-

-

19 Ιουλ 2009

Συνέντευξη του Δ.Μπίρμπα στην Πόλη μας

Α) κ. Μπίρμπα, τι νομίζετε ότι σηματοδοτεί η εκλογή σας για την παράταξη σας, την ΑΝΑΠΛΑΣΗ και την πόλη;

- Κατ΄ αρχήν για την παράταξη μας, που έχει σφραγίσει την εξέλιξη της πόλης, ένα νέο ξεκίνημα, μια τομή μέσα στη συνέχεια της παράδοσης, που έχει τις ρίζες της στην εποχή Μαυροθαλασσίτη και την περίοδο Κυριαζόπουλου και φτάνει ως την εποχή Μυστακόπουλου. Για την πόλη, ελπίζουμε να συνδυασθεί με την σηματοδότηση αλλαγής εποχής και επαναφοράς της σε μια ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και στο δημόσιο χώρο. Αυτό βέβαια που έχει κατ΄αρχήν σηματοδοτήσει είναι η ανοικτή διαδικασία εκλογής, άμεσης εκλογής από περίπου 300 ανθρώπους. Μια άλλη άποψη για την Αυτοδιοίκηση , όχι χρίσματα κλειστών κομματικών συνελεύσεων ή κεντρικών κομματικών επιτελείων, όχι «ανθρωποφαγικές», πολλές φορές, συμπεριφορές αντιπαλότητας.

Β) Δηλαδή δεν υπάρχουν προβλήματα με τον ανθυποψήφιο σας
τον κ. Κληρονόμο;
- Κανένα, οι σχέσεις μου τόσο με τον Ανδρέα Κανδύλη όσο και τον Γιάννη Κληρονόμο είναι κάτι περισσότερο από καλές. Αυτό άλλωστε είναι ένα άλλο βασικό, ιστορικά, χαρακτηριστικό στοιχείο διαφορο-ποίησης της παράταξης μας - μιας παράταξης που αποτελείται από ενεργούς πολίτες όλων των δημοκρατικών πολιτικών επιλογών, με κοινό όραμα για την πόλη, που συμφωνούν σε ένα δομημένο πρόγραμμα και μία ανοικτή δημοκρατική λειτουργία- είναι οι πολύ καλές φιλικές και πολλές φορές οικογενειακές, σχέσεις μας.

Γ) Μα δεν είστε στέλεχος του Συνασπισμού;
- Ναι έχω την τιμή να είμαι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ από το 1996, όπως επίσης πολλά μέλη της παράταξης είναι στελέχη και μέλη του ΣΥΝ, αυτό άλλωστε δεν επηρέασε καθόλου την άσκηση διοίκησης την εποχή Μυστακόπουλου 1995-2002. Δεν υπήρξε ποτέ, υπαινιγμός έστω, πρακτικών κομματισμού και προνομιακής μεταχείρισης. Έχουμε την τύχη να έχουμε παρελθόν και παρακαλώ συγκρίνετε το με το παρελθόν και το παρόν άλλων.

Γ) Δηλαδή θεωρείτε ότι η σημερινή Διοίκηση έχει πελατειακή
αντίληψη;
- Σε έναν Δήμο που οι εποχιακοί, οι ωρομίσθιοι, με συμβάσεις έργου κλπ. εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 400, όπου κυριαρχούν τα απαράδεκτα δίμηνα και κανείς δεν ξέρει πόσοι και ποιοι, απασχολούνται και που. Σ΄ έναν Δήμο που η προεκλογική, το 2006 παρακαλώ, διαδικασία πρόσληψης 265 εργαζόμενων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το 2009 και πάει για το 2010, εσείς τι θα νομίζατε; Αφήστε που διορίζονται από τις δημοσιοποιημένες καταστάσεις του ΑΣΕΠ, 30 το πολύ Αιγαλιώτες, όταν προεκλογικά, στις προφορικές «υποσχέσεις», είχαν διορισθεί περισσότεροι από 3.000.

Δ) Εννοείται ότι είναι αναξιόπιστος ο κ. Καλογερόπουλος;
- Είναι τόσο αξιόπιστος όσο και οι υποσχέσεις διορισμού στο μισό Αιγάλεω και οι προεκλογικές αφίσες του. Θυμάστε, εκείνες που «έδιωξαν» τους πυλώνες της ΔΕΗ που βλέπετε γύρω σας και «λειτουργούν» από το …. 2007 την κατασκήνωση στην Ραφήνα, που προχθές , μέσα στον Ιούλη, πήραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση, για μελέτες στατικής ενίσχυσης των κτισμάτων της εποχής Μαυροθαλασσίτη για να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα χρήσης της και να μην καταστεί δασική περιοχή. Τόση ετοιμότητα και αξιοπιστία.

