-

-

29 Νοε 2021

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ 

ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (18 και 22 Νοεμβρίου 2021)

 

18 Νοεμβρίου ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ



Πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου για τον απολογισμό του 2020 και τον προϋπολογισμό του 2022. 

Με δεδομένες τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες. που -μετά το τέλος των μνημονίων- συνεχίζουν μέχρι το 2025 (μεσοπρόθεσμο) απέναντι στην Αυτοδιοίκηση τη μνημονιακή συνταγή της παρακράτησης νομοθετημένων πόρων ύψους 23 δισ. ευρώ το 2011-2018 και περίπου 17 δισ. ευρώ για 2019-2025, τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου αποτυπώνουν τη μεγάλη μείωση διαθεσίμων – και από τη χωρίς σχεδιασμό διαχείριση της Διοίκησης (από 16.932.000 ευρώ το 2019, 15.098.000 ευρώ το 2020,15.176.000 ευρώ το 2021).

 Είμαστε στον τρίτο χρόνο διοίκησης Γκίκα χωρίς να έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδιασμού τετραετίας. Πορεύεται με το βλέποντας και κάνοντας, παρακολουθώντας μόνο ό,τι ήδη είχε ξεκινήσει από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ και πρωτοβουλίες των υπηρεσιών.

 Έλλειμμα διαφάνειας, με συχνή χρήση της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης με υπερκοστολόγηση (μάσκες, υλικά COVID-19 κ.λπ.), πολλές φορές και με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσιοποίηση.

 Άρνηση  υλοποίησης της  πλατφόρμας INFO ΔΡΑΣΗ,  ενώ με πρότασή μας εντάχθηκε “ομόφωνα” στον προϋπολογισμό του 2021, δεν την αγόρασε η Διοίκηση (10.000 ευρώ ήταν το κόστος). Πλατφόρμα που παρέχει διαφάνεια real time, με την ταξινόμηση όλων των παραστατικών και εγγράφων δέσμευσης των δαπανών του Δήμου που ανεβαίνει στο Διαύγεια, προσβάσιμη σε κάθε πολίτη. Την σταμάτησε το 2019, το επαναφέραμε το 2021, δεν έγινε, επανήλθαμε για το 2022. Παραπέμφθηκε στις καλένδες των εφαρμογών Smart City της ΟΧΕ (στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος 2022), με την ανοχή και της παράταξης ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ (Σκλαβούνος). 

Οι λοιπές παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση, ΡΗΓΜΑ, ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ καταψηφίζουν συνολικά και δεν μπαίνουν σε συζήτηση κωδικών (η κ. Μερκουράκη είχε αποχωρήσει). 

Εμείς τονίσαμε ότι ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, στα λειτουργικά έξοδά του και στο τεχνικό πρόγραμμα, που είναι η συνέχιση του προγραμματισμού μας, και μετά την υιοθέτηση της πρότασής μας για τα ανταποδοτικά του 2022 και στη Δημοσιονομική Πολιτική. Προτείναμε εναλλακτικά δύο κωδικούς για:

-την INFO ΔΡΑΣΗ (10.000 ευρώ) και για

- την αγορά και διάθεση 300 οικιακών κομποστοποιητών (45.000 ευρώ), σε συνέχεια της πιλοτικής εφαρμογής με τη χορήγηση των 100 πρώτων σε νοικοκυριά της πόλης, από τη Διοίκησή μας, το 2019, για ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εξοικείωση με την ανακύκλωση και την γραμμή βιοαποβλήτων (που η Διοίκηση Γκίκα ανέστειλε), γραμμή  που είμαστε υποχρεωμένοι, επί ποινή, να εφαρμόσουμε από το 2023.

Με πρόσχημα τη μη αξιολόγηση λειτουργίας των 100 κάδων και η συγκεκριμένη πρόταση παραπέμφθηκε στο μέλλον.

Επίσης δεν ψηφίσαμε κωδικούς της υπηρεσίας Πρασίνου που ισοσκέλιζαν την πρότασή μας και αφορούσαν υπερβολικές εγγραφές δαπανών: 

-Καθαρισμός περιαστικού αλσυλίου Ραφήνας 24.800 ευρώ, όταν για τα δύο άλση μας (Μπαρουτάδικο, Λοιμωδών) εγγράφονται 25.500 ευρώ. 

