-

-

3 Μαρ 2010

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ και ΦΟΡΕΙΣ του ΑΙΓΑΛΕΩ


ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ή ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ;

Διαβάζουμε στον Τύπο ότι η Υπουργός Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη θα καταθέσει νέα πρόταση για την περίφημη διπλή ανάπλαση. Από τα δημοσιεύματα επίσης φαίνεται ότι, ο λιγότερο θιγμένος από τη νέα ρύθμιση θα είναι ο κατ’ εξοχήν ευνοημένος και πάντα καλά εκ των προτέρων πληροφορημένος κος Βωβός.
Προβλέπεται μείωση κατά 66.000 τετραγωνικών του οικοδομήσιμου χώρου και αύξηση κατά 30.000 τετραγωνικών του πρασίνου. Ο Δήμος Αθηναίων χάνει το πολυλειτουργικό κέντρο, ο Παναθηναϊκός το κλειστό μπάσκετ και το 50% των εμπορικών χρήσεων του γηπέδου, ενώ ο κ. Βωβός το 25% (17.500 τετραγωνικά) των νόμιμων κατασκευών του, που είναι σίγουρο ότι θα υπερκαλυφθούν από ημιυπαίθριους και άλλες γνωστές πολεοδομικές παρατυπίες. Ο συντελεστής με τη ρύθμιση Σουφλιά από 0,6 με 0,8 είχε φθάσει στο 1,6 και τώρα στο 1,2.
Αυτή ήταν η ουσία της μνημειώδους απόφασης του ΣτΕ; Έτσι θα διατηρηθεί το ισοζύγιο πρασίνου στην περιοχή, η ανάγκη για υψηλό πράσινο και όχι μόνο γκαζόν; Πέραν τούτων, το Mall των 52.300 τετρ. μέτρων είναι αντίστοιχο του Mall της Αττικής Οδού (45.000 τετραγωνικά). Έχουν εξεταστεί οι επιπτώσεις που θα έχει ,όχι στον μαρασμό αλλά στον αφανισμό της εμπορικής ζωής των γύρω περιοχών, ιδιαίτερα του Αιγάλεω; Όταν ακόμα και το διάτρητο ρυθμιστικό σχέδιο για την Αθήνα του κ. Σουφλιά προέβλεπε ότι για κάθε νέο εμπορικό κέντρο μεγαλύτερο των 5.000 τετραγωνικών, εντός και στην περίμετρο του πολεοδομικού συγκροτήματος, θα πρέπει να υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας των εμπορικών κέντρων των γύρω περιοχών. Αλήθεια, θα υπάρξει πριν την κατάθεση σχεδίου Νόμου τέτοια μελέτη;
Γνωρίζει η κα Υπουργός ότι σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία Επιμελητηρίων και Τραπεζών το Mall της Αττικής Οδού έχει μειώσει κατά 50% την εμπορική ζωή των γύρω περιοχών (Μαρούσι, Κηφισιά κλπ) και κατά 40% την εμπορική κίνηση της Κορίνθου (λόγω προαστιακού); Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την κρίση με υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων και αφανισμό των μικρομεσαίων; Γνωρίζει ότι ο σχεδιαζόμενος Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων, 150 μ. από το Βωβο-Mall, θα έχει τουλάχιστον 35 εκατομμύρια αφίξεις και αναχωρήσεις ετησίως;
Γίνονται κατανοητά τα οικονομικά μεγέθη που διακυβεύονται; Οι επιπτώσεις στην οικονομική ζωή των γύρω περιοχών λόγω της ευκολίας πρόσβασης με το μετρό; Δυστυχώς θεωρούμε ότι το νέο Σχέδιο Νόμου, αν προβλέπει τα φημολογούμενα στα δημοσιεύματα, δεν θα αποτελεί πρόταση πράσινης ανάπτυξης αλλά επιβεβαίωση των φόβων ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι πράσινα ά-λογα (παράλογα).
Επιτακτικό καθήκον, χρέος των τοπικών αρχών και των τοπικών φορέων είναι να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες αποτροπής και όχι να αφήσουν το θέμα, άλλη μια φορά, σε 100, 200 ή 300 ενεργούς και ευαίσθητους πολίτες.
Δημήτρης Μπίρμπας
Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης ΑΝΑΠΛΑΣΗ