-

-

26 Μαρ 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 17.03.2023



 

                                                                           

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 17.03.2023

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17.03.2023, τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν:

1. Η πρόταση της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ (Μπίρμπας), που έγινε ομόφωνα δεκτή, για την επικαιροποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας, που επιχειρεί ξανά η κυβέρνηση με το τρέχον νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής, παρά την αντίθεση των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης και της Ένωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης (ΕΔΕΥΑ).

2. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απόρριψης του αιτήματος παράτασης εργασιών που ζήτησε ο εργολάβος για το έργο αποκατάστασης των σεισμόπληκτων, 7ο και 17ο Δημοτικά Σχολεία.

Στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, αφού επισημάναμε ως ΑΝΑΠΛΑΣΗ (Μπίρμπας) ότι η Διοίκηση, ως όφειλε, δεν έφερε αναλυτική εισήγηση για τις εξελίξεις στα υπόλοιπα σεισμόπληκτα σχολεία, αναφερθήκαμε στις παραλείψεις και καθυστερήσεις της Διοίκησης και κυρίως στις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν χαρακτήρισε το Αιγάλεω σεισμόπληκτη περιοχή για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης των έργων. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε με δυο λόγια για το 1ο Γυμνάσιο και το 11ο Δημοτικό, χωρίς στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των έργων.

Τονίσαμε τη λάθος αντιμετώπιση και πληροφόρηση των γονέων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ½ χρόνων. Οι γονείς εξέφρασαν την οργή τους στη διάρκεια της συζήτησης και ιδίως στην τοποθέτηση του Δημάρχου για τις «δεσμεύσεις» που είχε διατυπώσει.

Όλες οι παρατάξεις επισήμαναν τα προβλήματα και τις παραλείψεις και η Λαϊκή Συσπείρωση προσπάθησε να συσχετίσει την απόφαση κήρυξης του Δήμου Χαϊδαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (που δεν αφορά χαρακτηρισμένα ακατάλληλα κτίρια από Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ελέγχου - καμία μεταστέγαση σχολείου δεν έγινε στο Χαϊδάρι), με τον χαρακτηρισμό σεισμόπληκτης περιοχής, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάθεσης μελετών και εκτέλεσης έργων σε κτίρια που έχουν κριθεί ακατάλληλα (σχολικές μονάδες που υποχρεώθηκαν σε μεταστέγαση). Ο Δήμος Αιγάλεω είχε αντιμετωπίσει έγκαιρα τα προβλήματα σε τοιχοποιίες κλπ, σε άλλα σχολεία από τον σεισμό, με τις τότε ενεργείς εργολαβίες του και τα συνεργεία του μετά τον πρώτο έλεγχο.

Θυμίζουμε την τοποθέτηση μας (http://anaplasiegaleo.blogspot.com/2022/12/blog-post_12.html).

Ζητήσαμε την άμεση παρέμβαση του Δήμου για επιτάχυνση όλων των επιμέρους διαδικασιών (κήρυξη έκπτωτου, συνεδρίαση Τεχνικού Συμβουλίου, εκδίκαση ενστάσεων, οριστικοποίηση, διερεύνηση επόμενου αναδόχου κλπ).