-

-

6 Νοε 2010

"Πάνω απ’ όλα το Αιγάλεω"

Του Στέλιου Βασιλειάδη 
Υποψήφιου Δημ.Σύμβουλου με την Ανάπλαση 
«Πάνω απ’ όλα το Αιγάλεω», «πρώτα το Αιγάλεω», «Αιγάλεω καθαρή πόλη», «γυρίζουμε σελίδα», «ώρα ευθύνης», «όχι στα κομματικά διαχωριστικά τείχη».
Οι δημότες με μια φωνή ανακράζουν: «Λυπηθείτε μας, έλεος πια με τις κοινοτοπίες των κομματικά διορισμένων "ανεξάρτητων" υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».
Λες και το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι και στα δύο κομματικά οχυρά επικράτηση ΠΑΣΟΚ:Καρδαράς ή ΝΔ:Καλογερόπουλος. Λες και είναι ανύπαρκτη η αμφιμονοσήμαντη σχέση πορείας υποψηφίου και κομματικής νίκης ή ήττας. Λες και δεν έχουν κινητοποιηθεί τυφλά - ή έστω μυωπικά - οι κομματικοί μηχανισμοί για την επικράτηση του ενός ή του άλλου.

Η ποδοσφαιρική προσέγγιση του σοβαρού ζητήματος της τοπικής "αυτοδιοίκησης" προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα οργής και αποστροφής. Ίσως γιατί τα ποδοσφαιρικά ντέρμπι είναι συστατικό μιας βιομηχανίας διασκέδασης που δεν έχει ή δεν θα έπρεπε να έχει καμιά σχέση ή συσχέτιση με την τοπική "αυτοδιοίκηση". Ίσως θα έπρεπε πριν "ριχτούν" στη μάχη οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι ολυμπιακοί-παναθηναϊκοί της πολιτικής ζωής να αναθεωρήσουν για λίγο το διακύβευμά τους. Οι εκλογές δεν είναι ή δεν πρέπει να είναι ματς της πάνω με την κάτω γειτονιά. Την επόμενη μέρα οι νικητές θα κληθούν να διαχειριστούν ένα σύστημα πολύπλοκο που καθορίζει τις ζωές χιλιάδων δημοτών. Επίσης, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα εξάμβλωμα οργουελιανής εμπνεύσεως που του δόθηκε το χαριτωμένο κατά τα άλλα όνομα "Καλλικράτης". Μια μετάλλαξη δημοκρατίας, μια επίφαση προόδου χωρίς διαθέσιμα χρήματα που θα δεσμεύσει για πολλά χρόνια τους ανθρώπινους και τους οικονομικούς πόρους της πόλης.
Επιπρόσθετα, το πραγματικό διακύβευμα αγνοείται. Τα πραγματικά προβλήματα της πόλης αγνοούνται. Δεν συζητούνται. Δεν αναφέρονται. Άρα είναι ανύπαρκτα; Όχι φυσικά! Οι ρατσιστικές επιθέσεις δεν έχουν γίνει στο Αιγάλεω; Η ανεργία δεν χτυπάει κόκκινο; Η διοίκηση της πόλης δεν έχει πάρει δάνειο για λειτουργικά ανελαστικά έξοδα; Δεν έχει μείνει αμέτοχη στις αποφάσεις που λαμβάνονται κεντρικά; Δεν υπάρχει ασφυξία στην αγορά; Τα λουκέτα δεν πάνε σύννεφο; Με ποιο πρόγραμμα θα διοικήσει η κάθε παράταξη; Πόσο θα κοστίσουν οι παρεμβάσεις τους; Πού θα βρεθούν τα χρήματα; Θα πληρώσουμε κι άλλα;
Ή μήπως δεν θα δούμε σε λίγο κάποιους αξιοσέβαστους συνδημότες μας να ψάχνουν στα σκουπίδια και τα παιδιά μας να αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στην αρχή για σύντομο και αργότερα για πιο μακροχρόνιο διάστημα; Και σίγουρα θα δούμε τα σπάνια επεισόδια μικροπαραβατικότητας του παρελθόντος να μετατρέπονται σε σοβαρά εγκλήματα για λίγα ευρώ αλλά και τους κοντοκουρεμένους σβέρκους να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους!
Σε όλα αυτά έχουμε κι εμείς οι απλοί δημότες να πούμε κάτι: «Δεν πεθάναμε! Είμαστε ακόμα εδώ, ζωντανοί με το ένα και μοναδικό όπλο που μας έχει απομείνει και για όσο ακόμα θα υπάρχει διαθέσιμο: την ψήφο μας».
Αντισταθείτε στην εξαχρείωση. Μην ψηφίσετε αναγκαστικά το δικό μας ψηφοδέλτιο. Ψηφίστε οτιδήποτε άλλο πέραν των δύο μεγάλων –ποδοσφαιρικών- κομμάτων. Το διαχειριστικό παρελθόν τους είναι η γενεσιουργός αιτία της άθλιας κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος και οι σημερινές στοχεύσεις τους ο πλέον κακός οιωνός για τα μελλούμενα. Όχι ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένες νησίδες λογικής, αξιοπρέπειας και συνέπειας στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αναμφίβολα όμως, το σύνολο των κεντρικών κομματικών επιλογών τους θα είναι αυτό που θα καθορίσει το ύφος της διοίκησης. Οι εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Αντισταθείτε στην ποδοσφαιροποίηση. Όχι γιατί εμείς είμαστε ΑΕΚ και δεν πρόκειται να πάρουμε το πρωτάθλημα, και κατά συνέπεια θα αποκομίσουμε μόνο παραταξιακά οφέλη από την αυστηρή κριτική. Ψηφίστε πρόγραμμα δράσης συγκροτημένο και κοστολογημένο, συγκεκριμένο αλλά και αποτελεσματικό, πειστικό και διεξοδικό. Ίσως, να μην καταφέραμε να φτιάξουμε το πρόγραμμά μας άριστο. Ωστόσο, είναι ένα κάποιο πρόγραμμα σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις που στερούνται αυτού του βασικού συστατικού διαμόρφωσης γνώμης και λήψης απόφασης. Είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να βελτιωθεί, έχει μια βασική κοστολόγηση, έχει σαν επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς, έχει φαντασία και κάποια προοπτική. Και είναι στο χέρι μας να του δώσουμε ρότα επιτυχίας.
Οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία! Ψήφισε για την ουσία!
Χρησιμοποίησε την ψήφο σου (όσο ακόμα υπάρχει).