-

-

9 Οκτ 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ 19/09 & 04/10/2022

 





                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                                 
                                    ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΑ ΧΑΜΠΕΡΙΑ
                                   ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020-21 – ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
            9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Στα δύο τελευταία Δημοτικά Συμβούλια, 19/09 και 04/10, τα θέματα που ξεχώρισαν ήταν:
Δημοτικό Συμβούλιο 19/09
1ο)Η δημιουργία κωδικού δαπανών (μέσω αναμόρφωσης) για διοργάνωση «Λευκής Νύχτας» στις 07/10.
Αρχικά εγγράφηκαν 7.500€, στην συνέχεια διαμορφώθηκαν σε 10.000€ με στόχο «τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την τόνωση της εμπορικής ζωής της πόλης». Χωρίς μελέτη, χωρίς απαντήσεις στο τι θέλει να κάνει η Διοίκηση, με τη γνωστή προχειρότητα της τελευταίας στιγμής των απευθείας αναθέσεων και με την ανοχή της παράταξης Νέα Εποχή (Σκλαβούνος), που δήλωσε ότι το ψηφίζει …περιμένοντας τη μελέτη που δεσμεύτηκε η Διοίκηση ότι θα υπάρξει(!!!), το θέμα εγκρίθηκε.
Από τον Τύπο και αναρτήσεις πληροφορηθήκαμε ότι θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του μετρό «συναυλία» της γνωστής τραγουδίστριας λαϊκό-δημοτικών κ. Χαράς Βέρρα, εκδήλωση που θα πληρώσουμε 7.500€ (!!!) και τα υπόλοιπα 2.500€ για ξυλοπόδαρους, ηχητικά και βεγγαλικά,(γνωστή αδυναμία της Διοίκησης σε κάθε εκδήλωση).
Βαδίζουμε σταθερά στη γραμμή της πολιτιστικής ανάκαμψης που χάραξε η διοίκηση Γκίκα για το Αιγάλεω . . . και μη χειρότερα.
2ο) Ψήφισμα για το σκάνδαλο των υποκλοπών
Για το ζήτημα των υποκλοπών που προβληματίζει την πολιτική ζωή της χώρας, κατατέθηκαν δύο ψηφίσματα, ένα της Ανάπλασης - Μπίρμπας (https://www.blogger.com/.../919763140.../4546296012173411752)
και ένα της Νέας Εποχής - Σκλαβούνος, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τελικά υιοθετήθηκε ένα σύντομο κείμενο με βάση το κείμενο της Ανάπλασης, που συνδιαμόρφωσαν οι: Ανάπλαση (Μπίρμπας), Λαϊκή Συσπείρωση (Δάγκα) και Νέα Εποχή (Σκλαβούνος),(118 - Ληψη ψηφισματος για το ζητημα υποκλοπες.pdf), που καταδικάζει τις αντιδημοκρατικές κυβερνητικές πρακτικές. Η Διοίκηση Γκίκα απείχε γιατί… δεν συζητά πολιτικά ζητήματα.
Δημοτικό Συμβούλιο 04/10
1ο)Ισολογισμός-Απολογισμός 2020-21
Στην συζήτηση αποτυπώθηκαν τα μαύρα χαμπέρια των οικονομικών του Δήμου που μας προβληματίζουν ιδιαίτερα.
Η τοποθέτηση μας (Γ. Χριστόγλου) κινήθηκε στα εξής πλαίσια:
«Ψηφίζουμε την καταγραφή και αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων. Δεν εγκρίνουμε τις δαπάνες που δεν έχουμε ψηφίσει. Πολιτικά διαφωνούμε γιατί αποτυπώνει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική απέναντι στην Αυτοδιοίκηση και την αντιδημοκρατική νομοθετική παρέμβαση της, παράκαμψης του Δημοτικού Συμβουλίου και μεταφοράς εξουσιών στην διορισμένη από τον Δήμαρχο πλειοψηφία, Οικονομική Επιτροπή.
Παρά την έξοδο από τα μνημόνια, μη εφαρμογή του νόμου 3852/10 άρα μειωμένα έσοδα, μη κάλυψη πλήρως του κόστους της πανδημίας και του λειτουργικού κόστους, μη απόδοση από την κυβέρνηση ούτε της αναλογικής αύξησης των δημοσίων εσόδων. Η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει αβοήθητη παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, με έναν πληθωρισμό που καλπάζει, με την ενεργειακή κρίση να τινάζει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των Δήμων και αυτό αποτυπώνεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.
Αποτυπώνει επίσης:
• το έλλειμμα σχεδιασμού και την επιχειρησιακή ανεπάρκεια της Διοίκησης(μη εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου, μεγάλες καθυστερήσεις ενταγμένων έργων- Τρίτσης , καθυστέρηση αγορών γης κλπ).
• την σπατάλη αν και νομότυπη αδιαφανή διαχείριση των απ' ευθείας αναθέσεων χωρίς δημοσίευση, που έχουμε επανειλημμένως επισημάνει.