- Ψηφιακή καταγραφή αστικού πρασίνου 24.800 ευρώ, όταν αυτό εύκολα γίνεται με το τρέχον GIS που υλοποιείται από την διεύθυνση προγραμματισμού

- Κωδικούς για βιοκαθαριστές λίμνης 30.000 ευρώ και δύο για καταπολέμηση πιτυοκάμπης 30.000 ευρώ (προτείναμε να μείνει ένας με 10.000 ευρώ).

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι καμία άλλη παράταξη δεν τοποθετήθηκε, αν και το ζητήσαμε, για το θέμα  των "απευθείας αναθέσεων χωρίς δημοσιοποίηση”, ελέω αντισυνταγματικών ρυθμίσεων Θεοδωρικάκου – Βορίδη,  από την Οικονομική Επιτροπή. Σίγουρα δεν συμφωνούν, μάλλον το υποτιμούν. 

 

 

22 Νοεμβρίου 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 9ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (ΖΑΜΠΕΤΑ)

 

Το θέμα αφορά τη σύμβαση με τους κληρονόμους Ζαμπέτα για ένα μοναδικό κυριολεκτικά σχολικό χώρο στην περιοχή του 7ου Διαμερίσματος (Μεγ. Αλεξάνδρου, Νέστου, Αγ. Μαρίνας, Ιερά).

Προέκυψε από κινητοποίηση των γονέων, με βάση πληροφορίες και κινήσεις που δεν γνώριζε το Δημ. Συμβούλιο. Υπάρχει μια δικαστική διαμάχη εν εξελίξει για την ανανέωση της σύμβασης από το τέλος του 2019. Οι κληρονόμοι πληρώνονται με δικαστικές αποφάσεις και για πρώτη φορά αναφέρθηκε από τον δικηγόρο του Δήμου ότι στο δικαστήριο ανέφεραν ότι έχουν συμφέρουσα πρόταση πώλησης του χώρου. 

Ο δήμαρχος είπε ότι δεν υπάρχει ζήτημα για τη σχολική χρονιά, ότι είναι εδώ για να συζητήσουμε τα περαιτέρω. Αναγνωρίζοντας το δικαίωμά τους στην ιδιοκτησία τους, επιθυμία του είναι το σχολείο να συνεχίσει να λειτουργεί.

Εμείς με ερώτησή μας (Μπίρμπας) και με την τοποθέτησή μας (Χριστόγλου) θέσαμε ως πρώτη άμεση απόφαση του Δημ. Συμβουλίου τον χαρακτηρισμό του χώρου πολεοδομικά ως σχολικού και την απαλλοτρίωση σε δεύτερο χρόνο, μιας που για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες θέτουν ζήτημα πώλησής του ως οικοπέδου .

Ο Δήμαρχος αρχικά είπε ότι δεν μπορούμε λόγω των δικαστηρίων και θα το δούμε μετά. 

Τονίσαμε την ανάγκη κατοχύρωσης και απόκτησής του ως μοναδικού. Αναφερθήκαμε στην ιστορία των σχολικών χώρων και των χαρακτηρισμών στην περιοχή από την εποχή Διοίκησης Ανάπλαση-Μυστακόπουλου, στις αγορές και την κατασκευή από τον ΟΣΚ του 14ου Δημ. Σχολείου και 9ου Γυμνασίου, την άρνηση τότε πώλησης του χώρου από τους ιδιοκτήτες. 

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ (Σκλαβούνος) άσκησε έντονη κριτική για τους χειρισμούς του Δημάρχου, γιατί ταλαιπωρεί στην πληρωμή ο Δήμος τους ιδιοκτήτες και δημιουργούνται προβλήματα. Είπε ότι αυτό προέχει και ο χαρακτηρισμός έπεται. 

Μετά και τις τοποθετήσεις των γονέων και των λοιπών παρατάξεων για άμεσο χαρακτηρισμό και απόκτησή του, τελικά η Διοίκηση και η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ συμφώνησαν και ο χώρος χαρακτηρίστηκε ως σχολικός, γεγονός που αποτρέπει τη μεταπώλησή του σε πρώτη φάση.