Ε) Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία για να ανατραπεί ο κ. Καλογερόπουλος;
- Θα ήθελα να διευκρινίσω εν πρώτοις ότι δεν αρεσκόμαστε στην μηδενιστική κριτική. Δεν θεωρούμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα, θα ήταν ψέμα. Σε πολύ μεγάλο βαθμό υλοποίησε τεχνικό πρόγραμμα δικών μας μελετών και κατευθύνσεων, σε μερικά από τα οικόπεδα που είχαμε αγοράσει ως Δημοτική Αρχή. Κάποιες δραστηριότητες (καρναβάλι, εκθέσεις) είχαν θετική ανταπόκριση από τον κόσμο. Αλλά πείτε μου όταν υπερδιπλασιάζεις το χρέος του Δήμου (35.000.000,00 € περίπου) χωρίς αγορά ενός τετραγωνικού μέτρου γης, 42 στρέμματα σε 74 οικόπεδα αγοράσαμε εμείς. Όταν επιεικώς σιωπάς για το Mall του Βωβού στον Ελαιώνα, όταν αγνοείς και στα επισημαίνουμε ως παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο και αδιαφορείς η χρονοτριβείς, για τα τουλάχιστον 42.000 τ.μ. κτισμάτων της ΔΕΗ και τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που θα φτάσει τους 1200 τόνους ημερησίως. Όταν παρακολουθείς τα πολυκαταστήματα να φυτρώνουν σαν μανιτάρια στον Κηφισό και περιμετρικά της πόλης, όταν οι ελεύθεροι χώροι - «μπουλντόζες», υπόλοιπο Μερκουράκη κλπ - αφήνονται στην τύχη τους. Όταν το Άλσος παραμένει όπως παρελήφθη και στο γήπεδο «Στ. Μαυροθαλασσίτης», με πεισματική, επιτρέψτε μου, ηλιθιότητα έχει δαπανήσει περισσότερο από 12.000.000,00 €, κυρίως για να «μπαλώσει» μια εξέδρα (Θηβών) του 1960, καταστρέφοντας την δυνατότητα αξιοποίησης των υπόστεγων χώρων για να μην εφαρμόσει την έτοιμη προμελέτη ανακατασκευής που του είχαμε παραδώσει, με σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας και πρόσθετο όφελος 2.000 τ.μ. και parking 80 θέσεων. Όταν κυρίαρχος του γηπέδου, ακόμα και τώρα, είναι ο γνωστός κ. Θωμάς Μητρόπουλος, του οποίου μεγαλομέτοχου υπήρξε συνεργάτης και πρόεδρος στην ΠΑΕ ΑΙΓΑΛΕΩ, τότε δεν θεωρείται και εσείς ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής του κ. Καλογερόπουλου και της παράταξης του, όχι γιατί είναι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ ή ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ αλλά γιατί δεν αντιστοιχεί στις αγωνίες και τα προβλήματα της πόλης και των κατοίκων της.
- Θα ήθελα εδώ να σας τονίσω ότι δεν θεωρούμε ότι έχουμε το αλάθητο, δεν νομίζουμε ότι έχουμε εχθρούς στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, εχθροί μας είναι τα προβλήματα της πόλης. Διαφορετικές προσεγγίσεις τοπικής πολιτικής και ιεράρχησης στόχων έχουμε και με κάποιους βέβαια και διαφορές συμπεριφοράς.
- Για την αντιμετώπιση λοιπόν αυτών των προβλημάτων, τολμώ να πω ότι έγκαιρα και δημόσια, έχουμε καταθέσει τις προγραμματικές κατευθύνσεις μας, τόσο για την δημοκρατική, συμμετοχική και αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου όσο και την κοινωνικά αλληλέγγυα και οικολογικά ισόρροπη, βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, ως μέρους του Λεκανοπεδίου και της Δυτ. Αθήνας.
- Δυστυχώς δεν έχουμε πάρει απαντήσεις. Εμείς θα πάρουμε ανοικτές πρωτοβουλίες από τον Οκτώβρη, διαλόγου και συζήτησης με όλους (φορείς και παρατάξεις) για την απαραίτητη στροφή στις πολιτικές επιλογές, διαχείρισης & λειτουργίας, σχεδιασμού και ανάπτυξης της πόλης μας , στροφή που απαιτεί, κατά την γνώμη μας, πλειοψηφικό ρεύμα γύρω από τις προγραμματικές κατευθύνσεις που θέσαμε. Η δημιουργία και το εύρος της κοινωνικής του στήριξης, θα θέσουν τους όρους και τα όρια των όποιων συνεργασιών και όχι η ικανοποίηση των όποιων , θεμιτών, φιλοδοξιών προσώπων.

Στ) κ. Μπίρμπα σας ευχαριστώ για την συζήτησή μας
- Θα ήθελα και εγώ να σας ευχαριστήσω και ελπίζω να μας δοθεί η δυνατότητα στο άμεσο μέλλον, στην φιλόξενη εφημερίδα σας, να συζητήσουμε αναλυτικότερα για τις προτάσεις μας για το παρόν και το μέλλον του Αιγάλεω μας.