• μια μεγάλη απόκλιση στα διαθέσιμα παραδώσαμε 16.900.000€ το 2019 και έχουν φτάσει στα 12.500.000€ το 2022.
Επίσης το λογιστικό έλλειμμα χρήσης που καταγράφεται για το 2021 είναι 1.930.000€, ενώ πέρυσι ήταν 981.000€, γεγονός που επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις μας».
Αντίστοιχη επισήμανση στα οικονομικά αποτελέσματα έγινε και από άλλες παρατάξεις. Ψηφίστηκε με τις παρατηρήσεις τους και από την Ανάπλαση (Μπίρμπας), Νέα Εποχή (Σκλαβούνος), Πρώτη Δύναμη (Μερκουράκη), ενώ οι υπόλοιποι καταψήφισαν.
2ο) Πρόταση συγκρότησης Επιτροπής για το 9ο Δημοτικό
Έγκαιρα, σε συνέχεια της συζήτησης και των αποφάσεων του ΔΣ, προτείναμε να συγκροτηθεί Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου για το 9ο Δημοτικό Σχολείο.
Δυστυχώς όμως, παρά την υποστήριξη της πρότασης μας από την Νέα Εποχή (Σκλαβούνος), Πρώτη Δύναμη (Μερκουράκη), Ρήγμα στα Δυτικά (Βαϊνάς), δεν υλοποιήθηκε λόγω της άρνησης και μη αναγνώρισης αναγκαιότητας από τη Διοίκηση Γκίκα, την απόλυτη διαφωνία της Λαϊκής Συσπείρωσης (Δάγκα) για να μην χρεωθούν ως Επιτροπή τα διαχρονικά «λάθη» και ξεπλυθούν οι υπεύθυνοι (!) και της επιφύλαξης της Άλλης Πρότασης (Σάμιος). Δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο δεν προχώρησε σε κάτι που θεωρούσαμε και θεωρούμε αναγκαίο, τη θεσμοθέτηση ουσιαστικής διαβούλευσης άμεσης συνεργασίας, συνεννόησης και συντονισμού ενεργειών όλων των εμπλεκομένων, Δήμου, Γονέων, Εκπαιδευτικών, με στόχο τη θετική έκβαση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του 9ου Δημοτικού.
3ο) Εντυπωσιακής σαφήνειας «απαντήσεις» του Δημάρχου
Στις ερωτήσεις που είχαμε υποβάλει, (https://www.blogger.com/.../919763140.../3918687410225821609)
ο Δήμαρχος απάντησε:
«η κατασκευή του 1ου Γυμνασίου βρίσκεται σε προδημοπρασιακό έλεγχο και αναμένουμε ακόμη την υπογραφή με το Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων.
Για το 11ο Δημοτικό και 11ο Νηπιαγωγείο, την άλλη εβδομάδα θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση (τελικά υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση ανάθεσης μελέτης !!!στις 06/10 με την ΚΤΥΠ και την Περιφέρεια).
Για το 17ο και το 7ο Δημοτικά, ευτυχώς που ο ανάδοχος δεν έκανε διακοπή, δεν μπορώ να απαντήσω για χρονοδιάγραμμα».
Και στην επισήμανσή μας για την ύπαρξη εκτεταμένων φθορών στο έργο, στα ζητήματα της ασφάλειας λόγω των φθορών, ο Δήμαρχος μας απάντησε ότι θα υπάρξει φύλαξη!
Για τον πρώην 5ο βρεφονηπιακό (πατινάζ) ο Δήμαρχος απάντησε ότι προχωράει ο προδημοπρασιακός έλεγχος.
Σε ότι αφορά στο Τιτάν και στην επισήμανσή μας ότι έχουν σταματήσει οι εργασίες, είπε πως μέχρι το Πάσχα αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί και για την αγορά και τον επαναχαρακτηρισμό του υπολοίπου οικοπέδου, είπε ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες.
Σε ότι αφορά στην ερώτηση για την αγορά του οικοπέδου για τον βρεφονηπιακό σταθμό (Σταλίκα), ο Δήμαρχος είπε ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες.
Για το αν θα γίνει δημόσιος απολογισμός, μας είπε . . .θα δείξει!
Σε σχέση με τις ενεργειακές κοινότητες, η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι όπως είναι το πλαίσιο δεν συμφωνεί να γίνει και στην συνέχεια μας είπε ότι έχει κάνει μια συζήτηση με το ΠΑΔΑ και τον Δήμο Φυλής.
Τέλος επισημάναμε (Κ. Αγαπητός) την αποτυχία της πιλοτικής πεζοδρόμησης της Μάρκου Μπότσαρη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας, λόγω προχειρότητας, έλλειψης σχεδιασμού και μη ουσιαστικής διαβούλευσης με τους δημότες και κατοίκους της περιοχής, που άλλωστε είναι και ο στόχος του προγράμματος.
Σε παρέμβαση του ο Σ.Ευαγγελατος (Ανάπλαση), τόνισε ότι δεν έχει απαντηθεί ερώτηση του προ διμήνου, από την Διοίκηση, για το αν υπάρχει σχεδιασμός τοποθέτησής μηχανημάτων ανανέωσης αέρος -έστω πιλοτικά- στα σχολεία για προστασία από τον covid 19.