑΣ: Δεν αφήνω κανένα ασκό, ούτε κλείνω, ούτε κλείνω. Όλοι οι ασκοί είναι κλειστοί και είμαι απόλυτα σίγουρος για αυτό. Εγώ απλώς λέω ότι υπάρχουν μερικές στιγμές που ο καθένας τοποθετείται με βάση τη συνείδησή του. Και εμείς το έχουμε κάνει πολλές φορές. Δεν θα απαντήσω στο συνάδελφο τι έχουμε κάνει προκειμένου να συνεννοηθούμε. Ας διαβάσει όλες τις ανακοινώσεις, τις συζητήσεις, τα πάντα. Και είναι λάθος, συγγνώμη κιόλας που απευθύνομαι σε εκείνον. 

Υπάρχει ένα πράγμα. Εγώ καλώ και πάλι ανεξαρτήτως της τοποθέτησης του επικεφαλής τον καθένα να ψηφίσει με βάση το Σύνταγμα και τις παραβιάσεις τις συγκεκριμένες που υπάρχουν. Αυτές πρέπει να αναιρεθούν. Και είμαι πολύ συγκεκριμένος. Οτιδήποτε άλλο είναι συναίνεση. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ κύριε Μπίρμπα. 

Λοιπόν, ποιοι είναι υπέρ του ψηφίσματος; Έντεκα συνάδελφοι. Ποιοι είναι κατά; Δεκατρία κατά. 

Κατά πλειοψηφία, απορρίπτεται το ψήφισμα της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΙΓΑΛΕΩ.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο 

αποφασίζει κατά πλειοψηφία

Δεν εγκρίνει το ψήφισμα της παράταξης «Ανάπλαση Αιγάλεω».



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνεχίζουμε. Σας κατανοώ κύριε Μπίρμπα. Πώς θα πάτε αύριο στην Κουμουνδούρου; Αλλά εντάξει. Τι να κάνουμε; Έχετε ένα πρόβλημα. Είστε επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Όχι εξ ιδίων. Έχετε θέσει το ίδιο ψήφισμα σε όλους τους Δήμους. Εκεί που μπορείτε. Λοιπόν, τώρα πήραμε την απόφαση υπέρ σας και στο Αιγάλεω δεν την παίρνετε. Πώς θα πάτε αύριο στο γραφείο σας στην Κουμουνδούρου; Γιατί εκεί είσαστε αποσπασμένος.