-

-

26 Οκτ 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20191025. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 24.10.2019

Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω 24/10/2019
 “Το θέατρο του παραλόγου”

Στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Αιγάλεω της 24ης Οκτωβρίου 2019, στη συζήτηση του θέματος ημερήσιας διάταξης για τα ανταποδοτικά τέλη η εισήγηση της διοίκησης Γκίκα ήταν να παραμείνουν ως έχουν.
Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της παράταξης Ανάπλαση Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, αφού δήλωσε ότι η παράταξη συμφωνεί με τη διατήρηση των ήδη χαμηλών ανταποδοτικών τελών σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα (1,10 ευρώ/
τ.μ. καλυμμένης επιφάνειας και 3,30 ευρώ/τ.μ. καλυμμένης επιφάνειας κατ’ έτος, αντίστοιχα), σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης, κατέθεσε την εξής πρόταση:

Να αξιοποιηθεί το άρθρο 185/2018 του “Κλεισθένη”, σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στο Δημ. Συμβούλιο να προχωρήσει σε δεκαπλασιασμό της κλίμακας, αντί πενταπλασιασμού που ίσχυε. Με βάση αυτό πρότεινε όλες οι κατηγορίες που υπάγονταν στο 5,50 ευρώ/τ.μ. (τράπεζες, σούπερ μάρκετ, σκραπ) να υπαχθούν στα 10,00 ευρώ/τ.μ., με την προσθήκη σε αυτά των μεγάλων πολυκαταστημάτων (μεγαλύτερα των 2.000 τ.μ.). Επίσης, πρότεινε οι μεγάλες βιομηχανίες (μεγαλύτερες των 6.000 τ.μ.) να υπαχθούν από το 2,20% στο 3,3%, όσο δηλαδή και τα μικρά καταστήματα.
Στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί πολιτική επιλογή με στόχο τη δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος για τα μικρά καταστήματα και επιχειρήσεις της πόλης, ενώ ταυτόχρονα εντάσσεται στην κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση του μεγάλου ελλείμματος (3.900.000 ευρώ) στις υπηρεσίες καθαριότητας, μειώνοντάς το κατά 400.000 ευρώ.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά την… καταψήφισε.
1. Η διοίκηση (δήμαρχος) γιατί δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη και, μπερδεύοντας τα δυνητικά με τα ανταποδοτικά τέλη, ανέφερε ότι αυτές οι αυξήσεις καταπίπτουν στα δικαστήρια.
2. Ο κ. Σκλαβούνος και η κ. Μερκουράκη συμφώνησαν με τη διοίκηση για καμία επιβάρυνση των δημοτών!!
3. Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) και το Ρήγμα στα Δυτικά συμφώνησαν με την πρόταση, αλλά την καταψήφισαν γιατί δεν απαλλάσσει τη λαϊκή κατοικία (σε ποιο μέρος του κόσμου και σε ποιο σύστημα δεν πληρώνονται δημοτικά τέλη;).
4. Ο κ. Σάμιος αφού συμφώνησε ζήτησε ολοκληρωμένη μελέτη προκειμένου να εφαρμοστεί και συμφώνησε με την πρόταση της διοίκησης (συνεργαζόμενος είναι άλλωστε).

Κατά τα λοιπά, στη διαδικασία απάντησης ερωτήσεων, εισήγαγαν νέα “πολιτικά ήθη”, παίζοντας το παιχνίδι “Όταν λέω ψέματα, ο ερωτών δεν έχει δικαίωμα ανταπάντησης”.
Πιο συγκεκριμένα, στα ψέματα που είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξή του για τους “κατεστραμμένους” κάδους των βιοαποβλήτων και την έλλειψη προγραμματισμού (παρ’ ότι παραδέχθηκε ότι υπάρχει) της προηγούμενης διοίκησης απάντησε πάλι με ψέματα και μάλιστα απαγόρευσε τη συνέχεια της συζήτησης με τη φράση “Αυτή είναι η απάντηση και αν σας αρέσει”.

Ίδια λογική επικράτησε και μετά την ανακριβή απάντηση του κ. Μάνδρου στην ερώτηση για τη λειτουργία των ΚΑΠΗ.
Ωστόσο, στην ερώτησή μας για την πορεία των έργων αποκατάστασης των σχολείων από τον σεισμό υπήρξε αναλυτική συζήτηση.


Συμπέρασμα: Όταν πρόκειται να πεις αλήθειες απαντάς. Όταν πρόκειται να απαντήσεις για δικά σου fake news… “στρίβεις” διά των απαγορεύσεων… O tempora o mores.